Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

99mac räddar julen

Stort test: Fixa julmyset med en digital brasa

I brist på riktiga öppna spisar och kaminer får tv-skärmen agera substitut. 99mac guidar er genom det digra utbudet av brasappar som finns på nya Apple TV – vilken är bäst egentligen?

Betalappar 20 kronor eller mer

Fireplace

Utvecklare: Kissapp, S.L
Pris: 20 kronor

Så, vad får vi för tjugo kronor? Till att börja med får vi till synes hela 22 olika brasor med allt från öppna spisar i tegel till kaminer i metall till några mysiga pyramideldar både utomhus och inomhus.

Filmerna är överlag bra. De flesta brasorna är filmade i genomtänkt vinkel och fantastiskt nog verkar inte korta videosegment som loopas användas, utan vi kan faktiskt se hur de flesta brasorna brinner ner till glöd sakta men säkert. Alla videoklipp är inte lika långa, men några är över en timme. Riktigt fint!

Ljudet är också bra i de flesta fall, och bär både suset från syret som förbränns och det önskade träknastret. På en del brasor läggs det tyvärr på anskrämlig julmusik, ibland smaklöst framfört på en saxofon. Det är knappast önskvärt, och heller ingenting som går att stänga av utan att sänka volymen.

Allt som allt är brasorna lite av en blandad kompott. De flesta är jättebra, men några enstaka sticker ut på obegripliga sätt vilket gör dem oanvändbara. En uppfyller till exempel inte hela bildrutan, utan lämnar tjocka svarta kanter runtomkring. En annan visar braständningen, en tredje lägger videobrasan inuti en grafik av ett fotoalbum (!). Dessutom är tre av brasorna en och samma, vilket gör påståendet om 22 unika eldar felaktigt.

Detta är en bra app med många fina eldar, men den är betydligt dyrare än de flesta alternativ, och innehåller en del konstiga egenheter och tecken på slarv som hindrar den från att få full pott.

Betyg: 4

Screen Fantasy Fireplace

Utvecklare: Idan Sheetrit
Pris: 20 kronor

Nio olika eldar, som alla är ganska fina att se på. De varierar mellan några rödaktiga glödbäddar och andra fullt brinnande brasor av olika typer. En del visar en stor del av själva den öppna spisen, och består av några riktigt tjusiga stenspisar, andra låter själva elden täcka upp bildytan. Här kan ju smaken variera, men personligen föredrar jag att bara få se elden, och därmed leva i illusionen att själva tv:n är den öppna spisen. Men oavsett så är videorna välgjorda. Poängavdrag blir det däremot för att ingen av eldarna har något ljud överhuvudtaget.

Betyg: 3

Fireside TV

Utvecklare:
Pris: 20 kronor

Fireside TV försöker sticka ut ur mängden genom att erbjuda möjligheten för användaren att snabba upp hastigheten som de digitala flammorna dansar på tv-skärmen. Detta görs genom att svepa åt höger eller vänster med fjärrkontrollen, Det är ett kul grepp som tyvärr är helt oanvändbart, för hur kul är det att titta på en eld som flammar i ryckig ultrarapid? Just det, det är inte kul alls. Inte heller är det skojigt att se en eld som "snabbspolas" framåt med den snabbaste hastigheten.

Det finns tre olika "nivåer" av elden att välja mellan genom att svepa uppåt eller nedåt. Synvinkeln är bra, men bildkvalitén är alldeles för dålig. Den mörka väggen bakom brasan är fylld av synliga komprimeringsartefakter som inte passar sig i adventstider. Ljudet är okej men lite mullrigt, men ett plus är att detta är en av få appar där det går att välja mellan ljud av eller på. Appen får pluspoäng för ett bra försök, men minuspoäng för dåligt genomförande,

Betyg: 2

Fireplace live HD TV

Utvecklare: Voros Innovation & Business Services
Pris: 20 kronor

Om en brasapp ska kosta 20 kronor kräver jag lite extra funktioner eller en suverän kvalitet som höjer appen ovanför den billigare konkurrensen. Detta saknas här – av de fyra brasor som finns att välja på är två bra (ni gissade rätt: de föreställer en brasa i full fräs, och en som börjar gå i glöd). De två andra består av sådana där uppförstorade musikvideo-flammor som jag avskyr.

En intressant funktion är dock att användaren själv kan välja vilket ljud som ska spelas upp, och det finns sex stycken att välja på. Några av ljuden är jättebra, men jag förstår inte varför vi ska välja ljudet av en lägereld med en susande skog när någon sådan eld inte finns att titta på. Jag föredrar att varje eld också får en egen unik, och bra, ljudupptagning för att allt ska kännas så äkta som möjligt.

Betyg: 2

Christmas Fire

Utvecklare: Christian Urquhart
Pris: 20 kronor

Utvecklaren hävdar att Iphone- och Ipad-versionen av den här appen uppmärksammats av Apple i App Store. Jag kan bara gissa att det handlade om en varning till kunderna, för den som letar efter lite julstämning i sin tv bör undvika att ladda ned den här appen till varje pris. Att den dessutom kostar 20 kronor är ett hån mot alla oss som uppskattar fejkbrasor.

Det finns bara en enda brasa, och den består av datorgenererade eldsflammor som får allt annat jag sett att se realistiskt ut. Dessutom spelas vidriga instrumentala versioner av jullåtar upp (appen skryter med 20 stycken olika, som om det vore en fördel). Den som stänger av musiken, och det gör alla med självbevarelsedrift, förlorar också ljudet från "elden".

Betyg: 1

Fireside - 3D Fireplace

Utvecklare: James Crowson
Pris: 20 kronor

Detta är tydligen "den enda interaktiva 3D-brasan" tillgänglig i App Store. Slutsatsen jag kan dra är att en "interaktiv 3D-brasa" inte är en särskilt bra idé. Det interaktiva innebär att användaren kan ändra färg på brasan genom att svepa med fjärrkontrollen. Hela åtta färger utlovas, så den som längtat efter att se en giftgrön brasa i sin tv kan nu göra det. Fast det liknar för övrigt knappt en brasa, för det är inte fråga om en verklig eldstad som är filmad utan om två stycken extremt fula 3D-renderade vedträn och någon form av grafisk effekt ovanpå som ska representera flammor. Vik hädan Fireside – 3D Fireplace, du är inte min brasapp.

Betyg: 1

Öppen spis – avslappnande och romantiska flammor

Utvecklare: Frank Meyer
Pris: 20 kronor

Med bara tre brasor kan Öppen spis kännas lite fattig jämfört med en del andra, men den vinner mitt hjärta tack vare att vara en av få appar som faktiskt erbjuder tre brasor som alla är riktigt bra. Bildkvaliten är utmärkt, och ljudet likaså, som faktiskt verkar höra ihop med brasorna på bilden.

Inställningarna låter användaren reglera volymen på eldspraket, och intressant nog också ändra ljusstyrkan på eldarna. Detta är väldigt praktiskt för den som har en ljusstark tv och inte vill lysa upp hela rummet med brasan. Annars har appen inte något extra lull att erbjuda, men bra bild och ljud kommer man faktiskt långt med.

Betyg: 5

Ultimate Fireplace

Utvecklare: Zenoki Ltd
Pris: 20 kronor

Inte heller här får vi några särskilda funktioner mer än tre ganska gedigna eldstäder i full HD. Både bild och ljud är riktigt bra. Brasorna är smakfullt filmade med vackra färger och ljudupptagningen är adekvat. För många behövs det säkert inte mer än så här av en brasapp.

Betyg: 5

Fireplace Ambience

Utvecklare: Made for Use
Pris: 30 kronor

En av de dyraste apparna, och därför är pressen extra stor att leverera något extra. Fireplace Ambience erbjuder bara tre stycken olika eldstäder, men de är faktiskt riktigt krispiga. Videofilerna är så stora att de måste laddas ned separat efter att själva appen är installerad. Bildkvalitén är den bästa jag sett, och ljudet är också det strålande och särskilt anpassat för varje eld.

Dock saknar jag pro-funktioner som möjligheten att stänga av appen med timer och annat. Den kostar ändå mer än dubbelt så mycket som de flesta andra apparna, och de flesta vill förmodligen inte betala så mycket för en brasa i tv:n, även om bild och ljud är toppklass. Jag hade hellre sett den här appen kosta tio kronor och erbjuda en eld, med övriga två tillgängliga som ett köp inuti appen.

Betyg: 4

Kommentarer
3 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.