Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Laseranders

Laseranders

Medlem
  • Plats Eskilstuna
  • Sysselsättning powzor.tumblr.com
  • Registrerad 2002-02-07
  • Senast aktiv 2017-06-09
  • Antal inlägg 3169

Foruminlägg

De senaste inläggen Laseranders har skrivit i forumet.

Det grundläggande kravet för att ett samhälle ska kunna ses som rättvist är rimligen att alla har samma möjligheter från födseln att "lyckas" i brist på ett bättre ord och att man kan få hjälp med problem som man inte kunnat rå för själv. En person som kunnat gå i en fin privatskola eller aldrig varit sjuk är inte smartare eller duktigare än en person som inte fått chansen att gå i skolan alls och senare i livet fått cancer.
Att bygga upp ett rättvist samhälle är inte gratis och troligen kan ett samhälle aldrig riktigt bli helt rättvist (vilket såklart inte betyder att vi bara ska ge upp ). Det innebär att rika personer har antingen kunnat bli rika tack vare att samhället gett de möjligheten att ta sig dit eller så har de blivit rika på grund av att samhället är orättvist och gett de chanser andra inte haft, eller en kombo av båda. Av den anledningen är det rimligt att de betalar lite mer i skatt för att samhället ska kunna vara så rättvist som möjligt.
Det är absolut inte fel att tjäna pengar och jag är av åsikten att vissa saker kan mycket väl baseras på kapitalism och marknadsekonomi (i den mån det faktiskt fungerar, vilket vissa saker uppenbarligen inte gör) och den som tjänar mycket pengar tycker jag även ska få behålla en stor del av det de tjänar, men det är fullt rimligt och rättvist att de bidrar med mer så vi gemensamt kan se till att alla har samma chanser i livet. Det är inget straff, det är en självklarhet.

Hej!

Har ett mycket märkligt problem med VLC. Det kraschar efter varje video. Jag kan fortfarande pausa och hoppa i videon och kan titta på den utan problem, men så fort videon är slut kraschar programmet.
Det är naturligtvis inget jätteproblem, men det är lite irriterande och innebär även att jag inte kan spela upp DVD:er eftersom menyn tydligen räknas som en separat video.
Jag har testat att slänga inställningsfilen, jag har även testat att installera en ny nightly build och installera om hela programmet.
Jag tror att det kan ha börjat sen jag uppgraderade operativsystemet till 10.8, men är osäker på det.
Jag har försökt googla och kolla i VLC-supporten, men hittar inget liknande, så jag skulle uppskatta om någon har nåt tips på vad jag kan prova.

/Anders

Ursprungligen av adress@mac:

Var har du sett att skärmen har lätt att spricka på iPhone 5 ? På 4:an var det mycket skriverier om det - på 5:an har jag inte sett något om det specifikt.

Nej, jag tänkte mer på iPhone i allmänhet, inte specifikt iPhone 5. Det är möjligt att den är mycket hållbarare än tidigare versioner, men å andra sidan, den har varit ute kort tid och jag finner det osannolikt att ingen nånsin kommer få sprucken skärm vid normal användning.
Efter att ha sett en del tester på youtube verkar den sjukt hållbar, men har man maximal otur och den landar helt fel på en hård yta så kan skärmen spricka och även om den fortfarande funkar är det inte vackert.

Bryr mig inte alls om repor på större delen av telefonen och lite små repor på skärmen kan man leva med. Har en gammal iPod Touch som fortfarande funkar alldeles utmärkt och ser rätt bra ut för att vara typ 5 år gammal och välanvänd.
Det som oroar mig dock är om skärmen skulle spricka. Verkar rätt vanligt, så jag överväger att skaffa nåt för att skydda mot det. Insåg häromdagen att iPhone 5 är rätt hal, då jag var nära att tappa den på ett betonggolv på jobbet.

Martinator, även om allt det du säger är sant, vilket jag starkt betvivlar, så betyder det fortfarande inte att det inte är mätbart, bara att vi inte kommit så långt i att mäta det än. Psykiatrin som den ser ut idag har en del brister, men den hjälper troligen flertalet av de som mår psykiskt dåligt bättre än ingenting. De flesta människor behöver ju dock inte vare sig läkarhjälp eller psykologhjälp, vilket gör att de som behöver det är de som inte fungerar som de flesta vilken ger en högre felmarginal. Det du säger är lite som att till varje pris undvika sjukhus, hur sjuk man än är, för att folk dör i högre utsträckning på sjukhus än utanför.
Om vi dock kommer på imorgon att vi har tänkt helt fel när det gäller hur den mänskliga hjärnan fungerar betyder ju dock det att vi kommit ett steg närmare att förstå det och det är ju ett tecken på att det är mätbart.

Ursprungligen av Gordy:

På att de undersökningar som påstår att pirater köper mest, är baserade på enkäter som piraterna själva kan skriva vad ni vill på. Vetenskapligheten är därmed väldigt låg.

Nu syftade jag på vad du grundar det på att de som inte piratkopierar oftast köper mest.

Men, while we're on the subject: http://www.guardian.co.uk/music/2009/apr/21/study-finds-pirates-buy-more-music

"Wisely, the study did not rely on music pirates' honesty. Researchers asked music buyers to prove that they had proof of purchase."

Ursprungligen av Gordy:

Säger ni själva ofta. Men de som köper allra mest film och musik är oftast de som inte piratar alls. Vilket är ganska självklart.

Vad grundar du det på?

Iså fall har de nog tagit in piratkopieringen i beräkningarna, så man behöver inte ha dåligt samvete. Det är inte deras eventuella kunders ansvar att de tjänar pengar.

Ursprungligen av PJW:

Ja du, jag vet inte varför detta inte går. Men man kan givetvis göra sociologiska undersökningar (vilket dessutom har gjorts) på människors livskvalitet och upplevelse av lycka. Man kan sammanställa hur mycket data som helst, men i slutändan står vi ändå där...omätbara. Jag kan tycka det ligger något fint i det; det inget tal kan säga, det säger en blick, en omfamning och ett möte. Som nu. Här möts vi. Utan att bli för flummig – hur j-vla fint är inte det?!!

Jag tycker precis tvärtom. Ju mer man vet om något desto mer njutbart blir det. Ju mer vi mäter desto vackrare blir världen runtomkring oss. Vi kan öka förståelsen och respekten för varandra.
Är inte det ganska häftigt? Att naturliga, mätbara processer producerade den superdator vi har högst upp på kroppen och genom att koppla samman ett par miljarder av dessa superdatorer genom samtal kan vi analysera den värld som gjort detta möjligt och få veta mer och mer om den och oss själva och varandra. Och det tar troligen aldrig slut, det kommer alltid finnas saker vi inte listat ut hur man mäter än, men det finns så mycket som vi kan mäta att vi inte har tid att ödsla tid på att slumpmässigt plocka en tanke ur en hatt och resonera kring den som om den vore en lika het kandidat till att förklara verkligheten som allt det vi skulle kunna mäta härnäst.
Hur jävla fint är inte det?

Varför skulle man inte kunna sätta en siffra (bildligt talat såklart, eftersom det är mer avancerat än en simpel siffra) på vilket sätt människor tror? Om en person kan berätta om sin tro eller ens ha en egen uppfattning om den och det påverkar hur hen lever sitt liv är det ju mätbart.
Sen kanske vi inte är så bra på att mäta det, men det är en helt annan sak.

Ursprungligen av jhm:

Hur skulle en sådan mätning gå till? Jag är själv akademiker och är hyfsat van vid forskningsmetodik utifrån egna studier (dock inte i detta ämnet). Jag har även handlett studenter som gör egna undersökningar inför examensarbeten, men detta är inom ramen för ekonomiska ämnen. Jag har alltså inte den typiska metodkompetensen beträffande just den här typen av ämnen, så du får jättegärna förklara för mig hur man mäter något som ingen levande i den här världen hittills vare sig lyckats bevisa eller motbevisa. Jag är alltid öppen inför ny kunskap.

Jag vet inte. Men om något är omätbart har vi ju redan gett upp i förväg och därmed reducerat all diskussion till snillen spekulerar. En gud bör ju vara en ganska stor grej, som då borde påverka världen på ett sätt som kan observeras. Om vi aldrig kan göra någon sån testbar observation så är det ingen vits med att diskutera gud som en reell möjlighet. Vi kan fortfarande diskutera effekterna av gudstro eller gud som litterär gestalt, men gud som fenomen i sig blir meningslöst om det redan från början är undantaget alla former av mätning. Då kan vi lika gärna diskutera Manbearpigs påverkan av ozonlagret.

Ursprungligen av disktant:

Det är bara svaga människor som tror på Gud
jag tycker det är sjukt, rent av vidrigt att folk idag tror på sånt skit

Där håller jag verkligen inte med dig. Jag är av uppfattningen att de som tror på gud har fel, men att ha fel är definitivt inget svaghetstecken. Det finns människor i världen som lever i en situation svårare än du och jag kan föreställa oss och som finner en enorm styrka i en simpel trosuppfattning som för oss framstår som rent löjeväckande. Jag föreslår att du visar dina medmänniskor lite respekt.

Ursprungligen av jhm:

I fallet om guds existens eller ickeexistens är det så, och det är ju det vi diskuterar inte sant?

Jag förstår inte varför det inte skulle vara mätbart…

Ursprungligen av jhm:

Hur kan saker man inte fullt förstår bli meningslösa att diskutera? Desto större grund för diskussion och kontemplation kan jag i alla fall tycka...

Att inte fullt förstå något är inte samma sak som att det är omätbart.