Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Guide: Så spelar du dina gamla favoritspel

Det var bättre för sägs det, och även om det inte stämmer finns det en stor mängd riktigt bra dator- och tv-spel från det förgångna som kanske inte alltid är lätta att få igång på moderna datorer. 99mac visar olika sätt att rädda dem.

Alternativ 3: En emulator i din dator

Låt oss vara helt uppriktiga – förmodligen har du redan en flyttkartong med gamla spel liggande i garderoben. Kanske ligger ditt Sega Megadrive där med trasig strömadapter, eller samlingen disketter från tiden när operativsystemet hette MS DOS. Det du helst av allt vill göra är att få igång dessa gamla dyrgripar.

Tack och lov finns det fler som är som du, och i takt med att datorerna har blivit snabbare och snabbare har det också uppstått rikliga möjligheter att köra gamla operativsystem eller spelmotorer i form av en emulator. Det innebär helt enkelt att ett program i din dator tolkar om instruktionerna i ett spel eller program som från början skrev för ett helt annat system. I klarspråk: Din Mac kan låtsas vara en Amiga 500, med allt vad det innebär.

Observera att här fokuserar jag främst på emulatorer som finns tillgängliga för Mac, då det är den plattformen jag använder. Det finns även ett flertal bra alternativ för Windows, exempelvis Retroarch.

Dosbox (Windows)

Dosbox är den största, och en av de första, emulatorerna och älskas av spelare just för att den simulerar en av de största spelplattformarna som funnits, nämligen MS DOS. Det är ju inte så att MS DOS var särskilt lämpat för spel egentligen, snarare tvärtom. Men PC-marknaden exploderade under 80-talet, och när det stod en IBM-kompatibel dator i nästan varje hem kom också spelen dit. Utbudet är därför näst intill obegränsat, och i princip varenda ett av dessa spel kan köras via emulatorn Dosbox.

Boxer (Mac)

Boxer är egentligen inget annat än ett snyggare skal för emulatorn Dosbox, men utformat för Mac OS med allt vad det innebär. Det innebär att läckert gränssnitt och ett betydligt smidigare arbetsflöde för att importera och starta spelen – i princip är det bara att släppa spelfilen över programmet för att starta det. Självklart finns det flera olika grafikfilter att aktivera för den som vill jämna till den gamla pixel-grafiken, eller kanske hellre lyfta fram den.

En annan kul detalj är att Boxer kan ansluta till det gamla klassiska MIDI-synthen Roland M32, som vissa spel använde sig av för att lyfta ljudet några nivåer. Det går också att ladda en ROM-fil av M32 för den som har tillgång till detta för samma effekt. Boxer simulerar då även den lilla bildskärm som fanns på synthen, och där spelen ibland kunde visa text. Särskilt äventyrsspelen från Sierra On-Line använde sig flitigt av Roland M32, och en Wikipedia-lista över kompatibla spel finns här.

Boxer sorterar efter installation spelen i en egen mapp i Finder. Boxer kan dessutom skapa ikoner baserade på spelens orginalkartonger (eller vilken bild som helst). Det är ett trevligt sätt att skapa stämning inför spelsessionen. Med tanke på den enorma mängd DOS-spel som finns tillgängliga är Boxer en app som varje retrospelande Mac-nörd förmodligen redan har installerat på sin dator. Om du har en Mac och vill spela gamla DOS-spel finns det helt enkelt inget bättre alternativ än Boxer.

Varför funkar inte alla DOS-spel från GOG på Mac?

Som vi redan noterat är det en god chans att DOS-spel köpta via spelsajten GOG använder sig av Dosbox inbakat för att köra på moderna plattformar. Det innebär också att spelet går att köra på en Mac via Boxer, eftersom denna emulerar MS DOS. Många spel från GOG har också officiellt Mac-stöd, men inte alla. Hur kan det komma sig? Förklaringen är att GOG lägger en egen installerare runt spelfilen, och den installeraren kan i en del fall kräva Windows. Om spelet skulle installeras på en Windows-dator, och därefter spelfilerna flyttas till en Mac, skulle det fungera.

Det krävs alltså att spelet installeras på ett Windows-system innan den körbara spelfilen går att komma åt. Men det går faktiskt med lite trixande göra på en Mac. Enklast är såklart om du har Windows på Mac-datorn installerat redan via Bootcamp eller program så som VMWare Fusion eller Parallell Desktop. Då kan du installera GOG-spelet där, och sedan bara kopiera över spelfilen till Mac-delen av din hårddisk och sedan köra igång det via Boxer. Enkelt!

Om du inte har Windows installerat blir det bökigare, men inte omöjligt. Det finns en del program som är anpassade för att köra Windows-program i en Mac-miljö genom att lägga ett lager mellan programmet och systemet så att de kan förstå varandra. Ett sådant program kan då rycka ut spelfilerna från en Windows-anpassad installationsfil och göra det åtkomligt för Mac OS och Boxer. Ett kommersiellt exempel är Cider, som används av många studior just för att porta Windows-spel till Mac-plattformen. Hemmafixare kan använda gratisprogrammet Winebottler för att i bästa fall på igång ett spel (eller dess installerare).

Tyvärr, det som kännetecknar dessa verktyg är att de är opålitliga, krångliga att använda och fula. Dessutom är det många spel som inte stöds, och i mina egna tester är det snarare undantaget än regeln att det fungerar. Det ska helt enkelt vara ett mycket bra spel för att det ska vara värt besväret, och ett bättre råd är förmodligen att skaffa spelet via någon annan metod här angiven.

Scumm VM (Mac, Windows, Linux med mera)

Scumm VM är ett klassiskt projekt som länge drivits av entusiaster, och som mötts av uppskattning både bland användare och av utvecklare. Till skillnad från andra program vi skriver om här är inte Scumm VM en renodlad emulator, det vill säga det låtsas inte vara ett operativsystem. Istället är det en interpretator, som utför de instruktioner en källkod beskriver. Skillnaden kan tyckas semantisk, men det innebär i praktiken att Scumm VM inte kan köra alla spel skrivna för ett visst operativsystem, utan alla spel byggda med en speciell spelmotor.

Spelmotorn ifråga var från början SCUMM (Script Creation Utility for Maniac Mansion), som de mycket populära äventyrsspelen från Lucasarts använde sig av, så som The Secret of Monkey Island och Day of the Tentacle. Projektet Scumm VM påbörjades av fans för att säkerställa att Lucasarts-spelen skulle gå att köra även på moderna datorer, liksom andra plattformar som fått sin version av Scumm VM.

Med tiden har Scumm VM dock utökats med flera spelmotorer, till exempel de som konkurrenten Sierra On-Line byggde sina spel med – först AGI (Adventure Game Interpreter) och senare SCI (Sierra's Creative Interpreter). Sierra och Lucasarts var äventyrsspelens erkända giganter, men även mindre tillverkare har fått stöd för sina spelmotorer i Scumm VM, ibland sådana som bara användes för ett eller några enstaka spel. Idag finns till exempel stöd för Tinsel, som användes i spelen Discworld och Discworld 2 från Teeny Weeny Games och AGOS som användes i flera av Simon the Sorcerer-spelen från Adventuresoft.

Det är helt enkelt så att den vars specialintresse är gamla äventyrsspel (både peka-och-klicka och andra sorter) förmodligen redan har Scumm VM installerat på sin dator. Hanteringen är enkel, och det lär inte innebära några problem för även mindre datorkunniga personer att få igång sina gamla favoriter. Dessutom finns en mycket trevlig och hjälpsam community runt Scumm VM, och programmets utvecklare satsar hårt på att garantera fullständig kompatibilitet med de listade spelen. Den sympatiska tonen runt projektet har också lett till att en del utvecklare släppt sina gamla spel att distribueras gratis via Scumm VM. Exempelvis går Beneath a Steel Sky och Flight of the Amazon Queen att ladda hem och spela gratis från projektets webbplats, med upphovspersonernas välsignelse.

En annan klassisk spelserie som stöds av Scumm VM är Broken Sword, som visserligen inte distribueras gratis. Men utvecklarna Revolution stöttar ändå projektet genom att erbjuda spelets filmsekvenser för nedladdning. Orginalutgåvan av spelet använde ett proprietärt videoformat, vilket gjorde att filmsekvenserna inte fungerade på moderna datorplattformar. Även om Broken Sword numera säljs både via GOG och finns att få tag på i nyversion för både Mac, PC och IOS fanns det en tid när spelet bara gick att köra i fullgott skick via Scumm VM.

Open Emu (Mac)

Open Emu påminner en del om Boxer, men är istället fokuserad på tv-spel snarare än datorspel, alltså gamla spelkonsoler som kopplas till tv:n. Open Emu är heller inte fråga om bara en enda emulator, utan är mer som en samlingsplats där en stor uppsättning emulatorer klumpats ihop i ett enda program. Resultatet är ett Itunes för tv-spel och arkadspel, och eftersom det är för Mac är det hela också förpackat med ett snyggt och lättbegripligt gränssnitt.

Varje spelplattform du kan tänka dig finns representerad i Open Emu, både populära som NES, Sega Mastersystem och Sony Playstation och mer bortglömda konsoler som Turbografx CD, Colecovision och Atari Lynx. Varje plattform har alltså en egen emulator, och ibland finns det rentav flera stycken att välja mellan. Via inställningarna går det också att installera varje emulator för sig, så den som inte har något intresse av att simulera en Vectrex från 1983 behöver inte ha den inlagd.

Även i Open Emu finns det gott om möjligheter att finjustera spelupplevelsen, bland annat genom ett brett stöd för spelkontroller. Det är lika enkelt att koppla in en generisk USB-handkontroll som att parkoppla sin PS4-kontroll, och dessa går att konfigurera för varje spelplattform. Precis som i Boxer finns det också en riklig uppsättning grafiska filter att applicera för att ge den rätta känslan. Finast i längden är kanske att aktiva Pixelate-läget för krispig bild, eller SABR-läget för en lite mer utjämnad grafik. Men nostalgiker vill säkert återuppleva hur det var att köra spelet på en trött tjock-TV, och då lägga till skanningslinjer över skärmen eller rentav böja till grafiken för att simulera en konvex TV-ruta. Mysigt!

Open Emu är alltså ett riktigt kärleksbrev till gamla TV-spel, men också ett riktigt enkelt alternativ för den som inte orkar blåsa i gamla spelkassetter eller försöka få liv i en insomnad konsol. Det som saknas är stöd för äldre datorer, jag hade gärna sett samma vördnadsfulla behandling av datorsystem som Atari ST (min första dator), Amiga 500 och Commodore 64. MS DOS klarar sig bra tack vare Dosbox och Boxer, men det finns ju så många andra plattformar i behov av en välputsad emulator.

Slutord

Blott Sverige svenska krusbär har sägs det, och enligt samma logik: Blott Atari ST har Atari ST-versionen av Dungeon Master. Och så är det sannerligen, bara för att ett spel finns portat till andra plattformar kan det skilja sig ordentligt mellan de olika versionerna. Ni som var med på den tiden minns säkert att många spel på kartongernas baksida visade bilder från spelet. Där stod också angivet från vilken version av spelet bilden var tagen (oftast Amiga eller Atari). Jämför exempelvis de olika versionerna av spelet Batman: The Movie från 1989. Skillnaden är avsevärd.

Det är alltså väldigt viktigt vilken version av ett spel du vill spela, och därmed också vilken emulator du ska använda för att spela spelet. Det har också en praktisk betydelse – har du dina gamla Atari-spel på hyllan hemma måste du så klart använda en Atari-emulator för att få igång dessa. Tack och lov finns det en emulator för i stort sett varje datorsystem du kan tänka dig. Tyvärr inte alltid i samma bekväma förpackning som Boxer och Open Emu. Du kan behöva trixa dig fram lite om du vill installera en ordentlig Amiga- eller Atari-emulator på din Mac eller PC, och vara beredd på att det blir en större utmaning att få kontrollerna att fungera och spelet att ladda, än det blir att spela själva spelet.

Om du är vid den punkten att du tycker det verkar roligt att grotta ner dig i operativsystem som STOS eller Amiga OS, då är det väl lika bra att ta steget fullt ut och buda hem en gammal dator på Tradera? Du kommer ha många roliga kvällar med att putsa i ordning köpet, och få en fullt fungerande Commodore 64, Atari 520 eller Amiga 600 som belöning. Det finns inga genvägar för att få en helt genuin retrospels-upplevelse. Kolla gärna in Youtube-kanalen Nostalgia Nerd för inspiration. Men var beredd på att du kanske aldrig kommer få tid att faktiskt spela någonting, men det behöver ju heller inte vara huvudsyftet med din nya hobby. Faktum är att många av de gamla spelen vi har så kära minnen från när allt kommer omkring var ganska dåliga.

Fler tips för datornostalgiker:

From Bedrooms to Millions: The Amiga Years – intressant och välgjord dokumentär om en av de stora hemdatorerna. Går att köpa digitalt för en spottstyver. Samma team söker nu finansiering på Kickstarter för en film om Playstation.

Kommentarer
53 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.