Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
jonasn

jonasn

Medlem
  • Plats På ett berg norr om Gävle men söder om Luleå.
  • Registrerad 2004-08-13
  • Senast aktiv 2021-11-10
  • Antal inlägg 869

Foruminlägg

De senaste inläggen jonasn har skrivit i forumet.

  • Medlem
  • På ett berg norr om Gävle men söder om Luleå.
  • 2018-10-17 20:15
Ursprungligen av kfrid:

Det som däremot hindrar mig från att kunna använda iOS primärt är integration med andra prylar jag har. Främst med Chromecast, som Apple helst inte vill stödja. Även om en del appar själv byggt in stöd för Chromecast.

Ja, nej, det blir ju en del av ekosystemet och att Apple skulle integrera Chromecast är väl lika sannolikt som att Google integrerar Airplay. Här tvingar tillverkarna oss att välja sida lite, även om det till exempel funkar vettigt på alla system att köra Spotify över Sonos. Apple music är inte alls lika snyggt integrerat.

Problemen börjar väl när man till exempel köper bil och den har stöd för Carplay men inte Android Auto, eller vice versa. Köpte tvättmaskin för ett tag sedan och en av modellerna vi kollade på hade bara stöd för Android vilket gjorde mig lite irriterad, tills jag insåg att appen var totalt meningslös och ändå inte kunde användas till något vettigt.

Ursprungligen av kfrid:

Men även lösenordshanteraren i iOS som är bra men inte går att nyttja på andra enheter som inte använder iOS..

iCloud Keyring funkar på MacOS också med men jag förstår vad du menar och har fram tills nu hållit med dig. I och med iOS 12 tillåts fristående lösenordshanterare integreras med iOS så man kan använda Lastpass, 1password eller någon av de andra för att logga in överallt där ett lösenord efterfrågas - inte bara i webbläsare utan även i appar alltså. Efterlängtad uppdatering!

Ursprungligen av kfrid:

Några andra saker är att iOS tillåter inte mig att använda enbart mitt eget valda tangentbord (SwiftKey), utan växlar tillbaka till iOS inbyggda med jämna mellanrum. Detta sker framför allt när lösenord ska matas in. Notishanteringen i iOS är inte alls rolig heller. På Android kan man göra det mesta utan att öppna apparna, medan det på iOS t.o.m. kan ligga kvar en siffra på appikonen trots att jag klickat bort notiserna.

Du har säkert rätt där, det var ett tag sedan jag testade något annat tangentbord (tyckte det fanns en vits med det när jag hade en Androidmobil i jobbet då jag kunde ha samma tangentbord på båda). Jag gillar att jag kan lägga till egna genvägar i iOS men predictive text hade ju varit fint om det började funka på svenska med. Håller med om att tangentbordet kunde vara bättre!

Notiser.. hm, ja, som jag förstår det beror det på app-utvecklarna vad de vill bygga in för funktioner i notiserna. Om jag vill kunna svara på ett meddelande direkt i notisen så ska det gå att lösa (funkar i en del appar) osv. Sen har notisfunktionen omarbetats lite inför iOS 12 men jag använder ärligt talat inte notiser speciellt mycket, jag stängde av det mesta då det blev så stressande med pling och vibration hela tiden.

Som sagt, det finns bra och dåligt med alla system. Jag valde iPhone då jag kört OSX sedan 2003 och det integrerade fint. Idag är integrationen ännu bättre och även om det inte alltid funkar klockrent att dela clipboard mellan telefonen och datorn eller att så tycker jag ändå att det är bra.

  • Medlem
  • På ett berg norr om Gävle men söder om Luleå.
  • 2018-10-17 13:56

Jag lägger detta i ett nytt inlägg i stället för att redigera mitt senaste.

Min åsikt är att det är bra att iOS är "låst" eller begränsat som jag brukar uttrycka mig. Jag vet ofta inte riktigt vad folk syftar på när de klagar på inlåsning. Är det App Store? Bra att de håller malware borta! Är det åtkomst till systemfiler? Bra för integritet och säkerhet! Vill jag exportera min data från Apple så kan jag göra det, jag känner mig inte inlåst.

På den andra sidan har vi "öppna" Android, som säkert är lite öppnare från fabrik, men efter att det har passerat telefontillverkare och operatörer så är det ungefär lika nedlåst som allt annat. Mitt favoritexempel är den Sony Xperia Z3+ jag hade förut där jag var tvungen att skapa ett PSN-konto för att kunna logga in i spotifyappen. Det skulle tydligen "förbättra min upplevelse", oklart hur. "Det är Sonys fel, inte Androids". Absolut är det så, men det gick heller inte att roota den telefonen, åtminstone inte när jag kollade då, och jag tycker inte jag ska behöva hacka saker för att kunna använda standardappar.

Alla plattformar har fördelar och nackdelar. För mig överväger fördelarna med Apples ekosystem de få nackdelar jag tycker finns. Men då lägger jag som sagt inget värde i att ändra tema och sånt.

  • Medlem
  • På ett berg norr om Gävle men söder om Luleå.
  • 2018-10-17 13:29
Ursprungligen av MultiMan:

Skriver man att hantera filer och mappar är "väldigt 1998" så tycker jag diskussionen är över redan där och att man tappat kontakten med verkligheten.

Vilken verklighet då?

När iTunes kom så hade många väldigt svårt att ta till sig att de "inte hade kontroll" över sina filer. De var vana att använda Winamp och sortera sina MP3:or i mappar efter artist, album och lite annat. Att låta en mjukvara flytta filer och själv fokusera på metadata och själva innehållet i filerna (musiken tex) var helt främmande.

D:\Musik\Unknown artist\Unknown Album\Track_04.mp3

Även iPhoto skötte filerna medan användaren kunde fokusera på själva bilderna. Skötte man om sin metadata fanns avancerade sorterings- och kategoriseringsalternativ. Nuförtiden fungerar väldigt många program så, och nästan samtliga appar på smarttelefoner. Till och med på desktop fungerar flera av Adobes appar och Microsoft Office på detta sätt om man vill. Samtidigt börjar AI analysera bilder åt oss så att vi slipper kategorisera själva. Det är helt galet coolt att kunna söka bland sina egna foton efter bilder på pälsdjur och få upp bilder på hundar, katter och lamor, helt automatiskt.

Med få undantag - och då har det varit specialfall som man vid vardagligt bruk inte kommer i närheten av - har jag inte behövt "ordentlig filaccess" sedan Symbian S60 någon gång i mitten av 00-talet. Jag kan inte komma på något tillfälle idag då jag skulle sakna full filaccess i min telefon, förklara gärna vid vilka tillfällen det skulle behövas.

Det inkluderar såklart att redigera, kopiera, flytta och skicka dokument kors och tvärs vilket funkar utmärkt även på iOS.

Ursprungligen av MultiMan:

Använder man Huawei som jag så är batteritiden aldrig ett problem, inte med de lurarna jag använt iaf och samtliga har haft bättre batteritid än de iPhones jag kört.

Jag kanske har gjort fel när jag har kört Tasker då. Men jag har kört det på ett tiotal lurar från i första hand Samsung och Sony, jag visste inte att bra batterikapacitet var unikt för Huawei. Men det talar ännu mer för en av mina poänger - att funktionaliteten skiljer sig åt såpass mycket mellan olika telefoner att man aldrig vet vad som fungerar. Även när de till exempel har samma typer av sensorer så är de så olika implementerade att Tasker fungerar på vissa lurar men inte på andra.

Poängen var inte att starta ett plattformskrig, poängen var att det finns en anledning att iOS är begränsat på det sätt det är, och att det vid normalt bruk inte innebär några större hinder. Generellt får man antingen stabilitet, batteritid och användbarhet ELLER ett "fritt och upplåst" system, inte båda. Och för att förtydliga: Att säga att "det funkar för mig" gör det inte till någon generell sanning.

Ditt konst-tema är säkert jättefint och ett under av användbarhet, och på det du skriver förstår jag att det varken ger några stabilitetsproblem, försämrad batteritid eller andra sidoeffekter av negativ karaktär, men spannet är stort och jag har väldigt sällan upplevt modifieringar som problemfria utan att tvingas lägga åtskilliga timmar på att tweaka dem till förbannelse.

Ursprungligen av BurningMan:

Det är i dom svängarna jag också resonerar. Visst är det trevligt att kunna tanka ner en widget och anpassa android-luren precis till hur man vill ha det. Men med ett så spritt ekosystem med olika hårdvaror, teman, typsnitt och allt annat så blir det inte enhetligt. Det är något jag uppskattar på min iPhone. Det är ett ekosystem med klar sammanhållning mellan alla komponenter. Det gör, lite ironiskt, mer för helhetskänslan än möjligheten att anpassa efter egna önskemål i stor utsträckning.

Jag fick läsa det där några gånger för att det skulle sjunka in. Håller med!

  • Medlem
  • På ett berg norr om Gävle men söder om Luleå.
  • 2018-10-17 10:29
Ursprungligen av zinned:

Varför det? Vilka minus anser du att det skulle finnas?

Ursprungligen av jonasn:

ändamålsglidning

  • Medlem
  • På ett berg norr om Gävle men söder om Luleå.
  • 2018-10-17 10:02
Ursprungligen av reza666:

Det tråkiga med iPhone är att desktopen är grymt omodernt numera. Jag vill ha andra themes, widgets och frihet att göra mer med min 15000kr lur.
Sen har Apple för många inlåsningar som att man inte kan välja Bluetooth profil och som du nämnde ha en riktig filsystem man kan komma åt. Med appen Files har man tagit ett steg framåt men det är inte bra nog för 2018.
[...]
Sen har vi Android som tillåter för mycket och de flesta appar har olika sätt att navigera, göra copy/paste eller markera text och dylik. Android har blivit mycket bättre men fortfarande inte helt perfekt.
[...]
Ja kort och gott idag är båda dessa OS bra och dåliga på sitt sätt. Ingen av de är perfekt men för tillfället föredrar jag också iOS.

Jag tror man måste välja här. Antingen har man ett "låst" system där man inte kan ändra teman, byta teckensnitt och lägga till widgets, eller så har man ett system där man kan ändra allt men som drar mer batteri, har ett inkonsekvent gränssnitt (eftersom alla appar aldrig kommer att stödja alla teman) och en mindre stabil miljö överlag. Det här är inte kritik mot Android specifikt, samma resonemang gäller på till exempel Windows. Installera ett par tillägg som ändrar hur systemet fungerar och se vad det gör med stabilitet och batteritid.

Personligen tycker jag att iOS har en rätt okej balans. Det är lite dumt att man måste gå omvägen via antingen iTunes store eller Garageband på datorn om man vill lägga till en ny ringsignal, och det kan vara lite meckigt att importera ett GPX-spår till rätt app (även om det mest beror på apptillverkaren), men annars har jag inga större problem med hur filsystemet fungerar. Det är snarare så att man får tänka om - hantera bilder i stället för jpg-filer. Hantera musik istället för MP3. Låt systemet sköta filerna. Att hålla på med mappar och filer är väldigt 1998.

Jag har kört Tasker på ett gäng olika Android-lurar och tycker det är en bra sammanfattning av ovanstående. Den låter dig göra lite vad som helst, tex ställa in ljudlöst läge baserat på kalendernoteringar och.. öh.. ställa skärmens ljusstyrka baserat på månens fas, eller liknande. Problemet är att inget fungerar felfritt, allt fungerar olika på olika telefoner beroende på vilka funktioner de har och hur de är implementerade, mjukvaran drar väldigt mycket batteri och i slutänden blir ditt liv inte bättre av att din telefon automatiskt stänger av Bluetooth när du är hemma.

Det här låter kanske som en Android-bash men i själva verket undrar jag varför folk vill ha ett snorgrönt tema med Comic Sans på sina telefoner, annat än av principskäl.

Tillägg: Jag resonerar så att om jag betalar nästan 17 papp för en iPhone XS så är det för att Apples ingenjörer och designers har skapat hårdvara och mjukvara som fungerar bra, är effektiv och hjälper mig åstadkomma det jag vill. Vill jag ha en telefon där jag kan ändra allt själv så är det inte en iPhone jag vill ha utan något annat.

Senast redigerat 2018-10-17 10:40
  • Medlem
  • På ett berg norr om Gävle men söder om Luleå.
  • 2018-10-17 09:15
Ursprungligen av kenjon:

Det finns nog minst lika många lobbyister mot kameraövervakning som för (som hävdar den personliga integriteten). Med mobiltelefon har vi inte mycket integritet ändå vad gäller vilka platser vi rör oss på....
Jag jobbar på ambulansen, där har vi också integritetsproblem; vi får inte läsa journaler från andra landsting när vi hämtar patienter, vilket kan vara väldigt avgörande i vissa fall. Jag tror de flesta medborgare skulle vilja att vi fick behövlig information om deras medicinska status och tumma på integriteten i de fallen. Men lagen ser annorlunda ut
Men det är utanför trådens ämne!

Nejdå, det har massor med pepsireklam att göra!

Ja, det är ju en fin balansgång mellan informationsdelning och integritet. Ser inte riktigt hur det kan vara ett problem att ambulanspersonal har tillgång till journaler från andra landsting förutsatt att samma regler gäller som för annan vårdpersonal. Däremot är jag väldigt skeptisk till att polisen tex ska få sätta upp kameraövervakning utan att söka tillstånd. Det har visat sig väldigt många gånger att olyckskorparna har rätt och att man måste förutsätta att ändamålsglidning förekommer.

  • Medlem
  • På ett berg norr om Gävle men söder om Luleå.
  • 2018-10-17 00:17
Ursprungligen av PaO:

Har du tittat på Note 9 med variabel bländare?

1: Nej, då jag inte är intresserad av att byta plattform.
2: Hur skulle variabel bländare påverka skuggupplättningen? Att köra på en fast stor bländare gör ju inte att man måste processa bilderna till oigenkännlighet.

  • Medlem
  • På ett berg norr om Gävle men söder om Luleå.
  • 2018-10-16 21:37

Någon måste förklara för telefontillverkarna att lågljusfoto inte handlar om att ljusa upp skuggpartier så allt ser ut som när en åttaåring lär sig fejka HDR i photoshop.

Jag är inte nöjd med kameran i iPhone XS och det handlar inte om "beautygate". Det handlar om onormal skuggupplättning oavsett om man har HDR-läget på eller ej. Enligt bilderna från presentationen ser Mate 20 ut att vara ännu värre.

  • Medlem
  • På ett berg norr om Gävle men söder om Luleå.
  • 2018-10-16 07:38
Ursprungligen av kenjon:

Hjälper till att lösa brott gör de helt klart. Anna Lindhs mördare, tågbombningarna i London, giftmorden i London, terroristen på Drottninggatan....
Avskräckande däremot kan ifrågasättas.

Nu blir det en fråga om enskilda brott vs statistik. Statistiskt sett löser man (enligt de studier jag läst) inte fler brott med hjälp av kameror än utan men i de specifika fallen är det ju klart att de har varit användbara. Antar att det är här någonstans fakta går över till att bli verktyg för lobbyister..

  • Medlem
  • På ett berg norr om Gävle men söder om Luleå.
  • 2018-10-16 00:54
Ursprungligen av reboot81:

Är det ett SBH56? Har ett par liggandes i lådan just pga att de tror att de är ett tangentbord...

Ursprungligen av Mackan1984:

Det låter bekant, kan vara sbh54
Dom ligger på jobbet så kan inte kolla än men det har varit varierande mellan iOS-uppdateringarna om dom ska vara tangentbord eller inte.
Med iOS 12 så blev dom tyvärr tangentbord igen.

https://talk.sonymobile.com/t5/Wireless-acces... kan vara värt att kolla upp?

Jag kör själv på ett gammalt Sony Ericsson MW-600 som bt-mottagare till min gamla bergsprängare. Funkar fint men räckvidden är lite kort, och gränssnittet på headsetet ska vi inte tala om..

  • Medlem
  • På ett berg norr om Gävle men söder om Luleå.
  • 2018-10-16 00:50
Ursprungligen av zinned:

Inte min uppfattning från det man tidigare har läst på ämnet.

Intressant. Jag har läst både brittisk och svensk forskning på det, men det var länge sedan (~10 år eller så) och jag intresserar mig inte lika mycket för det längre, men det skulle vara intressant att veta vad det är som funkar, hur det funkar och vilka som rapporterat om det. Du råkar inte ha en länk eller två?

  • Medlem
  • På ett berg norr om Gävle men söder om Luleå.
  • 2018-10-15 09:20
Ursprungligen av zinned:

Riktigt kul!

Varför ser vi aldrig sådant här?

Det har ju funnits några riktigt kreativa kampanjer, tänker direkt på de där med pianotrappen och den där skärmar reagerar på inkommande tåg men det finns ju flera.

Ursprungligen av Ljung:

Storbritannien är ju paradiset för de som gillar kameraövervakning med alla deras CCTV till skillnad från här.

Ursprungligen av zinned:

Ja, där ligger vi tyvärr långt efter.

Faaaast det är ju bevisat flera gånger att kameraövervakning varken hjälper till att lösa fler brott eller har en avskräckande effekt, så hur menar du?

  • Medlem
  • På ett berg norr om Gävle men söder om Luleå.
  • 2018-10-15 09:01
Ursprungligen av Mackan1984:

Håller med dig helt och hållet.
Däremot är det inte så störande för mig med det temporära uppehållet utan mer att jag inte kan få bluetooth-menyn direkt i kontrollcentret.
Har ett bt-headset från Sony som pendlar mellan varje iOS-uppdatering om den även ska vara ett tangentbord, så om jag ska kunna skriva måste jag koppla bort den mellan poddarna.
Bara det en frustration men önskar ju att den där temporära lösningen kopplar upp sig på den lika fort som jag sätter på den igen...
Men nej får gå in i inställningar som vanligt.

Ett bluetooth-headset som anger att det är ett tangentbord? Något är fel på riktigt.

  • Medlem
  • På ett berg norr om Gävle men söder om Luleå.
  • 2018-10-07 21:03
Ursprungligen av Choke55:

Intressant tråd.
Skulle vilja ha en som samlar in antal steg per dag för en månad och sparas i en fil, kanske excell.
Någon som har tips hur man börjar?

Jag gjorde så här:
Datum - använd aktuellt datum
Justera datum - ta bort 1 dagar
Formatera datum - ISO8601 (ta bort klockslag)
Sök efter hälsotester var - Typ är Steg och Startdatum finns på Formaterat datum
Beräkna statistik - Åtgärd Summa

Tyvärr får jag fel resultat, så jag slutade där. Alla variabler ger förväntat resultat utom själva summan som är nästan dubbelt mot vad den borde vara. KAN bero på att jag har flera källor (Apple watch och iPhone) som genererar steg, och healthkit filtrerar bort de som är vid samma tidpunkt medan Shortcuts bara visar antalet som finns i databasen, dvs rådata.

  • Medlem
  • På ett berg norr om Gävle men söder om Luleå.
  • 2018-10-06 22:04
Ursprungligen av reboot81:

Jag håller med @carlsson, Storytel är i mångt och mycket kass. Ljudet är dåligt, men ffa retar gränssnittet gallfeber på mig.

*Reglaget som man kan förflytta sig (spola) fungerar tvärtemot hur iOS inbyggda fungerar vad gäller olika hastigheter. Dessutom är den högst upp på skärmen
*Bokomslagsgrafiken är hårt komprimerad på många titlar, och det går inte att få den fullskärm. En del av upplevelsen tycker jag, att "se" boken
*Avsaknad av familjekonto
*Går inte att recensera böcker
*En bokhylla. För alla böcker huller om buller, fakta och fiction blandat. Usch.
*Har mailadress i appen till supporten. Gissa om den går att klicka på eller inte....
*Typsnitten/grafiken är inte anpassade för stora högupplösta mobiler
*Ingen info om ISBN-nummer
*Ingen länk till förlaget, eller möjlighet att se fler böcker från samma förlag
*Ingen onlinespelare
*Läsläget täcker inte hela skärmen, och typssnittet går ej att ändra
*Oseriöst att det enkelt går att exportera hela kapitel som text till valfri app
*Byte mellan ljudbok/ebok behåller inte var man är

Ska kika på bookbeat, utbudet är det som avgör.

Familjekonto ska tydligen dyka upp innan årets slut, vilket är bra men jag undrar ju vad det kommer att kosta. En annan grej de kunde kosta på sig är att appen funkar med carplay då jag gissar att vi är många som lyssnar på ljudbok i bilen. Just nu är gränssnittet rent trafikfarligt och jag har flera gånger struntat i att lyssna på böcker då den startade på fel plats i boken (appen kom inte ihåg hur långt jag lyssnat) och jag var tvungen att försöka spola. Helt omöjligt.