Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Ljudtest

Test: Fem portabla Bluetooth-högtalare

99mac testar fem väldigt olika högtalare där alla har tre saker gemensamt. De är trådlösa via Bluetooth, portabla genom batteridrift och de ligger i det lite högre prisspannet 1 500 - 2 000 kronor.

Sammanfattning

Utöver ljudtestet med Octave RTA har högtalarna testats i olika vardagliga miljöer och situationer. Upplevelsen av högtalarnas ljudprestanda har överensstämt förvånansvärt bra med det resultat som ljudtestet visat. En sak som är lite rolig och intressant med utgången av detta test är att Bose Sounlink Mini delvis slår hål på regeln "ju större högtalare desto mer bas", men man kommer ändå inte ifrån att det ligger någonting i den regeln samt att det ofta blir mer balanserat och mer volym ju större högtalaren är.

När det gäller prissättningen kan jag konstatera att du får valuta för pengarna i de flesta fall, men på olika sätt. Med Bose Soundlink Mini och Sony SRS‑BTX300 får du exempelvis bra ljud och gedigen design medan du med Sol Republic Deck och Jambox Mini får många funktioner och en svårslagen mobilitet.

Överlag kan man säga att Bluetooth passar bra med just portabla högtalare i och med att det inte krävs mer än själva högtalaren och en uppspelningsenhet. I både Sonos och Airplays fall krävs ju exempelvis oftast ett trådlöst nätverk, även om det finns ett fåtal Airplay‑kompatibla högtalare som kan skapa ett eget trådlöst nätverk. Stabiliteten i överföringen, räckvidden på signalen och mängden data som kan förflyttas är överlag sämre med Bluetooth än med Wifi. Exempelvis har Bluetooth 3.0 och 4.0, som dessa högtalare är utrustade med en teoretisk dataöverföringshastighet på 24 Mbit/sekund medan nya Wifi‑standarden 802.11ac teoretiskt sett kan komma upp i en överföringshastighet på nästan 7Gbit/sekund.

Den stora fördelen med Bluetooth 4.0 kontra Bluetooth 3.0 är energiförbrukningen. Med den nyare tekniken som är utvecklad för enheter som ofta skickar och tar emot respons och data som exempelvis träningshjälpmedel och klockor har man lyckats öka batteritider 5 till 10 gånger. NFC, den funktion som gör att parkopplingen är så enkel att enheterna bara nuddar varandra är idag ingenting som Apples enheter stöder utan protokollet är mer utpräglat för Android- och Windowsenheter.

Bose Soundlink Mini

Högtalaren som fick mig att tappa hakan vid första lyssningen känns gedigen och tålig. Man skickar inte med speciellt mycket extra i funktionsväg förutom laddningsstationen, men för användaren som söker wow-faktor och bra ljud i den här prisklassen är Bose Soundlink Mini det självklara valet. Tack vare ljudet på denna högtalare delar jag med glädje ut en rekommendationsstämpel.

Fördelar
+ Häpnadsväckande bas
+ Solid design

Nackdelar
- Inget extra, inte ens högtalartelefon

Cirkapris 1 890 kr (lägsta pris )

Sony SRS-BTX300

Sonys vita skönhet gjorde mig först besviken, men omvände mig efter upptäckten av de funktioner som positivt påverkar både användande och ljud. Detta är enligt mig den enda högtalare i testet som fyller alla mina boxar gällande ljud och funktioner. Den här produkten är verkligen oerhört prisvärd enligt mig och den tilldelas därför en rekommendationsstämpel!

Fördelar
+ Olika val för olika placering
+ Möjlighet att ladda Iphone

Nackdelar
- Ganska tung

Cirkapris 1 490 kr (lägsta pris )

Creative Airwave HD

Tyvärr faller denna högtalare på flera punkter. Hela designen på högtalaren känns plastig och knapparna och reglagen likaså. Jag upplevde dock att stereobilden var bättre på denna än på några av de övriga högtalarna, men det väger tyvärr inte upp helhetsintrycket som gjorde mig besviken.

Fördelar
+ Bra stereobild

Nackdelar
- Plastig

Cirkapris 1 395 kr (lägsta pris )

Sol Republic Deck

Deck är en rolig högtalare, hade jag varit 10 år yngre hade jag garanterat älskat denna Tron‑inspirerade rymdleksak. Det som verkligen lyfter den och gör att den trots sitt dåliga ljud hamnar högt upp på min lista är alla dessa funktioner. Värt att nämna ytterligare en gång är att den går att koppla in till en större anläggning och fungera som trådlös mottagare!

Fördelar
+ Funktionerna
+ Batteritiden

Nackdelar
- Ljudet

Cirkapris 1 790 kr (nyligen lanserad)

Jawbone Jambox Mini

Jag hoppas att det framgår hur ofantligt liten denna högtalare är jämfört med de andra, men att den alltså står sig förvånansvärt bra. Dock måste jag säga att jag tycker att den är förhållandevis dyr jämfört med andra minihögtalare. För den som alltid vill ha tillgång till lite bättre ljud än enhetens eget, men inte vill släpa på en extra tyngd är denna perfekt.

Fördelar
+ Design som gör den tålig och smidig
+ Batteritiden

Nackdelar
- Förhållandevis dyr

Cirkapris 1 495 kr (lägsta pris )

Fotnot angående ljudtestet med Octave RTA
Observera att det här inte är ett exakt test utan en ungefärlig bild av om högtalaren utmärker sig på något speciellt sätt, exempelvis starkare bas än övriga. Om den delen av testet uppskattas kommer vi att fortsätta att försöka ge er läsare en bild av hur högtalaren låter. Kom gärna med feedback till oss på redaktionen!

Kommentarer
3 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.