Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
egenfirma

egenfirma

Medlem
  • Plats Härryda
  • Registrerad 2005-01-31
  • Senast aktiv 2012-05-23
  • Antal inlägg 107

Foruminlägg

De senaste inläggen egenfirma har skrivit i forumet.

Beror ju på hur man definierar "en större mängd". Enligt min definition så är det en kuverttillverkare man behöver - det uppenbara förstahandsvalet blir då Bong. Är det enbart en mindre mängd (upp till några tusen) så kan man gå på någon kuvertgrossist, ett lokalt tryckeri (om det ska tryckas på någon logga eller så), eller en pappersgrossist såsom MAP eller Papyrus.

Ok, det är möjligt, det tänkte jag inte på.

Har inte riktigt hängt med på att ni kör dessa hotell, men det låter klart intressant! Jag ska fundera lite på det och lägga fram det för han-som-håller-i-pengarna.

Jag har en databas i Filemaker som vi är några stycken som behöver dela (koppla upp oss via Filemaker-klienter) samt på sikt möjlighet att lägga ut valda delar av på webben. Någon som kan tipsa om ett webbhotell (eller vad man nu ska kalla det då) som helst har tillgång till Filemaker Server Advanced som man kan lägga det på? Eller är det en omöjlig lösning? Måste man istället hyra en egen server och lägga en egen Filemaker server licens på den?

Det kan vara struligt. Minns vad Björn Rosengren sa... Norge är ju utanför EU, så det är ju export vi pratar om. Fast är det små summor så kan man lägga över det på kunden.

Ja, det finns sätt. Om du omvandlar till AB måste du ha revisor och då bör du be denne om hjälp. Kör du HB kanske du har en redovisningskonsult som hjälper dig med bokföringen och kan hjälpa dig med detta också?

Då är det sannolikt Kagi som säljer - inte ditt företag som säljer och Kagi som förmedlar betalningen (typ som paypal eller payson). I det fallet så måste Kagi ta ut moms, men om de bor och säljer i USA så är momsen mycket låg och man tar bara ut den när man säljer inom sin egen delstat (mycket konstigt system...).

Det bör det vara. Det spelar ju ingen roll i vilket land själva banken ligger. Sen känner jag inte till just den tjänsten.

Precis, allting är relativt. Därför är det så svårt att råda utifrån okända förhållanden. På mitt jobb har vi hundratusentals bilder som passerar varje år och beroende av var de hamnar och vilken upplaga det är på broschyren så hamnar de i djuptryck eller rulloffset. Sen väljs vissa bilder ut och hamnar i arkoffset. Vilka dessa bilder kommer att bli är inte känt från början. Med ett sådant flöde så måste man hitta sätt att effektivisera och försöka bibehålla så hög kvalitet som möjligt. Men självklart är det bättre rent kvalitativt att alltid utgå från RGB.

Hittills har jag inte mött en leverantör som skrattat om jag nämnt stokastiskt raster. Sådana leverantörer går fetbort.

Laminering är ju att man bakar in en plastfilm på det tryckta arket och det bör inte spela någon roll om det är bläck eller lasertoner eller tryckfärg.

BAS-kontoplanen är numera EU-anpassad, vilket antagligen kan leda till förväxlingar... men det handlar alltså om att man byggt om den så att kontona ska hamna på samma ställen i årsredovisningen som i EU-standarden. Fast jag tycker absolut att man ska hålla sig till BAS-kontoplanen även om den är "frivillig".

Ursprungligen av carfo:

Ganska röriga svar på denna ganska enkla fråga om jag får säga så. Låt mig sammanfatta lite och fortsätta mitt korståg mot outbildade grafiska formgivare

Det luktar lite härinne, inte sant?...

CMYK->CMYK-konvertering är självklart sämre än att gå från RGB-original till rätt CMYK-rymd, men rätt gjort kommer man ofta närmare rätt resultat med CMYK->CMYK än utan. Det gäller speciellt om man går från olika tekniker såsom från djuptryck till offset (oavsett ark eller rulle). Och det skulle jag inte ha sagt för fem år sedan...

Sen håller jag med om att inte använda FM-raster i alla lägen förutom med CTP _och_ obestruket papper. Där finns mycket att vinna.

/DGI

Hehe... Sannolikt är det så att de flesta inte går in och ändrar i standardmallarna även om man kan göra det i de flesta program och även om man inte använder sig av rabatter. Men jag håller med om att det är fult/dåligt/opsykoligskt att ha med den kolumnen som standard om den inte används.

hehe... Ganska standard alltså. Jag tänkte sagt Hogia från början. Hur som helst finns ju Hogia till PC.

Det kan man kanske inte säga utifrån denna bild, eftersom de flesta moderna ekonomisystem låter dig layouta egna "rapporter" och "dokumentmallar". Du skulle tex kunna göra denna layout i Hansa, som jag använder, men jag tror inte att den är gjord i det programmet (följer inte mallen som är standard i programmet). Jag tror att ni bör kika på era behov snarare än layoten på fakturorna. Sätt gärna upp möjlighet att utforma fakturorna som ett kriterium!

Ursprungligen av Solid:

Nu tycker jag att du verkar lite bakåtsträvare, du har kanske kommit i kontakt med digitaltryck av den sämre varianten? Har du sett en trycksak från en NexPress eller motsvarande digitaltryckpress tryckt med rätt färgprofiler på bra papper?

Du har i och för sig rätt i att den allra bästa tryckkvaliteten fortfarande är offset, även fast skillnaden idag, på vissa motiv som t.ex. vykort, knappt är märkbar. Men i offset måste du ha en relativt hög upplaga för att det ska löna sig i och med att intagstiden och plåtframställning är relativt kostsam. Nu ska priserna i mina exmeplar inte tas på blodigt allvar, men 1kr/vykort om man trycker 1000 ex låter inte som ett högkvalitativt offsettryck måste jag säga.

Nja, jag är nog ingen bakåtsträvare. Digitaltryck är ju utmärkt för mindre serier och framförallt personifierat tryck. Och visst kan man få en duglig kvalitet också. Kan bara inte se att digitaltryck är rätt lösning i det här fallet. Som du själv skriver så blir det förbannat dyrt. Det här upplägget är ju som klippt och skuret för en mindre offsetpress och då har digitaltrycket inte en chans. Sen missar du totalt min poäng när du skriver "1kr/vykort om man trycker 1000ex"! Man trycker ju 5x1000 ex. Samtidigt. Det är en förutsättning för mitt resonemang. Räknar vi enbart på ett enda vykort i 1000 ex så kan det mycket väl löna sig med digitaltryck!

Eclipse: du har rätt i att brytgränsen mellan digitaltryck och offset åtminstone teoretiskt höjs kontinuerligt, men det är ännu så länge rätt långsamma rörelser. Det beror bland annat på att arkoffset pressas av rulloffset som pressas av djuptryck. Det finns alltså en överkapacitet på marknaden totalt sett, så det är inte så enkelt som det kan se ut i teorin...