Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Micke Byström
  • Plats Göteborg
  • Sysselsättning Utvecklar webbtjänster med Macen, Gör musik, Är social, fixar andras Macar. En stor naturlig del av mitt liv, men försöker dra ned på det nördiga och tekniska så mycket det går och fokusera på att vara produktiv med människor och skapa.
  • Registrerad 2001-05-27
  • Senast aktiv 2020-03-27
  • Antal inlägg 401

Foruminlägg

De senaste inläggen Micke Byström har skrivit i forumet.

Ursprungligen av Chaosstar:

Ett stycke dator beställd...

15-tums MacBook Pro
Intel Core i7 2,8 GHz Quad-Core
16 GB 1600 MHz DDR3L SDRAM
1 TB PCIe-baserad flashlagring

Men det är ju samma bestyckning jag fått offert på. (bara 2 möjliga förändringar iofs)

Ursprungligen av Dalle:

...om man köper en Mac med svenskt tangentbord är risken liten att den är importerad från Asien eller liknande. Svenska är ett pyttespråk som talas av ett fåtal, ibland jämförbart med en mindre kinesisk förort i invånarantal.
Visst går det att byta ut tangentbord på en MBP, men det är en ganska dyr operation.

Risken liten? Vad vill du säga egentligen? Är svenskt tangentbord ett pålitligt tecken på att Macen inte är stulen eller inblandad i något annat fuffens? Jag skulle inte tro det. Det är andra detaljer kring vad som erbjuds som avgör trovärdigheten. Säljarens detaljer inte minst.
Dyrt byta tangentbord? Jag menade att säljaren skulle kunna göra det om det gjorde maskinerna mer attraktiva. Vad vet vi om hur dyrt det är för säljaren? inte mycket. Behöver vi bekymra oss om det för att ställning till hur attraktivt erbjudandet är? Jag anser att vi inte behöver det. När jag byter mitt tangentbord är arbetskostnaden noll.

Och sist jag kollade låg Kina i Asien, där de flesta Macar tillverkas (inte Mac Pro montering). Så alla Macar är ju importerade från Asien, där även svenska tangentbord med stor säkerhet tillverkas. Eller har du andra uppgifter?

Ursprungligen av frazze:

Ja, för vårt tangentbord har väl några knappar annorlunda än tex US/english? Jag tänker bla på Enter/vagnretur som är liggande (och inte stående som vår svenska). Däremot har english/GB och english/Intl samma som oss svenskar.

Alltså räcker det inte enbart med att byta tangenttoppar. I vissa lägen...

Nä, visst inte alltid, men tangentbord går bra att byta som de är också. Poängen är att även en sidoimportör kan tänkas erbjuda (eller inte) svenskt tangentbord, beroende på omständigheterna. Det är inte omöjligt.
Nu är det inget jag lättvindigt skulle räkna med och som jag skrev tidigare så tyckte jag inte att den lilla prisskillnaden var värd att inte köpa en maskin officiellt. Vem bryr sig om 3.000 hit eller dit om man ska använda maskinen i arbetet? Det tar potentiellt dyrbar tid att gå utanför de vanliga kanalerna. Jag får anta att det är privatkunder som är mer intresserade av ett så lågt pris som möjligt.

Ursprungligen av zappee:

Hela upplägget är annorlunda. VT går ut på att testa filer mot diverse tillverkares signaturer och det blir inte annorlunda för att du har en uploader lokalt på din dator.

Ett antivirusprogram installeras lokalt och skyddar din dator i realtid, aka du behöver inte göra något.

Det är två VITT SKILDA tjänster.

Tack för klargörandet. Jag håller med om att det är något annorlunda, men inte alls så olika tycker jag och särskilt inte en "enorm" skillnad. Vi får helt enkelt ha olika syn på hur vi värderar skillnaderna som finns.

Den viktigaste fördelen (och därmed skillnaden) tänker jag är att en kontroll av ett gäng filer mot en bredare databas av "malware"-signaturer — som med VirusTotal — ger en större säkerhet så att man testat "mot allt" (känt i dagsläget). Jag tycker säkerhetstänk är viktigt på Mac och att för många Macanvändare är aningslösa och har bristfälliga rutiner vad gäller säkerhet, men jag ser inte ett absolut behov av installera antivirusmjukvara på Mac som man behöver göra på Windows för att alls använda en dator med det operativet.

Jag tycker ClamXav håller tillräckligt hög kvalitet och att det skydd jag kan se att man kan behöva av att kolla filer täcks in. Men har man större behov, t ex om man arbetar mot blandade miljöer eller får in många osäkra filer, så kan man ha nytta av mer finmaskiga programvaror, på server (t ex med en webbtjänst som VT), lokalt på Macen eller både och.

Senast redigerat 2014-06-07 09:57
Ursprungligen av zappee:

Alltså... va?!
Virustotal är en webbplats, inte ett antivirusprogram eller "antivirustjänst"
Skillnaden är ENORM.

Jag kan se 3 stora skillnader, men jag skulle verkligen inte kalla de enorma:

  1. Webbtjänsten VirusTotal har tillgång till fler virusdatabaser hos fler aktörer än vad jag gissar de flesta dedikerade antivirusprogram har, vilket får antas ge en större säkerhet.

  2. Om man använder webbtjänsten genom webbläsaren så är granssnittet annorlunda visst, men om man använder webbtjänsten VirusTotal via Mac-klienten så blir skillnaden i hur man gör för att kolla om en rad filer har virus, inte lika tydlig, eller hur?

  3. Man måste hur som helst ladda upp filerna till webbtjänsten, vilket kan ta en bra stund och data att analysera går mycket snabbare att ge till ett program på datorn. Uppladdningen för med sig vissa säkerhetsrisker också möjligen.

  4. En del antivirusprogram analyserar processer i datorn och bevakar vissa mappar automatiskt. Sådant gör knappast en webbtjänst, även om man teoretiskt skulle kunna fixa det.

Det är de viktigaste skillnaderna som jag kan se. Ser du fler skillnader alltså? Om det nu är samma skillnader du ser varför är de, enligt dig, enorma?
Jag kan respektera att man upplever saker på olika sätt. Men att bara säga att skillnaden är enorm utan att du kan förklara vilka skillnader du menar är ju rätt poänglöst.

Ursprungligen av lappen71:

Du ska nog inte skylta med att du är en utvecklare som inte vet skillnaden mellan en webbsida och ett program.

Trollbete ignorerat.

Ursprungligen av Dalle:

Normalt sett är marknaden för Mac-datorer med svenska tangentbord relativt begränsad utanför rikets gränser. shima sa att datorn hade just svenskt tangentbord.

Det är iofs nödvändigtvis inget hinder för svenskt tangentbord, men jag uttalade mig inte om den specifika säljaren i detta fallet utom en annan jag hade varit i kontakt med, eller hur?. Jag minns inte hur det var med tangentborden, men tangenter är inget raketvetenskap att byta eller beställa med vilken tangentbords som helst.

Tror du att Apple Sverige själva byter ut tangentborden på Macarna? De görs och monteras med stor sannolikhet på annat håll.

Senast redigerat 2014-06-05 19:38

Eftersom jag är utvecklare av webbplatstjänster och ibland Mac-program så har jag koll på det, ja. Vad är så svårt att förstå?

Ursprungligen av zappee:

Alltså... va?!
Virustotal är en webbplats, inte ett antivirusprogram eller "antivirustjänst"
Skillnaden är ENORM.

Så Googles Gmail är en webbplats och inte en webbplats med en eposttjänst? Vad är då Virustotal? Tänk lite nu.

Citat:

VirusTotal is a free service that analyzes suspicious files and URLs…

. På svenska typ:"Virustotal är en gratis tjänst som analyserar misstänkta filer och webbadresser…". Där står inte "VirusTotal is a web site", eftersom det vore helt befängt då man ju redan vet att man är på en webbplats.

Med andra ord så är det ingen konst för en välgjord antivirustjänst att finnas som en webbplats och på andra sätt (t ex genom ett API eller genom andra kommunikationsmöjligheter) och alltså samtidigt vara just en webbplats och ha andra funktioner — som t ex den främsta för VirusTotal: antivirustjänsten. Att VirusTotal vidarebefordrar själva analysen till andra företags verktyg är helt ointressant för att bedöma om det är en antivirustjänst eller inte. Allt det trodde jag var helt självklart och onödigt att nämna, men tydligen missförstod du mig av okänd anledning.

Givetvis accepterar jag att du tycker att skillnaden är "enorm", som du säger, men jag håller inte med alls. OK?

Senast redigerat 2014-06-05 10:36
Ursprungligen av Vassius:

Hur skulle det annars kunna bli så billigt? De lär ju inte sälja med förlust, och Apple ger inga rabatter.

Uppköpta konkurslager finns förstås. Då är förlusten redan gjord. Men då vill man ju få veta var maskinen kommer ifrån. Sen är väl inte alls Macar prissatta till identiska priser världen över. Så om någon legalt kan importera från ett land varifrån det blir billigare att handla från Sverige, så är det inget konstigt i sig. Jag var i kontakt med någon som importerade från Asien och som hade attraktiva priser för vanliga konsumenter, men inte för mig som företagare som lyfter momsen.

Hur som helst, det viktiga är ju att man kollar alla beg. macar som man köper. Företagare har inte råd med strul och om man inte kan tjäna in på ett år vad en ny Macbook Pro kostar så kanske man behöver utveckla lönsamheten i företaget främst?

Senast redigerat 2014-06-05 19:39
Ursprungligen av zappee:

Försöker du vinna vm i att konstruera halmgubbar eller?

Jag menar att Clamxav är ett antivirusprogram
Jag menar att Virustotal är en site där man laddar upp filer för att se om de känns igen som skadlig kod av de olika antivirusföretagen.

Stor skillnad som sagt.

Om man ser till användarens avsikter med att använda ett antivirusprogram eller en antivirustjänst så är skillnaden noll. Resultatet kan anses mer pålitligt med tjänsten men det är knappast stor skillnad konceptuellt. Det är du som klyver hårstrån istället för att skriva som normala människor så Halmgubben är du själv.

Ursprungligen av zappee:

Stor skillnad, VT är inte ett antivirusprogram.

Så du påstår att Clamxav inte kan identifiera t ex Trojaner? Och du påstår även att Virustotal inte kan identifiera virus?
Det finns alltid skillnader mellan olika program och tjänster, säkert här också, men du gjorde det du vill säga mer otydligt än nödvändigt.

Ursprungligen av Vassius:

Alla är inte lika hederliga som du. Om det går att fortsätta använda en app trots att man har fått tillbaka pengarna för den så kommer det att missbrukas i någon utsträckning. Konstigt att det har funkat alls, tycker jag.

Så himla lätt är det inte att få pengarna tillbaka. Man kan ju inte hitta på något som inte stämmer som orsak. Det kräver en viss ansträngning ändå. Och en app kostar typiskt rätt lite. Jag tror inte det är så särskilt många som bryr sig om appen faktiskt fungerar som utlovat. Men det kan ju vara olika antar jag.

Ursprungligen av Redaktionen:

Apple sätter nu stopp för möjligheten att fortsätta att använda och uppdatera appar som man gjort återköp för i App Store.

Läs hela artikeln här

Exakt varför skulle man behålla en app man inte tycker håller måttet (enda skälet till varför jag skulle lämna tillbaka en)?

Ursprungligen av MatsOlov:

Smart av Google. Nu får dom folks privata filer levererade till sig direkt.

Fast det har de redan Google Drive till.