Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
bollman

bollman

Medlem
  • Plats Hemmesdynge
  • Registrerad 2002-07-27
  • Senast aktiv 2018-11-12
  • Antal inlägg 3055

Foruminlägg

De senaste inläggen bollman har skrivit i forumet.

  • Medlem
  • Hemmesdynge
  • 2013-12-23 07:33

Att jag använde kameran. Du har ingen aning vilket liv det blev efter det där, trots att jag frågade polisen om lov...

Vid det här laget har dock 6 stulna datorer kommit till rätta. Det där var ju bara första gången det hände, och sista som jag osmidigt nog talade med pressen.

  • Medlem
  • Hemmesdynge
  • 2013-12-22 08:17
Ursprungligen av Anders T:

Den som är orolig över att någon utomstående har kontroll på kameran kan kolla på de där drivrutinerna. Istället för att använda gula notislappar alltså. Det var mest det jag ville förmedla.

Jo, men det är ju just det: om du har fått kontroll över datorn så du kan styra kameran så lär ju inte avsaknaden av drivrutiner stoppa dig, för då petar man bara in dem igen!

  • Medlem
  • Hemmesdynge
  • 2013-12-20 08:14
Ursprungligen av Anders T:

Så de byter bl a ut firmware som kameran laddas med när datorn bootar. Kameran har tydligen ingen firmware utan matas med den via USB när datorn startar. Visserligen heter det firmware men det är väl mjukvara det med, inbyggd mjukvara. Jag skulle inte kalla det för att "hacka kretsar".

Om man googlar lite så hittar man även det här. Om man inte gillar att sätta tejp för kameran så kan man stänga av den genom att flytta ut några drivrutiner ur systemet.
http://www.hackmac.org/tutorials/hack-and-dis...

Om man har så pass bra tillgång till datorn att man kan byta ut isight-kamerans firmware så tror jag inte avsaknad av några drivrutiner skulle vara något större hinder.

Nästa gång jag använder kameran i utredningssyfte så kommer iaf inte jag att berätta om det:
http://www.sydsvenskan.se/lund/datorer-foljde...

  • Medlem
  • Hemmesdynge
  • 2013-12-17 14:21

1995??
Jisses. Hösten 94 såg jag "internet" (ni vet, det här WWW ) första gången på LTH, då i form av Netscape 0.9 för SunOS
Exakt när alla LTHare fick epost vet jag inte, men EFD var ju tidigt ute, det vet jag, även om inte jag var närvarande
Domänen lth.se registrerades ju i januari 85 och jag gissar att redan hösten 85 hade många epost.
Har ni förresten sett den sköna "Katalog över elektronisk post" som SUNET gav ut en bit in på 90-talet? Härligt med epostkatalog i pappersform, det skulle vara idag det
Ungefär samtidigt kunde man ju köpa dessa sköna böcker där "hela internet" var listat, såväl Gopher som WWW, ftp och telnet till olika databaser osv. Underbart. Kan vi inte fråga Google om de kan ge ut sin "katalog" i pappersform?

  • Medlem
  • Hemmesdynge
  • 2013-12-17 10:16
Ursprungligen av Ida Lindkvist:

Nu är jag inte 90-talist, men vill ändå bara säga att ja, jag borde varit tydligare med vad jag menar med "före det fanns internet". Det borde stå något i stil med att det inte fanns internet över allt i varenda persons ficka som det gör nu. Det dröjde många år efter -86 innan internetuppkoppling var något vanligt förekommande, vilket du säkert kan hålla med mig om.

Angående hur Keacher löst sitt lilla projekt så är det väl kul att saker och ting går att lösa på olika sätt? Raspberry Pi är ju utmärkt för den här typen av projekt. Själv kan jag för lite för att säga vilket som är "bäst".

Nå, det beror väl på var man jobbar. På universitet så var det verkligen inte ovanligt 86 heller, om man bara hade en "vettig" dator, även om kanske en Mac Plus inte räknades dit. Registreringsdatum för lu.se och lth.se är i januari 1985.
Förresten, har ni sett den här lilla filmen:
http://www.macpublic.ldc.lu.se/news/files/job...
Steve Jobs besöker Lunds universitet 1985 Då var LU en så pass viktig kund att Jobs såg det som viktigt att besöka Lund!

  • Medlem
  • Hemmesdynge
  • 2013-12-17 09:27
Ursprungligen av Redaktionen:

Utvecklaren Jeff Keacher har med hjälp av en Raspberry Pi och väldigt mycket tålamod lyckats koppla upp sin Macintosh Plus på internet.

Läs hela artikeln här

Förlåt, men "Apple introducerade Macintosh Plus 1986, före det fanns internet." var väl ändå sådär skönt historielöst som bara 90-talister kan uttala sig? "Internet" skapades en bra stund innan 1986 om jag får be, men däremot fanns inte World Wide Web tillgängligt förrän 10 år senare, men visst, för många yngre förmågor så är ju WWW=internet...

Att det sen skulle behövas en RasPi för att ta en Plus ut på nätet är ju rena löjan, jag har haft en MacSE som webbserver i många år. Den har ju fördelen av en inbyggd kortplats för ethernet, men det funkar finfint att ta ut en Plus på nätet med en SCSI->Ethernet-adapter.
Med 4MB RAM och en hårddisk samt sagda adapter kan man utan problem surfa på de få sidor som fortfarande renderas någorlunda korrekt med NCSA Mosaic. Har man sen sin mail på en POP-server kan man köra någon bra version av Eudora, telnetta (om man nu har det påslaget på någon dator) med NCSA Telnet och frågan är om man inte skulle kunna chatta med sina vänner på iChat med någon tidig version av AIM for Mac. Man kan ju faktiskt köra så sena OS som 7.5.5 på en Plus även om det gör det lite jobbigt med så lite RAM, men 7.1 fungerar ju finfint på en Plus.
Hade han tagit ut en 512k på nätet hade jag varit mer imponerad!

  • Medlem
  • Hemmesdynge
  • 2013-12-06 00:00
Ursprungligen av zappee:

Jag skulle nog säga tvärtom, folk bryr sig inte om att uppdateringar om de inte är automatiska.
Hade folk uppdaterat hade vi inte haft så mycket skit på nätet (på datorsidan då)

Konstigt?
Så jävla stor skillnad är det inte. Grunderna i OSet är samma...

Majoriteten av Android-telefoner har OTA

Alldeles för liten grupp för att kunna dra några slutsatser av.

Observera att jag återger det jag hör som tekniker.
Det snackas mycket om att android-telefoner oftast kör äldre versioner, och det beror på att många inte alls har OTA som du säger. Jag har en rätt ny Sony-android ( från 2012 har jag för mig) som kräver Sonys programvara på en dator för att ta emot uppdateringar. Man får en notis, men sen inget mer på telefonen.
Jag hade en billig samsung talade innan, den hade inte OTA. Min samsung-platta har inte OTA, och min windows Phone har inte heller OTA. Så, 4 enheter från 3 tillverkare, ingen med OTA. Det finns ju en anledning till att Apple skröt om det...

Det märks att du nog inte jobbar med support va? Det räcker med att en ikon byter lite utseende för vissa att gå i taket. Att då ändra grafiken så kapitalt som man gjort i ios7 gör vissa helt skogstokiga.

Jag tycker nog man kan dra slutsatser om hur 50+are som inte är datornördar använder sina iPhones jo. Mina användare är nog dessutom betydligt mer välutbildade än många andra grupper, om det nu skulle spela någon roll.

  • Medlem
  • Hemmesdynge
  • 2013-12-05 12:40
Ursprungligen av rhesus:

Även under natten? Kopplar hon laddaren till telefonen när den ligger i handväskan.

Har du ens provat? Vore det bättre med "Settings->Properties->Advanced->Klikca högra fliken->Apply->Apply->Done?

Det beror ju inte på hur många appar man har utan vilka.

Ska hon lastas för att du köpt en telefon med ett OS som ingen annan använder Använder man imessage/facetime så slipper man ju köpa ett idiotiskt "all inclusive"-paket från teleoperatören för "Endast 399:-/månad".

Det är lättare att MMSa och eposta dina bilder från alla program, även apples egna.

Ringer inte du till henne ibland? Förlåt, kunde inte låta bli

Här slår du huvudet på spiken. Mänga har abslout ingen användning av en smartphone men de ska nödvändigt ha en i alla fall. Använder man telefonen till mer än samtal och något enstaka mail så inser man fördelarna med den utveckling som skett de senaste åren, telefonerna kan göra mer och är smidigare att använda. Att vissa app-ikoner ser rysliga ut är en uppoffring jag gärna gör.

Höhö, ne, telefonen brukar panikladdas i laddaren i köket innan det är dags att dra till jobbet, haha. Nå, hon laddar den väl 2 gånger i veckan kanske... en 3 år gammal iPhone 4. Det säger ju lite om hennes användning... dvs nära noll.

Jo, fast de hon har tror jag inte uppdaterats den här sidan 2012, haha.

Fast om "all-inclusive" kostar 149 som hos Telia med sånt där familjetjosan känns iMessage och Fejstajm totalt onödigt, och mer irriterande än bra (svårt att veta vad som händer när man skickar).

If you say so.

Passa dig, hon kan höra (fast det tror jag inte, hon svarar ju aldrig eftersom hon har den på tyst och således inte hör när man ringer :/ ).

Jo, fast sen sitter många och gnäller på att det är dålig mottagning, dålig batteritid osv... skaffa en "telefon" då och inte en handdatorn med telefonfunktion!

  • Medlem
  • Hemmesdynge
  • 2013-12-05 08:11

Sådana galenskaper har inte SAAB hållit på med. Där går mycket att göra själv, även byta xenon, om man är försiktig! Det är fortfarande väldigt bra priser på SAABar där man kan få 4wd-modeller med vettiga motoralternativ och lagom med mil för rena spottstyver:
http://www.blocket.se/goteborg/Fyrhjulsdriven...

  • Medlem
  • Hemmesdynge
  • 2013-12-05 07:57
Ursprungligen av rhesus:

Varför uppgarderar inte din sambo till iOS6 och laddar ned Google Maps gratis från appstore?

Det har ju trots allt kommit en hel del nytt förutom gränssnittet som är svårt att leva utan:

* Stör ej-läge
* Inställningmenyn man drar upp från nederkant av skärmen
* Bakgrundsuppdatering av data för appar
* Facetime audio
* Bättre delningsfunktioner
* Blockering av kontakter (telefonförsäljare)

Finns en del mer också men det där är vad jag använder mest. Kanske inte verkar som mycket men när man vant sig är det plågsamt att gå tillbaka.

* Skulle hon inte märka, hon har den nästan alltid på tyst i handväskan ändå.
* Irritationsmoment modell värre, saker som glider fram, usch nej.
* Med mindre än 10 appar installerade, spielt keine rolle
* Och hon skall fejstajma med min Windows Phone då? Har man obegränsade samtalsminuter är det också helt onödigt.
* Man kan MMSa och eposta sina bilder, what more could you possibly need?
* Möjligen bra, men har inget problem med irriterande samtal

Visst, iOS 6 har väl bra saker, men jag tror att det få här inne som fattar att "vanliga användare" egentligen inte _vill_ uppgradera, men de har blivit så himla drillade genom åren att man _skall_ alltid uppdatera när det kommer uppdateringar, annars kanske man får virus! Vet flera som undrat vad som hänt med telefonen när de uppdaterat till iOS7, för den sa ju att den ville uppdatera, men nu ser ju telefonen helt konstig ut!

Jag kan nog inte påminna mig _någon_ förutom mina "nördkompisar" som någonsin tyckt att en iOS-uppdatering gjort något bra för deras telefon. Jag tycker man mest hör "den blev så slö, det blev fult, det ser inte ut som innan, det fungerar inte som innan, jag skulle aldrig ha uppdaterat, kan man inte gå tillbaka" osv, och samma visa har jag hört sen folk uppdaterade till iOS4 på iPhone 3G!

Apple har ju varit duktiga genom att se till att telefonen _vill_ uppdatera sig och gärna och ofta påminner användaren att göra det.
Tittar man på t.ex. min windows phone så måste man in i en meny för att se om det finns uppdateringar, det syns inte hela tiden på startskärmen. På många androider får man en enda notis, som dessutom påpekar att du måste koppla telefonjäkeln till en dator med suspekt programvara på (tillverkarspecifik) för att kunna få in en uppdatering.

Sen är det ju också lite intressant det här med appar. Jag har ju förstått att många här har tjogvis med appar installerade och aldrig skulle kunna välja t.ex. WP för det finns ju inga appar som det heter. Om man återigen bortser från mina "nördkompisar" så känns det som att folk oftast inte har så värst många appar installerade.

Jag kunde inte låta bli att kolla i vårt system. Den samlar in lite info om alla iOS-enheter som synkroniserats med datorer som ingår i vårt system. Hittills har den koll på 241 iOS-enheter. Endast 32 av dem har uppdaterat till iOS7. 3st 3GS ligger kvar på iOS 3.1.3! 6st iPhone 4 ligger på iOS4, 3st 3GS har iOS6.
Jag kollade 10st telefoner på iOS7; 4st - 0 appar, 2st 15-20 appar, 2st 55-60 appar 1st 143 appar.

Så, många får en iPhone på jobbet, få verkar ju direkt använda den. De skall bara ha, och sen är det bra med det. Att 4 av 10 inte har en enda app installerad är ju rätt anmärkningsvärt får man ju säga. De som inte uppdaterat från 3.1.3 måste ju med andra ord ha bett att den inte skall kolla efter nya versioner när den ansluts till iTunes.

  • Medlem
  • Hemmesdynge
  • 2013-12-03 21:02

Fast å andra sidan kanske inte Google lyckas med bedriften att ladda ner en uppdatering folk kanske inte vill ha, för att sedan ockupera utrymme i enheten tills man uppdaterar.
En annan grej är ju att få androider verkar stödja over-the-air-uppdateringar vilket gör att än färre uppdaterar. Galnast är ju dock att många leverantörer sitter i knät på operatörerna. Hur många gånger har man inte tagit sig för pannan när det tagit månader av väntan bara för att Telia av någon anledning skall få tummarna ur och släppa någon uppdatering man väntar på. Än värre blir det ju då när operatören skiter i leverantörens uppdateringar helt och hållet. Där har ju Apple lyckats genom att ge fingret till operatörerna.

  • Medlem
  • Hemmesdynge
  • 2013-12-03 11:42

Ja, inte är jag impad. Jag har 7an på jobb-ipadden och har varit missnöjd sen dag ett. Sambon kör fortfarande iOS5 på sin iPhone4. Vägrar iOS7-looken och ville inte ha sunk-kartorna i iOS6.
Undras hur ensam hon är om det...

  • Medlem
  • Hemmesdynge
  • 2013-10-31 13:56

Här var det hårda ord.
Jag kan inte säga att jag tittar så värst mycket på TV, vare sig på dumburken eller någon internet-enhet, men däremot så känns det rätt bra att bidra till att SVT och SR kan fortsätta sina verksamheter. Ibland gagnar det mig (jag är P1-junkie) ibland inte (hatar "lätt underhållning") men jag ser det som storartat att vi har en ekonomiskt oberoende media någonstans iaf. Måhända att de är vänsterfärgade (tycker jag dock inte) men å andra sidan är de flesta kommersiella kanaler så till den milda grad högerfärgade att de är omöjliga att titta på (tänk Fox News).
TV-avgiften har ju sin upprinnelse i TV:s barndom där många fördömde denna apparat och absolut inte ville vara med att bekosta detta sattyg samt att det var en synnerligen dyr lyxpryl som få hade råd med. Många hade dock råd med radio, varför den tilläts vara avgiftsfri, samtidigt som tv-avgiften bekostade radiosändningarna. Med tiden har det ju de facto blivit en skatt eftersom så otroligt många faktiskt har TV. Att göra om det till en skatt är dock betydligt mer kontroversiellt än att ändra så att de till slut inte går att undvika avgiften. Ett märkligt val är ju att det numera inte har någon betydelse om man faktiskt _äger_ utrustningen, det räcker med att ha tillgång. En av doktoranderna på jobbet har blivit tvungen att betala TV-avgift eftersom hon har tillgång till en dator via universitetet. Långsökt modell värre, men nu drar man åt alla tumskruvar; alla skall betala.

Jag tycker det är jättekul att folk här hävdar att de minsann bara använder internet för att få sitt nyhetsbehov täckt, och då inte SVT/SR. Undras hur nyhetsflödet skulle se ut utan SVT/SR? Hur det än är så är det väl endast SVT/SR som har utlandsreportrar i någon större utsträckning och utan tvekan är det oftast från SVT/SR som både den breda och den djupa, granskande journalistiken kommer. Jag är rätt övertygad om att nyhetsrapporteringen skulle vara både ensidigare och fattigare utan SVT/SR.

Slutligen oroar jag mig för vart det här landet är på väg. Det är inte, såsom en del verkar tro, politiker som "super bort skattepengar" (jag vet inte när jag läste en sådan rubrik senast och med tanke på skattetrycket i det här landet torde varenda riksdagspolitiker vara betydligt mer nersupen än vad Boris Jeltsin var på sin tid om det uttalandet skulle ha någon sanningshalt) som är landets stora problem utan den alltmer tilltagande egoismen. Jag fruktar utförsäljningen av alla våra gemensamma tillgångar bara för att folk har blivit så gnidna att de hellre tar en hundring extra i månaden än tänker längre än näsan räcker. Jag fruktar också för det sociala skyddsnätet när fler behöver det, samtidigt som allt färre är intresserade av att bidra till det. Tanken: "Jag är inte sjuk, alltså vill jag inte bekosta grannens operation, bättre vi får betala en försäkring, jag som håller mig frisk skulle ju ha massor av pengar över till annat än hens operation" är alldeles för lätt att tänka. Den dagen när den sista tillgången är såld och vi bara har privata sjukhus till vilka vi måste ha försäkringar för att ha råd att få vård på är vi förlorade.

Det här landets framgång byggde på en idé om att alla skulle bidra för allas bästa. Nu har det helt slagit över åt andra hållet; alla skall roffa åt sig på andras bekostnad.

  • Medlem
  • Hemmesdynge
  • 2013-10-27 12:37
Ursprungligen av lappen71:

@bollman: Med andra ord är det en dator och inte en surfplatta?
Så varför göra jämförelser med surfplattor? Bara för att bägge har touchskärm?.

Edit: Missade RT men lämnar kvar inlägget som bevis att lappen71 också gör fel

Fast på sätt och vis är det hela lite mer komplicerat. RT är ju i grunden samma OS, bara kompilerat för annan platform. Hittar man applikation X kompilerad för ARM så funkar den lika bra på RT som en x86-kompatibel binär gör på Pro.
På samma sätt är det ju egentligen med OSX och iOS också, samma grund, kompilerad för olika plattformar. Om Apple ville skulle de båda ju kunna se och uppföra sig exakt likadant (tänk Launchpad på OSX, och sandboxing, och... hmmm).

Sen skulle jag vilja veta hur du definierar skillnaden mellan "dator" och "surfplatta"? Att man inte kan göra något vettigt på en surfplatta? Vad är det som gör Surface till en dator med touchskärm och iPad till en surfplatta? Genuint nyfiken.

  • Medlem
  • Hemmesdynge
  • 2013-10-27 10:40

Jag fick min Surface 2 RT i dagarna och jag kan klart rekommendera den. Nu med fullHD-skärmen är den riktigt trevlig att använda. Att det sen finns helt rätt program och funktionalitet med som standard gör att jag inte riktigt förstår företag som köper iPad som i mångt och mycket känns som en leksak i jämförelse. För hemanvändare som surfar och vill spela spel, javisst, men någon produktiv tid på en iPad blir det sällan enligt erfarenhet, det blir mest konsumtion.
Sure, app-utbudet är inte alls samma som på iOS, men å andra sidan; när man har "riktiga" versioner av hela Office 2013, inklusive Outlook, inbyggt stöd för att ansluta till t.ex. SharePoint och SMB-servrar så att alla program kan använda dessa (eftersom de faktiskt har tillgång till ett filsystem) så ser jag inte riktigt vad mer man skulle behöva för appar? Surface spelar ju Flash också utan snack (Apples argumentation om att det gör enheten för långsam torde ju vara rätt fånig vid det här laget) vilket gör att det finns gaziljoner flash-spel att fördriva tiden med om man så önskar.

Att den inte har inbyggd 3G/4G är kanske lite tråkigt, men å andra sidan har den ju en fullstor USB-port där man kan stoppa in lämplig dongle och surfa den vägen, då är man ju inte begränsad till någon inbyggd teknik, och _så_ himla ofta är det iaf inte som jag behöver 3G/4G.
En annan himla trevlig möjlighet är ju att köra 2 appar samtidigt på den breda skärmen. Ypperligt när man behöver klippa in saker från t.ex. en webbsida i ett Word-dokument så man slipper sitta och klicka så himla mycket.

Formatet är lite som det är; lite väl bred kanske, men å andra sidan får man plats med väldigt mycket på höjden om man reser den upp, det är rätt bekvämt vid läsning av längre sidor. Nu har ju det inbyggda kick-standet 2 lägen också så det blir lättare att hitta en bekväm ställning. Tyvärr har mitt touch-cover inte kommit än, det skall bli ett trevligt tillägg.

Vad jag inte riktigt förstår är att man även på RT har de gamla vanliga skrivbordet, med möjlighet att köra appar i skrivbords-läge istället för app-läge. Lite rörigt, men inte så rörigt som Android. Att iOS är klart "redigare" här har ju också sina nackdelar som innebär inget gemensamt filsystem, jobbig multitasking (tar på tok för lång tid att byta mellan 2 appar för att det skall bli produktivt) och allmänt mer omständlig hantering så fort man vill göra något som spänner över flera appar.

Jag säger inte att Surface är surfplattornas heliga Graal, men som arbetsverktyg leder den verkligen klart över iPad som är betydligt mer av en media-konsumtions-pryl (trots det då märkliga skärmformatet) än Surface som känns mer inriktad på att få saker gjorda.

Vad gäller Windows 8.1 så hör ju jag till skaran som tycker att det ser himla fräscht ut till skillnad från iOS och Android som börjar känns riktigt gammalt och trött nu med sina ikoner på rad, sida upp och sida ner. Jag trodde väl aldrig att jag skulle tycka att Microsoft stod för innovation och nytänkande, men så är det minsann.