Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Helan

Helan

Medlem
  • Namn Helan
  • Registrerad 2015-10-03
  • Senast aktiv 2015-10-12
  • Antal inlägg 38

Foruminlägg

De senaste inläggen Helan har skrivit i forumet.

  • Medlem
  • 2015-10-12 14:51

Bara att se till att man handlar med öppet köp om man köper i fysisk butik. Distanshandel ger alltid 14 dagar. Inga problem med andra ord.

  • Medlem
  • 2015-10-11 19:56
Ursprungligen av Richard Rönnbäck:

Var oxh en blir ju lycklig på sin fason så jag tänker inte försöka ändra din uppfattnings du får gärna ha den, och på samma sått tycker jag att jag kan ha en egen uppfattning om dina påståenden, nämligen att de är närapå bisarra, utifrån den världsbild jag har.

Den grundar jag på dels erfarenheten från då jag plåtade med film, där en så enkel sak som val av film påverkade resultatet, framkallningsvätskan, temperaturen, fotopappret etc. På samma vis är en sensor inte något som neutralt registrerar en objektiv verklighet, tvärtom innehåller kameror idag ohyggligt mycket elektronik, programvar osv som påverkar slutresultatet.

Eller ta en sån sak som brus, som ju inte finns i verkligheten, men som kan ökas eller minskas beroende på såväl hårdvara som mjukvara i kameran. Eller, ta en bild vars luminans på filmtiden avgjordes av hur länge jag hade frankallningslampan tänd, medan idag kan jag dra i ett reglage för att göra samma sak. Är den första då ett foto, men inte den andra?

Eller ta en bild i motljus där himmel blir överexponerade och motiv underexponerat, pga av att kameror har så lågt dynamiskt omfång jämfört med vårt öga. Om jag då tar en HDR-bild i kameran som klarar att fånga det, är då det inte ett foto, och vad är i så fall de bilder jag tar som inte är HDR? Och om HDR-bilden, som motsvarar vad jag ser är ett foto, somåstadskoms genom att kameran tar multipla exponeringar och slår ihop dem, vad är skillnaden om jag gör samma sak själv i datorn?

Som sagt, du får gärna ha din uppfattning, det är ju bra att det finns olika inställningar mellan fotografer, det är det som leder till variation och ett individuellt uttryck, men att därifrån gå till att det finns en uppfattning som är rätt (din) och att andra därmed har fel tycker jag är hårdraget

Slutligen, tänker man sig att en bild ska tryckas så krävs det behandling om det inte ska se ut som rent skit och följaktligen är det också vad som sker för i princip alla bilder som du någonsin kommer att se i tryck

Om du inte försöker ändra min "bisarra världsbild" som jag "får" ha (tack för det), varför skriver du då ett långt inlägg där du mer eller mindre skriver att jag har fel?

Jag svarade trådskaparen med ett kort svar men det klarar tydligen inte vissa av utan man måste då försöka förringa eller ändra min åsikt, trots att man skriver att man inte försöker göra det.

I dag finns det knappt några bra fotografer och ännu mindre individuella sådana. Tycker att foton man ser av så kallade proffsfotografer ser mer eller mindre likadana ut. Jag anser inte att man är ett proffs om man behöver redigera sina foton, om man inte klarar av att nyttja förhållanden man har när man fotar, något som vi fick lära oss på analoga kameror under 3 år på gymnasiet +20 år sedan. Visst körde vi med framkallningstrick ibland som att belysa fotopappret olika, använda händerna över fotopappret för att förhindra att delar blev belyst, tiden fotopappret är i framkallningsvätskan, val av fotopapper och/eller framkallningsvätska etc. men jag tror du förstår vad jag menar.

När jag skickar in mina bilder till ett fotolabb för framkallning så finns där en funktion som man klickar i som gör att bilden inte behandlas eller beskärs på något sätt.

  • Medlem
  • 2015-10-11 15:19
Ursprungligen av zinned:

Om du tror att en RAW-fil är ett färdigt fotografi så har du inte koll på vad RAW är. Kort kan man säga att RAW-filen är den digitala fotograferingens motsvarighet till den analoga världens negativ. Ett negativ är inget färdigt foto, det blir ett foto först när det har framkallats.

Likaså, om du låter kameran skapa ett foto utöver en RAW-filen (t ex en .jpg/.tiff/) så är det kameran själv som står för bildbehandlingen i själva kameran utifrån RAW-filen. Den lägger alltså på en behandling precis som du själv annars ska göra på RAW-filen i ditt bildbehandlingsprogram.

Nej, jag tror inte det så förutsätt inte saker. Vet mycket väl vad RAW (i mitt fal CR2) är och hur det används.

Märker att du gärna vill gå på och hacka på småsaker som ordval etc, saker där du mycket väl vet vad man menar men väljer att hacka på det trots det, bara för att kunna skapa lite polemik. Som t.ex. detta med att kameran står för bildbehandling när det bara är en komprimering som sker. Att kalla det för bildbehandling när kameran komprimerar bilden är att ta i för att försöka vinna argument.

För mig är ett oredigerat foto ett foto, oavsett filformat, som man tar där man använder förutsättningarna när kortet tas och sedan använder fotot utan att bearbeta det i ett redigeringsprogram. Det kan en bra fotograf. Jag är ljusår därifrån men jag försöker bli bättre och det blir jag sakta men säkert genom att inte fuska och redigera mina foton.

Finns inte så mycket mer för mig att tillägga.

  • Medlem
  • 2015-10-11 10:37
Ursprungligen av zinned:

Det är därmed tydligt att du inte plåtar RAW.

Kameran jag har fotar i både RAW och JPG. Använder RAW för backup tillsammans med TIFF för extra kompabilitet. Anser att all form av efterbehandling är fusk och visar bristande fotokunskaper. En bra fotograf komponerar bilden efter förutsättningarna han har. Därför som ett oredigerat foto är ett riktigt foto, enligt mig, och det var ett svar på trådskaparens fråga.

Visst händer det att man redigerar men jag försöker att inte göra det (är inte på något sätt en bra fotogram utan en glad amatör). Att fota och lär sig av sina misstag gör att man blir bättre på att fotografera. Det blir man inte av att sitta hemma och efterbehandla bilderna. Så ser jag på saken men man gör ju som man vill.

  • Medlem
  • 2015-10-09 23:39

Skrev att saken var utagerad men trots detta fortsätter ni.

Det framgår klart och tydligt ju mer man läser att det sticker i ögonen på vissa personer här att man kan göra något som ni själva uppenbarligen inte lyckas göra, av nu vilken anledning. Förstår inte att vuxna(?) människor finner nöje i att sitta och snacka skit om människor och saker man inte vet något om. Ta reda på fakta innan ni kastar ur er spydigheter. Ni gör bara bort er själva när avundsjukan lyser igenom inläggen ni skriver.

Sedan så har jag haft mitt Platinum-kort i 21 år och ser inget fel att använda det om det ger mig fördelar. Dum vore man annars.

Om ni vill mig något så skicka PM. Tråden handlar om annat.

  • Medlem
  • 2015-10-09 18:43
Ursprungligen av BlackSmp:

Då antar jag att du handlade av en privatperson?

Nej, handlade i butik.

Om ni inte lyckas få testa sakerna innan köpet är inte detsamma som att jag inte får det. Har som sagt inga problem med att få göra det oavsett om jag handlar här hemma eller utomlands. Saken är utagerad från min sida. Punkt slut.

  • Medlem
  • 2015-10-09 17:04

Ett oredigerat foto är ett riktigt foto.

  • Medlem
  • 2015-10-09 16:50
Ursprungligen av @ndreas:

Skitsnack

Ursprungligen av zinned:

Ok.

För övrigt, så märkligt att den där @Helan nu är som bortblåst...

Ursprungligen av adress@mac:

Mycket snack och lite verkstad kanske...............?

Jaså, nu är man mytoman, lögnare, skitsnackare etc. bara för man inte svarade snabbt nog. Ni vet kanske att det finns ett liv utanför forumet. Jag har ett i varje fall.

Ni ska kanske ta och följa forumreglerna. Om inte kanske ett PM till 99Mac får ordning på er. Inte första gången ni kallar folk saker eller agerar spydigt.

"§ 1.1 Var trevlig och respektera andra.
§ 1.2 Uttalanden som kan uppfattas som stötande eller kränkande är inte tillåtna. Argumentera gärna, men låt det inte spåra ur till pajkastning."

För att svara på frågan så köpte jag min telefon utomlands, i England för att vara mer exakt. Jag fick prova den efter att jag sagt att jag köper den om den inte har några pixel- eller andra skärmfel och det var okej med säljaren. Sa sedan att jag ville aktivera den och det fick jag också göra, efter att jag sagt att jag nu köper den. Laddade ner appen och testade efter detta. Inga problem som sagt.

Fungerar också här hemma, har gjort det många gånger. Köpte senast en MacBook på Mediamarkt och sa samma sak att jag vill kolla så skärmen inte har några pixel- eller andra skärmfel. Sa att jag köper den om allt är som det ska och det var okej enligt säljaren.

Allt beror på hur man lägger fram saken och om man är välvårdad etc. Att man har ett Platinumkort i handen hjälper kanske också till.

Senast redigerat 2015-10-10 11:09
  • Medlem
  • 2015-10-08 13:54
Ursprungligen av Rubi:

Hur visste du det innan köpet?

Testade innan köpet. Kräver att alltid få testa produkten innan köp oavsett vad det är jag köper. Får jag inte det går jag till nästa butik. Har dock aldrig blivit nekad så länge som jag faktiskt kommer köpa produkten om den motsvara mina krav, t.ex. inga pixelfel, färgavvikelser på skärm etc.

  • Medlem
  • 2015-10-08 13:38

Bara löjligt att ni på 99Mac försvarar er och säger att ni inte alls kör med clickbait-rubriker när ni t.ex. skriver "Apple slutar sälja iPad Mini" när det handlar om att Apple slutar sälja första generationens iPad Mini. Det är clickbait om något. T.o.m. Aftonbladet skulle vara nöjd med den rubriken.

  • Medlem
  • 2015-10-08 13:21

Har den bättre TSMC- (N71MAP) -CPU:n i min, men det visste jag innan köpet.

  • Medlem
  • 2015-10-07 22:59
Citat:

Till att börja med kan man ju undra över varför du inte har backupp på så viktiga filer?

Inte för att strö salt i såret men jag undrar detta med?

  • Medlem
  • 2015-10-07 18:57
Ursprungligen av calinou:

Hoppas bara det inte för svårt att installera......
Du menar att du via denna dns-tjänst kan titta på Netflix utan att behöva betala för prenumeration?
För min del är jag instresserad av se VOD- filmer på t ex Arte-kanalen som i vanliga fall är blockerade. Har du testat själv på Arte?

Finns guider som är enkla att följa.

Nej, du måste självklart betala för tjänsten/kanalerna du vill se. Artes livesändningar fungerar enligt Unblock-US. Om deras VOD-tjänst fungerar kan jag inte svara på. Du kan som sagt prova Unblock-US en vecka gratis och se om kanalerna/tjänsterna du vill nyttja fungerar.

  • Medlem
  • 2015-10-07 15:41

Gäller att vara snabb. Kostade 3,500 kr i juni. Använd prisbevakning på t.ex. Prisjakt.

  • Medlem
  • 2015-10-07 15:23
Ursprungligen av calinou:

Är det just den som man ska helst ha? Jag tror annars att jag har tillgång till DNS-tjänst från Binero.

DNS du har via ditt webbhotell gäller bara för din/a domän/er. Skillnad på DNS-tjänster och DNS-tjänster.

Jag har provat flera och jag anser att Unblock-US är bäst. Du kan ju alltid testa och avgöra själv. Man får testa en vecka gratis.