Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Adrian B

Adrian B

Medlem
  • Plats Umeå
  • Registrerad 2001-05-29
  • Senast aktiv 2020-01-16
  • Antal inlägg 21083

Foruminlägg

De senaste inläggen Adrian B har skrivit i forumet.

Ursprungligen av kenjon:

Ingen uppdatering av Mac mini, och tillkomst av NFC tror jag är felgissningar....
Batteritid på iWatch på upp till en dag? Det tror jag inte heller på. Det måste räcka betydligt längre om den ska slå.

Well, never bet against Ming Chi Kuo

Det gick ju bättre för er än för dessa

Bara som en uppföljning: Nu med det nya stödet för tangentbord från tredje part i kommandeo iOS 8 så kommer Fleksy i höst för iOS 8 och med stöd för svenska. Ska bli riktigt intressant att se om det ger en fördel över det inbyggda vid längre tids användning.

Ursprungligen av Emil Å:

Det är faktiskt en intressant lösning. Tolkar jag rätt innebär det i korthet att man kan framkalla redan redigerade bilder, men inte modifiera nya eller ytterligare?

Jag tror det stämmer (utan att vara LR-användare själv). Vill man aktivt jobba med bilderna behöver man betala licens (eller byta program) men vill man bara komma åt sitt bibliotek, göra lite organisationsändringar, exportera gamla bilder på nytt så finns det alltid kvar som möjlighet. Det är ju en bra trygghet och betydligt bättre än att programmet inte ens startar när prenumerationen slutar.

Angående min tidigare kritik av Adobes prenumerationsmodell här i tråden så måste jag ge cred till Adobe för detta:

Citat:

Buried in the recent Adobe Creative Cloud rollout was a revolutionary change to the way Lightroom licensing functions. When the license expires, the program keeps on working.* This is a radical development. If you’ve been paying attention to the sturm und drang around the Creative Cloud licensing model (here, here, here, here) , this is a mind-blower.

First, the * part. Not all functions of Lightroom keep working. The sliders in the Develop module become inactive. Develop will still render the photo, but it won’t let you run the sliders. (You could still use Quick Develop in Library to make further adjustments if you like.)

Ursprungligen av AndreeMarkefors:

Ja, OK. Men det blir lite missvisande eftersom det i första led handlar om ersättning till Aperture här.

Ja, det var jag som spretade ut det hela off topic på grund av min aversion för Adobes prenumerationsmodell överhuvudtaget, jag erkänner det

Ursprungligen av AndreeMarkefors:

Av nyfikenhet: var får du siffran 6000kr ifrån? I USA är det $9.90 i månaden (ex moms) och här betalar jag drygt 12CHF/mån inkl moms.

Jag pratar om fulla CC-paketet (som alternativ till CS). Enligt Adobes hemsida är det 516,60 kr inkl moms per månad, dvs 6199,20 kr per år. Momsen går förstås bort för företag, men det var mera för att få ett grepp om summan det rör sig om. Om fem år kanske jag inte är företagare alls, men vill kunna öppna mina gamla InDesign-filer och Illustrator-dokument.

Ursprungligen av AndreeMarkefors:

När man vill kliva av så har man sina vanliga .cr2 eller .nef, om man inte tagit ett aktivt beslut att konvertera till .dng, vilket ändå skall förbli öppet. Photoshop-dokument är ju vad de är. Det finns många program som läser dem.

Ja, jag pratade alltså utifrån hela CS-paketet, kanske inte framgick riktigt. Om man jobbat med webb eller tryck en tid lär man förr eller senare ha stött på problemet att en kund sparat ett dokument i sin version av ett Adobe-program som är nyare och man inte kan öppna. Just när det gäller Illustrator och InDesign har det varit väldigt ofta förekommande. Illustrator är förstås lättare att lösa, man kan spara som EPS (men det gäller ju att komma ihåg att göra det). InDesign är desto värre, det är så specifikt för just det programmet.

Ursprungligen av AndreeMarkefors:

Du har inte fel. Och jepp: det suger. Sitter ju i den sitsen själv.

Ursprungligen av Emil Å:

Av ren nyfikenhet har jag sökt runt ett tag, och jag hittar ingen som listat ut en metod för att föra över bibliotek med justeringar mellan mjukvarorna.

Ah, ja då var var jag inte fel ute, tyvärr. Ska bli spännande att se vad Adobe åstadkommer när de nu ska "dubbla" sitt arbete med LR, men jag misstänker precis som båda ni gör att det inte ger en komplett migrering.

Ursprungligen av AndreeMarkefors:

Angående bildkvalitet så är min erfarenhet (och jag har testat en del under en längre period) att Aperture faktiskt levererar en mer levande bild med bättre mikrokontrast om man utgår från en normalexponerad fil. Men Lightroom är mer robust om man börjar manipulera råfilen på riktigt. Aperture kan producera artefakter tidigare än Lr.

Aha, ja jag har inte själv gjort några sådana jämförelser, utan bara läst vad andra sagt om det. Duncan Davidson, en duktig fotograf (och programmerare) som skrivit mycket om både Aperture och Lightroom sammanfattade det såhär:

Ursprungligen av AndreeMarkefors:

Om man känner att man behöver ett program av Lightrooms/Apertures klass för att man vill/behöver komma åt vissa kraftfulla verktyg, oavsett om det är privat eller kommersiellt, och om det inte duger med de senaste självständiga releaserna, så har jag svårt att se att det inte är värt motsvarande $9.90 i månaden.

Jag har svårt för själva upplägget med prenumerationsmodell för mjukvara. Det känns helt galet att t.ex. betala över 6000 kr varje år framöver bara för möjligheten att kunna öppna de filer jag själv skapat, om jag skulle börja använda Creative Cloud. Det kanske låter lite hårdraget, men det blir konsekvensen eftersom programmen slutar fungera om man inte betalar licensen och Adobe brukar historiskt uppdatera filformaten på sätt som inte är bakåtkompatibla.

Jag tycker det är självklart att betala för bra programvara och jag tycker det är självklart att betala löpande för tjänster som kostar pengar löpande. Dvs jag betalar gärna för Dropbox, för Crashplan, för webbhotell osv där min användning ständigt tar på tjänstens resurser. Men att betala varje år (och i Adobes fall en hel del pengar jämfört med de mer aggressiva programvarupriser Apple och andra haft i flera år) för något som bara ligger på hårddisken och kanske används känns inte rätt.

Jag förstår att för de företag som alltid köper varje ny version av CS-paketet etc så blir det ingen större skillnad i praktiken. Faktum är att jag tror många sparar pengar varje år på CC om man förut köpte hela CS Master Collection-paketet. Men för de som överväger varje uppgradering noga och kanske avstår flera år i rad, bara använder programmen ibland eller helt enkelt är nöjda med existerande versioner så är det en sämre lösning.

(Dock, det ska sägas att jag inte är helt emot alla prenumerationsmodeller. Efter ett visst motstånd i början har jag sedan länge omfamnat Spotify eftersom det ger mig så pass mycket värde för en rimlig kostnad att jag tar det över att äga min musik för all framtid. Kanske kommer jag ha samma syn på all mjukvara i framtiden, men just nu känns det inte så.)

Även om Lightroom är ett rätt bra program och har vissa starka fördelar (själva motorn som processar bilder ger bättre resultat än vad Aperture gör enligt folk som kan sin sak) så innebär ett byte stora nackdelar för existerande bibliotek. Jag har använt Aperture i många år nu och all min historik i form av (icke-förstörande) justeringar och annat går så vitt jag vet förlorat om man byter, för Lightroom är uppbyggt annorlunda och kan inte importera dessa. Eller har jag fel? (Jag har gärna fel på den här punkten.)

Ursprungligen av zinned:

Åja, du kan väl knappast vara överraskad? Det har ju inte kommit en ny version på hela fyra år.

Näe, jag är inte överraskad, jag är – precis som jag skrev i meningen du citerade – besviken.

Apples frånvaro av större uppdateringar till Aperture under de senaste åren kunde leda till ett av två möjliga scenarior: Antingen en ny och rejält förbättrad version eller nedläggning och ingen ny version alls. Jag hoppades på det förra men fruktade det senare. Nu blev det det senare och det gör mig besviken eftersom Aperture är det bästa Apple-programmet jag använder och för att alternativen är sämre (för mig personligen).

Det som gjorde att jag ändå hade lite hopp och faktiskt trodde att Apple i hemlighet (så som de gillar att jobba) förberedde en ny version är att de har en historik av att göra så (Mac Pro t.ex.) och för att det verkade orimligt att det skulle ta så lång tid att komma fram till en nedläggning. Om Aperture internt varit nedlagt i flera år, varför inte bara meddela folk så de kan gå vidare?

Min gissning – och det är ren spekulation – är att Apple inte vetat vad de ska göra med Aperture under flera år, därav att det gått så lång tid. Kanske har de jobbat på en "Aperture X" som misslyckades horribelt, kanske har det varit interna konflikter om vilket väg programmet ska ta, kanske har det varit eftersatta resurser till teamet osv.

Jag kommer nog fortsätta köra med Aperture tills vidare, ser inget klockrent alternativ. Senaste versionen är väldigt stabil och kapabel. Men det är ju synd att känna att man sitter och kör mot en återvändsgränd...

Alltså ursäkta språket, men fan vad besviken jag är

Det är helt ur min personliga synvinkel, jag gillar verkligen Aperture. Trots att många redan lämnat programmet för Lightroom så har jag känt att Aperture passat mig som handen i handsken, trots att det blivit "omkört".

Det är också så illa hanterat av Apple. De har hållit användarna i ovisshet i flera år, många av den proffs. Bättre då att direkt säga att programmet är dött än att vissla och låtsas som ingenting. Jag kanske är naiv men jag har hela tiden trott att de sakta men säkert (och kanske med klena resurser) fortsatt att utveckla Aperture under dessa år. Likt hur de faktiskt kom med en ny Mac Pro till slut, även om det var lång väntan.

Jag gillar dessutom inte Adobes inriktning mot prenumerationsmodellen av programvara, utöver att Lightroom - trots att det är bra - inte passar mig lika bra som Aperture.

Ursprungligen av suddgummi:

Verkar vara 8GB som är max. Går inte att välja något annat i shoppen. Fastlött kanske?

Japp http://www.macrumors.com/2014/06/18/imac-memo...

Tråkigt men i ärlighetens namn, de som köper den här modellen är nog också samma kategori kunder som aldrig uppgraderar sitt RAM-minne.