Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
johan_tanying

johan_tanying

Medlem
  • Namn Johan Nilsson
  • Plats Göteborg
  • Sysselsättning Arkitekt
  • Registrerad 2003-09-16
  • Senast aktiv 2021-11-03
  • Antal inlägg 6436

Foruminlägg

De senaste inläggen johan_tanying har skrivit i forumet.

Funkade iaf så på Macforum i Göteborg när jag bytte topcase pga strulande tangent förra året. YMMV tydligen.

Sedan är det förstås värre om datorn är helt obrukbar i väntan på att reservdelar skall finnas tillgängliga. Det kan ju ta en stund. I mitt fall gick dock tangentbordet att använda hjälpligt efter lite tejplagningar - värsta fall kunde jag koppla in ett externt - så någon veckas väntan med datorn hemma hos mig gjorde inget. Tiden på verkstan var sedan väldigt kort.

Ursprungligen av IngoX:

Ja tänk, då fotade man med dia för att det gav överlägsen detaljskärpa och färger jämfört med färgnegativ/papper.

Minns du var det var för kamera/objektiv?

10 år senare fanns det galningar som fabulerade om att digitala bilder kanske skulle slå ut kemisk film i framtiden. Att pixlar på en digital ljussensor någonsin skulle kunna tävla med rena silveratomer, ja det övergick min tro. Då.

Troligen var det min egen Pentax Super A med 50 mm/1.4. Annars möjligen jobbets Nikon FE2 med 50/1.2.

Men bilden är förresten inte scannad utan avfotad med min Pentax K-5 med 100 mm macro direkt in i diaprojektorn. _Mycket_ snabbare än min diascanner. Fotar i RAW, men inte ens det kan rätta till en del färgskiftningar som uppkommit genom åren... Agfa CT18 har klarat sig bra men den 1983 då nya CT200 är helt kass. I synnerhet när de suttit i glasramar där färgskiftningarna är olika mot kanterna och i mitten. Ovanstående bild är nog Ektachrome 100 vilken har klarat sig helt ok, liksom Agfa CT100 och Kodachrome (förstås). Jag testade tydligen någon enstaka rulle Sakurachrome tagen 1982 - helkass idag.

Skall också ha någon rulle med den skojiga hexagonala kartongen men det omöjliga namnet: Barfen. Vet inte hur den klarat sig dock.

Haga Nygata har dock klarat sig bättre i verkligheten sedan 1985 än många filmsorter!

Man blir (oftast ) inte av med datorn i flera veckor utan man 1) går in till Appleverkstan, blir diagnosticerad och får ett ärendenr. 2) När delen finns i lager centralt (i mitt fall topcase då det famösa tangentbordet på MBP 15" 2017 pajat) så blir man kontaktad. Detta kan iofs ta ett antal dagar, men datorn kan man ju köra under tiden så länge den inte är helt död. 3) Man lämnar då in datorn och verkstan lägger samtidigt ordern på reservdelen. Den brukar anlända typ dagen efter. 4) Om reparationen går geschwinnt och enligt planerna (dvs det är just det felet man diagnosticerat och fått reservdel till) kan man hämta ut datorn typ samma dag eller max någon dag senare. Hyfsat godtagbart.

Digitaliserade några diabilder från 1985...

Ändrat: 24 oktober 1985 var det ju.

Senast redigerat 2020-01-06 10:22

Göra själv? Det är ju en sprillans ny dator för bövelen (16"). Bara att lämna in.

Om det är en 2016 års modell (m fl) så finns det visst ett reparationsprogram: https://support.apple.com/sv-se/keyboard-serv...

Jag har två sådana kameror på två olika platser. Båda anslöts dock till wifi från Telias routrar i båda fallen, och inte via AP Extreme. Funkade perfekt när man följde instruktionerna.

Inte Full HD men helt ok bild både i dagsljus och dåligt ljus på kvällen från utelampor. Bra funktionalitet med enkel nedladdning från gratis molnlagring i 24 tim. Vill man ha längre lagringstid i molnet får man pröjsa lite extra.

Att överhuvud taget överväga att köra ett hyfsat modernt OS som El Cap/10.11 på en snurrdisk i en maskin från 2007 låter inte muntert... En SSD runt 128GB kostar ju bara från drygt 200 kr, en SSD runt 256 GB ca 350 kr. Exvis Kingston 240 GB för 349 kr på NetOnNet. Har haft bra erfarenhet av just dessa i flera olika halvgamla burkar.

Om man skall hålla på och grotta i gamla macar är det inte fel att från början ha en uppsättning systeminstallations-cd/dvd liggande i byrålådan...

Ursprungligen av reboot81:

Nån som kan få till ett säljargument här?

18 olika klistermärken?

Ursprungligen av Anna Maria:

Om du väljer en scsi-hårddisk så antar jag att du är datatekniker, systemerare eller något annat inom högre datavetenskap...

Jag hade scsi-enheter och de krånglade ofta ... Men det var en syquest, scanner och en skrivare... Datateknikerna som hjälpte mej med detta visse inte att det behövdes nya drivrutiner när jag bytte Windows version... Det kanske är annorlunda när man har en Mac ?
/Anna Maria

TS har en 30 år gammal mac. Och istället för att köpa en begagnad 25-30 år gammal hårddisk skulle jag nog föredra något lite säkrare och modernare – och utan rörliga delar.

Skall förresten göra motsvarande "operation" på en iPod Mini här hemma – plocka ut den gamla snurrdisken på 4 GB och stoppa in ett bamsigt Compact Flash-kort istället. Hela iTunes-biblioteket på en iPod Mini från 2004, inte illa!

Ser ju bra ut att strömsladden vinklas bakåt! Då slipper man ju att den sticker rakt ut och i värsta fall hamnar över musmattan när man sitter på trångt skrivbord.

Konklusionen i sådana här trådar brukar väl bli Crimson? Mycket nöjd med mina (förhållandevis begränsade) erfarenheter.

Vad gäller mer ordinära beställningar av "färgkort", mindre förstoringar, små fotoböcker etc har jag under många år ofta använt mig av Fuji (eller myFujiFilm som de kallar sig numera. Man kan välja att de inte skall automatjustera någonting öht, vilket ger bra resultat om man har någotsånär koll på sina bilder innan man skickar upp dom.

Ursprungligen av carlsson:

För att driva externa hårddiskar skulle jag rekommendera en strömdriven hub. T ex OWC Travel Dock eller Thunderbolt 3 Dock.
https://www.owcdigital.com/products/usb-c-tra...
https://www.owcdigital.com/products/thunderbo...

Bara det inte är som på min hyperdrive-hub – den har också ingång för usb-c strömmatning men ingenting verkar kunna nyttjas av inkopplade enheter...

Tillägg: Hub nr 2 har åtminstone 2 st "high powered ports". Men jämrans vilket pris: nästan 300 dolares... Det kostar att ligga på topp!

Ursprungligen av reboot81:

Köpte den fetaste dongeln jag kunde hitta i söndags. [...]

Undrar om den klarar att driva mer än en extern hårddisk i taget? Min "femtielva-i-en"-dongel från Hyperdrive klarar inte det... Så vill man - som jag - ha flera externa hårddiskar inkopplade samtidigt är det lika många donglar som krävs.