Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Walle

Walle

Medlem
  • Plats Håbo
  • Registrerad 2004-09-07
  • Senast aktiv 2013-08-29
  • Antal inlägg 41

Foruminlägg

De senaste inläggen Walle har skrivit i forumet.

  • Medlem
  • Håbo
  • 2011-08-16 16:09

Du ska inte vara ledsen för att du byter bort Telia. Utnyttja din konsumentmakt och välj en operatör som passar dig bättre. Är själv nöjd kund hos operatören 3 och får mina aviseringar via SMS.

  • Medlem
  • Håbo
  • 2011-04-26 07:11

Jag flyttade till större! Numera avnjuter jag lyxen med ett dedikerat sovrum utan blinkande datorer. Krisar det har evolutionen gett oss dugliga surf-telefoner (iPhones) och surfplattor (iPads)... Apple löste problemet med blinklampan; köp ny hårdvara...

  • Medlem
  • Håbo
  • 2010-08-05 17:30

Värt att notera är att det inte längre går att köpa 4:an med kontantkort från tre.se.

Jag beställde en igår (med kontantkort för upplàsning) och fick beställningsbekräftelsen kort därefter. Leveranstiden var då 2-3 veckor. Nu står det "Ingen bekräftad leveranstid".

Verkar som jag var ute i sista rycket för att komma med i nästa leverans och att leveransdatum efter den leveransen är högst osäker.

Undrar just varför kontantkortsalternativet har försvunnit? Beror förmodligen på den stora efterfrågan och det faktum att de tjänar mer på nya abonnemang?

  • Medlem
  • Håbo
  • 2010-04-13 06:55
Ursprungligen av Eva:

Jag tycker att iPad känns mycket snabbare än iPhone trots att jag använder samma wifi. Konstigt.
Jag kollade med "Bredbandskollen" och visst var det skillnad. Stor skillnad!

iPad. Skicka 14 Mbit/sek, ta emot 22 Mbit/sek
iPhone. Skicka 0,3 Mbit/sek, ta emot 3 Mbit/sek

Hur kan det här komma sig?

Hastigheten för din iPhone är misstänkt likt hastigheten du skulle få om telefonen utnyttjar sin 3G-uppkoppling. Min teori är att telefonen luras lite och faktiskt använder 3G-nätet men kanske ändå ändå indikerar att wifi används? Det låter långsökt men hastigheten är för lik 3G och jag har inte hört några andra fall där iPhone skulle vara långsammare än någon annan wifi-enhet.

/Krister

  • Medlem
  • Håbo
  • 2010-01-13 08:51

Jag hade samma målbild som du (2 st diskar som synkas) men valde en lite mer "hardcore"-lösning. Jag nyttjar rsync som synkar data mellan en masterdisk till en slavedisk. Scriptet körs med cron en gång per dygn och har fungerat bra sedan jag satte upp det hela (install and forget). Det pluttrar även ur sig en liten logg över de filer som som lagts till och tagits bort.

Förmodligen gör min lösning exakt samma sak som programmet som tipsas om ovan med fördelen att det är gratis (allt ingår i os x) och nackdelen att det är lite trixigt att sätta upp och kanske inte lika flexibelt (text trigga synk vid anslutning av disk, mina båda diskar är alltid anslutna).

  • Medlem
  • Håbo
  • 2009-01-25 15:31

Hej!

Med risk för att jag missuppfattat någon detalj så tolkar jag ditt problem som att du har kopplat en extern disk till iBooken som du sedan vill komma åt när du tex är inloggad vid afp/smb/ssh eller liknande? Externa diskar monteras under /Volumes/ExternDisk och dyker som bekant även upp på skrivbordet (även om den inte syns om man tittar i katalogen Desktop när man är inloggad via afp/smb/ssh).

För att slippa hålla på och sätta rättigheter/utdelningar på enheten /Volumes/ExternDisk och ha tillgång till både datorns interna disk och externa disk så gjorde jag en symbolisk länk till den externa disken och lade på skrivbordet för användaren som jag ansluter till datorn med.

Detta gör du från terminalen med hjälp av kommandot "ln", ex:

Dator-Desktop User$ ln -s /Volumes/ExternDisk ExternDiskPointer

Då kommer du att komma åt din externa disk från skrivbordet via katalogen "ExternDiskPointer". För att göra någon form av jämförelse så kan man säga att detta är som att göra en genväg i Windows, fast oändligt mycket kraftfullare och med en bättre funktion.

Hoppas att det var detta svaret du letade efter...

//Krister

  • Medlem
  • Håbo
  • 2008-12-06 23:21

Jag ställer mig i kö och hoppas på en tidig julklapp!

spotify (snabel-a) wallenius.info

Tack på förhand!

Edit: Verkar som jag varit extra snäll i år, tomten Potta ordnade en invite! Tusen tack Potta!

Senast redigerat 2008-12-07 22:43
  • Medlem
  • Håbo
  • 2007-11-26 11:36

På min PB G4, 1,5 Ghz upplever jag problem med batteriet som många andra också märkt (finns många i supporter-forumen på Apple). Datorn kan gå i vila utan att varna. Den indikerar även att jag tappat mycket effekt på batteriet från Tigers ca 95 % ner till 75 % i Leopard. Förhoppningsvis är detta bara en bugg som åtgärdas snart.

Vidare har jag haft problem med att inget av nätverks-interfacen (Airport + fast ethernet) ville få adress via DHCP. Fast adress gick bra och efter ett långt samtal med Apple Care så var lösningen att kasta "SystemConfiguration"-katalogen under MacHD-->Library.

Jag fick även min första kernel panic någonsin med Leopard. Upplever även systemet som lite mindre optimerat än Tiger, främst inom grafik (dockan är lite sluggish) men även tex lång avstängningstid och lite badbolls-varning här och där.

Usch, jag inser att jag gnäller men jag har haft precis noll (0) fel (varken hårda eller mjuka) med PB:n under de 2,5 år jag kört Tiger, så jag är helt enkelt lite ovan. Det känns helt klart som en naturlig uppgradering men på just min datorkonfiguration hade jag nog hellre dykt in vid 10.5.2-4 eller liknande. För att vara lite pessimist så kan man ana att Apple lägger mest tester av nya funktioner på nyare maskiner (läs intelmacar) än den modell jag har (snart 3 år gammal PPC).

  • Medlem
  • Håbo
  • 2007-11-18 09:24

Detta har även hänt mig i Tiger på en PB G4, näst sista generationen (=beprövad hårdvara). Uppvakningen är helt spontan och verkar oberoende av vilka/hur många program som är igång. Då jag har en dyr Applecare på maskinen tänkte jag utnyttja min rätt att fråga en expert på området och ringde således till supporten. De hade aldrig hört talas om problemet och gav det unika rådet att zappa pram med allt vad det innebär.

Kan varken bekräfta eller dementera att det gjorde någon skillnad (kör Leopard nu), sover inte i samma rum som PB:n längre men jag har ibland märkligt korta batteritider, dvs när jag lämnar datorn i vila på kvällen med sisådär halvfullt batteri så kan det ibland vara helt slut när jag kommer hem dagen efter vilket gör mig misstänksam att den startar lite ibland till ingen nytta... Man tappar lätt lite förtroende för vilafunktionen om det skulle visa sig att maskinen gått igång i ryggsäcken på väg någonstans och således gjort slut på batteriet.

När jag ringde till supporten på Apple efterlyste jag ett script eller liknade som kunde köras varje gång maskinen går ur vila för att göra ett logg-entry i en fil med datum och tid... Tyvärr tror jag inte att personen i fråga förstod exakt vad det var jag ville ha, han var tyvärr helt ointresserad att ta ärendet vidare. Någon annan som har idéer om hur man skulle kunna detektera att maskinen vaknat upp?

  • Medlem
  • Håbo
  • 2007-10-27 18:07

Efter 2,5 lyckliga Mac-år fick jag min första kernel-panic någonsin iom uppgradering till Leopard (PB G4 1,5GHz, 1GB RAM). Inget bra första intryck men efter en omstart har allting rullat på bra. Överlag snabbare än Tiger men grafiken är en aning "råare" (hittar inget bättre ord). Upplever tex att Dockan inte flyter lika fint som i Tiger. På plussidan är Safari 3 som känns mycket snabbare än 2:an. Sammanfattningsvis ett bra OS och kan jag klara mig utan fler kernel-panics (en gång är ingen gång) så kommer jag fortsätta vara en nöjd Mac-användare.

PS, Den nya rösten "Alex" är förmodligen den bästa syntetiska datorrösten jag har hört! Mycket imponerade!

  • Medlem
  • Håbo
  • 2007-07-30 19:03

Tack för infon bossep. Gällande oavsiktligt överspelning ser jag olika aspekter. Jag brukar endast använda mina band en gång. Efter att jag fyllt ett band tar jag ut detta och skrivskyddar det ("för alltid") med plastbiten på bandet. Jag spolar eller trixar alltså aldrig med banden efter det att jag har laddat i det i kameran. Jag resonerar att banden bara är en bråkdel av kostnaden av det innehåll som de har och att jag vill ha så bra kvalité som möjligt vilket jag inbillar mig att man tummar på om man spelar över sina band flera gånger. Sedan vet jag inte om DV-band är det bästa mediat att långlagra på men jag chansar.

Gällande oavsiktlig överspelning på HDD-kameror så går det säkert att trixa till det så att man lyckas ta bort redan inspelat material. Ytterligare en faktor är ju att disken kan gå sönder vid "ovarsamt" hanterade == trist.

Hua, vad negativ jag låter inför HDD-kameror. Känner mig som en stofil som försvarar magnetband... Kommer förmodligen få äta upp mina ord när HDD-kameror slår igenom på allvar. Snabbare överföring till dator är ju klart trevligt, sitta och sura i realtid känns väldigt 90-tal.

Tillägg:
Kör själv med en Canon MV700 (basic, konsumentvariant) i lägre prisklass än bossep hade tänkt sig (ca 4000 kr för 3 år sedan. ). Är överlag nöjd med kameran. Den har precis varit inne för byte av CCD vilket drabbat ett antal av Canons kameror. Vill passa på att ge cred till Canon här då de verkligen tagit sitt ansvar även för äldre produkter. Det är allt för få företag som agerar på detta sätt idag... Canon har kanske ett rykte att leva upp till?

Ett skallkrav som jag dock har till nästa kamera är extern mick-ingång som min tyvärr saknar. Jag har hittills inte sett någon kompaktkamera som kan eliminera ljudupptagning av störande motorer (zoom-ljud, tonhuvud, bandframdragning osv). Misstänker att de flesta DV-kameror idag har separat mick-ingång.

  • Medlem
  • Håbo
  • 2007-07-30 16:25

Jag har en fundering kring HDD-kameror. Om jag inte missminner mig så rymmer ett mini-dv-band i GB räknat ca 20 GB (60 min). De gånger jag har varit iväg på långresa så har jag gjort av med ca 6-8 band == 120 - 160 GB i ren data.

Fördelen med band som jag ser det är att det är ett billigt media, går lätt att utöka inspelningsstiden "on the fly" och det faktum att du kan gömma undan redan inspelat material enkelt. Blir en HDD-kamera stulen förlorar du allt material på ett bräde (förutsatt att du inte har släpat med en laptop och kopierat över data till).

Är det någon som har en uppfattning om hur stora diskar vi pratar om i dagens/morgondagens kameror och om HDD-kamerorna komprimerar data bättre så att det går att få in mer film / GB än dagens mini-dv-kameror.

  • Medlem
  • Håbo
  • 2007-04-23 22:33

En parentes i sammanhanget som ändock kan vara intressant att känna till i ditt scenario:

Jag har upplevt problem med att ansluta Ubuntu till Macen om man använder samma användarnamn och SAMMA lösenord på både maskiner. Bytte lösenordet på Ubuntu-maskinen och allt funkade tokbra!

  • Medlem
  • Håbo
  • 2007-02-13 22:03

Jag har råkat ut för samma sak med min PowerBook G4 (datorn var inte ansluten fysiskt till ström/nätverk). Den vaknade sporadiskt ur vila vid minst två tillfällen som jag känner till (väckte mig båda gångerna då den vaknade mitt i natten/tidig morgon... grrr....). Har Applecare på maskinen och utnyttjade min rätt att fråga en "expert" hos Apple. Snubben satt som ett frågetecken och hade aldrig hört något liknande. Hans tips var som i 9 fall av 10 att zappa pram och hela det racet... Jag gjorde detta och vad jag vet så har det inte hänt fler gånger. Iofs så står datorn i vila hela dagarna när jag är på jobbet så då kanske det är rena vilda västen?

En snygg grej vore om man kunde hitta någon logg som skrivs varje gång som systemet startar från vila. Det normala är ju att datorn somnar om igen vid inaktivitet vilket gör att det kanske finns ett stort mörkertal med maskiner som vaknar på dagarna när deras ägare inte är hemma...

  • Medlem
  • Håbo
  • 2006-06-07 21:02

Läskigt, då vet jag vad jag har att vänta...

Jaja, den dagen den sorgen...

/Krister