Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Våra prognoser

Det här visar Apple upp 9 september

På onsdag är det dags. 99mac sammanställer förhandsuppgifter och rykten och ger våra prognoser. Vad visar Apple upp från scenen?

Ipad Pro och Ipad Mini 4

De tidigaste Ipad-modellerna brukade dyka upp under våren i mars. Detta gällde bland annad Ipad 2 och Ipad 3, som kallades nya Ipad. Den fjärde generationen kom däremot i oktober 2012 tillsammans med den mindre Ipad Mini. Därefter har Ipad alltid lanserats vid ett särskilt oktober-event.

I år säger rykten att Ipad-lanseringen blir lite speciell. Dels kommer en tredje variant av den fullstora Ipad Air att utebli till nästa år, och dels kommer lanseringarna ske redan i september där Iphone vanligtvis spelar huvudrollen. Men det verkar också som att Apple är redo att lansera den länge omtalade större Ipad-varianten kallad Ipad Pro.

Ipad Pro

Ipad Pro, som den enligt uppgift kommer att heta, har en större bildskärm på 12,9 tum och rykten om den har cirkulerat sedan första halvan av 2014. Länge troddes Ipad Pro vara planerad att lanseras under våren 2015, men uppgifter om produktionsproblem senarelade en lansering till senare detta år. En lansering uppges nu vara planerad under onsdagens evenemang, och Apple kommer att börja ta emot förhandsbokningar under oktober.

Tidigare rapporter har talat om att den stora plattan börjar säljas i november, men nya uppgifter från vanligtvis pålitlige Mark Gurman gör gällande att produktionstakten ligger lite efter tidsschemat, de första enheterna tros nu inte skeppas förrän slutet av november. Tillgången uppges också vara begränsad i början, trots att Ipad Pro kommer att kosta betydligt mer än befintliga Ipad-modeller. De dyraste varianterna sägs vara prismässigt jämförbara med Macbook.

Ipad Pro kommer dock att göra skäl för sitt namn, inte minst genom den stora bildskärmen som kommer att använda sig av samma uppdaterade Force Touch-teknik som Iphone 6S och vara så stor att den kan visa två appar sida vid sida i full storlek. Processorn inuti kommer att vara en variant av A9 kallad A9X, som ska ge prestandan en ordentlig skjuts jämfört med den A8X som sitter i Ipad Air 2.

Förutom att den är större kommer Ipad Pro i mångt och mycket likna dagens Ipad Air 2 och Ipad Mini 3 till utseendet, med en baksida av aluminium, Facetime-kamera på framsidan och en Isight-kamera på baksidan. Den kommer också att erbjudas i samma färger, nämligen guld, silver och rymdgrå. I enlighet med tidigare rykten kommer Ipad Pro också att få stöd för riktigt stereoljud genom fyra stycken högtalare, två på varje sida. Den enda anslutningen kommer dock även på denna modell att vara en Lightning-kontakt, även om vissa rykten pekar mot att kontakten istället blir USB Type-C.

Lagringsutrymmet vittnar också om att Ipad Pro främst är riktad mot professionell användning, då den endast kommer att erbjudas med 64 eller 128 gigabyte. Operativsystemet kommer att vara IOS 9.1, som ska erbjuda flera funktioner särskilt anpassade för Ipad.

Tillbehör

Ipad Pro rapporteras också ha stöd för ett nytt tangentbord från Apple, samt en specialutvecklad stylus-penna. Dessa tillbehör kommer dock att säljas separat. Tangentbordet ska erbjudas i två varianter – ett trådlöst och ett som också är ett kombinerat skyddsfodral, inte helt olikt det som Microsoft säljer till Surface Pro. Även större varianter av de nuvarande Ipad-fodralen kommer att säljas.

Ipad Mini 4

Förra året fick Ipad Mini endast en pliktskyldig uppdatering med en ny färgvariant och Touch ID, men i övrigt samma hårdvara som Ipad Mini 2. I år ska dock minstingen i Ipad-familjen få lite välförtjänt kärlek och bli både tunnare och snabbare, liknande vad som hände med Ipad Air senaste oktober.

Prestandamässigt uppges Ipad Mini 4 motsvara Ipad Air 2, vilket lär betyda en A8X-processor och en bättre Isight-kamera på 8 megapixel. Den nya Ipad Mini ska också få samma stöd för Split View i IOS 9 som Ipad Air 2 har.

Någon Ipad Air 3 med A9-processor ska det dock inte bli på onsdag enligt flera rapporter. En ny variant av den "normalstora" Ipad-modellen är visserligen under utveckling, men kommer inte att dyka upp förrän nästa år.

Prognos: Mycket sannolikt

Det vore ett brott mot traditionen om Apple lanserade nya Ipad-modeller samtidigt som nya Iphone-modeller, men uppgifterna som pekar mot detta kommer från vanligtvis trovärdiga källor. Dessutom har Ipad som produkt tappart fart, så kanske representerar detta en ny strategi från Apple där varje Ipad-produkt inte längre får en årlig uppdatering. I så fall kan det mycket väl vara så att Ipad Mini 4 endast nämns i förbigående och Ipad Pro får agera mellanakt på onsdagens event (efter Iphone, men före Apple TV). Att Ipad visas tillsammans med Iphone beror troligtvis på den uppdaterade Force Touch-skärmen som finns i båda produkterna.

Rapporter har flaggat för att Apple i sista stund ändå skulle bestämma sig för att visa upp Ipad vid ett eget event i oktober, men annars verkar faktiskt det mesta tyda på att Ipad Pro kommer att dyka upp imorgon kväll, inburen av Phil Schiller.

Kommentarer
28 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.