Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
suddgummi

suddgummi

Inte helt 100
  • Plats Irland
  • Registrerad 2010-01-12
  • Senast aktiv 2021-11-10
  • Antal inlägg 2276

Foruminlägg

De senaste inläggen suddgummi har skrivit i forumet.

Ursprungligen av sextontio:

Jag använder OVPN.

Jag kör redan OVPN, men skulle vilja prova en annan leverantör som har fler servrar att välja på, där tycker jag OVPN är lite begränsat just nu. Helst hade jag sett så att hela Skandinavien fanns med och gärna också Australien och Nya Zeeland.

Jag står inför förnyelse av min VPN-tjänst och letar alternativ. Jag lutar lite åt antingen ProtonVPN, Mullvad eller PIA. Helst hade jag velat ha en tjänst som antingen har, eller är på gång med (har en tidsplan), stöd för Wireguard. Anledningen till det är för att jag skulle vilja köra VPNen direkt i routern och Wireguard har en effektivare (kernelbaserad) kryptering. I dagsläget routas all trafik via en server internt och om jag behöver ta ner den av nån anledning får resten av familjen krupp.

Jag förstår att det inte är många som stöder Wireguard ännu eftersom det fortfarande är rätt nytt och oprovat men jag skulle fortfarande vilja ha möjligheten.

Förutom Wireguard har jag som krav att de ska ha flera servrar att välja på, inte befinna sig i USA, UK eller andra länder med stark övervakningskultur och jag vill att de har bra kommunikation med sina kunder/användare.

Är det nån som har några förslag som jag kan undersöka?

Ursprungligen av kenjon:

Har jag missat något? Fjärrstyrning finns ju inbyggt i OSX sedan hur länge som helst.
Ett bra tillägg är ScreenSharingMenulet
https://itunes.apple.com/se/app/screensharing...

Tänk dig att du har flera skärmar på ditt skrivbord, varje skärm kopplad till en separat dator (kanske med olika operativsystem). Hur ska du kunna kontrollera dem utan att ha fler än en mus eller ett tangentbord? En KVM switch är en möjlig lösning (med bara tangentbord och mus inkopplat) men då behöver du ju byta källa själv. Med Synergy (och liknande program) har man en mjukvaru-KVM. Med en sån lösning behöver man bara dra muspekaren över till den skärm man vill kontrollera och all input skickas automatiskt över till den datorn.
Det är fantastiskt smidigt. Jag har använt Synergy på Mac, Windows och Linux i flera år. När man väl vant sig är det svårt att inte ha det.

Ursprungligen av amandareventlid:

Jag skulle också bli rätt glad om det blev Pancake eller kanske Pecan Pie.

Jag tror inte på pancake. Det blir alldeles för lätt med skämten. "Lying flat" t.ex. Det tror jag inte Google vill förknippas med ?

Ursprungligen av Innis:

Jasså har dom det. Kan du vara spå snäll och visa det.

https://support.apple.com/en-us/HT203099

Men jag tycker att dubbla SIM bör innebära att man kan använda den samtidigt. Nuvarande lösning från Apple kräver såvitt jag förstår att man switchar själv.

I Android finns väl denna funktionalitet inbyggd i operativsystemet?

Ursprungligen av xms67:

Passar på att ställa en fråga om dessa mätningar som jag funderat på länge. Vad effekten av bra resultat för Multi-Core blir är inte så svårt att räkna ut. Men vad blir effekten av bra resultat i Singel-Core? Jag tänker att om ett arbete som processorn ska utföra går för segt i Singel-Coreläget så hoppar Multi-Coreläget in och ”fixar till det”. Effekten blir då ökad strömförbrukning. Är det så enkelt? Eller kan datorn ligga kvar och sega i Singel-Core och inte hoppa över till Multi-Core? Dvs att det inte är processen i sig som bedöms utan vilken process processorn kör..? Att man så att säga programmerar vissa processer att bara använda Singel-Core? Blev frågan begriplig?

Jag kan göra ett försök att svara

Kort svar: det beror på hur duktiga programmakarna är eller om programmet kräver flertrådighet.

Längre (men fortfarande förenklat):
Ett program skalar inte per automatik över flera processorer/kärnor. Vill man dra nytta av flera kärnor kallar man det för att man har concurrency (samtidighet). När man implementerar programmet delar man upp det i flera "arbetare" som vanligtvis utförs i olika trådar. Dessa trådarna drar man sedan igång och låter dem utföra det arbete man kräver av dem i bakgrunden och får dem att rapportera tillbaka till huvudtråden ("appen") när de är klara eller medan de arbetar. Operativsystemet ser till att distribuera dem över det antal processorer/kärnor som finns tillgängliga och att de exekveras "samtidigt". I iOS och macOs kan man använda Dispatch om man vill för att skicka iväg olika arbetsblock. Det finns även POSIX pthread (i exempelvis macOs, BSD, Linux). Under Android kan man använda sig av Javas concurrency.

Att dela upp programmet så här är väldigt vanligt att man gör då man har många eller långa beräkningar att utföra, t.ex. i ett spel eller vid renderingar. Då kan man återgå till att serva användaren och låta bakgrundsaktiviteten göra sitt tills den har nått att meddela.

Den största fallgropen med samtidighet med trådar är att de delar samma minne vilket gör att komplexiteten ökar om trådarna behöver ha tillgång till detta minnet. Man ska inte skriva/läsa till samma minnesadress från flera trådar samtidigt vilket gör att man får introducera spärrar med t.ex. mutex eller semaforer om den funktionalitet som man åberopar från sitt program inte är trådsäkert. Gör man inte det kan man få oväntade resultat eller krascher.

Jag vill påstå att ett högre resultat i Single Core ger mig mer som normalanvändare än Multi Core, om du inte kör massa beräkningstunga program eller spel.

Praline eller Pastille kanske. Profiterole är nog för udda (läs: amerikanerna känner inte till dem vid det namnet)

Jag hade tyckt att det varit roligt om de hade döpt den till "Princess cake" eller "Punsch praline"

6/10. Fler rätt än vad jag trodde. Mest gissningar.

Ursprungligen av Ljung:

Avaktivera din annonsblockerare

Låter jag uBlock Origin blocka annonser här så ser jag heller inga frågor.

Eller lägg till ett eget filter:
@@||www.opinionstage.com^$domain=www.99.se

De har ju sålt ett AIY Voice Kit ett bra tag. Det nya med det kitet är väl att Raspberryn nu ingår?

7/10
Stjärnstatus: Elvis Presley

Ursprungligen av calinou:

Tråkigt att det kan vara problem med det pga vill inte uppdatera office just nu pga platsbrist på min dator och det är inte många saker jag behöver göra i Excel. Skapa några små databaser. Ska kanske prova med Excel online.

Kan du använda dig av Numbers istället? Om det inte är några Excelspecifika funktioner du behöver.

Undrar om de kommer göra samma sak med Whatsapp och Instagram-apparna? Whatsapp ska ju visserligen vara krypterat men jag litar inte helt på Facebook

Jag använder Prompt. Funkar bra för mina behov.

Ursprungligen av keptang:

@suddgummi, jag hade missat totalt att det går att köra Linux på Baytrail-tablets nu, då har jag något att göra ikväll med min Dell Venue 8 Pro.

Jag kör faktiskt Docker på den VM som kör Plex, som körs i Docker.
Har dock inte haft tid att flytta över det som ligger på den andra VMen (nginx/NextCloud etc) till den andra. Men det ska jag försöka hitta lite tid till.
Men nu lurade du in mig att experimentera med min Venue.

Det fungerar i dagsläget ganska bra tycker jag, även om det fortfarande är stabilare i Windows.
Jag har hämtat mycket information härifrån: http://www.studioteabag.com/science/dell-venu...
Har en USB WLAN/BT 4.0 dongel för det inbyggda fungerar sådär (samma fel som i Windows, helt plötsligt kan Wlanet bara sluta fungera). Det inbyggda BT inte alls... En http://www.edimax.com/edimax/merchandise/merc... inhandlades för att få det att funka med både wlan och BT.

Ursprungligen av SweSG:

Funderat på att lägga in Arch Linux på test på någon Raspberry Pi! Jag gillar dock Raspbian. Kör Raspbian Lite oftast. Gör sitt jobb, och sällan den strular. Kanske lägga in Arch Linux på en Dell T20 istället. Dock skönt med Ubuntu. Tar typ 5 minuter att installera, 5 minuter för lite uppdateringar. Lite småpill för att få bort Ubuntus fula tema och mappar. Sedan är det klart!

Jag kan trycka in Rasbian Lite om jag vill testa nåt snabbt, men faller strax tillbaka till Arch. Det är en högre tröskel helt klart, men guiderna i Wikin (den för vanliga Arch) är helt suveräna.
Annars låter det ju nästan som att vanilla-Debian hade passat dig om du ändå strippar bort Ubuntugrejerna
Jag har watchdogen igång på alla mina RPi också, så behändigt att den startar om sig om man strular till det.

Som sagt föredrar jag en rullande release, eftersom man inte behöver installera om den, bara köra en "pacman -Syyu" och se glad ut. För en produktionsserver hade jag nog valt en LTS variant av någon Linux dock, men inte för mitt hemmamekande

Jag har använt Linux i någon form sen i alla fall 1997. Provade lite grand runt 1995 första gången om jag minns rätt. Farsan hade köpt nån bok om Linux. Då var det Red Hat och openSUSE som gällde som servrar hemmavid tillsammans med ett par Netware (min farsa jobbade som IT-tekniker och driftsatte stor- och minidatorer). På skrivbordet var det dock Windows även om jag dual-bootade Slackware. Körde Slackware under kanske en 5-års period innan jag testade Linux From Scratch, Gentoo och Debian. De sista 10 åren har det istället varit Arch Linux på både mina servrar och på skrivbordet. Föredrar en rullande release. Har alltid någon form av Ubuntu tillgängligt i en virtuell maskin dock, eftersom en del toolchains är uppsatta med Ubuntu som bas och jag orkar inte längre pilla för länge om jag bara vill testa nåt snabbt och lätt.

Om jag ska välja en Ubuntu-varient måste jag säga att jag är svag för Xubuntu. Rent och snyggt. Men om jag ska vara helt ärlig så föredrar jag vanilla-Debian gentemot Ubuntu. Antagligen är det för att det i början när det kom kändes "nerdummat" och nästintill alla guider man läste körde sudo hit och sudo dit på alla kommandon, oavsett om det behövdes eller inte och utan att be om lösenord (om jag minns rätt). Att inte be om lösenord innan man kör kommandon som root är oansvarsfullt, tycker jag.

Nåväl, hemmavid ser det ut som följer på Linuxfronten:

Server - Arch Linux som kör webserver (niginx), fildelning, Emby-server, TimeMachine, OpenVPN, PiHole, en trådlös accesspunkt samt distcc-server för både ARM och x64. Har du någonsin kompilerat Linuxkerneln direkt på en Raspberry förstår du vilken plågsam upplevelse det är.
Desktop/laptop - Arch Linux, men jag har ett gäng virtuella maskiner också med Debian, Tiny Core och Ubuntuvarianter (förutom Windows och FreeBSD).
Tablet (Dell Venue 8) - Arch Linux och Windows 10 dual-boot.
Raspberry Pi - har ett gäng, men de flesta kör Arch Linux ARM (med / monterad ro för att minska SD-kortskorruption) eller Tiny Core. Våga vägra Raspbian

@keptang, varför kör du inte Docker/LXD/LXC-containers om du använder de virtuella maskinerna för att hosta servrar?