Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
mandrake

mandrake

Medlem
  • Registrerad 2004-07-24
  • Senast aktiv 2013-02-07
  • Antal inlägg 64

Foruminlägg

De senaste inläggen mandrake har skrivit i forumet.

När jag gick utbildning på f-secure på mitt företag och vi hade representant från f-secure Finland (HQ), så fick jag förklarat att malware (jag generaliserar jag vet) lever på först och främst på att saker och ting är homogent. Min personliga uppfattning när jag glidit genom livet är att varför det inte finns så mycket virus o dyl till mac är att kulturen om att sänka OS:ets uppfinnare inte finns. Finns det så många som går omkring med banderollers som säger "Ner med Linus Torwalds" eller "Steve Jobs är en idiot"? Kan väl säga att nästan alla jag känner som arbetar/lever/vistas i/tillsammans med PC datorer säger alltid "förbaskade windows" eller "jädra microsoft". Det är på nått vis ok att misstro windows och dess skapare. Men å andra sidan så har windows haft en sååå brokig historia så att man kan inte klandra folk. Min personliga åsikt är att windows gör det bra att lyckas hålla så mycket hårdvara och mjukvara tillsammans. Apple har ett bra operativ för att dom vet hur sakerna funkar. Men poängen är att mac anhängare är likt Israelerna ett folk som man ogärna trampar på. Hånar, javisst. Men inte trampar på. Linux likaså. För man känner tillhörighet med sitt operativ. Microsoft är "over there".

Nu var jag filosofisk... men det känns som jag har en poäng.

Hej.

En lustig sak som jag inte hittar svar på här i forumet är att efter en stunds arbetande med datorn. (OK några dagar då med sleepmode på nätterna) så sjunker mängden ledigt minne. Det är på intet sätt nått jag märker av då jag kan starta mina applikationer många, många gånger utan att jag märker av att det blir långsamt. Men jag förbryllas ändå över att jag trots alla program nedstängde bara kan få tillbaka minnet om jag startar om burken. På min gamla windows tid så betydde en låg siffra i mängden "ledigt minne" att det var dags att dra i handbromsen och genast starta om datorn. Annars var en krash runt hörnet att vänta. Givetvis vet jag att det inte är så i macosx fall.
Jag kan inte se nån process som plötsligt ökar i minnesbandbredd. Bara att mängden ledigt minne försvinner till fördel för "inaktivt" minne.

/G

*suck*

och jag med en 1,6 G5:a med radeon 9800 256 och 1 gig ram är fortfarande rädd att det ska sagga järnet på min burk.

Jag har löst det på det här sättet:
Gör en kopia av det via toast 6 och mounta den ifrån det programmet. Voilá så kan du spela utan dvd.

Hallå.

Tänkte bara fråga om nån vet om en noDVD crack till macens unreal tournamennt. Lite surt att inte kunna köra det på en dator som inte har en DVD läsare.

Min 1,6:a är betydligt tystare än min förra dual 867:a. Men vi får se till sommaren då det blir lite hetta att prata om. Men inte ens efter nån timmes UT2004 spelande så hörs det nämnvärt mer.

Rent teoretiskt så är alla minnen bakåtkompatibla. Men som vanligt i mac så är jag osäker. Min g5:a är specad med 2700 minnen, men 3200 minnen är billigare. Så kommer dator att vägra 3200 minnet?

/G

Fast om man jämför priserna på spel till mac och ps2 så funderar man varför man inte får ett spel som är optimerat nog. Jag menar... Ghost Mster kostar runt 500:ingen till både ps2 och mac, medans PC versionen kostar typ halva priset. Speltillverkarna vet vad det är för hårdvara i en mac samt vilka subsystem som körs. Så förbaskat jobbigt kan det väl inte vara att optimera spelet så det flyter. Titta på hur apple gjort med osx. Givetvis tar det kraft av spelillverkarna att optimera+ att en hel del säkert inte pysslar med mac... men transgaming t.ex. har uppfunnit en teknik som gör det möjligt att på ett snabbt och enkelt sätt porta pc spel till mac. Sen kan spelföretagen lägga ner krut på att optimera. Jag anser att om jag ska betala lika mycket för ett konsollspel till min dator köper jag antingen en konsoll eller förväntar mig samma optimering som till ps2:an.

Klart det går att installera linux. Och självklart på det sättet du säger.... MEN om du gör detta för första gången så kommer du mest troligt att råka ut för samma sak som jag. Dvs att du tar och partitionerar fel och vips är all info borta och det slutar med att du får ominstallera allt. Iofs var detta på en pc... men förfarandet har inte förändrats nämnvärt på några år.
Men Yakumo här kör gentoo linux så passa på att fråga honom.

Nä köp PB:n du. Då bidrar du till att apple får mer pengar och mac samhället växer. Fast skämt å sido så om du inte köper den så kommer du att inte kunna sluta tänka på hur det skulle vara att ha haft en. Samt så håller den säkert ett år extra än ibooken.

Ursprungligen av gert:

Datorn står fritt på golvet. Just nu är det förstås varmt i rummet. men det är det ju på sommaren.
Aktiviteten är inte hög enligt "Processorkontrollen", och gott om utrymme på disken finns det!

Tänkte mest på utrymme runtom datorn och inte själva hårddiskutrymmet. Men jag vet inte vad som kan vara felet... Min surrade ganska bra nu i somras pga värmen... men nu när hösten kommer så har den tystnat.

Ursprungligen av gert:

Luftintagen var helt rena.
Märker nu vid närmare undersökning att fläkten hörs behagligt svagt vid uppstart efter vila,
samt när jag skriver detta.
Men när jag skall sända texten ökar varvet för att sedan inte återgå till det behagliga surr jag har just nu.
Redan nu ökar ljudet. Finns det nån åtgärd?

Jag har också det där problemet. Men det tror jag har med att jag hårdkör mina processorer. Då får man verkligen höra på surr. Har du bra med utrymme och sval luft till burken? Att sätta den i en hylla eller datorbord med trånga utrymmen brukar tillverka detta problem. Just nu har jag burken "off ground" så att säga. Bra med utrymme och ventilationshålen har gott om luft.

Ursprungligen av Dasse:

Nu hittade jag hit också....jag är med!!!

Jag är också på!

Ursprungligen av PF:

Också en möjlighet, om de då sänker priset ännu mer på eMac.
Då blir den ruskigt attraktiv för många Mac-nyfikna.

Om nu ryktena med en ny imac med G5 är sann så är jag den som lägger en order. Synd bara att om det nu är sant så har min dator verkligen förpassats till stenåldern. Huga... den "sämsta" datorn i sortimentet blir snabbare än min.

Ursprungligen av Nicklas Högås:

Jag har för tillfället comhem 2Mbit, men ska få 8 Mbit, antagligen från och med imorgon. Hur som hellst har jag med min nuvarande hastighet aldrig fått 2Mbit på något annat än på mottagning UDP när jag testar med TPTest. Ska den hastighet man har gälla både TCP och UDP, eller är det vanligt att TCP går långsammare?

---> durre - är du säker på att hastigheten du nämner för dina nedladdningar är i Kbit/, inte KB/s? Det är nog rätt vanligt att man tar fel.

"TCP är vad man kallar "connection oriented", vilket innebär att när du
ansluter dig någonstans med hjälp av TCP så skapar du en anslutning mot den
punkten. TCP kontrollerar under anslutningens gång att all data som skickas
och tas emot kommer fram ordentligt, samt skickar om denna om något fel
inträffar på vägen.
UDP är "connection less", vilket innebär att ingen anslutning sker på samma
sätt som för TCP. Ingen felkontroll finnes heller, utan den data som
överförs pressas på så snabbt det bara går, mer eller mindre. Av just denna
anledning använder vi UDP som referensvärde när vi bedömer om man har dålig
hastighet eller inte, för det ger ett mer rättvist värde.
TCP är beroende av iställningar i Windows, men det är inte UDP. Därför
märker man oftast att UDP får bättre värden än TCP."

Saxat från ett svarsmail från en segsurfanmälan från bredbandsbolaget.