Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Hans-Olof

Hans-Olof

Medlem
  • Registrerad 2001-05-17
  • Senast aktiv 2004-12-26
  • Antal inlägg 38

Foruminlägg

De senaste inläggen Hans-Olof har skrivit i forumet.

Är det någon som känner till något bra musikprogram i stil med Ejay eller Magix. Helst ska det vara för Mac OS X...

Jag och min fru är på jakt efter en hyfsad DV kamera för under 10 000:- Kravet är att det ska vara DV in och ut och att det ska finnas möjlighet att ha extern mikrofon. Vi hittade en Panasonic NV-DS30B på Cyberphoto till ett vettigt pris. Frågan är om den fungerar för import till t ex iMovie. Jag hittar inte den modellen under Apples egen kompatibilitets-information. Finns det någon som har erfarenhet av den modellen, eller har någon annan att rekommendera?

Hejsan. På företaget där jag jobbar har vi precis börjat med färgprintning. Jag har en Mac som extradator (fick en iBook efter mycket tjat) men annars är företaget helt fokuserat på Mikromjuks produkter och Intels hårdvara. Men vi har fått ett problem. Färgfilerna som vi får är gigantiskt stora och både lagringskapacitet och processorkapacitet går på knäna. Dessutom har chefen börjat inse att de flesta i branschen faktiskt använder Apples burkar, orsaken har jag redan klarlagt för dem. Nu undrar jag om det finns något vettigt system för att hantera lagring av stora grafikfiler etc, som också är sökbart och har en juste backup + komprimering. Jag vet att frågan är övergripande och visst kan man säga att en snabb server med stora hårddiskar fixar biffen, men jag skulle vilja veta om det finns en prisvärd killerapp. för hela arbetsmomentet? Sedan vore det en bra motivering att kanske så småningom köpa in en XServe...

Tillbaka från semestern...

Jag testade ditt tips, men när jag skriver "fsck +y" får jag bara beskedet "No such file or directory". Måste jag starta som root-användare för att det ska fungera (inte troligt)?

Hejsan!

Jag har problem med att vissa program inte går att starta under OS X 10.1.5. Jag antar att det är någonting i stil med en tilläggskonflikt, som det så fint heter under 9:an Vilka program eller andra lösningar finns det som verkligen kan hjälpa mig att lösa dylika problem under OS X (utöver MOX Optimize som för övrigt är ett alldeles utmärkt program)? Felmeddelandet lyder: ´Programmet (X) har oväntat avslutats. Detta har inte påverkat systemet eller andra program.´

Detta problem gäller bl a Script Editor.

En sak till, visst kan Dave verka buggigt, men eftersom väldigt många program kräver att få vara ensamma på banan under installationen måste man förstås även se till att Dave är avstängt. Inställningarna för Dave var låsta och detta verkade få alla typer av installationer att få spel. Ändock kvarstår frågan; Kommer OS X´s kärna att vara bättre skyddad under Jaguar?

Jag fixade avinstallationen, tog bort programmappen (vilket jag brukar göra) och hittade även katalogen under StartUpItems vilken gick bra att plocka bort. Nu fungerar Dave igen. Jag tycker att det är lite underligt att systemet hänger sig på grund av programkonflikter. Skyddat minne osv, vart blev det av med det?

Någon som vet hur man loggar in som root-användare?

Jag kör Mac OS X på jobbet och jag är den ende Macanvändaren där så jag har inte så många att vända mig till.
1) I början kraschade systemet (10.1.5) emellanåt, det blev svarta textrader över hela skärmen och datorn tvingades jag starta om. Hörde med en kille och han trodde att det var USB-tillbehör som krånglade. Jag har bytt mus till en Apple Pro Mouse och allt verkade vara frid och fröjd fram till igår. Jag använder Dave för att koppla upp mig mot Windowsnätverket. Igår installerade jag Quick Time 6 och en brandväggsdemo, kommer inte ihåg vad den heter just nu. När jag ska koppla upp mig med Dave hänger sig systemet precis som förut. Det samma händer när jag försöker installera uppdateringen till Dave.
2) Avinstallera program under OS X. Hur gör man? Finns det någon motsvarighet till Windows Installera/Avinstallera eller måste man leta efter alla filer som skall tas bort. Ja, jag vet, jag ska köpa en bok om Mac OS X, men just nu sitter jag i klistret så jag vore tacksam för förslag...

Jag undrar om det finns några bra OS X-kompatibla program för konvertering av fonter mellan Mac och PC / TrueType och PostScript?

Hejsan!
Jag använder Word ibland på jobbet för att koppla adresser och variabler (merge) till exempelvis brev. Detta skickar jag ut till DocuTech-printrar och det fungerar fint, men om det blir väldigt många adresser (över 2000 st) tar det oftast oerhört lång tid. Adresserna ligger i Excel eller som vanliga tab-separerade textfiler. Finns det något smidigare sätt som gör att processen snabbas upp? Någon ytterligare programvara möjligen? Dessutom printar vi namnteckningar som variabler (.tif) och detta gör vi genom ett program som skapar postscriptfiler, vilka hämtar bilder från printerns hårddisk. Kan man göra detta på ett enklare sätt i Office-paketet? Dessutom får vi ibland brev som PDF. Har Acrobat någon funktion som gör att man kan köra variabelprintning? Jag är mycket tacksam för alla typer av tips och förslag som för mig närmare gåtans lösning.

Har stött på ett problem igen när det gäller massprintning av PDF. Jag fick god hjälp av Mickes förslag när det gäller massprintning tidigare och nu vill jag föra frågan framåt ytterligare ett snäpp. Vi printar mängder av pdf-dokument, flersidiga och med olika antal. Framsidorna printas separat på ett speciellt papper. För att sedan kunna kuvertera detta maskinellt behöver man även printa en streckkod, gärna vid utskrift. Finns det något program som kan tänkas hantera även detta?

Jag har en Mac på mitt arbete som är uppkopplad till ett PC-nätverk via Dave. Alla vanliga PostScript-skrivare på företaget kommer jag åt via tcp/ip och programmet skrivbordsskrivarverktyg. I huvudsak arbetar jag med PC (tyvärr) men jag motiverar mitt Mackomplement med att vi ibland behöver öppna Quark-dokument med bifogade Mactypsnitt. Vi gör en del större print jobb på tre stora Xerox DocuTech-printrar och då gör vi Postscript-filer av texten genom att skriva ut till printrarnas Decomp-hårddiskar. Nu är grejen följande; det går ju hur bra som helst att använda ip-numret till de vanliga PS-skrivarna. Men icke-sa-Nicke att det fungerar med Solaris-burkarna vid Xerox-printrarna. Jag är novis eftersom jag aldrig haft det här behovet tidigare, men det vore bra om någon kunde återupprätta mitt forna rykte som Mac-guru (det är lätt att vara en sådan på ett ställe där Macintosh betraktas som gullig kuriosa).

Jag råkade ut för en myko grej idag. Fick en gammal extern scsi-hårddisk av en arbetskollega som han påstår ska ha suttit på en Mac. När jag kopplade den till min Mac vägrade den att kommunicera och när jag körde skivverktyg uppgav programmet att det inte har stöd för enheten. Då undrar man, det måste ju finnas drivrutiner som stöder hårddisken men jag har letat på nätet utan resultat. Är det någon som har något tips. Jag har letat hos Apple, Quantum, Matrox och på flera olika sökmotorer men utan resultat. Enheten heter Quantum Empire 1080S.

Jag vet inte lösningen på problemet men felmeddelandet betyder i alla fall följande:
"ID=02 Address Error
The Motorola 68000 microprocessor can access memory in increments of one byte (8 bits), one word (16 bits), or one long word (32 bits). The microprocessor can access a byte of information at an odd or even memory address. But it must access a word or long word at an even memory address. So, when the microprocessor attempts to read or write a word or long word at an odd address, you see this error. Since that´s a 50/50 proposition when running random code, this one shows up quite often."

Fick en iBook härom dagen som extra arbetsdator (i en annars helt PC-dominerad miljö). Mitt spörsmål är; på jobbet har jag inga problem att komma åt Internet via det lokala nätverket. Hemma har jag Chello (och det var tusen år sedan jag konfigurerade min 4400 här hemma). Kan man komma åt Chello via Mac OS X eller måste jag köra 9? Bredbandsmodemet som jag har heter Nortel Networks och jag antar att det skrävs en drivrutin för denna som är OS X-anpassad?