Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Test: Microsoft Surface Book

Microsofts bärbara hybriddator lanseras till slut på svenska marknaden och är tveklöst den bästa reklampelaren för företagets plattform Windows 10.

Den platta sidan av Windows 10

När Microsoft introducerade Windows 8 var tanken att det skulle kombinera den traditionella skrivbordsprincipen från Windows 7 med en gränssnittsfilosofi från surfplattornas värld. Det experimentet gick inget vidare bra, men med Windows 10 och de kontinuerliga uppdateringarna systemet får har helhetsupplevelsen faktiskt kommit ikapp Microsofts ursprungliga vision. Med tangentbordsdelen ansluten fungerar Windows 10 som ett vanligt skrivbordssystem och när du kopplar loss tangentbordet, vilket kan göras med både en fysisk knapp och ett virtuellt dito i aktivitetslisten, tillfrågas du om du vill växla till surfplatte-läge. Vice versa gäller när du ansluter tangentbordet igen.

Du kan också välja att systemet ska komma ihåg ditt val och automatiskt växla läge. I surfplatte-läge fokuserar startskärmen exempelvis på de installerade Windows-apparna och delarna av systemet som anpassats för surfplatte-läge, men du kan få åtkomst till de traditionella applikationerna genom att växla till läget för fullständig applikationslista. Aktivitetslisten växlar också till ett enklare utbud av virtuella knappar som utgörs av en bakåtknapp, den universella sökknappen och en knapp som radar upp samtliga öppna program på en översiktsskärm. Det kan fortfarande uppstå situationer där traditionella applikationer inte fungerar optimalt med surfplatte-läge, men då detta inte är datorns primära funktion får vi ändå säga att Surface Book hanterar båda tillämpningsområden föredömligt väl.

Mjukvarubibliotek bättre men inte felfritt

Windows-affären innehåller numera ett flertal riktigt kompetenta appar i de flesta kategorier som en konsumentanvändare kan tänka sig vara intresserad av, men det finns fortfarande en del användningsområden där plattformen faller platt (förlåt). Om du exempelvis vill byta ut en bärbar dator och en surfplatta mot en Surface Book finns det tillämpningsområden hos en surfplatta som inte stöds i Windows-affären.

Ett exempel på det är att litterära konnässörer inte har möjlighet att förkovra sig i Amazon Kindle-appen eller svenska appar som Dito. Att Windows-affären fortfarande är relativt liten jämfört med App Store och Google Play Store innebär också att nya tjänster och appar sällan får en Windows-version samtidigt som konkurrenterna, om den får en version över huvud taget. Detta är återigen bara ett problem för den som tänkt använda surfplatte-delen av Surface Book flitigt.

Säg hej till Windows

Under 2017 kommer ett flertal bärbara datorer lanseras med stöd för Microsofts säkra inloggningsmetod Windows Hello. Detta system kan använda sig av både biometriska inloggningsmetoder som fingeravtrycksläsare men även ansiktsigenkänning via integrerade kameralösningar. Vår första Windows Hello-upplevelse levereras av Surface Book och till största del är det en mycket positiv upplevelse. När du konfigurerar datorn får du alternativet att registrera ditt ansikte som en del av Windows Hello-inloggningen och sedan en alternativ inloggningsmetod om ansiktsigenkänningen inte fungerar, exempelvis en PIN-kod.

Att luta sig fram och logga in genom att bara stirra in i datorn är definitivt smidigt när det fungerar. Windows Hello-inloggningen är dock ganska känslig för omgivningens ljusförhållande och ditt huvuds positionering i förhållande till datorn. Om jag inte lutar mig fram så att huvudet befinner sig några decimeter från kameran misslyckas oftast inloggningen och jag tvingas upprepa försöket. Om jag har kopplat loss skärmdelen och använder datorn i porträttläge tenderar systemet att få det svårare att registrera mitt ansikte, vilket antingen leder till att avläsningen tar längre tid eller misslyckas. Som jämförelse är de fingeravtrycksläsare som plattor och telefoner är utrustade med snabbare och mer pålitliga för vardagligt bruk.

Kommentarer
18 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.