Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
jiba

jiba

Medlem
  • Plats Botkyrka
  • Sysselsättning Har tidigare arbetat i IT-industrin (hosting/drift). Har alltid använt PC men egentligen alltid velat ha en Mac sedan typ 1990 när farsan skaffade sin första. Fick möjligheten då jag startade eget.
  • Registrerad 2006-02-27
  • Senast aktiv 2014-04-29
  • Antal inlägg 50

Foruminlägg

De senaste inläggen jiba har skrivit i forumet.

  • Medlem
  • Botkyrka
  • 2008-07-30 18:19

Min iPhone 3G laggar ofta, och länge. (inte hackad eller jailbreakad på något sätt)
Tar man upp adressboken tar det mellan 7-10 sekunder innan man kan scrolla i listan. Oavsett om jag använder fingret upp/ned eller "snabbsökningen" till höger. Och när man scrollat en gång tar det 2-3 sekunder till innan det lostnar helt, därefter kan man scrolla utan lagg. Händer varje gång.

Ofta hänger sig de applikationer jag laddat ned från App Store. Tex. TV.nu, aftobladets combo-app, eller några av de andra apparna. Måste starta om telefonen (Microsoft, anyone...?)

Den laggar även rätt ofta när man skriver mail eller sms, råkar man då trycka på backspace så suddas en hel rad istället för 1-2 bokstäver.

Det känns som den är överbelastad ibland (tankeprocesser) och de snygga övergångseffekterna som skall uppstå när man går mellan applikationerna försvinner: byter bara skärmbild abrupt.

När man lyssnar på musik med iPod-funktionen, så blir telefonen mycket seg om man försöker gå in i tex. adressboken eller annan app. Laggar.

Ibland tar det evigheter innan en app startar, om man tex. går in i inställningar så blir skärmen bara tom flera sekunder innan alternativen kommer upp. Ibland är det knappast "mjuk" scrollning när man går uppåt/nedåt: bilden hackar sig upp eller ned.

Detta är några problem jag upplever.

  • Medlem
  • Botkyrka
  • 2008-07-30 18:06
Ursprungligen av Zimmerman:

Du har rätt i allt du skriver. Varför du inte förstår att jag bara utgår ifrån egna erfarenheter när jag skriver - att jag inte gör anspråk på den kosmiska sanningen - förstår jag dock inte. Någonting klickar hos dig. Jag har t.o.m. uttryckligen förklarat att jag endast klämmer ur mig åsikter - som alla andra. Det är trist att man ska måsta påminna om något så självklart och trivialt. Nivån blir då så låg och babblig.
.

Zimmerman. Lite lustigt. Först skriver du att du inte gör anspråk på den kosmiska sanningen. Sedan skriver du "ingen använder", "är passé" osv.

Jag arbetar också i Stockholm. Umgås med många människor "i farten", från vanliga människor med vanliga arbeten till personer med chefsbefattningar på hög nivå, regeringskansliet, riksdagsledamöter etc. Min erfarenhet är att kaxiga teens under 22 år, nä de använder inte mobilsvar - de sms'ar snabbare än jag pratar. Men de flesta andra människor uppskattar att få kunna lämna ett röstmeddelande om man inte är anträffbar.

Bara att inse: alla har vi olika önskemål och olika användningsmönster. Jag har inget emot folk som ogillar telefonsvarare. Själv svarar jag inte på dolda nr tex.
Men, jag blodtrycket höjs ju en aning när människor hasplar ur sig påstådda sanningar som är direkt fel, och när man gör anspråk på hur verkligheten ser ut när det enda man refererar till är sig själv och sin egen uppfattning.

Blir ditt telefonerande sämre av att vi andra vill att iPhonens funktioner för röstbrevlåda implementeras även i Sverige? Tror inte det. Sedan kan du tycka att det är onödigt, men påstå inte att "ingen använder" osv. för det är 100% fel.

  • Medlem
  • Botkyrka
  • 2008-07-30 17:16
Ursprungligen av Trineo:

Zimmerman: Du får helt enkelt ta pucken på den här för det var du som stoltserade med att "i min värld 2008 i sthlm finns inte telesvarare"...

Sen när man diskuterar funktioner så gäller det att ha lite självdistans, det går verkligen inte att tänka bort en funktion bara för att den inte passar in i ens egen värld. Det gäller att kunna lyfta blicken och inse att precis så värdelös den är för dig så är den precis lika oumbärlig för en annan. Och det har inte att göra med vilken ställning man har i livet utan snarare hur man arbetar.

För att dra en liknelse, för er som tycker att finessen visual voicemail inte behövs. Jag tror att en rörmokare tycker likadant om era mailservrar och ni tycker så om hans rörtång, men ändå kan ingen av er vara utan just de två!

Så bra skrivet!
Det där med att lyfta blicken och ha lite självdistans passar in på fler trådar. Jag har skrivit några inlägg i olika trådar om saknade funktioner och direkta brister som iPhone har, tex. inte kunna skicka/ta emot kontakter via sms eller bluetooth, att inte kunna synca utan den där löjliga sladden - dvs. kunna synca kalender och kontakter via BT som man kan med typ alla andra moderna telefoner.

Vad händer: jo man blir överöst med en massa spekulationer som liksom "snillena spekulerar" i varför Apple valt hit och dit, marknadsstrategier, prioriterat bort mm. Nästan lite kufiskt vilket tunnelseende bara för man påpekar några de facto brister som iPhone har - trots att den kommer från vårt favorit-frukt-företag.

Även Apple kan göra fel, och det enda som hämmar utvecklingen är om alla likt lemlar bara går åt det håll som Überguru Steve pekar utan att fråga eller ifrågasätta. Lite OT kanske. Betr. Visual Voicemail, så är det en funktion jag innerligt trodde skulle funka även i Sverige - det är liksom en "killer app" för iPhone. Men inte heller det funkar.

Så då återstår det: varför köpa en iPhone egentligen? Troligen bara för att det "rätt" logga på baksidan, blänkande fin. Egentligen har den har tyvärr för många brister för att motivera den extra kostnad det inneburit att köpa den.

  • Medlem
  • Botkyrka
  • 2008-07-30 16:06
Ursprungligen av phindus:

Den läser ut filen bara. Kan hon inte bara läsa upp numret åt dig? Det har alltid fungerat för mig.

Eh...
Det känns ju modernt.
Inte heller särskilt praktiskt om man tex. sitter i bilen.

Precis som jag föreslog i tråden "bra tips till iPhone": Apple borde ha lagt med en kulspetspenna och ett blädderblock att medfölja vid köp av iPhone, eftersom man ju behöver det om man har en iPhone: att skriva ned kontaktuppgifter som folk läser upp för en i telefonen, så att man sen kan skriva in det manuellt i sin iPhone...

De valde nog lite fel namn på iPhone: bode hetat typ "bPhone", "oldPhone" eller "ancientPhone"... hehe/gråt/hehe

  • Medlem
  • Botkyrka
  • 2008-07-30 14:57
Ursprungligen av lilleskutt:

man kan väl skicka kontakten som ett sms (v-card) till din iphone?? att den inte klarar att hantera det är dåligt men du ser det som ett sms och kan således klicka på numret.

Flera personer har försökt skicka kontakter till mig.
Funkar inte.
Testade att själv skicka en kontakt via sms från min kontaktkortstelefon. Då kommer det två sms på raken med massa grekiska typ:

//SCKL23/F400000000201
BEGIN:VCARD
VERSION:2.1
REV:20080213T125718Z
UID:46bbe38c10bd071f-00e123bcc5c2c404-199

och så vidare några rader till.

  • Medlem
  • Botkyrka
  • 2008-07-30 13:52

Det klart att alla telefoner inte klarar allt, och visst Apple uppdaterar sin lur lite då och då. Men kom igen: allvar. Att inte klara basic funktioner är dåligt. Sen att den kan en massa annat, ja visst - jättebra.

Nu hände det igen: snackade med syrran, jag försökte få tag i vår moster. Syrran sa "men du, jag skickar dig hennes nr så kan du ringa henne". Varpå jag var tvungen att säga: men du, skicka inte kontakten för det funkar inte i min telefon, du får skriva hennes nr i ett sms och skicka.

Vad var svaret från syrran: men gud, vad har du för skitlur...

  • Medlem
  • Botkyrka
  • 2008-07-30 11:17

Med risk för att vara lite negativ så vill jag ändå säga som så, att visst - klart man skall läsa på vad telefonen klarar och inte. Och det man läst på om är ju de "extra features" där iPhonen glänser jämfört med andra telefoner: mobileme-funktionaliteten med push av kalender, mail, etc. Musik med iPod-funktionalitet. Surfa, rss, applikationer etc.

Men allvarligt: skall man behöva dubbelkolla att en telefon av senaste snitt, superhajpad och efterlängtad och utropad som världens bästa telefon, ifall den klarar eller inte klarar de mest enkla och simpla mobiltelefonfunktionerna, såsom skicka/ta emot kontakter, bluetooth, etc. Sånt skall man inte ens behöva kolla på en sprillans ny 3G-telefon som lanseras sommaren 2008. Det skall bara finnas där och fungera, inget man skall behöva upptäcka inte fungerar. Nämn EN telefon som lanserats under samma tidsperiod som INTE klarar dessa enkla saker?

  • Medlem
  • Botkyrka
  • 2008-07-30 00:30
Ursprungligen av gameover:

Må hända, men då ska du starta upp Monkey Ball och flasha

Tja... vad säger man.

Om jag får vara lite spydig så skulle jag kunna replikera såhär:

1. Jag har köpt en telefon för att i första hand använda den som telefon och relaterade funktioner (inkl. att kunna skicka/ta emot filer/information/etc. som mera är telefonrelaterat).
2. Valde iPhone då den tillgodoser även iPod-funktionalitet samt går att surfa på, prenumerera på rss-strömmar, push-uppdatering av kalender, adressbok etc.
3. Om jag vill spela, så lånar jag min sons Nintendo DS.

Om jag skall vara lite mindre spydig så kan jag replikera såhär:
Visst, kul med spel, men den är för mig i första hand ett hjälpmedel för att kunna sköta mitt arbete, varvat med lite "extra features" såsom internet, musik, etc.

Tror inte någon köper en iPhone för att i första hand spela Monkey Ball, det finns liksom konsoler som i första hand är designade för att vara spelmaskiner. Förlåt om jag gör dig ledsen, men jag tror att de flesta nog tycker att det är en liten bonus att kunna spela något enkelt spel - men de flesta vill nog kunna nyttja bra och smarta funktioner som mera är telefonrelaterade. Och där är det bara att inse: Apple har släppt en produkt som är långt ifrån färdig, och många kunder har mer eller mindre blivit grundlurade att de köpt en state-of-the-art-telefon när de i själva verket köpt en telefon som, förutom Internet och Monkey Ball, ligger kring årtalet 2003-2004 och inte 2008...

  • Medlem
  • Botkyrka
  • 2008-07-29 22:21

Egentligen ganska konstigt att man ska behöva en massa workarounds och specialhacks för att få Apples grejjor att fungera med de mest enkla sakerna...

En gång i tiden var det Apple som ledde "internationaliseringsligan" när det gällde att anpassa sina system så att olika länders språk, funktioner etc. fungerade.

Idag verkar det som om vårt "kära" Apple mest fokuserar på sin "egen" USA-marknad, och skiter i alla oss som inte bor i staterna... Trots att "vi" dessutom även generellt sett betalar mer för våra Apple-prylar än vad amerikanerna själva gör...

Sorgligt.

  • Medlem
  • Botkyrka
  • 2008-07-29 20:53
Ursprungligen av atomlab:

du skulle kunna maila dem dock.

Föstår problemet och håller med dig. Apple måste se över fil-hanteringen på deras älskade telefon...

Problemet är ju att mindre än 0,2% typ av alla har iPhones, alltså kan de inte maila över bilderna till mig från sina lurar. Dessutom, iPhone kan inte ens ta emot en kontaktuppgift från en annan telefon. Varken via BT, WLAN eller SMS/mobilnätet. Har testat. Funkar inte.

Om man sitter i samtal och kommer överens om att ringa en tredje person, så kan ju inte den man pratar med enkelt skicka över kontakten så att man kan spara den och göra samtalet.

Menar Apple på allvar att man skall leta efter första bästa avfart från motorvägen, köra av och stanna. Ta fram papper och penna, be personen man pratar med att läsa upp kontaktuppgifterna som man sedan skriver ned på papper. Sedan skall man manuellt knappa in uppgifterna i telefonen. Sen kan man ringa och åka tillbaka till motorvägen...

Känns ju inte som 2008 direkt...
Utan snarare som 1994 när jag hade en Ericsson Hotline...

  • Medlem
  • Botkyrka
  • 2008-07-29 20:46
Ursprungligen av wrls:

Det chipset som de använder i iphonen stödjer över 25 olika profiler men man har valt att inte lägga med dem i mjukvaran. Flera projekt har försökt fixa detta men de har runnit ut i sanden utan en lösning.

Vi får helt enkelt invänta att Apple öppnar flera profiler (lägger till dem). Men jag håller med om att det är helt galet att inte ha dem med från början.

Enligt min mening är det inte bara galet.
Det är på gränsen till förnedrande när man står där med sin sprojtans nya iPhone och inte ens kan ta emot en kontakt eller en bild från en annan telefon. Folk skrattar ju åt en och skakar på huvudet...

  • Medlem
  • Botkyrka
  • 2008-07-29 20:35

En av styrkorna med att köpa iPhone jämfört med andra telefoner som tex. kan lagra och spela upp musik är ju att det är samma kontakt som iPod'arna.

Men Apple har klantat till det och gjort massor av jättebra tillbehör och tredjepartsprodukter värdelösa.

Tänkte köpa en Harman/Kardon Go+Play, polarn har en med sin iPod Touch. Superbra ljud, och dock-kontakt för iPod. Funkade den med iPhone? Nej. Visst, det går att koppla in och använda som ljudkälla, men eftersom laddningen inte fungerar så krämas batteriet ur på några timmar. Dåligt. Har nu avbeställt min beställda Go+Play.

Fattar inte Apple att de gör massor av kunder och affärspartners förbannade när de håller på på det här sättet? Känns mer och mer som om Apple agerar som nåt företag i forna DDR - dvs. tunnelseende utan minsta tanke på konsumenterna och samarbetspartners.

  • Medlem
  • Botkyrka
  • 2008-07-29 20:23

Jag är grymt imponerad av min iPhone när det gäller att surfa.
Jag är grymt besviken på den när det gäller övrigt, vardagligt användande. Syncning trådlöst tex. Skicka/ta emot filer via BT eller SMS eller MMS tex. Att inte kunna välja ljudsignaler för vilka events/alerts som helst. Att den är seg som sirap rätt ofta när man går in i tex. adressboken och försöker klicka i högersidan på någon bokstav för att "snabbsöka". Den är trög när man lyssnar på musik och samtidigt vill gå in i någon annan applikation. Ofta laggar den när man skriver sms eller mail.

Känns mer och mer som iPhone var ett riktigt nedköp. För många löjliga begränsningar i en telefon som skall vara "världens mest avancerade mobiltelefon" och som skall ha "världens mest avancerade mobila operativsystem". Trisst av Apple att släppa en i mina ögon sån här B-produkt (om inte uppdatering kommer snart). Tyvärr är man låst i 17 månader till...

  • Medlem
  • Botkyrka
  • 2008-07-29 20:17

Jag tycker inte att det egentligen spelar någon roll vad MMS kostar, eller hur ofta det används. Faktum är att iPhone 3G lanserades 11 juli 2008.

2008 !!

Då borde den ha funktionen. Allt annat är bara trams och spekulationer om varför eller varför inte, hit och dit. Har själv faktiskt fått ett par bilder skickade till min iPhone förra veckan, som MMS. Men då får man ett nedvärderande SMS där det står att jag får gå in på Telias webbsida och ange en kod för att kunna se bilderna. Löjligt dåligt för en telefon som påstås vara världens mest avancerade mobiltelefon. Min sons Sony Ericsson som är 3 år gammal klarar massor som iPhone inte klarar, däribland MMS.

  • Medlem
  • Botkyrka
  • 2008-07-29 20:09

Att iPhone inte har grundläggande funktioner såsom skicka/ta emot filer, bilder, kontakter via bluetooth är dåligt. Att en kollega eller kompis inte kan skicka en kontakt till en via sms är superdåligt.

Skall det behöva vara så att man måste hacka/cracka sin nyinköpta telefon för att den skall vara användbar?

-"Kan du skicka över polare X uppgifter och fotot från firmafesten?"
-"Nej, förresten, vänta - jag måste cracka min nya iPhone först, innan jag kan använda simpla, banala saker som alla andra telefoner kan..."

PS! Glömde laddarkabeln på jobbet, så nu när jag är hemma kan jag inte ens flytta en textfil från min MacBook Pro till min iPhone. Förresten: den kan ju inte ens visa textfiler, måste spara om till Word-format först... men just det, kabeln ligger på jobbet... DÅLIGT