Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

99mac räddar julen

Stort test: Fixa julmyset med en digital brasa

I brist på riktiga öppna spisar och kaminer får tv-skärmen agera substitut. 99mac guidar er genom det digra utbudet av brasappar som finns på nya Apple TV – vilken är bäst egentligen?

Och vinnaren är...

Föga förvånande har App Store i Apple TV drabbats av en mindre explosion av olika brasappar. Trots det massiva utbudet av brasappar till Apple TV är många rent skräp. Av 43 appar är de allra flesta medelmåttiga eller dåliga.

En sak har vi iallafall lärt oss – om en app kostar pengar eller inte har ingen betydelse för hur bra den är. Några av de absolut sämsta brasapparna har utvecklarna mage att kräva 20 kronor för, och det finns en och annan gratisapp som sopar askan med de flesta av de dyrare alternativen.

Alltför många utvecklare har inte själva filmat brasor utan använder en och samma stockfilm som återkommer i flera olika appar. Många verkar inte heller bry sig om att videokvaliten ska vara bra, och alltför många brasor är dåligt komprimerade eller pixliga (och inte på ett bra sätt).

Många appar saknar dessutom helt ljud, eller ännu värre har en ljudmatta som helt domineras av bakgrundsbrus, oväsen eller om det vill sig riktigt illa plågsamma versioner av "julmusik". Jag uppskattar heller inte när appar erbjuder flera olika eldar, men bara har en och samma ljudupptagning till alla. Den som tror att en glödbädd, en nying och en fullt brinnande pyramideld låter likadant har förmodligen aldrig upplevt en riktig eld.

Sju får toppbetyg

Bland de som ändå lyckas få toppbetyg är det inte helt lätt att utse en enda segrare. Det beror lite på vad användaren har för behov av – oftast räcker det gott med en enda riktigt bra brasvideo med lämpligt ljud. Andra efterfrågar lite större variation och inställningsmöjligheter. Sju appar fick högsta betyg, och kan därmed rekommenderas. De uppfyller alla minimikraven på en bra brasapp (det vill säga duglig bild och ljud) och har ibland också andra funktioner som lyfter appen, exempelvis ett stort utbud av brasor eller inställningar som timer. Men inget av dessa sju är något dåligt köp.

Fantastic Fireplace är det bästa alternativet för dig som inte vill betala en krona. Då får du en bra grundbrasa med okej ljud, och kan låsa upp fyra till för tio kronor (men det är det knappt värt).

En personlig favorit är annars Magic Fireplace, eftersom den är skapad med en sådan uppenbar hantverkskärlek och erbjuder ett stort utbud av riktigt vackra brasor. Tyvärr kan den inte bli testets slutgiltiga segrare eftersom utvecklarna använder samma ljud till alla brasor, även om det ljudet visserligen är bra.

Inte heller Fireplace Ambience kan få segerkronan, trots att dess tre eldar faktiskt har bäst bildkvalitet och dessutom mycket bra ljud. Men den är inte såpass mycket bättre att det är värt 30 kronor där andra appar kostar 10 eller 20 kronor.

Avslutning

För den som kan är det naturligtvis alltid bäst att installera en riktig öppen spis eller braskamin i sitt hem. De som inte har denna möjlighet kan komma en bra bit på väg mot den riktiga julstämningen med någon av de bästa brasapparna på Apple TV.

Avslutningsvis bör också nämnas att det finns gott om brasor att leta fram på videotjänsten Youtube. Här är det verkligen en djungel, men två som är värda att lyfta fram är nyhetskanalen PBS Newshour som bjuder på en riktigt mysig en timmes lång brasa i upplösningen 4K. En annan favorit är skådespelaren Nick Offerman som ägnar 45 minuter i skönaste läderfåtöljen framför brasan med en rökig Lagavulin. Kommer garanterat att locka fram julkänslan!

Kommentarer
3 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.