Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

99mac räddar julen

Stort test: Fixa julmyset med en digital brasa

I brist på riktiga öppna spisar och kaminer får tv-skärmen agera substitut. 99mac guidar er genom det digra utbudet av brasappar som finns på nya Apple TV – vilken är bäst egentligen?

Gratisappar

Fireplace Lover

Utvecklare: Matteo Ugolini

Fireplace Lover lockar till nedladdning med sin stilrena appikon, korta och tydliga namn samt genom att vara gratis. Appen erbjuder två lägen för att njuta av brasan, antingen utan musik med bara knaster, eller till musik. Det senare alternativet listar en uppsättning internetradiostationer. Tyvärr är antalet stationer begränsade (eller "handplockade" kanske) och spelar dålig techno eller gräslig loungemusik. Välj bort musiken och njut av bara brasan.

Fireplace är faktiskt precis vad namnet antyder – en digital brasa och inget speciellt. Men utseendet är klart godkänt, de upptravade vedträna och den öppna spisen är filmade i en bra vinkel som ger en lagom närvarokänsla. Själva videoloopen är ungefär två minuter vilket får anses bra, men tyvärr är det störande uppenbar när slingan börjar om, då ljudet avbryts abrupt. Här hade lite mixning inte skadat.

Betyg: 4

BIG Fireplace

Utvecklare: John Ciocca

I den här appen finns det tre olika eldar, som alla delar ett och samma ljud vilket både låter som och kallas "regn". Det går tack och lov att stänga av, och det gör även den irriterande pianomusiken som spelas. Valet mellan att lyssna på detta och ingenting är lätt, men då återstår alltså bilden. Den första elden är vacker och består av ett rejält inzoomat vedträ som smeks av långsamt dansande flammor. Helt okej. De övriga två eldarna är ingenting att ha, och en av de är rentav svår att känna igen som en eld, så pixlig och otydlig är bilden.

Betyg: 2

Fantastic Fireplace

Utvecklare: Kabuki Vision, LLC

Fantastic Fireplace lovar mycket genom sin titel, och ser ut att ta detta med fejkbrasor på allvar. Med appen ingår en grundbrasa, och för den som vill går det att köpa till fyra andra brasor för tio kronor styck. bland annat en utomhuseld och en "sorglig liten brasa". Det går också att köpa loss alla fyra för tjugo kronor, och du får en tydlig förhandsvisning innan köpet.

Den medföljande brasan heter Basic Firepace och är troligtvis tillräckligt för de allra flesta. Elden på tv-skärmen är filmad på nära håll, vilket bidrar till känslan av att detta faktiskt är en brasa i tv:n och inte bara en videoslinga av en öppen spis någon annanstans. Ljudet är knastrigt och trivsamt, men vinden från skorstenen är lite för dominerande. En bra sak är att ljudet noga mixats så att videoloopen börjar om precis när elden knastrar till extra högt, vilket gör att det troligtvis inte kommer märkas om du inte sitter och lyssnar efter det.

De övriga brasorna imponerar däremot inte särskilt mycket, men kan vara värt tjugo kronor för att skapa lite variation ibland. Utomhusbrasan känns helt fel att slå på inomhus men kan eventuellt duga på en husvagnssemester. Den sorgliga lilla brasan lever upp till sitt namn, och kan nog passa bra som en sista brasa efter midnattsmässan på julafton.

Betyg: 5

Winter Fireplace

Utvecklare: Henry Glendening Entertainment

Precis som Fantastic Fireplace ger Winter Fireplace en brasa gratis, och erbjuder köp av tre till för tio kronor. Det rekommenderas däremot inte, då alla fyra brasorna ser uppenbart fejkade ut och knappast kan förväntas bidra till julstämningen. Grundbrasan är den bästa, och är filmad på nära håll vilket är trevligt. Ljudet är bra mixat, med ljudet från skorstenen diskret i bakgrunden och ett trivsamt knaster. Ändå är det någonting som känns skevt, och den rätta känslan vill inte infinna sig. När videloopen börjar om rycker dessutom hela bilden till vilket gör att illusionen bryts helt.

Betyg: 2

Livescreens

Utvecklare: Olivier Overstraete

Den här appen erbjuder förutom en brasa också levande ljud, en sandstrand och ett akvarium att beskåda. Alla är tyvärr näst intill helt värdelösa, vi koncentrerar oss på brasan, men alla vyer lider av samma problem. Det är inget större fel på själva bilden, men sprakandet drunknar i vinden och när videoslingan börjar om fryser både bild och ljud i en halv sekund – dåligt. Till råga på allt står det Youtube Virtual Fireplace uppe i vänstra hörnet, vilket helt förstör känslan. Nej den här appen åker ut långt innan tjugondag knut!

Betyg: 1

Atmo

Utvecklare: Macpaw Labs

Atmo erbjuder en brasa, ett akvarium och något som heter River Morning. Det senare visar sig vara en vy av en flod ackompanjerat av fågelkvitter. Tyvärr hörs det knappt eftersom mikrofonen mestadels tar upp vinden. Akvariet lider av samma problem, men här är det pumpen som låter. Brasan däremot får till ett okej ljud – vinden låter, men dränker inte sprakandet. Lite vind från skorstenen är ju också normalt i en riktig öppen spis, så allt handlar om ljudbalansen. Det blir tyvärr inget toppbetyg vad gäller bilden – brasan är filmad på avstånd och jag köper inte illusonen. Videoslingan börjar om abrupt med en kort stunds tystnad. Undvik!

Betyg: 1

Most Relaxing Fireplace

Utvecklare: Top App

Most Relaxing Fireplace är tyvärr inte som namnet antyder den mest avslappnade brasappen. Första brasan är gratis, och den zoomar in alldeles för nära så att det känns som att jag sitter mitt i en eldstad och försöker fira jul. Inte så njutbart. Sex andra brasor kan köpas för tio kronor, och de är av varierande kvalitet. Två tycks vara skapade i ett grafikprogram från 1997, en verkar bestå av en brinnande träpinne som någon filmat ute i skogen, en är en brasa filmad på två meters avstånd (det är för långt) och två stycken är helt okej. Den bästa är en brasa som brinner i mörkret, vilket är annorlunda och passar bra för de som vill ha det lite dunkelt hemma. Videolooparna börjar om på ett störande sätt, men är ganska långa vilket är bra. Tio kronor för två hyfsade brasor är väl för all del okej, men då måste du svepa dig igenom fyra andra helt värdelösa eldstäder för att komma dit, så det finns bättre alternativ

Betyg: 2

Sensory Flames - Free Fireplace for your TV

Utvecklare: Sensory App House

Om du är ute efter en app som nästan, men inte helt och hållet, saknar all likhet med en verklig brasa kan du spana in Sensory Flames. Både eld och omgivning ser ut att vara skapade i Paint. Genom att klicka och svepa med fjärrkontrollen kan du ändra storleken på flammorna och byta öppen spis och bakgrund. Det är en kul och originell idé, men det hjälper inte eftersom alla ser lika fula ut. Ljudet är däremot bra, men det räcker inte. Trots att den här appen är gratis är det ett slöseri med värdefull tid att ladda hem. Jag skulle inte ha den här appen igång under mitt julfirande ens om jag fick betalt.

Betyg: 1

Kommentarer
3 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.