Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Potah

Potah

Medlem
  • Namn Patrik Lindgren
  • Plats Vattholma
  • Sysselsättning Yrkesfotograf
  • Registrerad 2006-10-22
  • Senast aktiv 2020-08-20
  • Antal inlägg 309

Foruminlägg

De senaste inläggen Potah har skrivit i forumet.

  • Medlem
  • Vattholma
  • 2007-01-09 10:53

Jag har inte heller en sån här, än. Blir nog ett köp väldigt snart efter MWSF07.

Var inne på att uppgradera till 1900XT kortet först men har ändrat mig, varför lägga en högre summa på ett "relativt" gammalt kort när man kan köpa ett bättre pc-grafikkort för ungefär samma pengar? när man som jag har tänkt att jobba i Mac-miljö (bildredigering, kräver inte så mycket gpu=klarar mig utmärkt med 7300GT) och köra nöjesprylar (läs spel) i windows-miljö.

För om jag har förstått det rätt så kan man pula in vilket pc-grafikkort som helst och att det ska funka utmärkt så länge man kör i windows.
Vilket får mig att fundera lite på hur man ska konfigurera PCI-E platserna, det borde ju se ut som nedan:

Slot 1, 16x: Snabbt kort för Windows typ GF 8800 eller liknande.
Slot 2, ?x: Eventuellt tom pga eventuellt stort kort ovan som gör att det tar upp en pci-e slot extra.
Eller nu blir jag osäker, såg bilder på den nu där det såg ut som att det är ett litet extra utrymme mellan slot 1 och 2.
Slot 3, 4x: 7300 kortet för Mac OSX.
Slot 4, 1x: tom

Edit: kom precis på att det bara finns 300w sammanlagd kräm på de 4 pci-e platserna. Då kanske det blir svettigt värre med ett värstingkort och ett mer normalt grafikkort.

  • Medlem
  • Vattholma
  • 2007-01-09 09:30

Vad trist om det inte kommer en uppdatering på MacPro idag, jag har ju nästan gått och förväntat mig en sådan.
Det verkar ju vara två läger med klar majoritet för de eviga optimisterna samt några som har statistik från tidigare event på sin sida.
Om det inte kommer idag, hur stor är chansen att det händer något inom den närmaste tiden?

  • Medlem
  • Vattholma
  • 2007-01-05 10:55

Självklart är jag införstådd med att all slags forummoderering tar tid, men oftast är det ju personer som är intresserade och vill pyssla med det som anmäler sitt intresse. Eller att man blir utvald pga att man visar intresse på något vis.

Det var en slags konstruktiv feedback på hur jag tror det skulle kunna förenkla det hela, självklart är sökfunktionen användbar. Men av egen erfarenhet så vet jag att det fortfarande är många som helt enkelt struntar i den, av vilken orsak kan jag dock inte svara på, kanske för att det är enklast att skapa en ny tråd.

Detta verkar vara någon slags trend som hakas på alltför lätt, sen om man gillar det eller ej är upp till var och en att tycka. Men för någon som är ny och letar efter svar på sina frågor så kan det lätt bli så att svaren drunknar i en massa andra trådar.

En wiki kanske är allra enklast, vad vet jag.
Man ska såklart inte krångla till det i onödan bara för att.

  • Medlem
  • Vattholma
  • 2007-01-04 09:34

Jag tycker det finns för få Klibbiga trådar, alltså trådar som ständigt ligger överst.
Med detta menar jag absolut inte att det ska börjas klistras hejdlöst, utan snarare att det borde finnas fler sammanställningar av olika ämnen som är trådspecifika där man förhoppningsvis kan finna en lösning snabbt och enkelt.

Låt mig ta ett exempel, i Mac OS X tråden finns det 5 st. klibbiga.
Det borde kunna förbättras mycket enkelt. Nu tar jag ett annat väldigt stort forum som exempel, hoppas ingen blir sur nu för att jag jämför med www.sweclockers.com/forum forum. Där finns över en halv miljon trådar med flera miljoner inlägg.
Där finns flera exempel på att man tar en nystartad tråd, tex: "Sammanställning över bra kortkommandon i OS X" sen skriver folk in allt de kan komma på, många dubletter kommer säkert dyka upp eftersom långt ifrån alla orkar läsa en väldigt lång tråd. Efter en tid så har man en tråd på låt oss säga 300 inlägg över en herrans massa sidor, mao så är den rätt jobbig att skumma igenom om man inte är en hejare på att söka, som många tipsar om i just denna tråd.
Då mina damer och herrar är det dags att moderera lite. Då kliver en moderator eller någon annan med rätt behörighet in och rensar ut och sammanställer alla inlägg så att det blir ett enda inlägg med uppstrukturerad information, visst det tar tid och därför kanske det kan läggas ut på nån som verkligen vill pyssla med detta.

Sen tycker jag enligt min smak att dessa klibbiga trådar borde vara uppe i det fältet där följande nu står: Kungörande: Viktig information om ditt användarkonto

Förstår ni grundprincipen jag är ute efter, det är alltså inte att skapa 100 klibbiga trådar. Utan att få lite struktur i de redan klibbiga och sedan att separera dem samt de vanliga trådarna.
Jag gillar struktur och att det är rent och fint, joråmensåatt.
Jag anser att det finns mycket att lära av sweclockers forum vad det gäller själva forumupplägget.
Sweclockers har dock, i mitt tycke, problem med att trådar försvinner väldigt fort från första sidan eftersom det postas så otroligt mycket där, så ens egen tråd kan lätt försvinna i mängden. Som tur är har jag inte märkt av den tendensen här än så länge.
De modererar väldigt hårt och bumpning m.m. är strikt förbjudet, men sånt kommer man väl aldrig slippa helt och hållet eftersom människor är olika.

Annars tycker jag en Wiki vore fantastiskt bra, hoppas det kommer tillbaka.

Jaja, det var mina 2 kronor.

  • Medlem
  • Vattholma
  • 2007-01-03 08:45

Såg nåt löst test på Ati:s nya grafikkrets R60 nu, vore ju trevligt om de stoppar i en uppdaterad version av grafikkortet när nästa MacPro kommer.
Hur har det varit tidigare, eftersom jag är såpass färsk i mac-världen så har jag dålig koll på hur det har sett ut tidigare. Har det varit gigantiska skillnader mellan revideringarna eller har de helt enkelt stoppat i det som var "värst" just då?

Jag får väl lugna mig till den 9:e först och främst.

  • Medlem
  • Vattholma
  • 2006-12-03 19:07

Jag är en av dem som följer denna tråd. Såg en annan tråd du skapat C.K. där du har funderingar angående två datum, så jag får lov att följa den tråden också.

Ryktena gjorde ju gällande tidigare att den nya uppdaterade Mac Pro:n skulle kommit i november, men nu får man väl hålla sig till eventet i januari.
Dock tycker jag det verkar som att 8 cores verkar vara overkill, jag har läst lite om detta och det verkar inte som man vinner så väldans mycket jämfört med nuvarande 4 cores fram tills mjukvaran verkligen kan hantera alla dessa cores.
Så jag är nyfiken på om man ska köpa en MP 2,66ghz idag eller vänta och slå till på en MP med 8 cores när den kommer. Jag förväntar mig att ifall man vill lägga ut samma pengar så får man den nyare MP med 8 cores som går i en lägre hastighet.

Jag tror att jag har tillräckligt med kött på benen för att kunna svara på en av dina frågor iaf, fråga 7.
Som jag har förstått det så verkar fps spel alltid få mer fps i just windows miljö, som jag har sett i olika trådar så verkar det inte vara några problem att lira just i windows miljö på en Mac Pro.

De övriga frågorna får nån annan kasta ljus på.

Dock är jag också nyfiken på ljudet, tror det är 5.1 ljud. Finns det mer matnyttig information gällande det så är jag också tacksam.

  • Medlem
  • Vattholma
  • 2006-11-24 10:46

Är också i köpartagen och har också en del osvarade frågor som stämmer bra överens med dina frågor, så jag följer denna tråd med spänning och hoppas på att någon sitter inne med svaren.

  • Medlem
  • Vattholma
  • 2006-11-15 14:38

Jo jag såg att Intel hade släppt en nyhetsrelease officiellt igår om Quad-core propparna. Dell var ju snabbare än så och erbjöd burkar med quad innan de officiellt sett fanns.
Blir spännande, verkar som en quad 2,33 kommer hamna på ungefär samma pris som dagens dual 3,0:a om jag förstod det hela rätt.

Har sett trådar här tidigare om att de brukar släppa sina nyheter vissa dagar i veckan så det borde väl inte vara alltför långt borta nu. Kul kul.

  • Medlem
  • Vattholma
  • 2006-11-10 17:20

Tack för tipsen om diskar wincc, kom ihåg den siten nu när jag såg namnet igen.

Okej, känns bra att veta att det blir skillnad ifall man har 2gb minne. tycker dock att det är lite skumt att de kör den så basic som demoburk i butik, folk vill väl ofta att saker ska gå blixtsnabbt.

Sen glömde jag bort det, det var inte photoshop, utan förhandsvisning som jag lekte med.
Jag förstorade upp bilden till max bara för att testa, det kan ju mycket väl vara så att geforce kortet inte riktigt pallar med såna grejer på just 30". Jag sitter ju på en 24" nu så med x1900xt hoppas jag att det ska just blixtra till framför ögonen på mig.

Har läst att allting ska ordna sig och bli mycket snabbare iom CS3 när det kommer.

Spännande!

  • Medlem
  • Vattholma
  • 2006-11-10 08:09
Ursprungligen av Simon Templar:

Att inte köpa till mer minne bättre grafikkort och snabbare hårddisk till MacPro'n så småningom är rätt osmart om man vill ha en så snabb dator som möjligt....

Jo det har jag förstått!
Däremot har jag inte förstått hur stor skillnaden blir mellan 2 och 4gb minne.
Jag har inte heller förstått skillnaden mellan en SATA2 disk med 16mb cache och en Raptor 150 tex.
Skillnaden mellan grafikkorten har jag koll på, där ser man ju en enorm skillnad i spel tex och eftersom jag ändå kommer vilja spela nån gång ibland så blir det x1900xt.

Det som är så drygt, ifall man vill nyttja hela minnesbandbredden, är att man måste ha 4 installerade moduler. Vilket gör det jobbigt om jag köper 2gb ram först 4*512 och sedan kommer på att jag vill ha 4*1 istället.
Jag vill ju ändå ha en burk som helst inte har någon flaskhals, men 4gb ram kostar, så jag måste hitta svar på ifall det motiverar denna extra kostnad.

Därav mina inlägg här.

  • Medlem
  • Vattholma
  • 2006-11-09 22:48
Ursprungligen av Tussen69:

jätte kul att du skall gå över till mac ... du kommer inte bli besviken ...
jag har själv en MacPro 2.66Ghz Quad Xeon och den räcker för allt och lite till ... jag gör stentunga renderingar och framför allt gör jag music i Logic och itne ens dom absolut tyngsta arrangemangen med över 30-40 samplers och synthar verkar antränga min mac pro specielt mkt ... min föra dator klarade knappt 10 sedan dog den ...
mac pro cpu mätare verkar hamna på runt 5 % ... så att säga att Mac Pro är den snabbaste dator jag någonsin arbetat med är ignet understatement ..

om du skulle vara intresserad av en Octa core .. allts å totalt 8 kärnor i din Mac Pro vilekt förmodligen kommer inom den närmaste tiden så får du vara bered att hsta up pen rejäl slant ... Dell har ju släppt en 8 Kärnor version och den kostar från 44.000 kr ..

men imo så räcker Mac Pro Quad Xeon för den alla Pro ... den enda som jag kan tänka som verkligen behöver en octa core är om ex Renderar saker och vill att det skall gå några sekunder snabbare ...

sa jag att jag är obeskrivligt nöjd med min Mac Pro ?

Jag tycker också att det ska bli skojigt och spännande att konvertera, även om man numer inte behöver det helt och hållet iom bootcamp m.m.
Att den klarar av tunga grejer har jag förstått, det är en kraftfull maskin verkligen. Jag kör mest photoshop så tror jag iofs att jag kommer klara mig alldelles utmärkt med nuvarande modell. Lite spel kommer det nog också att bli, är ruskigt sugen på att testa lite nyare spel. Därför blir det nog x1900xt kortet istället för 7300gt.
Trist dock att mac inte verkar sänka priserna på "äldre" modeller när det kommer en ny, vore ju väldigt trevligt om de istället kunde pula in lite mer minne i den för samma pris kanske, får se vad som händer.
Det är ju november nu, den nya borde väl dyka upp närsomhelst då eller?

Eftersom jag är en gammal pc användare som länge varit intresserad av hårdvara så undrar jag helt enkelt lite över var man kan hitta fakta om vad som verkligen finns i Mac Pro:n. Såg nånstans att nätagget skulle vara på 980watt och det är inte illa pinkat.
Finns det nånstans där man kan finna såna fakta, eller ja det kanske är överkurs. Men jag är nyfiken av mig.

Dock är jag lite besviken efter att ha testkört en Mac Pro 2,66 med 1gb minne och geforce 7300 kortet tillsammans med apples 30" på macoteket i Uppsala, jag provade att öppna upp en bild och lekte runt lite med den och flyttade den lite. Jag tyckte att den dröjde lite med renderingen, det gick inte så blixtsnabbt som jag hade trott att det skulle göra.
Är detta en minnesfråga? Jag vill inte hålla på att "vänta" på datorn om ni förstår, jag utgår från att jag ska ha minst 2gb i min burk, helst vill man ju ha mer men minnet är så satans dyrt.
Sedan har jag sett trådar som är diskrelaterade, jag undrar helt enkelt hur mycket man vinner om man stoppar i en raptor istället för en vanlig Sata2 disk. Måste nog göra lite fler efterforskningar på det området.

  • Medlem
  • Vattholma
  • 2006-11-08 20:29

Jag har kalibrerat min 2407 WFP med en Gretag Eye One och den blev i mina ögon bättre efter detta. Jag har sjysterat färgerna och ljusstyrkan eftersom den är väldigt ljus. För ljus för mig och min bildbearbetning.

Så kalibrering/profilering kan jag starkt rekommendera för er som har köpt en sån här.
Själv har jag en Rev 02 men jag har inte märkt av några problem med varken banding eller ghosting än så länge, såg nån tråd om att folk klagade på detta även på Rev 02, de kanske fick ett "måndagsexemplar" vad vet jag.

Den är inte glossy utan matt.

  • Medlem
  • Vattholma
  • 2006-11-08 19:14

Inga fler rykten om vad som kommer att hända med nästa version av Mac Pro?
Jag har letat runt lite här och var men hittar inget, jag kanske iofs letar på fel ställen eller så har jag inte tillräckligt bra kontakter.
Är otroligt sugen på en Mac Pro, jag har bestämt mig för att konvertera till Macismen.
Det kommer tyvärr dröja ett tag till, så det lär väl förhoppningsvis hinna hända lite mer med den.

Tror ni att quad-core kommer hoppa upp rejält i pris och ändrar de på övriga konfigurationen så att den kommer hamna i samma nivå som dagens Mac Pro tro?