Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Test: Microsoft Surface Book

Microsofts bärbara hybriddator lanseras till slut på svenska marknaden och är tveklöst den bästa reklampelaren för företagets plattform Windows 10.

Välpresterande bärbar upplevelse

När vi testar vad Microsofts senaste bärbara flaggskepp går för är det naturligt att jämföra med Apples senaste motsvarigheter. Apples och Microsofts flaggskepp jämförs faktiskt väldigt bra. Båda använder sjätte generationens Intel Core-processorer istället för den sjunde generationens, och båda använder DDR3-minne istället för DDR4. Båda är begränsade till maximalt 16 gigabyte primärminne. Båda erbjuder samma storlek på SSD-lagringen. Båda ligger på ungefär samma prisnivåer, det vill säga ganska höga sådana. Eftersom vi enbart har testat 15-tumsmodellen av Apples nya Macbook Pro-familj har nedanstående prestandasiffror för 13-tumsmodellen hämtats från de officiella prestandalistorna från mätverktygens leverantörer som Geekbench, GFXBench och Cinebench R15.

Prestanda - processor

Apple må använda samma generation processorer och dessutom processorer i den energisnåla U-familjen, men i motsvarande konfigurationer använder Apple en något snabbare modell. Surface Book är utrustad med en dubbelkärnig Core i5-6300U som tuffar på i 2,4 GHz medan motsvarande Macbook Pro 13-tum använder en Core i5-6267U som tuffar på i 2,9 Ghz.

Detta reflekteras också i prestandaresultaten i mätverktyget Geekbench 4 där Surface Book når 3 513 poäng i enkelkärniga uppgifter och 6 581 poäng i flerkärniga uppgifter, något som Macbook Pro 13-tum toppar med 4 016 respektive 7 952 poäng. I Cinebench R15 får Microsoft 303 enkelkärniga poäng och 117 flerkärniga poäng, även här når Apple något högre resultat med 131 respektive 339 poäng. Båda datorerna upplevs dock likvärdigt snabba under dagligt bruk.

Prestanda - grafik

Om det är ett område där Surface Book på pappret slår Macbook Pro på näsan så är det definitivt grafikkretsen. Macen använder den integrerade grafikkretsen Intel Iris 550 som är mycket kompetent trots att den är integrerad på processorn. I testsviten Unigine Valley saknar vi dessvärre prestandaresultat för Macbook Pro 13-tum, men vi har resultat för Macbook Pro 15-tum som är utrustad med den vassare grafikkretsen Radeon Pro 455.

Denna når ett resultat strax över 13 bilder per sekund i Unigine Valley på Extreme HD-inställningar, vilket Surface Pro kontrar med klart respektabla 10 bilder per sekund. Detta är betydligt bättre än vad Macbook Pro 13 mäktar med, så klar fördel Microsoft här. I testsviten GFXBench T-Rex offscreen-test får Surface Book sämre resultat med cirka 135 bilder per sekund, att jämföra med 170 bilder per sekund för Macbook Pro 13-tum.

Detta resultat är något underligt då Geforce 940M i Surface Book borde vara snäppet vassare än Intel Iris 540 i Macbook Pro 13-tum, men detta kan potentiellt bero på buggar eller begränsningar i GFXBench-sviten. Som det är nu placerar sig Surface Book i samma liga som modeller med enbart integrerade grafikkretsar. Det ska också nämnas att fläktarna i Surface Book blir betydligt mer högljudda vid belastning jämfört med fläktnivåerna hos Macbook Pro 15-tum.

Prestanda - lagring

Precis som Apple använder Microsoft en PCI Express-ansluten SSD-enhet i Surface Book och den utmärkande egenskapen med denna sortens anslutning är att den erbjuder mycket snabb läs- och skrivhastigheter. När vi körde prestandamätning i mätverktyget Quickbench nådde Surface Book inte riktigt upp till de höga nivåer som Apples senaste Macbook Pro-familj skryter med, men det är imponerande god prestanda ändå. Läshastigheten ligger på 1 575 MB/s och skrivhastigheten på 131 MB/s.

Detta är en bit lägre än Apples resultat på 1 994 MB/s respektive 1 867 MB/s, och då är Apples SSD-lagring kapabel att nå än högre nivåer som testverktygen inte är kapabla att mäta. Stor skillnad i lagringsprestanda alltså, men även här är det inte något som begränsar under dagligt bruk. För dig som renderar video eller andra lagringstunga uppgifter kan det dock märkas av mycket tydligare.

Prestanda - batteritid

Microsoft anger en uppskattad batteritid på cirka 12 timmar för Surface Book, men som alltid med officiellt angivna siffror handlar detta om ett bästa tänkbara scenario utan allt för betungande uppgifter. När vi testkört batteritiden med vårt surftest, där datorn upprepat laddar en serie webbsidor till dess att den får slut på batteriladdning, når datorn klart imponerande 10 timmar vilket är snäppet bättre än vad Macbook Pro 15-tum med Touch Bar-remsan orkar med.

När vi kontinuerligt spelar upp videoklippet Tears of Steel i 1080p orkar datorn vara igång i 13 timmar, vilket också imponerar. Men precis som med Apples Macbook Pro-modeller stämmer den officiella uppskattningen inte lika bra när det gäller vardagligt bruk. Jag stötte i regel på varning för låg batteriladdning efter cirka 7,5-8 timmar, vilket är imponerande och bra nog, men inte de angivna 12 timmarna.

Kommentarer
18 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.