Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Jämförelse

Vilket kontorspaket är bäst för dig?

Både Apple, Google och Microsoft erbjuder en svit av produktivitetsappar för ordbehandling, presentationer och tabeller. Men vilket är bäst, smidigast och billigast för just dig? 99mac guidar.

Iwork – en del av Apples ekosystem

Namnet Iwork har fallit lite i skymundan på senare år, eftersom de tre apparna Pages, Numbers och Keynote numera säljs separat i App Store för både OS X och IOS. I kombination är de dock fortfarande kända under sitt samlingsnamn.

Iwork lanserades av Apple 2005, och innehöll från början bara ordbehandlaren Pages och presentationsprogrammet Keynote 2. Den första versionen av Keynote hade kommit redan 2003, och användes dessförinnan av Apple själva under företagets berömda presentationer. Kalkylprogrammet Numbers tillkom 2007, och därmed erbjöd Iwork motsvarigheter till de tre huvudprogrammen i Microsoft Office, nämligen Word, Powerpoint och Excel.

Redan från början har Iwork marknadsförts som ett enklare och mer användarvänligt alternativ till Microsoft Office, tillräckligt för de flesta "vanliga" datoranvändare. Därtill har Iwork alltid varit billigare än sin konkurrent, och numera ingår sviten rentav gratis med köp av en ny Mac eller IOS-enhet.

En viktig komponent i Iwork är också den inbyggda integrationen med OS X och andra Apple-program. Exempelvis går det att direkt från Keynote att komma åt bildbiblioteket i Iphoto (eller numera Bilder) genom den så kallade Mediebläddraren.

Möt Keynote, Pages och Numbers

Pages är inte bara en ordbehandlare, utan extraknäcker också som ett layoutprogram. Det är knappast ledande vad gäller avancerade funktioner, men det är enkelt att arbeta med. Verktyg som Direktalfa gör det enkelt att sudda bort vita kanter runt objekt, och det mesta är tydligt. Pages är ett perfekt program för den som behöver slänga ihop en inbjudan till barnens födelsedagskalas, eller en affisch med erbjudande om gitarrlektioner. Tidigare versioner skilde mellan dokument som skapats för textbehandling och layout, men numera ligger båda delarna sida vid sida. Det går att producera text och vid behov lägga in bilder och grafik samt redigera dessa, eller infoga särskilda sidor som kräver mer layout, exempelvis bilduppslag i en bok.

Pages är också ett ganska dugligt verktyg för att skapa e-böcker. Dokument som skapats med Pages kan exportera i formatet Epub, som är en gemensam standard för eböcker. Detta ska dock inte förväxlas med Apples egna standard Ibooks med bättre stöd för animationer, video och annan multimedia. För att skapa sådana har Apple ett särskilt program kallat Ibooks Author, som är gratis.

Ibooks Author hör formellt inte till Iwork, men bör ändå nämnas då programmet är mycket likt de som återfinns i Pages, Keynote och Numbers. Något liknande finns heller inte hos Google eller Microsoft, och genom appen går det enkelt att skapa ganska avancerade digitala böcker, som dock enbart kan göras för privat bruk eller distribueras genom Apples egen butik Ibooks.

Keynote är troligtvis den app som fått mest uppmärksamhet, inte minst efter att ha figurerat i Al Gores dokumentärfilm En obekväm sanning. När den första versionen av Keynote kom var det också en ordentlig skillnad i användarupplevelse jämfört med de versioner av Powerpoint som fanns på den tiden. Inte minst förtjänar appen beröm för att med hjälp av snygga förvalda mallar göra det enkelt att skapa en presentation och lägga till egna bilder och andra resurser. De många olika animerade övergångarna bör också nämnas.

Numbers har ett liknande upplägg med förvalda mallar och användarvänliga kontroller, fast med diagram och kalkylark istället för text och presentationsbilder. De flesta grundläggande kalkyleringar, formler och tårtdiagram går att skapa. Den som är van att trolla med Excel lider däremot en risk att sakna en eller två av sina favoritfunktioner.

Icloud – jobba i molnet

Pages, Keynote och Numbers finns också tillgängliga i form av webbappar på Icloud.com. Nyligen har Iwork i molnet har lyfts ur sin beta-status, och tidigare i år lät Apple vem som helst få tillgång till apparna genom att skapa ett Icloud-konto, även de som inte äger någon Apple-enhet. Det betyder att webbversionerna av Iwork är helt gratis att använda för vem som helst, så länge det räcker med molnlagring på 1 gigabyte.

Att arbeta med Keynote, Numbers och Pages genom Icloud är en snarlik upplevelse jämfört med att använda OS X-apparna. Gränssnittet är så långt det är möjligt likadant, och all funktionalitet finns där. Alla dokument som finns i Icloud visas översiktligt, även om det av förklarliga skäl går lite långsammare att ladda upp förhandsvisningar av dokument och andra ändringar.

På sistone

När Iwork flyttade till molnet gick Mac-applikationern igenom en märklig och för många användare frustrerande "föryngring". Jämfört med den tidigare versionen Iwork '09 försvann många funktioner och dessutom bakåtkompatibilitet med äldre versioner av programmen. Bakom tilltaget låg en vilja att försäkra sig om paritet i funktionalitet mellan Iwork på IOS, OS X och Icloud. Det skulle helt enkelt gå att arbeta sömlöst med ett dokument på sin Iphone, fortsätta i en webbläsare och avsluta på sin Mac i hemmet utan att behöva spara om dokumenten.

Därefter har Iwork-programmen uppdaterats gradvis, och varje ny version har lagt till fler funktioner som försvann vid omdaningen. Idag har de flesta av de saknade funktionerna från Iwork '09 återvänt, och dessutom har stöd för moderna funktioner som Handoff och Force Touch tillkommit. Det går nu också äntligen att öppna dokument skapade i Iwork '08 och Iwork '06, om nu någon har sådana kvar.

Apple Iwork / Icloud

Innehåller programmen Pages (ordbehandlare/layout), Keynote (presentationer) och Numbers (kalkyler). Dessutom tillgång till kalender, kontakter och mail i Iphone, Ipad och Mac samt via Icloud.

  • Webbappar gratis.

  • Appar för IOS gratis vid köp av enhet, annars 109 kr styck.

  • Appar för OS X gratis vid köp av Mac, annars 209 kr styck.

Molnlagring Icloud (per månad)

1 GB

Gratis

5 GB

Gratis vid köp av enhet

50 GB

9 kr

200 GB

29 kr

1 TB

89 kr

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
4 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.