Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Ljudtest

Test: Fem portabla Bluetooth-högtalare

99mac testar fem väldigt olika högtalare där alla har tre saker gemensamt. De är trådlösa via Bluetooth, portabla genom batteridrift och de ligger i det lite högre prisspannet 1 500 - 2 000 kronor.

Sol Republic Deck

#Sol Republic kliver, i ett samarbete med #Motorola ut på ny mark med den sociala högtalaren #Deck som blir företagets första produkt utanför hörlurssegmentet. Här slår man på den stora trumman gällande funktioner och har i denna väldigt kompakta högtalare bakat in Bluetooth 4.0, vars fördelar jag berättar mer om i sammanfattningen på sista sidan, NFC, en egen variant av Multi‑point som man kallar "Heist Mode", som gör att upp till fem enheter kan vara kopplade samtidigt och till sist, det som gör den här högtalaren så spännande i mina ögon – Line Out! Du kan alltså koppla Deck till en annan anläggning, exempelvis en förstärkare med passiva högtalare eller ett hemmabiosystem och spela musik trådlöst till detta. Deck kommer i färgerna svart, röd, blå och gul.

Tyvärr är ljudet inte lika spännande som funktionerna. Den känns som en liten, gammal radio som helt saknar kraft i det lägre registret. Den har helt klart vassast diskant och framförallt i det så kallade Outdoor Mode där man trycker ordentligt på gasen i höga mellanregistret och toppen för att sprida ljudet längre. Deck lever på sina funktioner – en portabel, batteridriven Bluetooth‑variant av Airport Express som dessutom kan spela upp musik lite bättre än Iphone eller Ipad är ju egentligen inte alls dumt. Men ljudmässigt mäter den sig tyvärr inte alls med övriga deltagare i detta test.

Praktiska detaljer

Trots att Deck precis som Creative Airwave HD är gjord helt i plast och gummi känns den inte alls lika plastig och billig som Airwave. Reglagen som är placerade dels längs med ena långsidan, men också mitt på framsidan känns stabilare och mer genomarbetade. Det som på våra bilder är Sol Republics logga i lysande rött är alltså en enda stor led‑diod som indikerar vilket läge högtalaren är satt i. I och med att högtalaren är utrustad med Bluetooth 4.0 har den fått en bättre batteritid som uppgår till hela 10 timmar.

Ljudtest

Observera att det här inte är ett exakt test utan en ungefärlig bild av om högtalaren utmärker sig på något speciellt sätt, exempelvis starkare bas än övriga.

-20 dB
Deck orkar inte riktigt upp till -20 dB utan det jag som högst uppnår är -22,1 dB. Även här syns den lilla peaken vid knappt 16 kHz tydligt. Basen ser ut att få lite extra hjälp vid den högre volymen. Kom ihåg att bas sprider sig åt alla håll medan högre frekvenser är mer riktade och detta test därför kan se annorlunda ut än vad högtalare låter i och med att högtalaren inte är riktad mot telefonen.

Konstruktionen på Deck gör att högtalaren ligger ner och alltså ljuder vertikalt till skillnad från övriga som då i jämförelse ljuder horisontellt. I och med att testet utförs med högtalaren och telefonen placerade i nivå med varandra och högtalaren så som den är tänkt att stå visar inte testet hur Deck låter med högtalarelementen riktat rakt mot telefonen. I mina öron är Deck aningen för vass i diskanten för att jag ska tycka att den är behaglig att lyssna på i en hemmiljö, framförallt med Outdoor‑läget påslaget. Sett till funktionerna är Deck prisvärd, men ljudet är en stor besvikelse.

Sol Republic Deck

Mått
185 x 95 x 29 mm (bredd x djup x höjd)
Vikt
325 g
Batteritid
cirka 10 timmar
Bluetooth
4.0
NFC
Ja
Ljudingång
Aux
Övrigt
Högtalartelefon, Ljudutgång, Multi-point
Pris
cirka 1 790 kronor
Kommentarer
3 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.