Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Thomas Weigle

Thomas Weigle

Medlem
  • Plats Stockholm
  • Sysselsättning Fotar, dyker, cyklar, reser gärna när jag inte arbetar med reklam. Har lekt med Mac sedan 1987 och fick 2007 chansen att börja använda dem i arbetet igen för första gången på sex år. Underbart!
  • Registrerad 2001-05-10
  • Senast aktiv 2012-04-03
  • Antal inlägg 541

Foruminlägg

De senaste inläggen Thomas Weigle har skrivit i forumet.

Här är ett exempel på HDR-funktionen. Första bilden är ett exempel på en exponering efter himlen, i den andra har jag försökt ljusa upp marken utan att förlora himlen - som synes nästan omöjligt. Tredje bilden är HDR direkt i kameran. Hur smidigt som helst.

Och så en mer allmän bild som jag tyckte blev ganska fin.

Senast redigerat 2009-08-17 13:05

K20D är ju absolut ingen dålig kamera så stort grattis till den! Bildkvaliteten är ungefär densamma så du får ju i princip en K-7 light. Om än lite tyngre...

Jo, just det, ja... Behöver, seriöst, behöver ett ett DA 35/2.8 Limited snarast för att verkligen kunna göra kameran rättvisa...

Nya FOTO kom idag... Pentax K-7 testas. Och får utmärkelserna Toppklass och Mycket prisvärd. Endast tre APS-C kameror har fått Toppklass tidigare (Fuji S-5, Nikon D200/D300), endast fyra kameror har fått kombinationen (Canon 5D mkII, Nikon D200/D300/D700).

K-7 är i gott sällskap med andra ord. Men inte bara det, när jag läser recensionen håller jag med om vartenda ord. Den är precis så bra och rolig att använda som de skriver. Om inte det övertygar joakimo och ingjuter lite stolthet i alla Pentaxianer vet jag inte vad som kan göra det...

Rei, jag har redan postat en del bilder i flickr-tråden, men här kommer några ytterligare från Tyresta Nationalpark söder om Stockholm. Jag promenerade där ett par timmar (blev en aning längre än jag tänkt mig... 1,3 mil utan någon dryck i gassande solsken...) förra veckan.

Liten uppdatering om min bild av kameran också... Vad gäller bildkvalitet så måste jag tyvärr säga att Pentax suger på "in camera JPG conversion" eller vad det kallas. De JPGs som kameran presterar på egen hand är ganska oskarpa och kontrastsvaga om man jämför med t.ex. Olympus och Nikon som båda ordnar klatschiga, skarpa och riktigt fina JPGs ur kameran. Nu gör inte det så mycket för bildkvaliteten i RAW är utsökt, och eftersom Pentax till skillnad från övriga tillverkare stöder DNG (där vinner de så många pluspoäng att det totalt raderar ut eventuella negativa känslor angående JPG:arna och ändå blir över) kan man tanka in det rakt av i t.ex. Lightroom.

Hur som... Inga vertikala linjer över huvud taget. Vid ISO 800 börjar bruset, men det är marginellt. Även 1600 är fullt användbart, och 3200 funkar faktiskt också. Skärpan är riktigt hög förutsatt att objektivet håller samma nivå som sensorn - vid denna upplösning börjar sådana saker spela in och t.ex. DA 15/4 är faktiskt inte fullt så skarpt i alla lägen som man skulle kunna önska...

Det är fortfarande en massa kvar att lära och framför allt då i muskelminnet. Jag vet att jag kan trycka på den gröna lägen i manuellt läge så ställer kameran automatiskt in ett korrekt exponeringsvärde (vettigt om man vänder sig från skogsmotiv till glänta typ), men jag glömmer det. Men alla dessa små funktioner - att man kan ta kontroll över såväl bländare som slutartid i P läget och så vidare - är bonusar som gör det lite lättare och lite roligare att använda kameran. Och något övriga tillverkare borde titta riktigt noggrant på.

Thomas

Hemkommen från ett par veckor på Malta med ett stycken undervattenskamera (Sea & Sea DX-2G) samt ett styckn ovanvattenskamera (Pentax K-7). Tio dagars dykning, tre dagars sightseeing. Ett litet urval:

Under ytan:

Ovan ytan:

Hela galleriet här.

Ursprungligen av alamode:

Är Ricoh verkligen i samma liga? Jag googlade efter tester men hittade mest reviews där de säger att bildkvaliteten är skräp. På dpreview (som brukar vara seriös) finns ingen test alls, medan användaromdömena är skyhöga men ändå gnäller på bildkvaliteten. Svenska Cyberphoto där allt under "Toppklass" närmast är en konsumentvarning, ger Ricohn "Bra köp".

Jag har just använt en Ricoh GX200 (eller Sea & Sea DX-2G som den heter då man köper den i kombination med UV-hus) parallellt med en Pentax K-7 i två veckor. Utförligt, dels tio dagars dykning, dels en del på land. "Bildkvaliteten" på höga ISO är inget att hänga i julgranen men på låga ISO är den knivskarp med bra färger och hög kontrast. Objektivet är en pärla. Sedan blir det aldrig lika bra som med en DSLR och ett skarpt objektivet men det säger sig självt - där kommer ingen kompakt öht i närheten.

Men om vi ska gå in på den stora fördelen med Ricoh - i mitt tycke - är att den är oerhört smidig att använda, och att den ger DIG som fotograf kontrollen. Den går utmärkt att använda helt manuellt och har sjukt mycket smarta och snabba konfigurationslösningar och intelligenta idéer, bland annat fungerar det bakre kontrollhjulet också som en knapp som ger snabb åtkomst åt fem valfria inställningar, typ ISO, vitbalans, mätmetod osv. Vidare två funktionsknappar där den ena med fördel ställs till det helt överlägsna "snap focus" som automatiskt låser fokuspunkten 2,5 meter bort vilket ger dig skärpa från 1,8 meter till oändligt. Mycket bra och gör kameran blixtsnabb. Den kan vidare fota kontinuerligt osv osv...

Ricoh är ett smalt märke och därför får inte en sådan här kamera samma uppmärksamhet som bredare märken som Canon (och Panasonic på kompakter).

Men visst, det är inte en kamera du köper för dess bländande egenskaper vid ISO 1600. Samtidigt, är det på sådana ISO du vill ha bra bilder är en kompakt inte rätt lösning.

joakimo: Jag har inte hunnit tanka över några bilder så det är svårt att upptäcka vertikala linjer, men de bilder på kameran som jag zoomat in i har inte haft några. Autofokusen är kanonsnabb och så tyst som det blir med en helt mekanisk optik (Ltd gluggarna inte direkt tysta... ). I övrigt: inte en kamera för de som gillar stora kameror, den är klart mindre än någon annan i samma klass, och kombinerat med de små gluggarna framstår mina händer som Shaqs... Men det är lätt att hitta en bra position för händerna och allt fungerar på ett smidigt och smart sätt. Det kommer att ta tid att lära sig allt men så här långt känns den som en "fotografkamera" på samma sätt som Nikons bättre modeller - ett stort kliv upp i funktionalitet jämfört med ex.vis Canon och i viss mån Olympus (dock är Oly också riktigt bra - förutom sökaren).

Goflorp: svenskan är fortfarande inte grym, jag brukar dock alltid ställa kamerorna på engelska som språk, så det blir nog till att göra detsamma på denna också. Hus + 18-55 WR fick jag för 13k, 15 mm kostar 8k (strax under), 70 mm 6k... Fortfarande en kombination som kostar hälften av mitt Nikon-kit men klarar 80-90% av samma jobb (mest extremvidvinkeln på 14-24 som jag kan sakna).

Nu bär det av till Malta om 6 timmar så fullständig rapport kan jag förhoppningsvis ge om 14 dagar...

Mitt köp var ju visserligen "lätt" att finansiera då försäljningen av D700 + optik + tillbehör var mer än nog för att köpa både K-7 med två extra gluggar samt en hel UV-utrustning... Och ändå blev det lite slantar över.

Med det sagt, om jag vore som du skulle jag nog spara ett par månader längre och satsa på denna snarare än K20. Skillnaden är faktiskt enorm i allt utom bildkvalitet (som är likvärdig, dvs mycket bra).

Du gjorde rätt... Ibland är det faktiskt skillnad på kamerahus och kamerahus...

Nikon D90 Review by Thom Hogan

Jaha, så har den då dykt upp... Gissar att jag är en av de första i Sverige som lägger vantarna på en K-7. Tur det, om 1,5 dygn drar jag till Malta i två veckor... Köpte som sagt kameran tillsammans med nya kitgluggen och två stycken DA Ltd gluggar. Det är dessa två som kommer att användas... Dels för smidigheten, dels för den helt fantastiska mekaniska känsla som de besitter. Den som tror att japaner inte kan tillverka optik med känsla behöver bara titta på dessa för att få sig en tankeställare.

Kameran med 15/4 Limited monterad, 18-55 WR och 70/2.4 Limited vid sidan om.

DA 70/2.4 Limited i en storleksjämförelse med en dosa Grov. Nämnde jag att den har en grym mekanisk känsla?

K-7:an med DA 15/4 Limited monterad. Ett kompakt och grymt robust paket.

Bonus: allt ska ju packas för resan... Då är det bra med rymlig väska.

Här har jag beskrivit min packning i detalj.

Ursprungligen av @ndreas:

D90 har väl som D300 miljoner inställningar men vad hjälper det om man inte har lust eller vill pilla genom en massa sådant, jag vill ha så mkt automatik det går .. i alla fall att utgå från!
Är lite rädd för D90 att den kanske är mer åt D300 ? min kompis har en D300 så jag vet att det är en fet kamera, men som sagt jag fick grymt fina kort med min EOS 450 också och de räcker GOTT O VÄL.. lägg till Video och Getoaggning så skulle jag vara jättenöjd.

D90 är mer som D5000 i mångt och mycket, den har helt automatiska program, motivprogram o.d. som passar nybörjare alldeles utmärkt. Däremot kan du komma åt det mesta du kan göra på en D300 även på D90, så det är en kamera att växa i.

Jag skulle slå ett slag för Nikon vad gäller mätning och AF också, tycker att de känns klart vassare än Canon där. D90 i helautomatiskt och JPG ger dig riktigt bra bilder direkt ur kameran.

Ursprungligen av @ndreas:

Vad jag vill ha av en kamera, bra bilder och även videofunktionen!

Bra bilder är en bra utgångspunkt. Fast det får du med vilken DSLR du än väljer. Video drar ju ned antalet alternativ rätt så radikalt...

Du ställer rätt så många motstridiga krav: bra video, batterigrepp, GPS och så ska det gärna vara en Nikon...

Mitt första tips är som alltid annars: testa kamerorna. Håll dem i handen, kläm och känn, testa med lite olika inställningar. Världens bästa specifikationer spelar ingen roll om du inte trivs med kameran.

Mitt nästa tips är också som alltid annars: du köper ett system, inte bara en kamera. Fundera på vilken typ av motiv du kommer att plåta och vilken typ av objektiv du vill ha. Både Nikon och Canon har en uppsjö av tredjepartsobjektiv (med inbyggd motor oftast!) så du blir inte så begränsad vilken du än väljer.

Mitt sista tips: Nikon D90 är så mycket mer kamera än både D5000 och 500D att den är värd det merpris du betalar om du väljer att köpa den någonstans där du inte har rabatt. Annars kanske du kan övertala det stället att ta hem en åt dig för att få affären?

Outsider: Pentax K-7. Bra video, grym kamera, något dyrare, och har inte ens dykt upp i butik än, men den är flera klasser upp från samtliga dessa... Eller en Canon EOS 5D mkII...

Kameradoktorn säljer dem i paket men nej, det är nog inget officiellt Nikon-paket.

35 motsvarar ju en av mina favoritbrännvidder så roligt att Nikon kommer med något som matchar billighetsklassikern 50/1.8.

D90 är mer prisvärd än D300 och enligt "Kung Ken" bättre (längre ned på sidan som Marcus länkade till). Finns inte heller så många beggade D300 på marknaden till bra pris.

Vill du ha ett till kamerahus och har plåtat ett par år så tycker jag definitivt att du kan kliva upp på en D90. Om du förstår saker som nedbländningsknapp och spegeluppfällning så kan du mycket väl ha glädje av en D90. Även annars, det är en kamera att växa i så länge man leker med funktionerna och kör i manuellt (eller halvautomatiskt) läge. Köp den i paket med Nikkor 35/1.8 så får du ett riktigt bra och kul objektiv till.

D90 har en helt ny sensor och bildprocessor och presterar avsevärt bättre vid höga ISO och vad gäller dynamiskt omfång (i RAW främst). Skillnaden mellan D80 och D200 handlar främst om reglage och byggkvalitet.

D90 är en kanonkamera, av de du nämner hade jag lätt valt den.