Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
jiba

jiba

Medlem
  • Plats Botkyrka
  • Sysselsättning Har tidigare arbetat i IT-industrin (hosting/drift). Har alltid använt PC men egentligen alltid velat ha en Mac sedan typ 1990 när farsan skaffade sin första. Fick möjligheten då jag startade eget.
  • Registrerad 2006-02-27
  • Senast aktiv 2014-04-29
  • Antal inlägg 50

Foruminlägg

De senaste inläggen jiba har skrivit i forumet.

  • Medlem
  • Botkyrka
  • 2008-05-27 23:00
Ursprungligen av mjg:

Vi kan nog vara på det klara med att den blir dyrare i Sverige än i något annat land. Detta är en universiell lag. Nästan allting som existerar är dyrare i Sverige än i något annat land. jag klagar inte - bara analyserar faktum. Orsaken är enkel: Sverige är världens rikaste land med världens mest välmående folk. Här kan man plocka ut lite extra av konsumenten.

Detta påstående stämmer inte.
Däremot är vi ett av de länder med högst skattetryck. Eftersom det är extremt dyrt att anställa i Sverige blir priserna därefter (arbetsgivaravgifter). Samma sak när det gäller konsumtionsskatt, så ligger vi på den övre skalan.

Tänk såhär: en fjärdedel av priset på en vara eller tjänst går till staten: därav högt pris. Lägg därtill de höga arbetsgivaravgifterna så inser man att företagen måste ha MYCKET höga marginaler, för att överhuvudtaget kunna betala ut löner till alla anställda. Detta gör att allt blir mycket dyrare i Sverige.

Ett annat tragiskt faktum: eftersom samhället tar ut så höga skatter, så kan man inte jämföra bruttolöner med andra länderna. Det blir missvisande. Det som är intressant är att jämföra köpkraft: dvs. hur mycket man har kvar EFTER skatt och vad konsumtionsutrymmet är. Då kommer man fram till att det mesta är dubbelt så dyrt för oss i Sverige, jämfört med tex. en tysk som har högre lön, lägre skatt, lägre arbetsgivaravgift och därmed totalt sett högre köpkraft. De kan köpa mer för samma pengar.

  • Medlem
  • Botkyrka
  • 2006-04-26 09:08

Hejsan.

Jag har sedan tidigare ett MSI MegaRaid ATA/133 som jag använt i en PC. Jag har skaffat en äldre Power Mac G4 400MHz som jag tänkte ha som filserver. Maskinen funkar fint och har ju fysiskt plats för en massa diskar och jag råkar ha ett gäng ATA-diskar som jag vill använda.

Fick ett ATA-kort av en polare som "ska funka" i Macen, men det går inte. Chip-tillverkaren är Highpoint och när jag söker på nätet verkar det som att det är ett RocketRaid ATA 100 med artikelnr PM-A100R.

Har även testat att flytta mitt PC-kort, MegaRaid-kortet, men det vill inte heller funka i Macen.

Någon som har några tips, om det kanske finns något sätt att använda något av korten ändå, kanske nån "tweak" eller drivis man man använda? OBS! Diskarna behöve inte vara bootbara, har en separat systemdisk som sitter på native-kontrollern. Kör 10.4.5 för närvarande.

Tack för tips!

Jimmy