Jag har sett så många, så förbaskat många skärmar, som täcker in påstådda 100±2% av färgrymden XXX som i själva verket är ger helt fel färgåtergivning. Ett klassiskt exempel är en LG-plasma från 2008 påstods täcka in 100% av Rec.709 vilket var helt korrekt. Ja, korrekt, ifall vi talar om xy-koordinater i form av ton och mättnad. I fråga om luminans låg grön primär 50% för högt och allt nyanser av grönt gick i härligt lysande pastell.
Den typen av fel kunde inte dåtidens etablerade programvaror (i synnerhet Colorfacts) påvisa - den mätte endast xy-koordinater och ignorerade Y. Blev något av startskottet för Spectracal och den utveckling som skett senaste åren.
Eller om vi vänder på det hela retoriskt: Ifall en skärm enligt Udact (etc.) täcker in 98% av Rec.709, vad innebär det egentligen? Hur kan man från "98 procent" avgöra vad som är fel? Är det för lite av grönt, rött eller blått? På vilket sätt saknas det 2 procent?
Fast det är klart, tillverkarna älskar den typen av specifikation. De kan skriva att en skärm har "99% av AdobeRGB", som i fallet med Dell UP2414Q och det kan vara precis vad som helst i praktiken.