Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
ekloev

ekloev

Rikslövet
  • Namn Andreas Eklöv
  • Plats Stockholm
  • Sysselsättning Teknikjournalist
  • Registrerad 2015-12-02
  • Senast aktiv 2019-12-29
  • Antal inlägg 1477

Foruminlägg

De senaste inläggen ekloev har skrivit i forumet.

  • Rikslövet
  • Stockholm
  • 2018-12-14 16:38
Ursprungligen av Mackan1984:

När tillverkarna sänker förväntningar på sålda exemplar och höjer priserserna har de då med i kalkylen att priset i sig sänker sålda exemplar ytterligare?

Jag vet inte hur Samsung med flera resonerar runt prissättning och förväntan runt sålda exemplar, någonstans tror jag att de alltid siktar på att den nya generationen ska sälja bättre än den förra, och får krypa till korset när den inte gör det. Angående prissättningen vill konspiratorikern i mig spekulera i att Samsung inte skulle vågat prissätta den flådigaste modellen så högt (om ryktet stämmer) om inte Apples toppmodell går för över 18k. Samsung vill ju vara Android-lägrets premiummärke och jag vill spekulera i att Apples priser kanske gjorde att de vågade lägga sig på den nivån inför S10-familjen.

  • Rikslövet
  • Stockholm
  • 2018-12-14 16:26
Ursprungligen av johnh3:

Samsung har på gång ett nytt interface One UI:
https://www.samsung.com/global/galaxy/apps/on...

Så det kan vara intressant kanske. Tycker Android One ibland kan kännas väl så spartanskt och enkelt.
Sony har ju snabba uppdateringar utan att använda Android One.
Men det som stör mig i första hand är priset. Gränsen går nånstans vid 10.000 över det ser jag hellre efter andra alternativ på marknaden.

Ja det släpptes nyligen en ny video på One UI, tycker det ser klart bättre ut rent gränssnittsmässigt, men det säger ju ingenting om hur allt under huven kommer fungera, i närtid eller på lång sikt. Men det är helt klart en välkommen gränssnittsförändring.

Nej priserna är ett problem, särskilt när konkurrenter som Oneplus, Honor eller Xiaomi släpper produkter väl under det priset med telefoner som inte är mycket sämre, eller till och med bättre i vissa fall. Oneplus kunde till och med släppa specialversionen med Mclaren med mer påskostad paketering och nya funktioner, och ändå landa på ett pris väl under de priserna som påstås för S10-familjen. Och det med en Android-version som ligger väldigt nära standardsystemet. Jag hoppas vi kommer få se en rejäl satsning på att strömlinjeforma och städa upp mjukvaran i samband med presentationen av S10-telefonerna.

  • Rikslövet
  • Stockholm
  • 2018-12-14 16:22
Ursprungligen av Paulista:

Nästan 15k för en mobil som uppdateras max 2 år. iPhones ter sig plötsligt som prisvärda.

Mmm, det är ju dessvärre faktiskt så, en Iphone vet du att du kommer kunna ha i 3 år+ utan bekymmer, med en Samsung har man historiskt fått vara glad om den håller sig duglig i två år. När priserna låg på mer beskedliga nivåer var det mer acceptabelt för den stora massan att investera i något som kanske inte skulle hålla längre, men med nuvarande prisnivåer bör man kunna kräva mer.

  • Rikslövet
  • Stockholm
  • 2018-12-14 16:21
Ursprungligen av infelix:

Det är mjukvaran som gör att jag kommer hålla mig borta från dom när jag byter från min S8+. Är trött på microlagg och dåligt med uppdateringar.

Ja jag hoppas att Android 9-generationen och framåt blir bättre på den punkten, när min Galaxy S6 blev nästintill oanvändbar efter 2 år av systemuppdateringar tröttnade jag och gick till Iphone X (hade valt Oneplus 6 om den släppts när jag beställde). Samsung må vara ett jättestort företag, men även de har begränsade resurser och det verkar inte som att de prioriterar att tilldela så många mjukvaruingenjörer till äldre telefoner. Det hoppas jag verkligen att de skärper till sig med framöver. Men om de tar Project Treble på allvar kommer kanske inte efterkommande uppdateringar bli lika besvärliga och resurskrävande för dem som de varit.

  • Rikslövet
  • Stockholm
  • 2018-12-14 15:04

@PaO @Zeugma vad skulle ni säga är det främsta som skulle hålla er från att välja Samsung i framtiden? Prislapp, systemmjukvara eller annat? För mig är det främst osäkerheten runt hur länge systemmjukvaran kommer fungera bra och hållas uppdaterad, bränd av tidigare erfarenhet. De har utlovat att de ska stöda Project Treble framöver, men jag är skeptisk till dess att jag ser konsekvent uppdaterad mjukvara utan större problem.

  • Rikslövet
  • Stockholm
  • 2018-12-14 14:30

Samsungs flört med rena Android-system (som var ett Google-initiativ) blev inte långlivat, sannolikt var det affärsmässigt ointressant för Samsung och strategiskt knepigt för Google att hålla igång.

  • Rikslövet
  • Stockholm
  • 2018-12-14 13:46
Ursprungligen av Zeugma:

Jag tycker att det går överstyr. Ska jag betala de priserna vill jag åtminstone kunna välja en Samsung med Android One. Och det gäller all Premiumandroid. Och jag vill ha en Iphone med utökade funktionalitet à la Mac OS X.
Jag kan inte förstå hur tillverkarna tror sig kunna förvänta att man ska vara beredd att betala för förbättrad hårdvara medan mjukvaran i allt väsentligt står still och stampar på samma fläck. Premium är inte bara hårdvara IMO.
Det lite lätt tragiska är att en del menar att Samsungs egen Androidversion bidrar till mångfald och valfrihet.

Det där är ju en företagsstrategisk fråga. Samsung vann ju en gång i tiden stora framgångar med att de beklädde Windows Mobile och Android med tungt anpassade användarmiljöer som maskerade en synnerligen trist och funktionsfattig grund med något som tilltalade generella användare. Med telefoner som Omnia-telefonerna, eller de första Android-mobilerna, var deras användarmiljö faktiskt en klar förbättring över alternativet.

På senare år har Android-basen blivit så pass bra att de leverantörsspecifika miljöerna inte behövs, men rent strategiskt behöver företagen ändå de egna användarmiljöerna för att särskilja sig från varandra. Samsung vill att deras telefonupplevelse är unikt Samsung, vilket det inte skulle vara om alla telefonernas användarupplevelse var likadan. Jag hade också mycket hellre sett en ren Android-version, och om inte det en minimalt modifierad version likt Oneplus Oxygen OS som bara justerar grunden för de egna funktionerna men behåller grundupplevelsen intakt.

Tyvärr känns detta lika osannolikt nu som det någonsin varit. Företagen ska ta fram diverse AI-funktioner, koppla in assistenter, ansluta diverse tillbehör och andra smarta produkter, med mera. One UI som de ska introducera snart ser klart ut att bli en förbättring, men någon ren Android är det inte. När det gäller ren Android på flaggskeppstelefoner ser det ut att fortsatt vara Oneplus som gäller framöver, kanske även HMD Nokia om de släpper en rejäl uppföljare till Nokia 8 Sirocco.

  • Rikslövet
  • Stockholm
  • 2018-12-14 10:22
Ursprungligen av juanito:

Jo emulering av x86 sker redan med qualcomm, samt att MS har redan gjort vissa appar native med ARM. Intel måste svettas just nu.

Ja Intel kämpar i ett flerfrontskrig just nu. De har inga stora framgångar på marknaden för plattor, de är icke-existerande på mobiler med undantag för att göra LTE-modem åt Apple, deras mobila processorer för bärbara datorer utvecklas svagt och riskerar att dels förlora marknadsandelar till AMD i framtiden om deras mobila Ryzen-processorer börjar utvecklas mer, och dels att ARM-processorer börjar ersätta deras i bärbara datorer.

Intel har visat upp en processordesign baserat på big.LITTLE-modellen, som används i mobila ARM-kretsar, där stora processorkärnor backas av mindre enklare sådana. Det gör de bara för att de börjar känna sig pressade här. Man ska aldrig räkna bort Intel med tanke på deras resurser och ingenjörskunskaper, men spontant tror jag att allt arbete som gjorts i ARM-lägret de senaste tio åren blir svårt att komma ikapp.

https://www.overclock3d.net/news/cpu_mainboar...

  • Rikslövet
  • Stockholm
  • 2018-12-13 14:45
Ursprungligen av Jesper Ohlsson:

Har du någon källa på det? Jag har inte sett det ryktet, och en snabb googling nu gav ingenting.

Ursprungligen av juanito:

Njä, men läste det inte för så många dagar sen men var minns ja inte.
Men en snabb googling gör att jag hittar några diskussioner direkt dock inte nödvändigtvis den jag läste.

Jag har inte heller läst rykten om separering av IOS mellan telefoner och plattor, tror personligen att de kommer fortsätta som de gör nu, dvs. introducera funktioner i nästa version av IOS som finns tillgängliga om det används på en Ipad, och används inte om det används på Iphones. Den stora frågan är väl snarare om/när Apple kommer växla till ARM-processorer i sina bärbara datorer, eller om de kommer växla över IOS även för de bärbara datorerna. Det sistnämnda tror jag personligen inte på.

Jag menade inte att Fuchsia skulle skala gränssnittet mellan olika enheter, jag menade skala som i att Flutter-ramverket är utformat för att tillåta gränssnitt och appar för flera olika gränssnittstyper. Jag tror alldeles säkert att Google skulle bygga en gränssnittsfilosofi för telefoner, en separat för surfplattor och en separat för bärbara datorer. Möjligtvis att de sista två skulle kunna ha en del gemensamt. Den stora skillnaden jag tror behöver ske är att Google måste ställa hårda krav från dag ett med Fuchsia. Om de inte gör det spelar det ingen roll om de har ett prestandaeffektivt system i grunden och ett gränssnittsramverk som kan skala mellan format, om inte utvecklarna bygger appar för de olika typerna av enheter kommer de upprepa samma problematik som plågat Android.

  • Rikslövet
  • Stockholm
  • 2018-12-13 09:27
Ursprungligen av juanito:

iOS gör ju detta redan, förutom då datorerna, dessutom ryktas det om att iOS kommer att delas upp i iPhone och iPad OS. Vilket låter riktigt vettigt i mina öron. Att de står på samma grund är ju bra, men det betyder ju inte att gränssnitten ska vara dem samma. Jag tror på att standardisera funktion men separera gränssnitt.

Ja absolut, och jag skulle tro att Google väljer att bygga separata gränssnitt för olika typer av enheter. Gränssnittsramverket Flutter är utformat för att kunna skala mellan olika enheter, så för Google är det nog inget problem, deras stora problem med Android har snarare varit att tredjepartsutvecklare varit dåliga på att anpassa apparna för surfplatte-formatet, om de anpassat över huvud taget. Här hoppas jag att Google ställer hårda krav på utvecklarna så de tvingas att stöda surfplattorna i större utsträckning än nu. Jag hoppas verkligen det blir så, att kombinera Chrome OS och Android-appar som de gör på Pixel Slate känns mer som en nödlösning än en lösning för framtiden.

  • Rikslövet
  • Stockholm
  • 2018-12-12 15:53
Ursprungligen av omartint:

Spännande med Fuchsia OS!

Innovationen på mobilOS har verkligen avtagit kraftigt de senaste två åren och stagnerat på många plan.

Kul att Google vågar utveckla och förnya sig!

Ursprungligen av chiba:

Intressant utveckling, jag tror att det helt klart är framtiden med ett OS som suddar ut gränserna mellan smartphone, tablets och laptop och i viss mån även stationära.

Ja det känns också som att Googles behov vuxit ur Android och även Chrome OS. Alla mellanlager i Android har de försökt optimera i flera år nu och det blir stadigt bättre, men ett Android-system flyter aldrig riktigt lika bra som den underliggande hårdvaran skvallrar om. Och surfplatte-anpassade appar har varit ett sorgebarn för Android-plattformen ända sedan de inledde satsningen med Android 3.0. Med Pixel Slate, om man ska tro de inledande recensionerna, lider de fortfarande av samma problem även om vissa saker har blivit bättre.

Tror nog att börja om på ny kula, med en mikro-kärna som inte är resurskrävande, och att bygga för Flutter-gränssnittet från början så att mjukvaran kan byggas för att skala ordentligt mellan telefoner, plattor och datorer. Kan bli riktigt bra, återstår bara att se hur lång väntan blir på första generationens produkter, som till syvende och sist kommer vara första generationen och inte den som representerar plattformens genomslag på riktigt. Men jag är hoppfull!

  • Rikslövet
  • Stockholm
  • 2018-12-11 15:35
Ursprungligen av iSweden:

Fråga folk på gatan om de känner till OnePlus. OP är Inte i närheten av Apple, Nike, Hermès, U2, McLaren, osv

Oneplus har inte heller existerat i närheten lika länge som något av dessa bolag, och deras huvudsakliga målgrupp just nu är de teknikintresserade (även om de så klart av rent ekonomiska incitament jobbar på att expandera detta, en princip som alla kommersiella bolag jobbar efter).

  • Rikslövet
  • Stockholm
  • 2018-12-11 15:31

Nu har jag uppdaterat artikeln med bilder från utställningsområdet i Mclaren Technology Center. Jag tror @Dalle har åsikter om bild fem

  • Rikslövet
  • Stockholm
  • 2018-12-11 14:29
Ursprungligen av iSweden:

Tramsigt.
Men visst, OnePlus vill sprida sitt varumärke.

Ursprungligen av Andorr:

Sånt bör vara förbjudet, inget företag ska få sprida sitt varumärke.

Ja jag tycker att den här sortens samarbete, där telefonens faktiska funktion har förbättrats i någon anmärkningsvärd kapacitet, är betydligt mer intressant än när de släpper en ny färg för att hålla varumärket fräscht i konsumenternas sinnen. Både telefonen och innehållet i lådan är en betydligt större satsning än jag trodde att det skulle vara när jag åkte hit. Telefonen är dessutom förladdad med en AR-app som ger dig extra information när du pekar telefonen åt "bokens" sidor som telefonen ligger i i paketet. Med tanke på allt detta är jag faktiskt något förvånad över att den inte kostar mer än den gör.

  • Rikslövet
  • Stockholm
  • 2018-12-11 12:54
Ursprungligen av keptang:

Stiligt! Imponerande att man lyckas göra deras geniala snabbladdning (som tidigare hette Dash) ännu snabbare. Tror OnePlus redan är klassledande där idag.

Ja den är verkligen stilig i verkliga livet! Huawei har dock 40 watt snabbladdning i Mate 20 Pro, och den laddas verkligen hurtigt, men det var ju inte som att Oneplus 6T laddades långsamt innan detta. Nu kommer den bara bli ännu smidigare att ha att göra med i vardagen.