Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Anders Liljeqvist
  • Plats International user
  • Registrerad 2003-01-29
  • Senast aktiv 2011-05-22
  • Antal inlägg 145

Foruminlägg

De senaste inläggen Anders Liljeqvist har skrivit i forumet.

Jag har monterat en Travelstar 80GB (4200) i min TiBook, och jag är väldigt nöjd med den disken.

Jag köpte avsiktligt en långsammare disk för att:
1) Jag ville ha så mycket lagringsutrymme som möjligt.
2) Datorn (nu 3 år) är så slö på andra ställen (grafikkort, processor), att extra pengar på en snabb disk inte skulle ge mig någon vidare prestandaökning.

Det skulle vara snyggt om de kunde paketera den i ett compact-flash-kort så man kan använda den i digitalkameror.

DPReview har väldigt bra rescensioner och modelljämförelser:

http://www.dpreview.com/reviews/

Hårddiskar parkerar läshuvudet vid vila för att undvika att hårddisken skrapas.

Jag har alltid min TiBook i vila när jag bär omkring den och har inte märkt några problem.

Jag skulle bara oroa mig för hårddiskskada om datorn utsattes för våld under drift eller om jag fick ett oväntat spänningsfall medan jag skrev till hårddisken (med korrupt data / innehållsförteckning som följd).

Vad som är grymt coolt är att php är tillgängligt som script-tolk i kommandoraden.

Så problemet är att skrivaren bara har en serial-port? Med Apple LocalTalk Bridge borde g3:an kunna agera brygga mellan os x och skrivaren:
("shares LocalTalk network or devices on an Ethernet or Token Ring network")
http://www.versiontracker.com/dyn/moreinfo/mac/353

En annan lösning vore att köpa en Asante Ethernet-till-Localtalk-adapter:
http://www.asante.com/products/adapters/

Men för att använda den bryggan verkar det som att skrivardrivrutinerna för Epson 850N måste hackas för att fungera med Epson 1520:
http://groups.google.com/groups?selm=afarnhamNoSpam-CCA88F.18492028052002%40news1.meganetnews.com&output=gplain

Jag hoppas det löser dina problem.

Igår rippade jag en DVD till hårddisken på en iMac (G4) och tittade sedan på den utan problem på min gamla TiBook (G4 500) som jag kopplat till iMacen via 100Mbit Ethernet.

Med Airport Extreme har du i bästa fall ca. hälften (54Mbps) av den bandbredd jag hade igår men jag tror att det borde fungera ändå. En snabb sökning på datahastigheter för DVD-videoströmmar säger att de som mest sprutar ur sig data i 9,8 Mbps [se 1="1" nedan]. A.E. borde alltså vara tillräckligt för att titta på dvd trådlöst. Men med klassiska Airport (11Mbps i bästa fall) så spelar du på gränsen och radiolänken kommer kanske inte att hinna med att skyffla över filmen till iBooken snabbt nog, särskilt inte när du ska sända radiovågorna genom en vägg från det angränsande rummet.

Om den gamla iBooken klarar av att visa filmen ok, men inte hinner att tanka ned den p.g.a. att Airport är för långsamt så är ju en lösning att du mellanlagrar filmen på iBookens interna hårddisk innan du tittar på dem. Men då försvinner kanske tjusningen med att ha en video-jukebox stående i det andra rummet.

[1]: http://www.digvid.info/media/dvd.php

P.S.
Snyggt namn du har förresten.

Jag vill minnas att nya os x skall kunna mounta och läsa ntfs-volymer utan problem, men det vet jag inte säkert.

Jag har två fw-diskar med hfs+format som jag läser under xp med MacDrive. Fungerar väldigt bra.

Om varken hårddisken eller kameran kan prata med datorn är en misstanke att firewire-porten är trasig.

32000-gränsen existerar i alla fall inte under iTunes 4.0, men däremot blir iTunes databas ganska slö med ett stort antal låtar.

Att skriva grundläggande php är ganska lätt och när du väl förstått grunderna så är det bara att gräva sig vidare med hjälp av dokumentationen och skapa mer komplexa saker. Men ärligt talat tycker jag att det är ett slöseri att lära sig koda ett hemsnickrat content management-system när det finns ett flertal gratis system som gör precis det du beskriver (skriver jag bittert efter att ha lagt ned otaliga timmar på att bygga ett sådant system för att driva min egen sajt ;-).

Perl-baserat och använt av många webloggare:
http://movabletype.org/

Kraftfullt i php, men kanske för lite mer rutinerade webmasters:
http://www.nucleuscms.org/

Editering via blogger.com som sedan ftp:ar uppdateringar till din server:
http://new.blogger.com/home.pyra

Greymatter:
http://www.noahgrey.com/greysoft/

Det finns rätt många olika lösningar, här är en lista på några fler:
http://www.lights.com/weblogs/tools.html

Gonatt.

Det beror på hur säkerhetsmedveten din sysadmin är. Om ni använder DHCP tror jag att din dator måste registeras som en klient hos DHCP-servern. Vissa nätverk är konfigurerade så att switchar låser sig om en okänd dator kopplas in någonstans i nätverket.

Alltså; fråga din admin.

Jag har en gammal TiBook med 500Mhz, 768Mb RAM och den haltar sig fram genom sådana photoshopjobb. Du vill ha något bättre än min dator.

Citat:

Thorman:
Bristande uptime?!?

Höga priser? (125:- per månad flatrate, är det dyrt?)

Ok, jag vill inte stå på 99mac och trashtalka FS Data och jag är säker på att väldigt många av deras kunder är jättenöjda. Själv är jag dock inte helt nöjd. För att svara på dina frågor är här några exempel på saker som jag skulle vilja var annorlunda.

[list="1"]
[*]Det har hänt några gånger senaste året att de servrar jag och mina vänner "bor" på varit nere i flera timmar i sträck.
[*]FS Data har procmailscripts (tror jag) som filtrerar inkommande mail till mailalias. De filtren är dock inte tillräckligt smart skrivna för att stödja det scenariot då flera domäner pekar mot samma användarkonto. Följden blir att autosvarare på domän.SE inte fungerar, eftersom scripten är autogenererade för "huvuddomänen" som är domän.COM. När jag kontaktar deras support så får jag förklarat för mig att det skulle kosta mig ca 495:- att byta "huvuddomän" för mitt konto (vilket bara skulle leda till att .COM-domänens autosvarsscript slutar fungera när .SE-domänen börjar fungera). De säljer alltså något som inte funkar, och sedan vill de att jag ska betala för en halvkass fix på problemet.
[*]De tar ut höga priser för små enkla unixadmin-saker. Att ha wildcard DNS kostar 495:-. Om året. För något som är lätt att konfigurera och som sedan inte behöver något årligt underhåll. En engångskostnad på 150:- för att aktivera Wildcard DNS för en domän hade varit mer rimligt, tycker jag.
[*]Det finns åtskilliga konkurrenter som erbjuder billigare hostning än de gör. FS Datas baspaket med 50Mb quota kostar 125:-. B-One tar som jämförelse 12:- i månaden för 125Mb. [/list=1]

För ett par månader sedan hände förresten en märklig grej. En av mina användare glömde tömma sin pop-box på en tid varpå den blev överfull. I ett sådant scenario förväntade jag mig att FS Datas mailserver skulle studsa inkommande mail med ett felmeddelande. Men istället ökades automatiskt popboxens storlek med 10Mb till 12Mb varpå en extraavgift lades på min faktura för extra lagringsutrymme. Jag ringer support och frågar vad som har hänt. Support svarar att brevlådan absolut inte kan ha ökat av sig självt i storlek, utan att det måste vara min användare som hört av sig och bett om mer quota. Jag ringer min användare och skäller ut honom. Han förklarar sig oskyldig, och det visar sig att det faktiskt var FS Data som konfigurerat sin mailserver så att jag åkte på en extraavgift bara för att en av mina användare inte kollade sin mail tillräckligt ofta. Dessutom hade deras service ingen aning om att det var på det sättet deras mailserver var konfigurerad. De timmar jag tvingades lägga på att reda ut det problemet var ett slöseri med min tid och mina pengar.

P.S.
Med respekt, Thorman: jag vill inte diskutera den här saken längre än hit (jag har inte tid att sitta och skriva så här långa inlägg på kvällarna). Om du är nöjd med FS Data; good for you. Själv känner jag att det inte riktigt är helt rätt för mig längre (jag har varit kund där sedan '97).