Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
DrBoar

DrBoar

Medlem
  • Registrerad 2003-09-16
  • Senast aktiv 2012-02-26
  • Antal inlägg 328

Foruminlägg

De senaste inläggen DrBoar har skrivit i forumet.

1. Kolla att det är en G4 med AGP det fanns en bastard med G4 och PCI som såg likadan ut på utsidan! (Går att kolla under äpplet "om den här datorn" mer information

2. De har 4 DIMM slottar PC100 så PC100 eller PC133 fungerar bra

3. AGPn är 2x och det gör att grafikkorten är starkt begränsade ATI 9800 är för mycket och för dyrt Radeon 9000 och 8500 är bättre än orginal kortet men svåra att få tag i. Synd att AATI 9600 inte fungerar. De höga priserna är trista 9800 för mac kostar 3000kr medans ett minst lika bra nvidia 6600 för PC kostar 1000 kr.

4. Det första att skaffa är en en CPU uppgradering. OS X på 350 MHz är segt 1GHz och uppåt är helt OK. Betänk dock att priset för CPU och grafik, minne och hårddisk snart närmar sig priset av en minimac, i synnerhet om du inte får datorn gratis!

5. Det går att sprar någon GB genom att inte installera alla skrivardrivrutiner och någon eller några GB genom att inte ha alla spåkmoduler och fonter.

Hade ett ATI 8500 in en G4/400 och det var ingen skillnad alls jämfört med ATI128pro utom i spel med hög upplösning, helt CPU begränsat. Med en 1.2GHz G4 gör 8500 en stor skillnad, om det gör det med 0.5 GHz x2 vet jag inte men jag misstänker att det inte gör det.Radeon® 9800 PRO Mac Edition om du kan hitta den stödjer 2x fast det är det rackarns dyrt kort.

Det går ju att hacka in OS X fast det blir långsamt.
http://eshop.macsales.com/shop/osx-center/ med Xpostfacto
OS 8 är snabbare än 9 på dessa burkar.
Visst går det att peta in en snabbare G3 och ett ATI 9200 PCI kort och IDE ATA 133 och FW/ USB2 kort, fast då till sammanlagra priser som en minimac!!!
En hel del bege info på http://www.lowendmac.com/ppc/g3.shtml
lycka till

med 1.2GHz så kommer OS X att kännas riktigt trevligt

G4/400 har DVDläsare internt och behöver DVD för att boota och installera senaste OS versioner. Prisskillnaden mellan en ren CDbrännare och en som kan läsa eller bränna DVD är minimal. Kolla på listorna på www.xlr8yourmac.com för vad som passar. Min Superdrive gick sönder mitt underinstallationen av OS 10.4 skaffade en Pioneer, lite svår att få tag i och inte billigast men stödjs rakt av
PIONEER DVD-RW DVR-109:

Revision av fast programvara: 1.40
Sammankoppling: ATAPI
Stöd för bränning: Ja (levererad/stöds av Apple)
Cache: 2000 K
Läser DVD: Ja
Skriver CD: -R, -RW
Skriver DVD: -R, -RW, +R, +RW, +R DL
CD med buffertskydd: Ja
DVD med buffertskydd: Ja
Skrivstrategier: CD-TAO, CD-SAO, CD-Raw, DVD-DAO
Medier: Nej

På hårdskivan sitter en bygel som bestämmer vad den skall vara och hur. Normalt är att den är stäld på "Cable Select". För att fungera i extern låda skall den ställas om till "Master".
Googla på skivans fabrikat och " jumper setting" så kommer det fram bilder på det hela.

gtek.se säljer Pabst 92 mm tempstyrd för 198 pix

Alla dina prylar har väl avtagbara sladdar med 2 eller 3pols kontakter. Lacie har ju en kabel som sitter fast i nätaggregatet, denna har en 5 polik kontakt som ansluts till disken. Sedan har nätagregatet en 2 poligkontakt för vilken nätsladd som helst EU, UK eller US. UK sladdar kan du köpa i vilken radiohandel etc som helst i UK kostar knappast mer än vad adaptrarna kostar

FAT32 är windows filsystemet mellan Win95B fram till XP och mycket vanligt fromat på disketter ZIP skivor etc och även USB då alla windows kan läsa FAT32. Högerklicka på ditt usbminne och välj visa info så ser du hur minnet är formatterad. (eller markera den på skrivbordet och välj Apple+I). Fat32 kan ha upp till 255 tecken.

Dessutom är det ju olika tecken som är "förbjudna" för olika filhanterare. I OS X är filer som startar med "."osynliga och ":" får man inte använda då det används på samma sätt som "\" i windows där detta inte fungerar i filnamn.

Risken är att DreamWeaver skapar långa filnamn som är tillåtna i Windows men inte i Mac och att då findern i mac döper om dom för att få bort tecken som ":" och i den vevan byter mellan gemener och versaler. (prova att byta namnet namn.txt på en fil till nam:n.txt eller .namn.txt på en mac eller nam\n.txt på en PC

Varför bry sig?
När man överklockade B&W G3/300 till 350 eller 400 MHz kunde man vinna 15-33% med några enkla byglar och funkade det inte var det bara att gå tillbaka till gamla hastigheten.
På PC sidan fanns det tidiga Celeron som kunde klockas upp 50% och gick det åt fanders var CPUn inte så dyr.
Du kan maximalt få ut 20% och skall in och löda SMD komponenter, riskerar att förstöra CPUn och då finns det inga tredjeparts CPUn att köpa bara en svindyr reservdel från Apple.

Om du har en G4 som ändå skall skrotas och vill öva på SMD så är projektet en god ide annars inte. Är du ute efter mer prestande så är 1.25 GHz för långsamt så kommer allt under 2 GHz också att vara det.

Det är inte så att du jobbar på filerna på USBminnet? För även om findern kan hantera filer i både HFS och FAT32 kan macprogram kanske misshandla filerna om du jobbar med dom i en FAT32 volym USBminnen är ju FAT32 eller FAT16 formaterade.

Jag växlar mellan mac och PC dagligen och har inte sett växligar mellan gemern och versaler

Det normala är att HDn i en SUBlåda skall vara byglad som Master bygla om den och se om det fungerar.

Har du provat att stänga locket med datorn liggande på höger och vänster sida? Om det varierar med detta så är det något glapp. Är det något som kommer i kläm så borde det vara lika tid.

Har du provat att sätta in en PCI slot fläkt? Visserligen låter den mycket men den suger ut en hel del luft och du kan då få veta om det är kylningen eller något annat med uppgraderingen som trasslar.

Sågtanden har ju erbarmig design för kylning.
>Den stora 120mm fläkten sitter ju med läckage mellan fram och baksida så att en del luft inte pumpas in utan bara snurrar runt.
>Det finns inget tydligt flöde av luften som i G5 och BTX chassin, den leds lite hit och dit.
>CPUn sitter i en zon som inte har så hög luftomsättning. Jula säljer hårddiskkylare (79 kr) två stycken 50mm fläktar som blåser på ganska bra. Om man monterar denna i någon av de två främre hårdiskvaggorna så kommer det att blåsa upp mot CPU kylflänsen.

Att dammsuga med vanlig damsugare är att be om statisk elekticitet som kan döda datorn. Bättre att köpa en burk tryckluft och blåsa ut dammet. Kanske det går med cykelpump också.

När datorn dör är kylflänsarna heta?
Har du provat med olika varianter av vilolägen?

Tack för svaret.
Det tråkiga är att man för 10 år sedan hade fungerande decimal tangent på Mac men inte på PC med Win 3.11 /win 95.
Nu kan man lätt ändra decimaltecknet i Win XP men inte i aktuella OS X versioner...
Det finns ju en del program som KaleidaGraph som man kan ställa decimaltecken i men tangentmappningen skall ju vara med om det skall funka riktigt bra. En variant kan ju vara att ha både US och svensk tgb inlagt och växla över till US vid dessa tillfällen för inmatningen.

Problemet är att om man har "," som decimal i programmen så kommer "." att vara ett ogiltigt tecken, suck.