Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Guide: Massor av strömmande musik

De strömmande musiktjänsterna blir bara fler och fler, men vilken är bäst? 99mac går igenom de olika tjänsterna och visar skillnaderna.

Deezer

Det är lätt att se #Deezer som en nykomling och uppstickare på en marknad som domineras av Spotify, men faktum är att den franska tjänsten lanserades redan 2007, året innan sin gröne konkurrent. Till Sverige kom dock Deezer först 2014.

Pris och utbud

Liksom Spotify erbjuder Deezer ett gratis alternativ där det går att spela musik på datorn med reklamavbrott, samt från en mobil enhet spela radiostationer och den anpassade blandning av låtar som kallas Flow.

För 99 kronor i månaden blir abonnemanget ett Premium+, vilket fimpar reklamen och ger full kontroll över vilka låtar som spelas på mobilen. Dessutom går det nu att välja en högre ljudkvalitet, importera sitt egna musikbibliotek och även ladda hem låtar att spela offline. Dessutom ingår skräddarsydda rekommendationer. Det påminner helt enkelt väldigt mycket om Spotify. Frågan blir alltså vad som eventuellt skiljer de båda tjänsterna åt, och om Deezer har någon fördel.

Utbudet på 35 miljoner kan givetvis vara en sådan fördel, då det är mer än Spotifys "över 30 miljoner". Frågan är hur stor skillnad det gör i praktiken – under testperioden hittade jag åtminstone bara en artist på Deezer som inte finns på Spotify – Taylor Swift.

Naturligtvis gör jag även här 99mac:s officiella Toto-test och kontrollerar om låten Africa finns tillgänglig. Resultatet blir samma som för Google Play, nämligen att den endast återfinns (i originalversion) på en samlingsskiva. Däremot har Deezer finurligt nog länkat låten så att den även dyker upp på det förväntade albumet Toto IV. Det är först när låten börjar spelas som skivomslaget visar att låten egentligen spelas från The Essential Toto.

Uppspelning och kvalitet

Att använda Deezer är en blandad upplevelse. Det finns till att börja med givetvis en webbspelare, som påminner om alla andra tjänsters webbspelare och det finns inte mycket mer att säga om det. Det är samma uppdelning av album, spellistor, radiokanaler och topplistor som en kan förvänta sig. En kritik är den lilla animerade "ljudstapel" som visas bredvid den låt som för tillfället spelas. Den stör, och jag hade föredragit en statisk symbol som Spotify använder. Dessutom visas en likadan animerad stapel ovanpå albumomslaget vilket är både fult och dubbelt störande.

IOS-appen är däremot väldigt tjusig och lättöverskådlig. I grund och botten är det även här samma strukturella uppbyggnad som apparna för Spotify, Google Play och övriga tjänster med en menyrad till höger, och en spelarvy som fyller skärmen med albumomslag och kontroller. Men färgsättningen är tilltalande med mörka ytor och vita konturer runt alla knappar, och Deezer-appen har en lagom dos godis till exempel i form av en inbyggd karaokefunktion (där texten visas i takt med musiken). Ett plus är också att störande animationer till största delen lyser med sin frånvaro, och allt visas med önskvärd tydlighet.

Det finns också en app för OS X. Jag är för dedikerade appar i allmänhet, just för att det finns större möjligheter att anpassa upplevelsen utifrån varje plattforms designspråk. Jag vet inte vad Deezer tänkte på när de utvecklade just den här appen, men det var knappast OS X. Appen ser ut att vara IOS-versionen, men snabbt och slarvigt omkonverterad till Mac. Det betyder exempelvis att listor visas i en enda stapel i mitten, med massor av tomt utrymme på båda sidor. Ungefär som en mobilanpassad webbsida ser ut i en dators webbläsare. Fult och inte användarvänligt. Dessutom verkar viktiga funktioner saknas, till exempel finns det ingen uppenbar möjlighet att komma åt ens egna uppladdade MP3-filer som det går att göra via webbspelaren och IOS-appen. Nej, här blir det bakläxa.

När det gäller teknisk kvalitet uppger inte Deezer vilket specifikt ljudformat som används, men obekräftade uppgifter säger att det rör sig om MP3. Bithastigheten skiljer sig mellan 128 kilobit per sekund för gratisabonnemanget och standardmässiga 320 kilobit per sekund för premium-abonnemanget. Återigen är det extremt svårt att märka någon skillnad mot Spotify.

Ett påstående jag hört är att Deezer använder en annan kodning som ska ge ett mjukare och behagligare ljud än Spotify. Jag testlyssnar ett antal låtar, men kan inte uppmärksamma någon ljudmässig skillnad mellan de båda tjänsterna. Båda låter som komprimerad musik brukar göra, det vill säga i de allra flesta fall helt okej men något vass och kantig när volymen dras upp, samt beroende på vilken typ av musik det är.

Kommentarer
19 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.