Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Våra prognoser

Det här visar Apple upp 9 september

På onsdag är det dags. 99mac sammanställer förhandsuppgifter och rykten och ger våra prognoser. Vad visar Apple upp från scenen?

Ny Apple TV

Apple släppte den nuvarande versionen av sin lilla svarta tv-låda i mars 2013, men det var bara en mindre revision av modellen som kom 2012. #Apple TV i sin nuvarande form är därmed över tre år gammal, och en stadig ström av rykten har under en längre tid gjort gällande att Apple planerar att inleda en ny storsatsning i kampen om vardagsrummet.

Något som satte igång en stor del av spekulationerna var en passage i den auktoriserade biografin om Steve Jobs skriven av Walter Isaacson. Där ska Jobs påstå sig ha "knäckt" tv-problemet, och i en intervju under konferensen D8 i augusti 2010 pratade Apple-grundaren om just tv-industrins problem. Därefter har representanter från Apple flera gånger understrykt sitt intresse för tv, och i undvikande ordalag antytt att de arbetar på någonting.

Vissa tidiga rykten talade om att Apple skulle släppa en egen typ av tv-apparat med bildskärm och inbyggd mjukvara. Det senaste året har dock alla uppgifter pekat mot att det blir en ny version av den svarta lådan med snabbare hårdvara, nytt gränssnitt och inte minst stöd för appar genom en egen App Store.

Den nya versionen, populärt kallad Apple TV 4, ska länge ha varit planerad att visas upp under årets utvecklarkonferens WWDC i juni. Apple valde dock kort innan konferensen att senarelägga premiären till september för att få tid att finjustera produkten. Men nu ska Apple TV alltså vara redo för bästa sändningstid.

En stor del av förhandsinformationen har rapporterats av Mark Gurman på 9to5mac, som ofta tidigare har visat sig ha tillgång till pålitliga källor. Enligt honom kommer Apple TV 4 på många sätt att likna den nuvarande modellen till utseendet, men vara något större och högre än dagens svarta låda. Liksom idag kommer den dock att anslutas till tv:n via HDMI, och ha utgångar för Ethernet och optiskt ljud. Även en micro-USB-port kommer att finnas kvar för service och återställning av hårdvaran.

Mer intressant blir det däremot på insidan. Apple TV 4 kommer att erbjuda snabb trådlös anslutning via 802.11ac, och få en högre prestanda än idag tack vare en A8-processor. Enligt Gurman kommer Apple TV dock inte få stöd för upplösningen 4K, utan kommer liksom idag att erbjuda 1080p, så kallad full HD.

Ny mjukvara

Mjukvaran i den nya versionen av Apple TV 4 kommer att baseras på IOS 9, vilket kommer att erbjuda stöd för den digitala assistenten Siri som ska ge en betydligt kraftfullare sökfunktion. Apple visade i somras upp proaktiva sökfunktioner i IOS 9, och dessa ska även komma Apple TV till del. En efterlängtad förbättring är att det ska kommer gå att söka centralt och få resultat från flera olika tjänster, istället för att som nu söka separat i varje tjänst så som Netflix och Itunes.

Även om gränssnittet uppdateras ska det enligt uppgift likna det nuvarande i mångt och mycket. Däremot kommer just Siri att få en central roll i navigeringen tack vare den nya sökfunktionen. Siri ska kunna hitta specifika filmer, och även komma åt musik och spellistor liknande hur det fungerar i Apple Music på en Iphone.

Tack vare en App Store kommer användare att kunna ladda hem nya appar till sin Apple TV, och här väntas framförallt nya videotjänster frodas, men Apple TV 4 kommer också att marknadsföras som lämplig för spel. Trots appar finns uppgifter om att lagringsutrymmet även fortsättningsvis kommer att vara begränsat till åtta eller sexton gigabyte. Detta ska dock vara tillräckligt eftersom media som regel strömmas till enheten via nätet eller en dator. Storlekarna på appar ska också kunna hållas nere genom att exempelvis spel kan laddas hem stegvis.

Ny fjärrkontroll

Till Apple TV 4 kommer också en ny fjärrkontroll att lanseras som ytterligare ska göra enheten attraktiv som spelmaskin. Fjärrkontrollen ska få inbyggda rörelekänsliga sensorer som liknar hur exempelvis Nintendos Wiimote fungerar. Utöver detta får kontrollen också en tryckkänslig skärm för navigering, men också fysiska knappar som till exempel en hemknapp. Kommunikation med Siri ska göras enkel genom en inbyggd mikrofon i kontrollen.

Utöver ny hårdvara har också flera rapporter gjort gällande att Apple för diskussioner med innehållsleverantörer kring en ny nätbaserad tv-tjänst där ett stort antal program ska erbjudas mot en fast månadskostnad. Diskussionerna går dock trögt, och tjänsten upges inte dyka upp förrän nästa år.

Pris och tillgänglighet

Apple kommer enligt uppgift att behålla den nuvarande Apple TV för prismedvetna kunder, medan den nya modellen väntas bli dyrare och kosta upp till 199 dollar, ungefär motsvarande 1 600 kronor exklusive moms. Efter lanseringen på onsdag kommer produkten att börja säljas i oktober.

Prognos: Mycket sannolikt

En ny Apple TV har länge påminnt oss om snömannen eller jultomten – trots envisa rykten har den inte synts till. Vi hoppas och tror nu att det äntligen är dags, och att Apple TV 4 kommer att visa att Apple menar allvar med att vilja dominera vardagsrummet.

Kommentarer
28 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.