Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
ekloev

ekloev

Rikslövet
  • Namn Andreas Eklöv
  • Plats Stockholm
  • Sysselsättning Teknikjournalist
  • Registrerad 2015-12-02
  • Senast aktiv 2019-12-29
  • Antal inlägg 1477

Foruminlägg

De senaste inläggen ekloev har skrivit i forumet.

  • Rikslövet
  • Stockholm
  • 2018-12-11 12:45
Ursprungligen av Dalle:

Hoppas att det inte står "Powered by Honda" på baksidan bara. För då vet vi alla hur det slutar. ?

Haha, jag får erkänna att jag har väldigt lite koll på F1, så jag är inte med på de där referenserna Har nog inte följt F1 sedan någon gång på tidigt 2000-tal.

  • Rikslövet
  • Stockholm
  • 2018-12-11 01:13

Synd att jag inte är intresserad av Airpods som produkt, den där med Fåret Shaun och Min granne Totoro var ju fantastiskt fina!

  • Rikslövet
  • Stockholm
  • 2018-12-09 23:48
Ursprungligen av Krylovrum:

Ursäkta min okunnighet, men borde inte det vara en ganska enkel sak för Apple att fixa? Alltså ett program för att läsa och skriva filer till/från enheter.

Någon som vet om Android har samma problem?

Apple hade länge inget stöd för att exponera filhantering till användaren över huvud taget. Med IOS 11 fick vi till slut appen Filer som ger en grundläggande mapp-struktur där vissa av Apple fördefinierade mappar kompletteras av mappar som tredjepartsutvecklare skapar för sina appar (t.ex. Pixelmator).

När du pluggar in en extern lagringsenhet med bilder erbjuder IOS automatiskt dig att importera bilderna, och det är en medveten begränsning från Apple. De kan i kommande versioner av IOS välja att automatiskt känna igen PDF-, Word, Photoshop- och andra typer av filändelser och låta användaren välja vilken app dessa ska öppnas i, men just nu är det inte så. Jag misstänker att IOS kommer öppna upp för lite mer avancerade funktioner i Filer-appen och på annat håll, med tanke på hur mycket Apple marknadsfört Ipad Pro som datorersättare känns det som det logiska steget. Framåt sommaren nästa år under WWDC får vi svaret!

  • Rikslövet
  • Stockholm
  • 2018-12-09 23:39
Ursprungligen av johnh3:

Lite mer detaljer har kommit ut. Även det troliga priset på den:

https://mobilanyheter.net/2018/12/08/rykte-xp...

Om det priset stämmer, och om Sony likt tidigare har samma toppresterande komponenter som i "normalstora" XZ4, är det väldigt mycket flaggskeppstelefon för lite pengar jämfört med vad prislappen tenderar att vara numera. Att dessutom få det i ett relativt kompakt format låter väldigt tilltalande. Som du spekulerade i tidigare, det kan bli Sonys nisch nu när de har så svårt att konkurrera på Android-marknaden som mer eller mindre domineras av Samsung och kinesiska aktörer som Huawei, Oneplus och kanske på sikt Xiaomi.

  • Rikslövet
  • Stockholm
  • 2018-12-09 23:36
Ursprungligen av xms67:

Klart intressant test och diskussion. Är en bild bra när den avbildar verkligheten eller när den upplevs bäst? Är en bild bra när den tas direkt ur kameran eller när den har bearbetats? Jag fotade mycket under en period med systemkamera och blev ganska trött på bildbehandling. Det kändes som att den med bäst datakraft vann jämfört med den med bäst förmåga att ta en bra bild med en bra kamera.

Idag är jag betydligt mer ambivalent. Bildbearbetning, kameror med egen bildbearbetning och sociala medier har påverkat mig. Trots många år med ny teknik har jag dock ännu inte fullt ut landat i vad jag tycker om alla nya tekniker och vad som är en "bra" bild.

På ett mycket amatörmässigt sätt testade jag och en god vän för ca 8 år sedan att ta en bild på så liknande sätt som är möjligt i verkliga livet. Jag hade en dyr systemkamera med ett dyrt objektiv(dyr här=Q) och min gode vän en betydligt billigare utrustning. Han efterbearbetade sin bild och så lät vi ett antal vänner sätta betyg. Såklart vann hans bild.

Vi gjorde också ett svårare test, vi fotade ett objet fritt. Dvs fotografen fick komponera bilden. Jag som van "fotograf" fick klart högre omdöme av min bild än vad han fick.

Han efterbearbeta även sin bild, och då fick han betydligt bättre omdöme. Detta var såklart extremt ovetenskapligt, men jag fick mig en tankeställare. Jag slutade efter det i princip att fota med systemkamera. Att sedan minsta barnen växt upp lite påverkade också. Man var helt enkelt inte ute lika mycket, så dessa saker sammanföll. Så det var inte bara bildbehandlingen som påverkade mg.

Men frågan kvarstår, vad är en bra bild?

Intressant test! Håller med, det blev en bra diskussion om detta. Jag har själv varit ägare av både systemkamera och bra mobilkameror de senaste åren, och i början använde jag min systemkamera betydligt mer eftersom mobilkamerorna (ägde Samsung Galaxy S-telefoner på den tiden) överdrev bearbetningen ganska rejält. Men nu när de flesta aktörer är relativt återhållsamma när det gäller bearbetningen har jag också börjat använda systemkameran allt mindre. Det jag huvudsakligen använt systemkameran till på senare tid har varit vidvinkel-bilder som telefonerna inte kunnat sköta, men när jag testade Huawei Mate 20 Pro senast med just denna funktion blev systemkameran ytterligare mindre sannolik för användning.

Visst, en telefonkamera kan inte konkurrera med kvaliteten i bilderna som en systemkamera kan fånga med en fotograf som vet vad denne håller på med, men för mig som bara är en vettig fotograf när omgivande förhållanden är gynnsamma blir en mer naturtrogen mobilkamera väldigt bekväm och lockande. Jag har efterbearbetet en del bilder från mina senaste resor till Japan och Kanada, men det var betydligt färre bilder än vad det varit förr i tiden. Framför allt har jag svårt att ta bra bilder i svag belysning med systemkameran, där får jag nästan alltid ta till mobilkameran.

  • Rikslövet
  • Stockholm
  • 2018-12-08 20:42
Ursprungligen av MultiMan:

Hur kan det vara chockerande att en av marknadens absolut bästa och mest flexibla kamera vinner? Om vi nu plockar ut just det resultatet och funderar lite. Att både göra en extremt avancerad och omtyckt kamera som gillas av både experter och de mindre kunniga/intresserade är en bedrift men inte alls chockerande för mig iaf. Kineserna har visat vad de kan senaste åren. Dessutom på en telefon som i Sverige kostar ungefär samma som Apples "budget"-lur, men ändå har dubbla minnet (och alla andra finesser som helt saknas hos konkurrenten).

Det är inte chockerande att Mate 20 Pro går vinnande ur striden, det är ju att betydligt billigare och tekniskt sämre kameratelefoner som Pocophone och Blackberry går så långt. Men själva lärdomen i testet är ju att den tunga komprimeringen på sociala medier och att folk uppfattar ljusa bilder med mycket kontrast som bättre gör att blindtestet inte alls visar på vilka kameror som är bäst. Så resultatet för Mate 20 Pro är lika missvisande som för resten av telefonerna i testet. Men bland de verkliga tester vi gjort har Mate 20 Pro helt klart imponerat mest på mig.

  • Rikslövet
  • Stockholm
  • 2018-12-08 20:09
Ursprungligen av PaO:

Håller med dig om det fullt ut ?

@Jonatatatan jo precis, det var inte förvånande att Mate 20 Pro gick bra, mer att Pocophone och Blackberry gick bra. Men när man tänker på komprimeringen på sociala medier och hur folk tenderar att uppfatta bilder på mobilens skärm är det inte så konstigt att de mer naturtrogna bilderna inte imponerar lika mycket.

  • Rikslövet
  • Stockholm
  • 2018-12-07 20:49
Ursprungligen av carlsson:

Precis vad jag har sagt sen jag började förstå saker och ting: Folk bryr sig inte om kvalitet, utan bara att det ska vara ”fräckt”.
Man ser det på bilder (för hög kontrast och för starka färger, och naturligtvis megapixlar - är det fler är det automatiskt bättre), filmer (tre ppi eller 1080 bryr sig ingen om, bara man ser vad filmen föreställer), ljudkvalitet (max diskant och bas är det enda viktiga, och 1000 watt är automatiskt bättre än 100), datorer (ju fler blinkande lampor och högre siffror är automatiskt bättre än användarvänlighet) och så vidare....

Nu har jag inte sett videon ovan än, men jag sätter mina pengar på att det är en Samsung-lur som tagit hem första priset. VM i överdriven kontrast och starka färger helt enkelt.

Men jag kan ju ha fel!

Japp, Samsung åkte ut tidigt, men som de diskuterar i videon hade Samsung för några år sedan förmodligen vunnit eftersom de bearbetade bildmaterialet kraftigt, ökade kontraster och ljusnivåerna för att det skulle "poppa" på OLED-paneler. Samsungs senaste telefoner har faktiskt haft en väldigt återhållsam bearbetning, kanske inte riktigt lika återhållsam som Apple eller Google, men skillnaden är inte så stor faktiskt.

  • Rikslövet
  • Stockholm
  • 2018-12-07 19:28
Ursprungligen av lensv:

Bra artikel! (som jag har missat). Frågan är varför den dyker upp först nu på 1:a sidan, två år efter publiceringen?

Kul att den uppskattades! Svaret på frågan är enkelt: den skrevs och publicerades för två år sedan, men nu när Ipad Pro har gjort USB-C högaktuellt igen passade vi på att återpublicera den på framsidan så att de som missat den (som du själv) skulle få chansen att läsa den. Inte en helt dum idé eller hur?

  • Rikslövet
  • Stockholm
  • 2018-12-07 14:29
Ursprungligen av Ljung:

5G låter häftigare 4G och LTE.

Men varför i en mobiltelefon?

Det primära fokusområdet för 5G är väl IoT - prylarna som ska prata med varandra och där låg latens är det viktiga.

Jag tror jag klarar mig med 4G/LTE i luren i många år till.

Nja det finns användningsområden även för mobiler, även om de inledningsvis kommer vara begränsade till tätortsområden och turistmål. Den låga latenstiden och höga hastigheterna kommer exempelvis göra videosamtal i mobilen till en betydligt trevligare upplevelse än det är idag, särskilt om det ska göras internationellt. Men det kommer också komma till användning för företag och offentliga platser som vill ersätta wifi med 5G. Med 5G NR (Next Radio, som använder millimetervågor för äkta 5G) ska de kunna nå ner mot 1-2 millisekunder latenstid och 5-10 gigabit per sekund i bandbredd, vilket är bättre än vad wifi-standarderna erbjuder. Har läst om amerikanska företag som planerar att införa lokala 5G-nätverk för de egna lokalerna, eftersom det är bättre än vad de skulle få med wifi-infrastruktur.

5G-generationen är också utformad på så sätt att den naturligt ska kunna växla mellan wifi och LTE-Advanced när 5G NR inte är tillgängligt, och det sistnämnda kommer sannolikt bli aktuellt för de allra flesta 5G-telefoner i början. Många kommer nog köra på "nära 5G" i början, det vill säga att de kör i frekvensbanden under 6 gigahertz för högre hastigheter än 4G, men det är inte i närheten av vad äkta 5G NR med millimetervågor ska erbjuda (dessa kör i frekvensband mellan 30-60 gigahertz). Oneplus 5G-telefon som ska rullas ut med brittiska operatören EE nästa år ska exempelvis använda sub-6 gigahertz och blir i praktiken en förbättrad variant av 4G, snarare än äkta 5G. Så det lär dröja ett par år innan vi ens börjar se äkta 5G i någon större utsträckning här.

  • Rikslövet
  • Stockholm
  • 2018-12-07 10:29

Från och med idag har till slut Apple Watch och tillhörande e-SIM-abonnemang blivit tillgängligt hos Telenor. Det kostar 49 kr/månad, och de lägger sig därmed en bit under de 99 kronor/månad det kostar hos Tre.

Källa: Telenor

  • Rikslövet
  • Stockholm
  • 2018-12-07 10:13
Ursprungligen av johnh3:

Man har alltid undrat om eller när Microsoft ska försöka tackla iPad Pro samt Chromebooks igen? De har sina Surface plattor med de är Intel baserade enheter och har samma nackdelar som vanliga PC.

Nu börjar det hända saker. Brad Sams känd Microsoft journalist har info om att de skrotar Edge webbläsarens motor och går över till Chromium istället:
https://pcforalla.idg.se/2.1054/1.711482/micr...
(Hade aldrig hänt med ledningen som fanns på MS tidigare)

Windows Lite är på gång:
https://techworld.idg.se/2.2524/1.711479/wind...
Men det kommer kanske inte kallas nåt med Windows eller ens se ut som Windows 10.

Den sista pusselbiten är Qualcomm Snapdragon 8cx:
https://www.windowscentral.com/qualcom-snapdr...

Blir intressant om de lyckas denna gång efter att de blev brända med Surface RT?

Microsofts största problem har varit mjukvaran. De har inget vidare app-utbud i Windows Store, vilket alltid leder till att de Surface-produkter som riktas mot surfplatte-användare misslyckas medan de bärbara 2-i-1-enheterna går ganska bra eftersom de kan användas mer som traditionella datorer, där Windows inte har ett mjukvaruproblem. Det är en svår nöt att lösa, Google har samma problem med Android för surfplattor. Deras utbud är mycket bättre, men det är en stor del av utbudet som inte anpassats för surfplattor, och Google kan inte själva tvinga utvecklarna att satsa på detta.

Och när Android-plattor inte säljer tillräckligt bra kommer utvecklarna inte anstränga sig, och det blir en ond cirkel av det där. Samsungs surfplattor lider av det problemet, särskilt Galaxy Tab S4 som vi testade nyligen lider svårt av att Android-ekosystemet är huvudsakligen byggt för telefoner. Microsoft har ett liknande problem: Microsoft kan inte tvinga utvecklare att släppa Windows Store-versioner av sina program, och när Surface-produkter som surfplattor inte är mer populärt än det är kommer utvecklare inte satsa på det. Om etablerade Android har svårigheter med detta tror jag tyvärr att Microsoft kommer ha det fortsatt svårt att slå sig in här.

  • Rikslövet
  • Stockholm
  • 2018-12-06 13:35

Det finns tyvärr inget liknande att få ur Google Play Music, så jag får gå utan summering i år

  • Rikslövet
  • Stockholm
  • 2018-12-06 13:24

Ja för min del vågar jag inte lägga alla mina ägg i en korg med en Google-tjänst, utöver de etablerade som Google sannolikt inte lägger ner i första taget (Gmail, Google Calendar, etc). Men vissa andra tjänster och appar jag använder känner jag ingen vidare tillförsikt till, anteckningstjänsten och appen Keep är ett exempel på något jag använder med viss grad av osäkerhet.

  • Rikslövet
  • Stockholm
  • 2018-12-05 14:45
Ursprungligen av carlsson:

Ok, ja då är det något som behövs.

För övrigt;
När iOS kom så var jag en av dem som undrade varför man inte körde ett riktigt Mac OS X, eller macOS som det heter nu för tiden, som var mobilanpassat. Då hette det att "man jobbar på olika sätt med datorer och smartphones/plattor". Det må vara hänt, men önskemålet har alltid funnits kvar hos mig, även om jag nånstans förstår det beslutet. Man ser ju bara vilket fiasko det har blivit med mobilanpassat Windows t ex.
Men idag, när iPad och iPhone är kraftfullare än de flesta datorer, tror ni inte att man snart kommer ta det steget? Eller har iOS blivit för stort? Är det för sent att ändra sig?

Jag är fett sugen på den senaste iPaden, men jag har en maxad MBP 2017 som jag arbetar på, "på riktigt". Min befintliga iPad Pro (två och ett halvt år gammal) med penna använder jag förvisso också, i synnerhet för pennans skull, men det finns ingen realistisk chans att den kan ersätta min MBP som riktigt arbetsredskap.

Men jag är ändå sugen på en ny iPad. Denna artikeln har gjort suget ännu större....

Alltså, IOS är ju faktiskt Mac OS X i grunden, de tog samma kärna och många av ramverken och gränssnitten som användes i Mac OS X och byggde IOS på det, och Apple släpper ju även verktyg som ska låta utvecklare enkelt konvertera appar från IOS till Mac OS, vilket inte hade varit så enkelt om det varit olika system i botten.

Frågan om Apple ska släppa bärbara datorer med deras egna A-processorer i har det spekulerats om ganska länge nu, och det lär nog snarare bli det steget Apple tar än att börja använda Mac OS på Ipad Pro-enheter. Ipad och IOS är sin egen grej och där kommer ett skrivbordssystem sannolikt aldrig leta sig in. Den större frågan är väl om Apple kommer fortsätta med traditionella datorer och skrivbordssystem eller om de kommer växla över helt till IOS. Det är inget som kommer ske i närtid, om det inträffar, men det är betydligt mer sannolikt än att Mac OS ska börja användas i Ipad-familjen.