Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
dxaren

dxaren

Medlem
  • Sysselsättning Elektronikkonstruktör och Radiot (DX-are sen början på 70-talet). Kört Mac sen -87och t.o.m bytt ut PC:arna på jobbet till Mac. Använder Mac för Mekanik- och elektronikCad. Skriver ibland tidningsartiklar i hobbyblaskor för kortvågslyssnare.
  • Registrerad 2005-11-11
  • Senast aktiv 2021-11-07
  • Antal inlägg 152

Foruminlägg

De senaste inläggen dxaren har skrivit i forumet.

Jag har träffat på 2 st iMac Globe under den senaste 2-veckorsperioden, som inte längre startar vid tryck på startknappen på baksidan.

Har du installerat om OS:et på sistone? I vart fall är det en gemensam punkt på de 2 döda Globe jag träffat på.

Om du också nyligen installerat om OS:et har vi en gemensam faktor att rota vidare kring!

Sista tricket var attQuickertek n-nano inte klarade av att ta mot alla kanaler. Mitt trådlösa gick på kanal 13 men USB-dongeln klarade bara av kanal 1-10....

Nu är allt up-n-running.

Tack för inspirationen!

Situationen är faktiskt så tokig så att jag i ren desperation, för några dagar sedan, köpte ett ytterligare WiFi-USB-modem (Quickertek n-nano) som jag strulat med under kvällen. Inte fasen fick jag heller den att fungera. Det var när jag i ren desperation började kolla på 99-mac som jag såg din blänkare om G202.

Nu har jag åtminstone G202:an att fungera.

Återstår att försöka förstå varför i fridens namn G202 ser både mitt och grannens nätverk, medan n-nano bara ser grannens....

Jag hittade den där sidan för sådär ett år sedan sedan, men inte fasen har jag lyckats hämta ned något därifrån... Det enda som händer när jag väljer drivrutiner och sedan går på Mac-varianten är att sidan trycker ut .... Förresten... vänta...

Ja-jäklar. Safari plockar ned filen. Jag kör vanligtvis Firefox och har hitintills misslyckats med att få hem annat än ASCII-tecken på skärmen.....

Helfånigt! Nu är jag up-n-running, efter ett närmare ett år. Lustigt att det skall behövas någon inspirationskälla, någon som fått fart på grejerna, för att man själv skall se sina misstag...

Tack!

Neeeeeeej!

Att slakta en 8080 för att humpa in ett Mac-moderkort vore helgerån!
Det är faktiskt värre än att ge sig på en gammal trä-radio!

Jag har kört analogt med en EOS100 och dia (Fuji 50 och Velvia) under många, många år och varit mycket nöjd.
Skaffade en EOS400D och känner mig kluven. Varför?

Jo...:
Diabilderna kan jag visa på en vit duk och får då 100% upplösning oavsett om jag blåser upp bilden till 0,6x0,4 meter eller 2 x 1,5 meter. Varenda "kemikaliepixel" syns i alla grader av förstoring.

Med digitalbilderna så stympas informationen,. På en vanlig 17"-skärm visas bara 15% av pixlarna (1500x900 pixlar på skärmen = 1,3 megapixlar)). När man förstorar bilden för att få "pixel mot pixel" krävs en bildskärm med 3500x2700 pixlar! Sådana bildskärmar har ingen dödlig råd med.
Enda sättet att få vettig bildkvalitet ur en digitalbild är att skriva ut den på papper eller att konvertera den till dia!

Men,jag gillar ändå digitalkameran eftersom det är så oändlig mycket lättare att experimentera med betraktningsvinklar, slutartider, skärpedjup och allt.

> DÅ KÖR JAG HELT UTAN SKÄRMNING !!!

Men du kan väl i alla fall tänka på oss dxare och på våra vänner radioamatörerna....
Vi som vill lyssna på BBC, Voice of America, Voice of Russia och andra radiostationer, utan att gå omvägen via trådradio, blir hårt drabbade av den etersmog som omsluter oss allt mer!

Gamla radioapparater hade en rätt trevlig ljudbild med sina bredbandshögtalare. Med en jyst liten 5-watts förstärkare kan det bli riktigt behagligt ljud!

Det blir kul att framöver få se en bild på ditt bygge.

Fräckt! Kan bli rätt snyggt, men jag hoppas att du inte slaktar en fungerande gammal klenod

Alu-folien används med största säkerhet för att skärma av störningar. DVS det bör också du göra, om inte annat så för att inte störa din egen radiomottagning av FM-sändarna. Dessutom gör du radioamatörerna nöjd! Datorer kan störa något gröndjävligt på kortvåg och mellanvåg!

Använd den tjockare typen av alu-folie ("Grillfolie") och se till att du får bra metallisk kontakt mellan de olika folielagren och bra kontakt till datorchassit. Små vassa träskruvar skär in fint! Du kan också fästa folie på insidan av bakstycke och ha en tråd som kopplar bakstycket till resterande foliepaket.

En sådan här jordning blir långt ifrån effektiv, men du kan nog reducera störningarna med 10 dB jämfört med att inte ha någon folie alls. Det kan vara den avgörande skillnaden mellan att kunna få in Radio Rix störningsfritt eller med ett störande bakgrundsbrus!

Limma folien ordentligt mot underlaget!!!!
Använd jordad kontakt!

/ dxaren, tillika radiot...

> dxaren, tror du att du kan göra ett försök?

Jag gör ett försök att reda ut det, men tar det som ett PM direkt till dig eftersom allmänintresset nog inte är så där särdeles stort!

För er övriga kan jag notera att det bara är växelspänningen, alltså innan likriktaren, som är det intressanta. Detsamma gäller transformatorn, det är den höga spänningen, före transformator, är den som är drivande.

Förklarande fenomen

Fall 1, den svaga förnimmelsen:
> Det känns lite som en.. extra nivå av friktion och
> man upplever det bara när man lätt stryker med
> fingrarna mot aluminiumytorna.

När en elledare är kopplad till nätet får man en svag kapacitiv koppling mellan de spänningsförande ledarna och omgivningen, i det här fallet metallhöljet. När man då lägger fingret mot metallhöljet så blir hela kroppen en del av den kondensatorn. Det här upplevs som mikrovibrationer när man för fingret/handen längs metallytan. Fenomenet påverkar metallkroppen även om strömslingan inte är sluten, dvs strömbrytare avslagen, om ledarna har bra kapacitiv koppling till varandra och omgivningen både före och efter strömbrytaren. Något mer än mikrovibrationer lär man inte känna av, av detta fenomen.

Fall 2, den kraftiga förnimmelsen:
> tyckte att en frys kändes lite underlig när man
> tog i den (i den blöta lokalen), så jag mätte upp
> och den hade något krypläckage och gav 400V

Utrustning som ansluts direkt till jordad 230V/400V är försedd med avstörningskondensatorer som leder ned högfrekventa störningar till jord. Avstörningskondensatorerna är dimensionerade så att farliga strömmar inte skall kunna flyta ut till utrustningens metallhölje. Kondensatorerna har en speciell uppbyggnad för att tåla allsköns misshandel utan att bli farliga och brukar benämnas X- och Y-kondensatorer beroende på om de kopplas mellan fas-nolla eller mot chassi-jord. Också här kan man känna fenomenet med mikrovibrationer och man kan t.om få en "stickande" förnimmelse om utrustningen inte jordats på rätt sätt, det gäller framför allt om man samtidigt tar i den felanslutna utrustningen och en korrekt jordad utrustning.

Norge, apropå 400V, har ett lite annat elsystem och det är därför fullt möjligt att krypspänningen ligger på 400V. Av den orsaken måste svensk elutrustning kopplas om för att kunna användas i norskt elnät. Av den anedningen är t.ex. vitvaror och elartiklar i postorderkataloger (Jula, Clas Ohlsson) ofta märkta "ej för Norge".

Senast redigerat 2008-11-20 21:52

Trillade dit på samma nit. Turbocad Mac Deluxe är ett stort feltänk från IMSI:s sida.

Explorer tree, som i Pro-varianten var riktigt användbart är totalstrippat i Deluxe.

IMSI har en konstig produktlinje. Pro-varianten (3D-varianten) innehöll inga funktioner för att enkelt skapa 2D-vyer mot en ritram. För att fixa det behövde man skaffa 2D-programmet, som då naturligtvis inte kunde redigera 3D-komponenter. nu kom då också Deluxe-varianten där man kan skapa 3D-komponenter, men inte redigera dem. Man kan enkelt lägga in 3D-komponenterna in i en 2D-ritning, men det är hopplöst att göra skaljuteringar, snittbilder och liknande i den 2D-modulen.

Jäkla märkligt. Har de ingen koll över vad vi användare behöver? Just nu har jag samtliga 3 varianter av programmet. Gu-bevars är de inte alltför dyra, men den senaste, Deluxe-varianten är den minst användbara.

Snart tar jag beslutet att köpa senaste utgåvan av VectorWorks, även om den kostar en hel del slantar.

Alternativet, är att köra Mac:en som PC, och använda Alibre Express, som är ett mycket vettigt CAD-program!

Senast redigerat 2008-10-20 08:16

OK, kan stämma, som du säger!
MOMS separatredovisas alltså inte, och om man får ta med hela inköpspriset med MOMS utan att behöva sätta ett marknadsvärde (begagnatpris) så är skattereglerna än mer sympatiskta.

Jag har bara haft fördelar av att ha en hobbyfirma, förutom att jag var tvungen att sätta firman på sparlåga under en period när jag var deltidsarbetslös.

Man får av någon outgrundlig anledning inte jobba med sin bisyssla (låta bli att stämpla) för att spara pengar åt A-Kassan....

400D, tevlig burk. Synd bara att inga bildskärmar kan visa bilderna med full upplösning, utan grumlar till bilderna med ynkliga ≈2 megapixels upplösning.

Observera att man normalt inte får lyfta moms för inköp gjorda innan firman startat. Det räknas som att du gjort inköpet som privatperson, för eget bruk, och då kan inte MOMS:en överföras till firmaverksamheten. Prylen kan däremot tas in i verksamheten, no problem, men då till marknadsvärdet som begagnad.

Läs mer i Skatteverkets brochyr
"Starta företag - SKV 462"
eller den mycket lättlästa, och informativa
"Bokföring, bokslut och deklaration, del 1 - SKV 282"

Det finns undantagsregler, så om du vill du ha riktigt torrt på fötterna kollar du med skatteverket innan du köper på dig alltför dyra pryttlar.

Senast redigerat 2008-10-17 00:09

Kolla in Bo Berndals bok "Typiskt Typografiskt", ISBN 91-7054-670-3. Där finns en del vettiga motiveringar till var, när och hur man använder olika typsnitt.