Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Jämförelse

Vilket kontorspaket är bäst för dig?

Både Apple, Google och Microsoft erbjuder en svit av produktivitetsappar för ordbehandling, presentationer och tabeller. Men vilket är bäst, smidigast och billigast för just dig? 99mac guidar.

Google Drive – lever på nätet

Googles olika tjänster är intimt ihopkopplade med varandra, så det är inte helt enkelt att plocka ut några och prata om ett enda "kontorspaket". Det som idag går under namnet Google Drive erbjuder både molnlagring och delning av filer med andra användare, och är också hemvisten för Google Apps, vilket är en hel grupp olika appar utformade för att få saker gjorda.

Google Apps innefattar de tre programmen Google Dokument, Google Presentationer och Google Kalkylark som kan sägas erbjuda funktionalitet motsvarande Microsofts Office-appar och Apples Iwork-appar. Men även kända tjänster som Gmail för e-post och chattklienten Hangouts samt Formulär och Teckningar brukar räknas med, samt dessutom Google Kalender. Dessutom är tjänster som Kartor, Översätt, Foton och mycket annat aldrig är mer än ett eller två klick bort. Med ett Google-konto får du tillgång till allt, så använd det du behöver.

Till skillnad från både Apple och Microsoft är Googles arbetsflöde helt och hållet skapat för webben. Alla dokument som skapas lagras som standard i molnet, och går att komma åt genom en webbläsare. Det går visserligen att spara ner dokument för åtkomst offline, men grundprincipen är att allting finns på Google Drive och alltid tillgängligt för en uppkopplad enhet.

Sett till antalet funktioner ligger Google efter de mer dedikerade kontorsapparna från Apple och Microsoft. De får kontinuerligt fler funktioner, och vad gäller formatering av text och sifferknackande finns det mesta där. Ändå saknas framförallt kraftigare funktioner för att redigera bildelement, festligare övertoningar i presentationer och rent allmänt grafisk utstyrsel av det som skapas.

För IOS har Google också gjort särskilda appar för redigering med de uppenbara namnen Dokument, Kalkylark och Presentationer. Motsvarande appar finns för Android, men däremot saknas dedikerade appar för Mac. Från en dator är tanken att allting ska skötas genom webbläsaren, och helst då Chrome om Google själva får bestämma.

Google Drive

Innehåller program för Dokument (ordbehandling), Presentationer och Kalkyler. Dessutom tillgång till kalender, kontakter och mejl genom Googles webbtjänster.

  • Webbappar gratis.

  • Appar för IOS gratis.

  • Särskilda appar för OS X finns ej.

Molnlagring Google Drive (per månad)

15 GB

Gratis

100 GB

22 kr

1 TB

109 kr

10 TB

1 092 kr

20 TB

2 183 kr

30 TB

3 275 kr

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
4 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.