Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Guide: Massor av strömmande musik

De strömmande musiktjänsterna blir bara fler och fler, men vilken är bäst? 99mac går igenom de olika tjänsterna och visar skillnaderna.

Rdio

Tjänsten Rdio skapades 2010 av Skype-grundarna Niklas Zennerström och Janus Friis. Den lanserades i Sverige under 2014, och finns nu i sammanlagt 85 länder.

Precis som med Deezer kan alltså #Rdio sägas vara sen till festen i Sverige, där Spotify länge hållit låda. Det är alltså ingen lätt uppgift att etablera sig och hitta en användarbas, och frågan är vad Rdio kan erbjuda för unika funktioner.

Pris och utbud

Precis som både Deezer och Spotify finns ett gratisabonnemang med begränsningar, och premium-abonnemang som kostar pengar kallat Rdio Unlimited. Priset är föga förvånande 99 kronor i månaden. Gratisabonnemanget erbjuder musik från radiostationer, och men för att kunna spara album och göra egna spellistor kostar det pengar.

Det finns också ett billigare alternativ som kostar 49 kronor, och ger tillgång till annonsfri musikströmning över nätet via en dator, men inte via mobil. Då ingår inte heller någon offline-synkning.

Toto-testet utfaller negativt, då hitlåten Africa inte finns tillgänglig, utan är irriterande gråmarkerad. Låten finns på en samlingsskiva med 80-talsmusik, men går inte att hitta genom att bara söka på "Toto". Inte så intuitivt. När det gäller Taylor Swift finns intressant nog äldre skivor, men inte den senaste från förra året.

Uppspelning och kvalitet

Webbspelaren är uppbyggd enligt samma filosofi som alla andra tjänster i testet. Färgschemat är däremot lite ljusare, vilket skapar en positiv och glad känsla. Men hanteringen är likartad med mina spellistor till vänster, aktuellt album eller lista i mitten och ett verktygsfält undertill som visar vad som spelas. Tack och lov hålls animationerna till ett minimum, och det mesta är diskret.

Precis som Spotify och Deezer finns en anpassad app för OS X. Den använder utrymmet bättre än Deezers app, men känns ganska fattig jämfört med hur Spotifys ganska välutrustade app känns. Jag kan se några direkta möjligheter som inte erbjuds lika bra i webbversionen. Gränssnittet är dessutom nästan identiskt. Det finns till exempel inget sätt att kombinera mitt lokala musikbibliotek.

IOS-appen är också såpass lik övriga tjänsters att det är riktigt svårt att hitta något som direkt skiljer eller sticker ut. Den som testat Spotify, Deezer eller Tidal vet precis vad som väntar, och kommer att känna sig helt hemma i Rdio.

Rdio får pluspoäng för att de erbjuder hela fyra olika bithastigheter för strömning. Bästa är, precis som för de flesta andra tjänster, 320 kilobit per sekund och finns bara tillgängligt för Rdio Unlimited. Den som vill spara data kan istället välja att strömma i 64 kilobit per sekund istället. Däremellan finns 96 kbps och 192 kbps att välja mellan. Sedan oktober använder Rdio också ljudformatet AAC istället för MP3, vilket enligt uppgift är något effektivare på att komprimera data, särskilt i lägre bithastigheter.

I högre bithastigheter upplever jag ingen som helst skillnad mellan Rdio och konkurrenterna, men i 96 kpbs tycker jag mig höra att ljudet är något fylligare än MP3. Det kräver dock viss koncentration, och vid ett blindtest skulle jag svårligen kunna urskilja vilket ljudformat det är som spelas.

Kommentarer
19 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.