Test: Macbook Pro 15-tum (sent 2016)
Apple kombinerar en rad olika förbättringar i ett paket där Touch Bar-remsan är den stora nyheten. Frågan är om helheten motiverar den saftiga prislappen?
Daglig användning och prestanda
En del av den kritik som riktades mot de nya Macbook Pro-modellerna när de presenterades var som tidigare nämnt att specifikationerna som erbjuds inte ansågs vara tillräckligt rejäla för de proffsanvändare som datorerna påstås ha som målgrupp. Den stora stötestenen är mängden primärminne som inte sträcker sig högre än 16 GB, och anledningen till detta ska enligt Apple vara att de inte kan nå önskad energieffektivitet om datorerna skulle utrustas med två minnesmoduler på 16 GB vardera.
Att Apple vill göra det mesta möjliga för att nå bättre batteritid förstår vi, och anledningen till detta ska enligt företaget ligga i valet av processor och viljan att kunna nå batteritiden på 10 timmar som utlovas. De mobila versionerna av sjätte generationens Core-processorer stöder inte lågenergiversionen av DDR4, LP-DDR4, och det LP-DDR3 som nu används finns inte tillgängligt i storlekar om 16 GB per modul. Apple menar dessutom att de skulle behöva designa om minneskretsarna för att stöda mer minne, vilket skulle ge mindre utrymme till batterier. Vad det innebär är dock att Apple prioriterat att bygga snygga, tunna och lätta bärbara datorer med bra batteritid, istället för en maxutrustad arbetsdator för proffsen.
Under dagligt bruk är vår subjektiva uppfattning att datorn rullar på snabbt och svarar omedelbart med alla arbetsuppgifter vi har kastas dess väg. Just mängden primärminne kan dock bli ett problem för videoredigerare som jobbar på stora 4K-projekt. När jag hade jobbat en kort stund med datorn, med en webbläsare och tio flikar öppna samt en klient för sociala nätverk öppen, använde systemet strax över 11 GB av de totalt 16 GB primärminne datorn är utrustad med. Om du har för vana att ha andra program igång samtidigt som du renderar stora videoprojekt eller andra krävande arbetsuppgifter kan detta alltså bli ett problem.
Processorprestanda
Datorn är utrustad med en sjätte generationens Core i7-processor som inte skiljer sig radikalt från fjolårets processormodeller, och detta syns också i prestandaresultaten i prestandamätverktygen Geekbench 4.0 och Cinebench R15.
Resultaten för enkelkärniga beräkningar blir 3860 poäng, och för flerkärniga beräkningar blir resultatet 12 259 poäng. Det är faktiskt en liten försämring jämfört med 2015 års Retina-modeller där den enkelkärniga prestandan i Geekbench nådde strax över 4 200 poäng, och i det flerkärniga testet nådde de strax under 14 000 poäng. I Cinebench R15 når 2016 års modell en poäng på 673, vilket är något högre än fjolårets modell som nådde 619 poäng. Som helhet är det alltså en något lägre presterande modell som förhoppningsvis kompenserar detta med bättre energieffektivitet.
Grafik och media
I och med att årets 15-tumsmodell är utrustad med en splitter nya grafikkrets från AMD:s Polaris-generation hade vi förväntat oss ett markant steg framåt här, och det ser också ut som att det är grafisk prestanda som tar det största steget med årets modell. I testverktyget Unigine Valley når årets modell ett resultat på 688 poäng, vilket överträffar fjolårets resultat på respektabla 591 poäng. När vi testade grafikprestanda i verktyget GFX Bench med testscenariot T-rex offscreen 1080p blev resultatet ett rejält steg uppåt. Med en bilduppdatering på hela 271 fps ställs fjolårets modell i skamvrån med sina 183 fps. Dessa resultat gäller dessutom för den enklare grafikkretsen Radeon Pro 455, så än bättre resultat är att vänta om du väljer till Radeon Pro 460.
Lagringsprestanda
Apple har utrustat de nya Macbook Pro-modellerna med vad företaget kallar den snabbaste SSD-lagringen som finns tillgänglig i bärbara datorer idag, och det är vi nog benägna att hålla med om. Under våra mätningar i testverktyget Blackmagic Disk Speed Test nådde vi förvisso inte de 3,1 GB/s som Apple påstår är den högsta teoretiska hastigheten, men läshastigheter på 1 867 MB/s och skrivhastigheter på 1 994 MB/s är inte fy skam på något sätt. Vi jämför också läs- och skrivhastigheten med äldre Mac-datorer vi testat, och då med verktyget Quickbench.
Vi nådde där hastigheter om cirka 2400 MB/s, så det finns med andra ord en begränsning i Black Magic-testsviten. I situationer där du läser stora mängder data från lagringen gör det stor skillnad, men för dig som är van vid läs- och skrivhastigheterna med fjolårets SSD-lagring blir helhetsupplevelsen inte påverkad i någon större grad.