Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Test: Macbook Pro 15-tum (sent 2016)

Apple kombinerar en rad olika förbättringar i ett paket där Touch Bar-remsan är den stora nyheten. Frågan är om helheten motiverar den saftiga prislappen?

Efter flera år av mindre uppdateringar av samma design var efterfrågan stor efter rejäl uppdatering av Apples bärbara Macbook Pro-familj. Under det Mac-fokuserade oktobereventet presenterade Apple så till slut den första större uppdateringen av produktfamiljen på flera år. Förändringarna som rykteskarusellen skvallrade om inför lanseringen visade sig till stor del stämma, med den nya Touch Bar-panelen som den stora fanbäraren.

Presentationen av Macbook Pro av 2016 års tappning skedde dock inte utan lite kontrovers. Ett av de stora klagomålen riktades mot att datorerna inte kan utrustas med mer än 16 GB primärminne, något som fick många att känna att datorerna inte är så proffsinriktade som namnet antyder. Apples officiella anledning är att begränsningen var nödvändig för att nå bra batteritid.

Den andra stora kontroversen var priserna som bränner ett mycket större hål i plånboken jämfört med tidigare års modeller, en problematik vi behandlat i en krönika. Det här blir med andra ord ett extra intressant test jämfört med tidigare årgångar av Macbook Pro-familjen, så låt oss ta en närmare titt på vad Apple bjuder på här. I vanlig ordning har vi bjudit in SweClockers skärmorakel Thomas Ytterberg som synar den förbättrade bildskärmen i sömmarna.

Macbook Pro 15-tum (sent 2016)

Egenskap

Värde

Skärm

15,4-tums LED-bakbelyst IPS-panel med
upplösningen 2 880 x 1 800 pixel
Större färgomfång (DCI-P3)

Processor

2,7 GHz dubbelkärnig Intel Core i7
(Turbo Boost upp till 3,6 GHz)

Minne

16 GB 2 133 MHz LPDDR3

Kapacitet

512 GB PCIe-baserad flashlagring

Grafik

Intel Iris Graphics 530
AMD Radeon Pro 455 (2 GB GDDR5)

Anslutningar

4 x USB Typ-C (Thunderbolt 3, USB 3.1 Gen 2, Displayport)
1 x hörlursport

Trådlöst

Wifi 802.11ac, Bluetooth 4.2

Operativsystem

Mac OS Sierra 10.12.1

Mått

H: 1,55 cm B: 34,93 cm D: 24,07 cm

Vikt

1,83 kg

Övrigt

Touch Bar-pekremsa, Touch ID-autentisering

Pris

31 495 kronor inkl. moms

Konfigurationsval

Om du inte nöjer dig med konfigurationen som listas ovan finns det några konfigurationsalternativ för processorn och storleken på SSD-lagringen. I paketet ingår utöver datorn en laddningskabel (USB Typ-C) och dess strömadapter.

Processoralternativ

Pris

2,7 GHz dubbelkärnig Intel Core i7
(Turbo Boost upp till 3,6 GHz)

ingår

2,9 GHz dubbelkärnig Intel Core i7
(Turbo Boost upp till 3,8 GHz)

+2 200 kr

Lagring

Pris

512 GB PCIE-SSD

ingår

1 TB PCIE-SSD

+4 400 kr

2 TB PCIE-SSD

+13 200 kr

Grafik

Pris

AMD Radeon Pro 455 (2 GB GDDR5)

ingår

AMD Radeon Pro 460 (4 GB GDDR5)

+1 100 kr

Du kan alltså anpassa valet av processor, grafikkrets och lagringsutrymme. I övrigt är konfigurationsalternativen och specifikationerna desamma för båda modellerna.

Kommentarer
44 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.