Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Guide: Så spelar du dina gamla favoritspel

Det var bättre för sägs det, och även om det inte stämmer finns det en stor mängd riktigt bra dator- och tv-spel från det förgångna som kanske inte alltid är lätta att få igång på moderna datorer. 99mac visar olika sätt att rädda dem.

Alternativ 2: Köp ny hårdvara, eller bygg själv

En tredje metod för att återuppleva de gamla favoritspelen är att skaffa helt ny hårdvara, dedikerad för just klassiska retrospel. Beroende på vilken väg du vill gå kan detta vara ett av de enklaste alternativen, eller ett som kräver lite pysslande.

Det absolut enklaste är att köpa en dedikerad retrokonsol med färdiginstallerade spel. Här har tillverkaren gjort jobbet åt dig, och det enda du behöver göra är att plugga in enheten i din TV och greppa handkontrollen.

NES Classic Mini

Ett av de populäraste alternativen här är Nintendos minikonsol NES Mini, som är en slags jubileumsutgåva av den klassiska spelkonsolen NES (Nintendo Entertainment System). I många svenska hem under 80-talet gick den här grå lådan helt enkelt under namnet Nintendo åttabitars, och inget födelsedagskalas eller kompishäng var komplett utan att gänget samlades runt Super Mario eller Ice Climber.

NES Classic Mini levereras förinstallerad med 30 av de populäraste NES-spelen från gångna tider, och det finns inga möjligheter att installera fler spel senare. Det är däremot nästan omöjligt att få det enklare, och Nintendo har lagt in smidiga nya funktioner så som möjligheten att skapa sparpunkter i ett spel så att du kan fortsätta spela senare.

På grund av begränsningarna är därför NES Classic Mini den perfekta lösningen för dig som inte har några särskilda krav på dina retrospel, utan mest vill återuppleva stunderna i barndomshemmets gillestuga där ett Nintendo stod parkerat. Självklart är också denna officiella konsol ett måste för alla mer inbitna Nintendo-entusiaster, även om dessa förmodligen redan äger alla spelen i flera utgåvor redan. Geeks-redaktören Andreas Eklöv har i ett separat test skrivit om NES Classic Mini på vår systersajt FZ.

Även Sega har släppt en egen variant av sin mest ikoniska konsol, Sega Megadrive. Den innehåller hela 80 stycken spel, och kan dessutom läsa dina gamla orginalspel, men verkar inte hålla riktigt samma nivå av kvalitet som Nintendos minikonsol.

The Armiga Project

Under 80-talet rasade det stora datorkriget mellan ärkefienderna Atari och Commodore Amiga. De som stod på Amiga-sidan kan säkert glädas åt denna retrodoftande dator i modern tappning. Den heter Armiga och har stöd för både dina gamla disketter och mer nutida SD-kort. Datorn emulerar antingen en Amiga 500 eller den "snabba" Amiga 1200. Tjusigt, men när ska någon göra en liknande produkt för Ataris superdator Falcon 030?

Raspberry Pi

Färdiga minikonsoler med förinstallerade spel är enkla, men har sina begränsningar. Du kan inte lägga till flera spel, och du kan oftast bara köra spel från en enda plattform. För dig som kräver större möjligheter än så är det kanske ett trevligare alternativ att bygga din egen retrokonsol med den billiga enkortsdatorn Raspberry Pi som bas. Fördelen med detta är att du helt själv kan välja vilka spelplattformar du vill emulera, och du kan alltid installera nya ROM-filer för ett nästan obegränsat spelutbud. Nackdelen är att du själv måste bygga ihop den lilla datorn, installera mjukvaran och skaffa tillbehör i form av handkontroller.

Nu är detta inte alls så komplicerat som det låter. Den som är lat kan beställa färdiga paket där allt som behövs ingår, utom själva spelen givetvis. Det tål att upprepas att många spel fortfarande omfattas av upphovsrätt och copyright, även om de är gamla. Med det sagt är det oerhört enkelt att kopiera över sina gamla datorspel från urtidens disketter eller CD ROM-skivor till minneskortet på en Raspberry Pi.

En bra mjukvara för att förvandla en Raspberry Pi till en suverän retrospeldator är Retropie, som är gratis att ladda hem. Det tillhandahålls också en lättbegriplig guide för att installera systemet på din Raspberry Pi, så det bör inte innebära några större problem för de som har grundläggande datorvana. Retropie innehåller ett flertal emulatorer, så den lilla maskinen kan lika lätt låtsas vara en Atari ST, Amiga 500 eller en Sega Master System. Eller faktiskt allt på en gång – det är bara att bläddra mellan de olika emulatorerna och välja den plattform som känns bäst för stunden.

Kommentarer
53 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.