Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

99mac räddar julen

Stort test: Fixa julmyset med en digital brasa

I brist på riktiga öppna spisar och kaminer får tv-skärmen agera substitut. 99mac guidar er genom det digra utbudet av brasappar som finns på nya Apple TV – vilken är bäst egentligen?

Betalappar 10 kronor

Fireplace

Utvecklare: Toughturtle LLC
Pris: 10 kronor

Den här appen kostar 10 kronor, och för det får du fyra stycken olika brasor att njuta av. Fast egentligen är det bara två olika, eftersom de två andra är exakt samma eldar fast med en ful kaminlucka framför. En av brasorna är jättestor och brinner med mycket drag i skorstenen. Den andra är en mindre och trevlig pyramideld som både låter och ser bättre ut. Stämningen förhöjs också av att lite tegel från den öppna spisen skymtar på sidorna av elden. Videoloopen börjar om tydligt, men det går åtminstone snabbt och slingan är ganska lång.

Betyg: 3

CozyTV

Utvecklare: James Smith
Pris: 10 kronor

Den är appen försöker säsongsanpassa utbudet av eldstäder, och utlovar brasor lämpliga för bland annat Halloween, jul, påsk och amerikanska högtider som fjärde juli och Thanksgiving. Dessvärre betyder detta inte en rik variation av själva eldarna, utan bara olika grafiska överlägg som är väntat fula. Halloween-elden sticker ut genom att istället ha gröna lågor, men i övrigt är det samma brasa som alla andra varianter. Själva elden är heller inte bra med en ganska kort videoloop med tydligt avbrott när den börjar om. Videon är dessutom komprimerad så att artefakter syns tydligt på bilden.

Betyg: 1

Soundr - Fire and Fireplace Scenes

Utvecklare: Dru Lang
Pris: 10 kronor

Detta är ännu en app som inte nöjer sig med att bara erbjuda en digital öppen spis inomhus, utan strävar efter att ge en bild av alla former av eldupplevelser. Därför är tre av de fyra eldarna olika former av lägereldar i en skog eller på en strand. Appen får två poäng för detta nytänk, men tappar på grund av dålig ljudinspelning. Lägerelden på stranden ser visserligen fin ut, men ljudet dränks i vågorna från havet bredvid. Realistiskt? Ja kanske, men inte njutbart. Frukostelden i gryningen har hyfsad bild, men med en ljudbild som består av alldeles för mycket vind. Inomhuselden är den bästa, den både låter och ser bra ut.

Betyg: 2

Fireplace HD TV

Utvecklare: Impala Studios
Pris: 10 kronor

Nu börjar det likna något. Fireplace HD TV ger hela tio stycken olika brasor, och de erbjuder en bra variation. Den som föredrar att stirra in i glöden på nära håll kan göra det, och den som av någon anledning vill se en utzoomad bild av någon annans öppna spis plus omgivning kan göra det. Däremellan finns en uppsjö av olika brasor som det går snabbt att växla mellan genom att svepa uppåt med fjärrkontrollen. De flesta av brasorna är mycket bra även om ingen riktigt sticker ut, och jag saknar en variant med pagodeld.

Ljudet är välgjort i alla varianter, och det är en bra balans mellan vinddrag, sprak och knaster. Videoslingorna är också relativt sömlösa, och det märks troligtvis inte när filmerna börjar om om du har annat att tänka på, så som glögg och umgänge med familjen

Betyg: 5

Fireplace HD+

Utvecklare: Rory Buckley
Pris: 10 kronor

Den här appen ger fyra olika brasor, och erbjuder dessutom möjligheten att spela upp julradio under tiden. För all del, det är ett trevligt alternativ även om jag personligen föredrar att fixa julmusiken separat på annat håll. Ljudet från själva brasorna är bra mixat, och det hemtrevliga spraket från veden ligger i förgrunden. Grafiskt är brasorna välgjorda, och det är bra variation på de fyra alternativen vad gäller mängd av glöd, betraktningsvinkel och närhet till själva elden. Fireplace HD+ vinner dessvärre också pris för mest smaklösa brasa genom det fjärde alternativet. Jag tror inte det finns någon människa på jorden som föredrar att på sin tv se en bild av en brasa i bakgrunden, med två champagneglas och en ros i förgrunden.

Betyg: 4

Fire Place TV

Utvecklare: Beau Young
Pris: 10 kronor

Det kan inte vara helt lätt att komma på bra namn till sin brasapp, och även om Fireplace TV knappast lär utnämnas till det mest originella håller den vad det lovar, men inte mer än så. Här finns två olika brasor att välja mellan – den ena är filmad på lite avstånd och visar en brasa i full gång. Den andra är lite mer mysigt nära och visar en brasa där det snart är dags att lägga på ett nytt vedträ. Det går att växla mellan brasorna genom att klicka med fjärrkontrollen, och dessutom pausa elden för den som skulle vilja göra det. Ljudupptagningen skulle däremot ha tjänat på att göras med en bättre mikrofon, för sprakandet känns avlägset och saknar den närvaro-känsla jag efterfrågar.

Betyg: 3

Fireplace!

Utvecklare: Julian Schmidt
Pris: 10 kronor

Okej, ett utropstecken i appens namn fyller mig knappast med förtroende. Men det här är faktiskt en riktigt trevlig liten app som ger oss tre olika brasor filmade i en väldigt snygg och gemytlig kamin. Alla upptagningar är välgjorda – lågorna dansar som de ska och ljudbilden ger ett varmt och omslutande knaster med precis lagom mängd vind från skorstenen. En av brasorna har också en helt svart bakgrund, vilket är bra för det förhöjer känslan av att ha en liten eld i min tv och inte bara en statisk videoslinga.

Betyg: 5

Fireplace Deluxe

Utvecklare: Ignacio Sanchez Gines
Pris: 10 kronor

Det här är ett jättebra exempel på en app du absolut inte vill betala tio kronor för. Det finns bara en enda brasa, och den är godkänd men inte på något sätt bättre än de gratisalternativ som finns. Stämningen förstörs helt av appens "gimmick" vilket är att du själv kan välja vilken förgrund som ska skymma elden. Det finns åtta olika att välja mellan – den bästa är ful och de sämsta är helt oanvändbara. Att inte ha någon grafik alls framför brasan finns inte som alternativ. Hopplöst!

Betyg: 1

Öppen Spis TV

Utvecklare: Tommy Connolly
Pris: 10 kronor

Öppen Spis TV ger fyra vyer med de inte särskilt informativa titlarna Öppen spis, bål, ljus och eld! Ljus består bara av några stearinljus, och är exakt samma bild som gratisappen Livescreens, men utan störande musik. De övriga tre är olika vyer av eld, men alla verkar använda exakt samma ljudslinga som låter mindre som eld och mer som hopskrynklat tidningspapper. Stäng av tv:n och titta på den svarta skärmen istället, det ger bättre julstämning.

Betyg: 1

Magical Fireplaces

Utvecklare: Przemylslaw Perkowski
Pris: 10 kronor

Den kostar tio kronor, erbjuder tre brasor som alla består av samma eld, men med tre olika förgrunder framför, som alla består av dåligt gjord grafik och är mycket fula. Det finns heller inget ljud alls, inget sprakande eller ens lite knaster. Ju mindre vi säger om den här appen desto bättre.

Betyg: 1

Fireplace Channel

Utvecklare: Stella Kovalchuk
Pris: 10 kronor

Den här appen erbjuder hela fjorton olika brasor, men sex av dem kostar ytterligare tio kronor styck. Det kan tyckas vara girigt, men risken är nog väldigt liten att någon faktiskt lägger pengar på det, för jag kan inte förstå vem som skulle känna något behov av att se "vulkaneld" eller "vit eld" på sin tv. Det befintliga utbudet imponerar ändå inte, men de två första är riktigt snygga eldstäder i lagom inzoomning. Resten är meningslösa varianter på "eld i extrem närbild" och "eld i ultrarapid". Dessutom har appen inget ljud, vilket enligt mig tar bort halva poängen med att ha en Apple TV-brasa.

Betyg: 2

Fireplace Interactive

Utvecklare: Gregor Czempiel
Pris: 10 kronor

En av fördelarna med att ha en digital brasa istället för en riktig är att du slipper krångla med tidningspapper, tändvätska, blöt ved och ett oändligt antal tändstickor. Den fördelen försöker Fireplace Interactive ändra på genom sitt interaktiva läge där processen att göra upp eld förvandlas till ett litet minispel med fjärrkontrollen. Svep uppåt för att lägga på ett vedträ. Svep igen för att lägga på ett till. Svep för att fylla på med kvistar, och så svep för att tända. Det går visserligen snabbare än i verkligheten, men saknar också all den rustika charm det finns i att leka med riktig eld. Tack och lov finns det också ett automatiskt läge där braständningen sker utan input från användaren. I båda varianterna brinner brasan i 90 minuter – först 60 minuter med full eld, och därefter 30 minuter med en annan vy med mer efterglöd. Det går dessutom att ställa in en timer så att brasan brinner en, två eller tre timmar.

Det finns också två helt vanliga brasvyer som håller hög kvalitet vad gäller både bild och ljud. Brasljudet är bra, och går att stänga av. Appen har också en intressant och ganska smart lösning på problemet att videoloopen ofta börjar om ryckigt. Istället för att bara köra en video om och om igen växlar Fireplace Interactive mellan ett antal från samma brasa, och växlar mellan dessa med en diskret och mjuk övertoning. Visst, det är inte så en riktig brasa uppför sig, men eftersom det här trots allt är en video är den här lösningen trevligare för helhetsupplevelsen.

Betyg: 4

Fireplace

Utvecklare: Ben Cwilewicz
Pris: 10 kronor

Här finns det inga särskilda funktioner att locka med, utan appen erbjuder kort och gott tre stycken eldar att växla mellan genom att svepa på kontrollen. Det finns en vanlig brasa som ser bra ut och låter bra. Det finns en mer färdigbrunnen brasa där bilden är bra, men ljudet förstörs av att det låter som att någon dammsuger bredvid eldstaden. Den tredje vyn ser ut som datorgenererade flammor från en hårdrocksvideo, och saknar ljud. Tio kronor för en användbar brasa och två dåliga är inte särskilt prisvärt i den tuffa konkurrensen på App Store.

Betyg: 2

Fireplace TV

Utvecklare: Elisa Valeria Distefano
Pris: 10 kronor

Ibland är appar bra inte för att de erbjuder en stor mängd specialfunktioner, utan för att de genomför sin grundläggande uppgift på ett konsekvent och bra sätt. Fireplace TV är en sådan app. Den är inget märkvärdigt, utan har bara fyra olika eldar att visa upp – två inomhus och två olika lägereldar i utomhusmiljö. Jag gillar allihopa, tack vare en smakful video- och ljudupptagning som lyckas väl med att fånga den varma känslan av en dansande eld.

Betyg: 4

Wood Fireplace

Utvecklare: Werner IT Consultancy
Pris: 10 kronor

Tre olika brasor, som alla är helt ok men ingen helt perfekt. En är lite för inzoomad för min smak, medan en inte kommer tillräckligt nära. Den tredje visar en glödbädd, och den gillar jag även om det inte är tillräckligt för att rädda hela appen. Trevlig funktion är att ljudet från elden (som också det är godkänt) går att justera separat från det övriga ljudet från Apple TV. Så det går att rocka loss lite julmusik från Apple Music och samtidigt hålla spraket på en lagom nivå. Men sammanfattningsvis: en godkänd app, men det finns bättre.

Betyg: 3

Fireplace on TV

Utvecklare: Pyrogusto Inc.
Pris: 10 kronor

Vid första anblicken verkar Fireplace on TV vara en mycket ambitiös app och ett ärligt försök att skapa hemtrevnad, för appen erbjuder hela fjorton olika brasor. De två första lagras lokalt, och de övriga strömmas från molnet vid behov. De två första är, som i många andra appar, en brasa som brinner för fullt och en som fått en fin glöd. Videokvaliten finns inget att klaga på, men båda brasorna använder exakt samma ljudslinga av en fullt brinnande brasa. Det kan inte godkännas.

De övriga brasorna är minst sagt av blandad kvalitet. De verkar komma från olika källor, för på flera styckan finns en liten logotyp i ena hörnet. Vissa är extremt lågupplösta, andra har ett brusande ljud. En video inleds med att en människa kliver in i bild och öppnar kakelugnens luckor. Bara benen syns, men jag vill inte ha ett par främmande byxor i min brasa när jag precis ska dricka glögg. Det blir underkänt.

Betyg: 1

Fire Place Virtual

Utvecklare: Jacob Holman
Pris: 10 kronor

Upplägget känns igen från tidigare appar – tre olika brasor, en i full gång, en i glöd och så en lägereld som avslutning. Själva videorna är bra och högupplösta, och elden är filmad på ett lagom avstånd och väl fångat av kameran. Ljudet från den första brasan (den "vanliga") låter bra, men för de övriga två är samma ljudslinga använd, och jag har uppriktigt sagt ingen aning om vad ljudet ska föreställa. Det låter som om någon står i ett annat rum och vispar äggtoddy, eller som ljudet från en kaffebryggare. Jag vet inte vad det är, men det låter hursomhelst inte som en eld, än mindre som två olika eldar.

Betyg: 1

Fireplace TV: Bring Warmth to your Living Room

Utvecklare: Clement Decrock
Pris: 10 kronor

Det här är en app som sticker ut genom att erbjuda tre olika videor, men alla kommer från samma brasa som har brunnit olika mycket. Du växlar bild genom att svepa uppåt eller nedåt med fjärrkontrollen Längst ned är brasan "utbrunnen". Det är ju en intressant idé, men jag hade velat se lite större skillnad mellan de olika stadierna – som det är nu är även den kraftigaste brasan ganska lam, och de två andra i princip bara två kolliknande vedträn med små flammor. Dessutom är ljudupptagningen samma oavsett vilken bild jag väljer.

Betyg: 2

The Fireplace

Utvecklare: Red Mechanic AB
Pris: 10 kronor

Av fem olika brasor är två datorgenererad eld från något billigt specialeffektsprogram, och de övriga tre rätt trista. En lägereld utomhus, filmad lite ovanifrån, och två stycken från två olika öppna spisar. Känsla saknas, och dessutom begås klavertrampet att använda samma ljud till flera videor. De två datorgenererade använder samma datorgenererade ljud som mer låter som en helikopter på avstånd. Det gör inte så mycket, för jag kan inte tänka mig att någon skulle välja at titta på de ändå. De tre andra använder en anna ljudslinga, som i sig låter bra, men som inte alls passar till alla tre. En lägereld i en skog låter helt enkelt inte som en välordnad brasa i en kamin. En del apputvecklare tar verkligen inte eld på allvar.

Betyg: 1

Real Fireplaces HD

Utvecklare: Lee Liu
Pris: 10 kronor

Det är inte alla appar som erbjuder en brasvy med en stor grankotte inuti, men det gör den här appen. Det är ett trevligt och fräsht inslag, men de andra fyra brasorna är ordinära och ganska trista. Jag är dessutom ganska säker på att jag sett några av dem i andra appar i det här testet. Jag vet inte vilken handelsplats som erbjuder stockfilmer av eldstäder, men flera utvecklare verkar ha handlat där.

Betyg: 3

Cozy Fireplace for your TV

Utvecklare: Paul Steinhilber
Pris: 10 kronor

Fyra brasor, och den första (och bästa) av dem känns återigen igen från flera andra appar, även sådana som är gratis. Här anges intressant nog källmaterialet i en inforuta, så jag kan meddela att videon "A Cozy Fire in the Fireplace" av Matt Wood verkar vara ett av de mer populära valen att använda i sin app.

Det är bra att källmaterialet anges, men det gör inte den här appen bättre eller mer originell. Det finns sämre, men det finns också flera bättre.

Betyg: 3

Amazing Fireplaces

Utvecklare: Przemylslaw Perkowski
Pris: 10 kronor

Nej nej nej. Det är ingen bra idé att ha en minimal eld som inte ens ser äkta ut i mitten av tv-skärmen, och sedan fylla resten av utrymmet med riktigt fula grafiska renderingar av olika eldstäder. Det går att välja mellan "klassisk eldstad", "modern eldstad" och tre andra men alla är lika fula och oanvändbara. Det enda som är "amazing" med den här appen är att jag betalade tio kronor för den.

Betyg: 1

Magic Fireplace

Utvecklare: Jetson Creative LLC
Pris: 10 kronor

Nu börjar det likna något. Fjorton olika eldstäder, och en försvarlig mängd inställningar för att förfina upplevelsen. Alla eldstäder är filmade av Hal Bergman och Josh Michaels under deras resa jorden runt – vilket är förklaringen till att de olika brasorna heter saker i stil med "Alps Fireplace" och "Aspen Fireplace". Alla brasorna är smakfullt filmade och visar upp en bra variation, exempelvis pagodeld.

Det går att ställa in så att appen växlar mellan de olika brasorna, eller håller sig till en enda. Det går också att välja ljud av eller på (alla brasorna har tyvärr en och samma ljudslinga, som visserligen är bra) och det går att visa en klocka med datum och tid för den som vill det. Det går också att aktivera olika "färgfilter" för den som föredrar sina eldstäder i svartvitt eller sepia.

Betyg: 5

Virtual Fireplace for TV

Utvecklare: Richard Foster
Pris: 10 kronor

Ännu en ambitiös app som erbjuder en hel del inställningsalternativ, liksom en stor variation av olika eldstäder. De nio stycken olika eldarna ser alla bra ut, och erbjuder allt från en liten mysig brasa på ett vedträ till en jättestor öppen spis med orangea lågor.

Ljudupptagninarna verkar också vara inspelade specifikt för varje brasa, vilket borde vara självklart. Ljudet är överlag bra, men det går att stänga av eller bara dra ner volymen för den som vill ha det tyst. Det går också att aktivera musik, vilket är en jullåt på piano och förmodligen inget vi behöver höra. Bättre är möjligheten att ställa in en timer så att brasan stänger av sig automatiskt efter en viss tid. Till och med flammornas hastighet går att ställa in, men en nackdel är att reglagen kontrolleras med svepgester, och det går frustrerande långsamt att svepa fram till önskat läge. Överlag är det förvånansvärt svårt att navigera i appen, och även att välja vilken brasa som ska spelas upp känns oprecist, vilket hindrar ett högsta betyg.

Betyg: 4

Eldstad HD

Utvecklare: Patrick Giudicelli
Pris: 10 kronor

Ännu en tvärmiss. De fyra olika eldstäder som erbjuds är visserligen ganska vackra att se på, men är av någon anledning filmade i hög hastighet så att de harmoniskt dansande lågorna snarare rycker och sprattlar på ett sätt som förstör alla möjligheter till njutning. Samma ljud används för alla eldarna, och mixningen växlar obegripligt nog från höger till vänster högtalare vilket är extremt irriterande. Ljudet går att stänga av, men det är ännu enklare att stänga av hela appen.
Betyg: 1.

Amazing Christmas Fireplaces

Utvecklare: Przemylslaw Perkowski
Pris: 10 kronor

Ni minns hur mycket jag ogillade appen Amazing Fireplace här ovan? Detta är exakt samma app, men utvecklaren har pimpat den fula grafiken av olika eldstäder med juldekorationer som stjärnor, paket och julstrumpor. Det gör inte saken bättre, inte det minsta faktiskt.

Betyg: 1

Kommentarer
3 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.