Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Elamite

Elamite

Medlem
  • Registrerad 2005-01-16
  • Senast aktiv 2010-03-20
  • Antal inlägg 74

Foruminlägg

De senaste inläggen Elamite har skrivit i forumet.

Ursprungligen av Jogin:

Jag kör med Textmate, ibland använder jag flikar när jag jobbar fram och tillbaka mellan en handfull filer. Annars kör jag med kortkommandot CMD+T för att söka på filnamnet. Tycker inte flikarna är i vägen de fall då jag inte använder dem.

Jag håller med. CMD+T i TextMate äger det mesta. Och inte att förglömmas: CMD+SHIFT+T för att söka efter metoder i den aktuella filen.

För er som kodar i Linux har jag hört att Scribes ska vara en riktigt trevligt editor.

/E

Och där har Kochan rätt. Obj-c ÄR C - med lite tillägg. Huvudsakligen ett objektorienterat syntaxlager men även numera garbage collector.

Symptom:
Du ställer in storlek på windows-partitionen och påbörjar partitioneringen. Efter några minuter får du kernel panic och tvingas starta om datorn genom att hålla inne power-knappen. Hårddiskutrymmet som var tänkt att avaras åt din Windows-installation är helt plötsligt borta, och du sliter ditt hår.

Varför händer detta?
Tänk dig att du vill ha en Windows-partition på 20GB. För att kunna avara detta krävs en sammanhängande ledig yta på disken i den storleksordningen. Det spelar alltså ingen roll om du har 60GB av 120GB ledigt, om de 60GB som fyller disken ligger jämnt fördelat över skivan. Det verkar vara så att Boot Camp Assistant inte klarar av att färdigställa partioneringen om den inte hittar en sammahängande ledig yta, utan kraschar.

Detta leder alltså till två problem.

  1. Du har förlorat massor utrymme som inte ens din MacOSX-partition kan använda.

  2. Du kan inte installera Windows fastän du vill det.

Lösning på problem 1:
Stoppa in din Leopard-skiva och starta om datorn. Se till att hålla in c-knappen på tangentbordet så datorn bootar på skivan. När installationsprogrammet har startat och du valt språk, startar du Skivverktyg ur menyn. Klicka sedan på din disk i listan till vänster och välj reparera skiva. När detta är klart är det bara starta om och du har fått tillbaka ditt utrymme.

Lösning på problem 2:
1. Starta MacOSX som vanligt. I Verktygsprogramsmappen finns programmet Skivverktyg. Starta detta.
2. I programmet finns en flik som heter Partitionera. Klicka på denna.
3. Välj här i enhetssystem 2 partitioner. Du får då med hjälp av ett reglage välja hur stor del av hårddisken som ska partitioneras. MacOSX är markerat med turkos färg så du riskerar inte att radera denna i processen. Välj här så stor partition du vill använda till Windows. Välj att partitionera som tomt utrymme.
4. Klicka på partitionera.
5. Återställ din hårddisk till en partition igen.

När detta är klart har du garanterat en sammanhängande ledig yta, och Boot Camp Assistant kan köras som vanligt.

/E

Ursprungligen av Marcus K:

Prova med g++ ex.cpp istället.

Tack, det fungerade bättre!

Hej.

Försöker komma igång med c++, men har lite problem vid kompilering. Jag försöker kompilera följande enkla kod:

#include <iostream>
using namespace std;

int main()
{
    cout << "Hello world!\n";

    return 0;
}  

Jag döper denna fil till ex.cpp och kör gcc ex.cpp i terminalen och får följande trevliga meddelande upptryckt i ansiktet:

Undefined symbols:
"___gxx_personality_v0", referenced from:
___gxx_personality_v0$non_lazy_ptr in cc8OV4W9.o
"std::ios_base::Init::~Init()", referenced from:
___tcf_0 in cc8OV4W9.o
"std::basic_ostream<char, std::char_traits<char> >& std::operator<< <std::char_traits<char> >(std::basic_ostream<char, std::char_traits<char> >&, char const*)", referenced from:
_main in cc8OV4W9.o
"std::ios_base::Init::Init()", referenced from:
__static_initialization_and_destruction_0(int, int)in cc8OV4W9.o
"std::cout", referenced from:
__ZSt4cout$non_lazy_ptr in cc8OV4W9.o
ld: symbol(s) not found
collect2: ld returned 1 exit status

Vad kan detta bero på?

E.

Tja!

Jag har precis börjat koda med textmate och har en liten fråga ang. dess java-indentering. När det gäller javadoc vill jag ha det ungefär så här (minus '-tecken):

'/**
' * Detta är en javadockommentar
' */
public class HelloWorld{}

Tyävrr verkar det som Textmate av någong anledning vill indentera det så här:

'/**
'''''''' * Detta är en javadockommentar
'''''''' */
public class HelloWorld{}

Jag tycker det blir väldigt otydligt. Finns det något sätt att få Textmate att indentera rätt?

Sen när det gäller kommandot Text ---> Indent line med snabbkommandot
< alt-äpple-[ >. Hur gör ni med svenska t-bord för att uppnå detta? [ blir ju blockerad av alt... :-?

Tacksam för svar,
E.

Ring till Apples support och kolla innan du köper. Ibland förlänger dom garantin på fel som beror på fabrikationsfel.

/E

Ursprungligen av Korsriddaren:

Jag önskar dig dock lycka till och hoppas att det löser sig.

Det behövdes inte krävas nånting. Apples support medgav att detta var ett känt problem, och att de förlängde garantin. Så jag plockade upp luren och slog en signal till Lan-master vilka bytte top case på 20 minuter!! Helt otrolig service! Söta var dom också!

Jo, det är ju som är problemet med en bärbar dator. Det händer ju alltsom oftast att man bär runt på datorn även när data skrivs till hårddisken. Jag brukar nog vara hyffsat noga med att lampan börjar pulsera, men det kan säkert ha hänt att jag stoppat ner den i väskan direkt.

Hårddiskar är förbrukningsvaror och går sönder med jämna mellanrum.

/E

För att skriva långa och fina dokument håller jag mig till LaTeX. När jag uppgraderat till Leopard kommer jag inte ens behöva Office för att läsa Word, och excelfiler. Super!

Hur som helst har jag testat 2008, men upplevde att det var EXTREMT tungkört. På en Macbook Core Duo 2,0GHz med 2GB ram var det riktigt segt att bläddra i ett TOMT excel-dokument. Nån som upplever nåt annat?

/E

Ursprungligen av Simon Blommegård:

Mailade och fick det svaret med. Blir till att köpa samma disk som du, är nog den som är mest prisvärd idag.
MEN kan man utesluta allt annat fel? det blir grått i ca. 30 sec, sedan blinkar frågetecknet. Är det säkert att det är hårddisken eller kan det vara något annat?
//Simon

Det du kan testa är att köra igång installations-cd:n. Sätt in CDn, starta om datorn och hålla inne c-tangenten. Prova att därifrån sätta igång disc utility. Om disc utility inte hittar någon disk, är den definitivt trasig. Hittar du en disk däremot, kan du prova reparera den, och funkar inte det - installera om.

Menar ni att felet med sprickor inte skulle täckas av den 3-åriga konsumenlagen?

Jag förstår inte varför du skulle vilja göra installationen på en extern disk. Jag vet inte om det går...

Det finns alltid en viss procent av alla hårddiskar som har fabrikationsfel, och det är ofta den procenten du hör om på forum osv. 99% (nåja, de flesta iaf ^^) av alla hårddiskar fungerar prima.

Att byta hårddisk är en enkel match.
a. Ta ut batteriet.
b. Skruva upp de tre skruvarna som sitter längst metallskenan, och ta bort skenan.
c. Dra ut hårddisken som sitter på vänster sida, med hjälp av den lilla plastbiten som sitter fast i hårddisken.
d. Skruva loss det lilla höljet plastbiten sitter i och sätt det kring den nya hårddisken.
e. Sätt tillbaka den nya hårddisken, skruva på skenan (lite trixigt) och sätt i batteriet.

Sen är det bara tuta o köra!

Nej, jag gjorde samma sak strax efter jag skrev inlägget. :-/ Tydligen är det så, att när du köper en "brandad" hårddisk, dvs en hårddisk som sitter i en Apple, Dell eller dyl. så betraktas inte hårddisken som en individuell del, utan hela produkten räknas som en helhet. Detta innebär att du bara får ut den garanti som leverantören erbjuder, i Apples fall ett år.

Enligt svensk konsumentskyddslag har du upp till tre års reklamationsrätt, men efter det att garantin gått ut ligger bevisbördan på dig/mig som kund. Som jag uppfattade det hela, så måste du ta datorn till en certifierad tekniker som gör en undersökning och konstaterar om det är ett fabrikationsfel eller inte. Är det ett fabrikationsfel får du en ny hårddisk från apple. Tyvärr är det ju så att apple inte täcker kostnaden för bevisningen. I mitt fall hade det kostat 800kr, vilket ju är ungefär lika mycket som en ny bättre hårddisk än den som satt i.

Min rekommendation är att du ringer till Apples support och ber dom lyfta garantin. Om du lyckas få dom att göra det kommer servicen vara gratis. Själv köpte jag en 120GB 7200RPM seagate-disk för 1075kr på webhallen.com Jag tyckte inte det var värt tiden/pengarna att bråka om reklamation. Hårddiskar går alltid sönder för eller senare, men det är ovanligt att det händer efter ett år bara. Life sucks! Själv blev jag ju anal-probad av Murphy tre dagar innan Time Machine............

/E

Nja, som vanligt har ju inte hårddiskkraschar så mycket att göra med Apple, förutom möjligtvis deras val av leverantörer. I min Macbook sitter en Seagate, precis samma tillverkare som jag använde när jag ägde vanlga PC-datorer, ett mycket bra märke som inte sticker ut på något sätt vad gäller return rates. Ett tips om garantin gått ut på datorn är att kolla garantin hos Seagate. Garantin är ofta längre på hårddiskar, ibland upp till fem år. Man får betala frakten men i utbyte får man i 99% av fallen en ny disk. Bara skruva upp tre skruvar under batteriet och dra ut hårddisken som sitter till vänster. Knappa in serienumret på Seagates hemsida och skicka in skrället. Några veckor senare får du en ny. Inget att klaga på! Datorer går sönder. Backa up, använd garantin om den finns kvar. Annars är det bara öppna plånboken...

/E