Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Thomas Kahn

Thomas Kahn

Medlem
  • Plats Vallentuna
  • Sysselsättning Brukade vara väldigt aktiv inom olika mac-comunities i Sverige, men är numera tvåbarnsfar och intresset har flutit över till analoga syntar, elektronisk musik och elektronik.
  • Registrerad 2001-05-15
  • Senast aktiv 2012-11-18
  • Antal inlägg 127

Foruminlägg

De senaste inläggen Thomas Kahn har skrivit i forumet.

Citat:

Skrevs ursprungligen av Ingemar Ragnemalm
Är det lowtech-klubben som har möte? Var är all WYSIWYG? PageMill, HomePage, Dreamweaver...?

Tro det eller ej, men det finns folk som fortfarande vill skriva sin kod (HTML, ASP och annat) för hand. Skulle möjligtvis kunna tänka mig att arbeta i Dreamweaver UltraDev.

Citat:

Skrevs ursprungligen av johan dansk
hur funkar det egentligen om man vill föra över alla inventarier osv till sin "nya" firma?

hur fixar man det sådär rent officiellt?

//johan, som inte har totalkoll på ekonomi frågor

Det nya företaget köper sakerna av det gamla till ett "marknadsmässigt pris". Vad som är ett marknadsmässigt pris kan diskuteras, men för lite dyrare saker så kan det vara bra att ha en värdering i bakfickan gjord av någon oberoende. (Såg att det var någon här på 99mac.com som kunde göra just sådana värderingar). Eftersom båda bolagen är momsregistrerade borde det bli moms på alla inköp.

Om något redan är avskrivet till 100% i det gamla företaget så har det enligt bokföringen inget värde och kan därmed föras över gratis till det nya företaget.

Så tror jag att det funkar, men inte heller jag är någon expert. Oftast när jag har gjort affärer som dessa har mitt företag köpt saker av mig som privatperson...

Jag har testat både PageSpinner (arbetade med det under ett par år i slutet av 90-talet) och UltraEdit (för PC). UltraEdit är verkligen en bra editor och man kan konfigurera det mesta som man vill ha det. Dock tycker jag att HomeSite är skönare om man kör PC.

PageSpinner tycker jag är lite för ostrukturerad och känns inte som en allround-texteditor utan mer som en renodlad HTML-editor.

Det kanske blir BBEdit trots allt.

Tack för alla tips!

Är det BBEdit som gäller fortfarande om man vill ha en mångsidig text- och HTML-editor för MacOS 9? Eftersom jag sällan kodar HTML på Macintosh så har jag fastnat för HomeSite (PC). Det är ett otroligt bra program och jag skulle önska att det fanns för MacOS också eftersom jag kör Mac hemma.

Tips emottages!

Citat:

Skrevs ursprungligen av Fredrik Dolk
Jag och en kompis har i ett antal år drömt om att starta ett aktiebolag ihop och börja driva en typ av reklambyrå. För varje månad som går så kommer vi ju naturligtvis närmare vår dröm, även om den fortfarande ligger ganska långt fram i tiden och vi spenderar ganska mycket tid att diskutera strategier, potentiella kunder, lokaler utrustning mm.

Vi har gjort en enkel och uppskattad marknadsundersökning på orten det rör sig om och vi tror (eftersom man aldrig kan veta säkert) att det finns ett befintligt kundunderlag plus att vi på sikt ska kunna "sno" kunder från vissa konkurrenter också. Vi brukar också skena ett par år fram i tiden och fantisera om den dagen vi sitter med ett antal anställda och gör blomstrande affärer och är uppskattade av våra kunder.

Jag är säker på att vi inte är ensamma om att drömma oss bort så här och därför vill jag höra från er befintliga företagare hur det blev när ni startade. Blev det som ni hade tänkt er, eller gick ni ner er totalt på grund av er missbedömning?

Jag tar även emot rent allmänna tips om vad NI tycker att man ska tänka på i mitt läge och vad ni skulle ha gjort annorlunda om ni fick börja om från början så att säga.

Jag antar att det du är ute efter är att undvika att trampa i klavér som andra redan har trampat i?

Det går att lära sig av andras erfarenheter, men bara till en viss gräns. Att starta eget är alltid ett risktagande och vet man med sig att man är en person som normalt har svårt att somna på kvällen och är lite ängslig av sig så ska man nog inte starta eget företag. Så klavértramp kommer det att bli gott om vare sig man vill eller inte.

Nåväl, några generella tips som jag tycker är bra:

  • Var inte beroende av någon inkomst från företaget det första halvåret/året

  • Ta helst inga lån för att finansiera verksamheten

  • Gör inga onödiga investeringar bara för att du kan kvitta momsen

  • Se till att ha ett par kunder/projekt redan innan bolaget drar igång. Detta är viktigare än allt annat. Lokaler, prylar och sånt löser man efter hand.

  • Undvik att skaffa egna lokaler tills ni vet att allt kommer att bära sig. Hyr in er hos några andra istället; lediga platser brukar finnas att hyra.

  • Undvik att arbeta hemma. Dels blir det svårt att skilja på arbete och fritid, dels ruttnar man bort om man sitter ensam.

  • Skaffa en redovisningskonsult.

Sedan skulle jag fundera lite på läget i den bransch du vill ge dig in i. Reklambranschen blomstrar inte just nu (om man ska uttycka sig milt). Bara under detta år har reklamförbundet tappat 15% av sina medlemsföretag och här i Stockholm går byråerna i konkurs en efter en och många drar ner på sin personal. (se artikeln i SvD Näringsliv, 12 juli 2003).

Citat:

Skrevs ursprungligen av Pepe
Det första ni skall fråga er är; vad vill vi få ut av det här?

Vill vi ha ett företag tillsammans? Vill vi kunna Jobba ihop? Vill alla vara chef eller vill vi turas om? Finns det en naturlig uppdelning av uppgifter?

En enkel lösning är att jobba från var sin enskild firma. Alla har sitt på det torra och det blir lite "interfakturering" mellan era firmor. Fördelarna är bla. att den som sålt in jobbet är den som håller i trådarna mot kunden och sköter fakturering mot kund. De andra blir underleverantörer liksom. Då blir fördelningen mellan vem som bestämmer mer naturlig.

Vill ni gå skilda vägar är processen i princip obefintlig eftersom det bara blir de jobb som skall slutföras som är hindret.
Alla är dessutom fria att ta mindre jobb på eget bevåg.

The stregth of many, the power of one!

Jag håller med i allt som Pepe säger och jag och min kollega har varsin enskild firma som vi marknadsför under ett gemensamt namn. Det är otroligt smidigt och även om det blir dubbel administration (två böcker) så har man friheten att råda över sina egna investeringar.

Undvik handelsbolag. Det är krångligt och riskfyllt. Kör enskilda firmor ett tag tills ni känner er varma i kläderna och överväg sedan aktiebolag om allt funkar med kollegorna och ni anser att ni kan ta merkostnaden som ett aktiebolag innebär.

Jag rekommenderar att du gör din enskilda firma vilande. Jag tror dock att du måste göra bokslut för det år du är mitt inne i, men detaljerna kring detta bör du nog ta med din revisor.

Starta sedan ett helt nytt handelsbolag. Som du säkert vet är handelsbolag en ganska riskfylld bolagsform eftersom du och din kollega är solidariskt ansvariga för bolagets skulder. Vill det sig illa kan du bli skyldig att betala bolagets skulder ur egen ficka om din kollega inte har några pengar, även om det är han/hon som har satt sprätt på pengarna. Generellt är handelsbolag inte en så bra bolagsform (enligt min mening). Jag har haft handelsbolag tidigare och tyckte det var lite bökigt.

Jag driver nu en annan verksamhet tillsammans med en kollega, men vi har valt att ha varsin enskild firma som vi marknadsför under namnet på en av firmorna. På så vis kan vi själva avgöra vilka inköp vi vill göra var för sig och om vi investerar i något gemensamt så delar vi kostnaderna 50/50. Vi gör likadant med intäkter om det inte är så att en av oss gör allt jobb i ett projekt. Därmed kan vi ta både gemensama och privata projekt vilket har funkat bra.

Nästa steg för oss är aktiebolag, men vi vill vänta lite och se att verksamheten och samarbetet verkligen fungerar och att vi kan ta merkostnaden som ett aktiebolag innebär.

Citat:

Skrevs ursprungligen av Nillon
Om man ska bygga en någolunda funktionell och lättuppdaterad site så behöver man för det mesta arbeta i HTML, PHP/ASP samt JavaScript.
Detta är alltså tre olika språk, alla med olika syntaxer, fördelar och begränsningar.
Det blir liksom väl mycket att hålla reda på...
Är det inte dags för en ny standard där man klarar allt detta i ett och samma språk?

Som jag ser det är det bara du som är grinig.

Nej, skämt åsido. Jag utvecklar i HTML, ASP, SQL och DHTML/JavaScript. SQL:en är såpass annorlunda att det är ganska lätt att skilja den från resten, men när man har ASP som genererar JavaScript kan det ibland vara lite knepigt att hålla isär de olika syntaxerna. Men det gäller att inse att det bara är olika språk. Programmeringsmetodiken är ofta densamma.

När jag pluggade programmering på universitetet så arbetade vi i C++ och även om jag aldrig skulle drömma om att arbeta i detta bökiga språk utan föredrar de "quick'n'dirty"-möjligheter som ASP i kombination med andra språk ger mig, så lärde jag mig ändå en del om grunderna i programmering och dessa har jag burit med mig från språk till språk. SQL är i dessa sammanhang fortfarande lite av ett undantag eftersom det till största delen handlar om att ha koll på delmängder, datum och liknande.

Alltså: om man tycker att det är bökigt att hålla reda på flera olika syntaxer så beror det med största sannolikhet på att man inte har koll på programmeringsmetodiken. I grund och botten löser man samma problem på likartade sätt - det är bara syntaxen som varierar och är man osäker så är det enkelt att hitta hjälp på nätet eller i böcker.

Bara av ren nyfikenhet: är det någon som försörjer sig på att bygga (läs: programmera) webbtjänster på macintoshplattformen? Med det menar jag inte att ni sitter på en Mac och kodar live mot en Windowsserver via FTP, utan att ni verkligen hostar de grejer ni bygger på en macserver.

Vad bygger ni?
Vad tycker ni om plattformen?

Citat:

Skrevs ursprungligen av Fredrik Dolk
Satt precis och kollade lite på Bostreams priser. Rimmar det inte liiiite illa att deras xstream-uppkoppling på 2,5 Mbps kostar 449 kr/mån medan man kan köpa deras vansinnigt snabba scream-uppkoppling på hela 26 Mbps för 398 kr/mån???

Både ja och nej. För det första är det knappast landsbyggden som enbart blir drabbade av denna orättvisa. Jag bor i Danderyd, tjugo minuters bilfärd utanför tullarna i Stockholm och kan lik förbannat inte få scream. Det hindrar mig dock inte från att anmäla intresse för en sådan uppkoppling eftersom det är intresseanmälningar som Bostream enligt egen utsago går på när de planerar utbyggnaden av detta nät. Om det sedan håller måtten är något jag lämnar åt framtiden att utvisa.

Om man som du och jag har oturen att bo i ett område som för närvarande inte har scream så bör man alltså anmäla sitt intresse för att därmed öka chanserna att de meckar med din närmsta telefonstation.

Jag har idag xtream och har funderat precis som du. Men eftersom jag är fast övertygad om att regeln "du får vad du betalar för" gäller i bredbandssammanhang som överallt annars så har jag inte blivit särskilt upprörd. Om man läser det finstilta ser man att scream ger "upp till 26 MBit" vilket får en skeptiker som jag att tro att det hela mest är ett korståg för att ragga fler kunder. Det verkar vara samma sak med MBit som med MHz, ju fler man kan säga att man har, destå roligare är det att sitta framför datorn.

Säger som Dr.Dängrot - "äsch, jag är skeptist".

Citat:

Skrevs ursprungligen av bOOzo
Låter som en riktig härva..

DiskWarrior finns till OS X och det är ett mycket bra reparations program.

Du får försöka och lösa backupen på något sätt och formatera om sen.

Du kanske kan låna en HD från en kompis och flytta över saker till den?

Helst av allt skulle jag vilja återställa datorn som den var innan jag började joxa med MacOS X och bara köra 9.2.2, men jag antar att det blir svårt utan att formatera om hårddisken.

Citat:

Skrevs ursprungligen av bOOzo
Jag skulle föreslå att du provade att köra DiskWarrior på HDn.
Annars så låter det ju som om en backup och omformatering är den bästa lösningen.

Tyvärr har jag inte Disk Warrior så det blir svårt. Är det ett program som finns till MacOS X?

Angående backup så har jag försökt att köra Toast (i classic-läge), men programmet hittar inte min SCSI-brännare. Jag ska nu testa att installera Toast för MacOS X och se om jag kan bränna backuper därifrån. Jag vet dock inte om MacOS X kan hantera SCSI-enheter överhuvudtaget?

Jag har trasslat in mig ganska ordentligt i installationen av MacOS X och hårddiskpartitioner.

När jag för några månader sedan partitionerade min nuvarande hårddisk så skapade jag 4 partitioner; 3 Apple HFS Extended och en Apple UFS. Tanken var att använda UFS-partitionen när jag senare skulle installera MacOS X. Nu visade det sig dock att MacOS X ville ligga på en Apple HFS Extended-partition och nu hade jag en partition (UFS) som jag inte hade någon användning för.

Då drog jag igång Disk Tools (under MacOS 9.2.2) med en tanke om att radera UFS-partitionen, utan att formatera om driven, men såg snabbt att det inte går i Disk Tools. Då startade jag FWB Hard Disk Toolkit som vad jag förstod skulle kunna göra just detta. FWB Hard Disk Toolkit ville dock inte göra något innan den hade fått egna drivrutiner installerade på disken, så då lät jag programmet uppdatera drivrutinerna.

Nu börjar problemen på allvar. När jag bootar om datorn får jag upp en diskett med ett frågetecken. Uppdatering av drivrutinerna för hårddisken var tydligen ingen höjdare, i alla fall inte med FWB Hard Disk Toolkit. Jag försöker först att boota från Mac OS 9 installations-CD:n, men får unimplemented error eller liknande.

Den enda utvägen jag kan se i detta läge är att installera MacOS X i hopp om att kunna komma åt den data som ligger på hårddiskarna. Jag installerar MacOS X på en av HFS-partitionerna utan problem och startar om datorn med MacOS X som startsystem. Det funkar fint och jag får upp mina diskar på skrivbordet.

Nu kan jag pusta ut ett slag eftersom jag kan ta backup på den data jag har på diskarna (ännu ej gjort dock eftersom det är en del GB som ska sorteras och brännas).

På försök testar jag att sätta Mac OS 9.2.2 som startsystem, men då får jag samma problem - ett blinkande frågetecken (hittar ingen startskiva). Startar jag om datorn igen med "x" nedtryckt startar MacOS X utan problem. Det går även att köra mitt gamla MacOS 9.2.2 i classic-läge, dock med några vanliga buggar/begränsningar då och då (markören som försvinner och vissa program som inte går att starta). Men det är ju något som tydligen förekommer.

Nu vill jag göra två saker:

1) Ha ett fungerande MacOS 9.2.2 som jag kan boota ifrån om jag vill, helst utan att behöva formatera om min hårddisk och göra om alla partitioner.

2) Använda den partition som idag inte används. Det är 27 GB som bara ligger och väntar på disken.

Om det är något som är oklart, så fråga gärna.
Tack på förhand!

Citat:

Skrevs ursprungligen av hymen
Jag byggde en sån här:

http://www.musikcentralen.se/reportage/fatystpa.html

Blev väldigt, väldigt bra.

Just det! Det var den jag menade!
Bara en fråga: du satte en smiley efter ditt omdöme? Ska jag tolka det som ironi eller som att det faktiskt blev bra?

Citat:

Skrevs ursprungligen av Nillon
Det här kanske kan vara till lite hjälp?

Jag ska titta på mitt kort för att se vad det står. Tack för tipset!