Test: Macbook Pro 15-tum (sent 2016)
Apple kombinerar en rad olika förbättringar i ett paket där Touch Bar-remsan är den stora nyheten. Frågan är om helheten motiverar den saftiga prislappen?
Den emotsedda Touch Bar
Det råder ingen tvekan om att den mest omtalade nyheten i Apples nya uppsättning datorer är den digitala pekremsan Touch Bar, som ersätter de gamla fysiska funktionsknapparna samt strömknappen. Detta är en avlång OLED-panel med upplösningen 2 170 x 60 pixel där ett dynamiskt gränssnitt kan visas upp. I normala fall visas här en standarduppsättning digitala knappar, bland annat Esc-knappen och knappar för saker som volym, Siri-sökning med mera till höger.
Du kan själv anpassa vilka knappar som ska visas i denna standarduppsättning på samma sätt som du kunnat anpassa vilka ikoner som ska visas i Finder-fönstrets verktygsrad. Och om du saknar den klassiska uppsättningen funktionsknappar kan du enkelt få fram dessa genom att hålla FN-knappen nedtryckt. Och oroa er inte, även om den virtuella Esc-tangenten inte visas i ett program så kan du fortfarande placera fingret längst till vänster på pekremsan för att aktivera knappen. Om du inte har använt pekremsan på ett tag släcks den ner tills du placerar fingret på den igen.
Att höja och sänka volymen, ändra ljusstyrka och styra musikuppspelning via Touch Bar-gränssnittet känns naturligt, men till en början blir det nödvändigt att titta på pekremsan eftersom det inte finns några fysiska knappar att lägga i muskelminnet. De digitala knapparna har inte heller någon fysisk återkoppling i stil med Force Touch vilket gör det svårt att använda knapparna utan att titta på pekremsan. Vissa gränssnittselement sitter dessutom relativt tätt ihop vilket kan leda till att du trycker fel om du inte koncentrerar dig på var du sätter ner fingret.
Utöver standardknapparna fylls Touch Bar-remsan även av funktioner som automatiska textförslag, eller emoji-ikoner baserat på vad du skriver vilket kommer till nytta i sociala applikationer som Meddelanden eller Skype. Apples egna applikationer har anpassade funktioner i pekremsan. Safari kan exempelvis visa en översikt över flikar, låta dig lägga till bokmärken, med mera. Översikten över flikar håller sig bara användbar så länge som du håller dig under dussintalet flikar, efter det blir det ohållbart. Att spola fram och tillbaks i tidslinjen för ett videoklipp är särskilt användbart.
Touch Bar-remsans standardfunktioner i all ära, men det är externa utvecklare kommer göra med denna remsa som verkligen kommer särskilja den från de traditionella fysiska funktionsknapparna. I dagsläget är utbudet av anpassade applikationer begränsat. Bildredigeraren Pixelmatator låter dig snabbt välja mellan olika verktyg för det du har markerat i bilden, eller återställa inställningar du gjort i en meny.
Detta känns till stor del som att vissa delar av gränssnittet flyttas ut från skärmen till Touch Bar-remsan. Ingen revolution jämfört med hur det varit tidigare, men det fungerar bra. Jag är dock övertygad om att vi kommer att få se mjukvara som utnyttjar Touch Bar-remsan på ett smart och innovativt sätt längre fram i tiden, istället för bara en ny yta dit vissa gränssnittselement flyttas.