Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Guide: Så spelar du dina gamla favoritspel

Det var bättre för sägs det, och även om det inte stämmer finns det en stor mängd riktigt bra dator- och tv-spel från det förgångna som kanske inte alltid är lätta att få igång på moderna datorer. 99mac visar olika sätt att rädda dem.

Alternativ 1: Köp spelen igen

För varje gammal bortglömd klassiker finns det ett annat där utvecklaren eller den nuvarande rättighetsinnehavaren bestämt sig för att aldrig låta spelet dö. Dessa titlar kommer ständigt ut i nya utgåvor, antingen i uppdaterade versioner med ny grafik och ljud, eller i sitt klassiska utförande. Insikten att även gamla spel kan vara eftertraktade verkar ha nått både distributörer och speltillverkare. Mycket har vi nog den digitala tidsåldern att tacka för – när det inte längre är fysiska spelkartonger som ska konkurrera om butikernas fysiska lagringsutrymme är det betydligt enklare att hitta plats för äldre titlar.

Med det sagt lever retrotrenden i allra högsta grad även i fysiska butiker. Några svenska handlare värda att nämna är till exempel Spel & Sånt och Retrospelbutiken, som både köper in och säljer ett stort utbud av gamla spel till alla möjliga plattformar. Även på begagnatsajter som Tradera och Ebay finns ett svindlande utbud, men det bör påpekas att priserna numera ofta är ganska höga. Det är som regel betydligt billigare att köpa ett gammalt spel digitalt och ladda hem, än att ge sig ut på jakt efter orginal-disketter i en stor och fin låda. Men det är klart, för vissa samlare är det just själva kartongerna som lockar – inte minst för mig själv.

Good Old Games

Den webb-baserade spelbutiken Good Old Games, eller kort och gott GOG, startade 2008 och var en av de första lagliga webbplatserna som satsade på att erbjuda gamla godbitar snarare än nya och moderna spel. Här har snarare trenden gått åt andra hållet, då GOG numera också säljer en försvarlig mängd nyare titlar.

GOG har ett svindlande utbud av gamla spel som knappast går att köpa någon annanstans. Sajten utmärker sig genom att sälja spelen utan kopieringsskydd (DRM) och dessutom grundligt testade för att de ska fungera utan problem på dagens operativsystem. Som extra grädde på moset medföljer det också ofta digitalt bonusmaterial i form av manualer, kartor och annat som förr i tiden kunde följa med i kartongerna. Ibland medföljer rentav spelets soundtrack eller skisser och annat material från tillkomsten av spelet ifråga. Att spelen – särskilt de äldre – oftast är riktigt billiga gör heller inte saken sämre. GOG erbjuder helt enkelt den perfekta balansen mellan bekvämlighet och genuin kärlek för de gamla spelen.

Steam

Steam är idag världens största digitala spelbutik, och det finns en hel del titlar som enbart distribueras via Steam. På senare år har Steam dock hakat på retrotrenden, och om äldre spel får en nylansering av sin utvecklare är det inte ovanligt att den också dyker upp på Steam.

Nintendo Virtual Console

Det finns förmodligen inget enskilt företag som skapat så många eftertraktade gamla klassiska spel som Nintendo, och företaget har visat sig mycket duktigt på att slå mynt av sina guldklimpar. För den som äger någon av Nintendos egna konsoler finns oftast gott om möjligheter att mot betalning införskaffa sina favoriter och ladda hem genom Nintendos digitala nostalgibutik Virtual Console.

Det ska sägas att Virtual Console på ett ytligt plan påminner om andra digitala butiker så som Sony Playstation Store och Apples App Store. Men funktionsmässigt är butiken begränsad, och om du köpt till exempel Super Mario Bros 2 till ditt Wii U innebär det inte att du också kan köra det till ditt Nintendo 3DS. Varje konsol har sitt eget utbud, och vill du ha samma spel på båda måste du köpa det två gånger.

Dessutom är de köpta spelen låsta till den fysiska konsolen, så om du köper ett nytt Wii U krävs en långdragen och komplicerad process för att överföra informationen från den gamla konsolen till den nya. Nästa år kommer den nya Nintendo-konsolen Switch, och förhoppningsvis har Nintendo då insett att det är ganska smidigt att kunna återställa och ladda hem köpta programvaror direkt från nätet på en ny enhet, så som andra företag gjort i åratal.

Hur som helst, förutom bristerna är Virtual Console en trevlig upplevelse som drunknar i nostalgi. Det är inte bara Nintendos egna spel som erbjuds här, utan gamla konkurrenter som Sega och partners som Capcom, Konami och andra utvecklare erbjuder också sina gamla spel. Det är en märklig känsla att köpa och ladda hem Sonic the Hedgehog på en konsol som är skapad av Segas gamla ärkefiende Nintendo, men inte mindre roligt för det.

Kommentarer
53 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.