Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Jämförelse

Vilket kontorspaket är bäst för dig?

Både Apple, Google och Microsoft erbjuder en svit av produktivitetsappar för ordbehandling, presentationer och tabeller. Men vilket är bäst, smidigast och billigast för just dig? 99mac guidar.

Priser

Förr i tiden gjorde kontorspaketen skäl för sitt namn, eftersom de levererades på en skiva i en kartong. Då var det också enklare att jämföra priser mellan exempelvis Apples Iwork och Microsofts Office.

Idag har molnet kommit in i bilden, både vad gäller leverans av själva programvaran och inte minst lagring och hantering av dokument. Generellt kan priserna för själva apparna sägas ha gått ner (i många fall är de helt gratis), samtidigt som de flesta användare måste ta med kostnaden för molnlagring i beräkningen.

När det gäller prissättningen ser vi tydligt att de tre företagen har olika fokus. Google har vuxit fram som ett renodlat webbföretag, och för att spegla det är själva applikationerna helt gratis, och lagringsutrymmet billigt. Google erbjuder också som enda företag lagringsutrymme på flera terabyte, men då går priserna upp. Större delen av Googles intäkter kommer från annonsering.

Apple å sin sida får det mesta av sina intäkter genom att sälja hårdvara, och därmed kan Icloud och Iwork-programmen ses som tillhörande tjänster för Iphone, Ipad och Mac. Det går att komma åt Iwork via nätet utan att ha en Apple-enhet, men det får anses höra till ovanligheterna. Apparna i Iwork ingår vid köp av en ny Mac eller IOS-enhet, och då de inte finns för någon annan plattform är det bara de som har en äldre dator som kan behöva betala för dem.

Slutligen Microsoft, vars intäkter historiskt kommer från mjukvara så som Windows och just Office. Resultatet är generösa priser på molnlagring, men relativt dyra och framförallt krångliga prismodeller för Office-paketet.

Prisjämförelse molnlagring (per månad)

Microsoft Onedrive

Google Drive

Apple Icloud

1GB

Gratis

5GB

Vid köp av enhet

15 GB

Gratis

Gratis

50 GB

9 kr

100 GB

16 kr

22 kr

200 GB

32 kr

29 kr

1 TB

64,99 kr (inkl Office)

109 kr

89 kr

1 TB familj

89,99 kr (inkl Office)

10 TB

1 092 kr

20 TB

2 183 kr

30 TB

3 275 kr

Den som framförallt behöver molnlagring för att spara sina dokument klarar sig troligtvis länge med några gigabyte, kanske rentav de gratis alternativ som både Google och Microsoft erbjuder på 15 gigabyte. Den som inte behöver mer utrymme behöver knappast betala, även om Apple för bara nio kronor per månad lockar med 50 gigabyte.

De flesta vill dock lagra även annat i molnet, så som bilder. Då kan behoven av utrymme stiga, och fortfarande är det förmånligt att betala för 100 gigabyte från Microsoft eller Google, eller 200 gigabyte från Microsoft eller Apple. Skillnaden i pris är ganska liten – billigast för den som inte behöver mer än 100 gigabyte är Microsoft med 16 kronor per månad. Billigast per gigabyte är dock Apple, men då måste du betala 29 kronor per månad för 200 gigabyte.

När vi kliver upp på en terabyte lagringsutrymme skickar Microsoft med Office-paketet i form av prenumerationstjänsten Office 365. Det är bra, men å andra sidan är Googles appar alltid gratis, och Apples är det i praktiken alltid (om datorn är relativt ny).

Den som behöver ganska lite lagringsutrymme klarar sig alltså billigast undan med Google som ger 15 gigabyte gratis och erbjuder gratis appar. Den som behöver lite mer utrymme får en liten fördel vad gäller månadskostnaden hos Apple. Den som behöver en terabyte molnlagring och klarar sig med Office-paketet för en person gör ekonomiskt klokt i att välja Microsoft, då både Office 365 och en terabyte lagring i Onedrive blir ditt för svårslagna 65 kronor i månaden.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
4 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.