Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
suddgummi

suddgummi

Inte helt 100
  • Plats Irland
  • Registrerad 2010-01-12
  • Senast aktiv 2021-11-10
  • Antal inlägg 2276

Foruminlägg

De senaste inläggen suddgummi har skrivit i forumet.

Mirroring360 finns om man vill prova. Finns för flera plattformar. Om du provar recensera gärna

Ursprungligen av SweSG:

Den har dock du skrivit i så säkert läst redan.

Jupp, men missade helt att Proton hade en fri variant också. Ovpn har börjat strula lite för mig nu de sista månaderna, så jag är villig att ge nån annan ett försök.

Ursprungligen av SweSG:

ProtonVPN kör jag. Nöjd! 480 spänn för ett år. Får ut över 200Mbit/s både upp och ned.

https://protonvpn.com/

Intressant! Jag kör https://www.ovpn.se själv, men jag har faktiskt en Protonmail, så varför inte fortsätta med Protonvpn... Var det enbart en prisfråga för dig som gjorde att du kör på 480 kr/år varianten eller var det något annat? För mig räcker det om det toppar ut med 200Mbps (har bara 30/10).
Jag signa upp på den fria varianten nu så kan jag testa lite. Tyvärr hade jag velat ha fler enheter, men det går ju att lösa med en egen OpenVPN server hemmavid som man kan koppla upp sig via... Jag har fortfarande ett par månader kvar på Ovpn så jag har tid att testa

Det som talar för PIA eller Protonvpn är möjligheten att välja på många fler servrar/länder där Ovpn inte har ett stort urval. De har mig veterligen bara Canada, Tyskland, Nederländerna och Sverige. Jag kan inte hitta listan med länder för Protonvpn annat än i dashboardet när man loggat in, men de som jag tycker är viktiga finns där, Sverige, USA och Storbritannien. De sistnämnda har koppling via Schweiz (eller Island för USA) vilket känns bra att de tunnlas en extra gång på grund av lagstiftningen i de länderna.

För den intresserade, en närmare titt på vad som skiljer från föregångaren http://blog.pimoroni.com/a-deep-dive-into-the...

Förresten, visste ni att det är det Umeåbaserade företaget Proant som står bakom den trådlösa antennen? Det är andra samarbetet dem emellan (vad jag förstår). Första gången var på Raspberry Pi Zero W för ett år sen eller så eftersom antennen på förra RPi3 var en ytmonterad historia som inte fick plats på den mindre Zeron.

Ursprungligen av amandareventlid:

Haha, det var snabbt jobbat! Vad tyckte du då? Har du kollat på Parks and Recreation?

Min sambo är helt såld på den serien. Jag har tittat på nåt avsnitt men jag har väldigt svårt för Amy Poehler och den typen av skådespeleri/komedi som serien bjuder på. Not my cup of tea...

Ursprungligen av amandareventlid:

Vad ska ni göra med era nya Raspberry Pi:s? Är det något som ni saknar som de borde uppdaterat men inte gjorde?

Jag hade velat se x265, dubbla mängden RAM, eMMC och dedikerat Ethernet. Gärna 2xSATA också. Men då kommer man ju snart upp i det läget att man lika gärna kan köpa sig en Mini-ITX+SSD om man inte behöver GPIO och en liten formfaktor...

En av de mest intressanta nyheterna tycker jag är PoE. Det bäddar för att kunna integrera de mer i kommersiella lösningar och förhoppningsvis kan man då få till en mer stabil strömförsörjning. Även deras rekommenderade/officiella aggregat kan få den lilla blixten att visa sig.

Jag hade också gärna sett ett officiellt stöd för Android, inte bara Android Things. Det hade varit en utmärkt utvecklingsplattform för allt vad det gäller Android om stöd kommit både för vanliga Android såväl som Android TV. En RPi tillsammans med deras touchscreen med Android på hade blivit en riktigt bra grej tror jag, för de gränssnitten som finns för Linux lämnar en del övrigt att önska om man ska använda touchscreen och tröskeln för att skaffa en massa enheter blir rätt hög kostnadsmässigt.

Just minnet, ethernet, x265 och Android-stöd var anledningen till att jag skaffade en Odroid-C2 för ett tag sen. Jag är mycket nöjd med den men jag gillar communityt och stödet för allt möjligt som man får med RPi. RPi Foundation har ju en annan infallsvinkel än vad Hardkernel har vad det gäller deras enkretsdatorer där RPi Foundation inriktar sig mot lärande.

Jag har en RPi3 i ett NESPi case vid TVn för retrogaming, ett par RPi Zero W (och en RPi1) för loggning av CAN data ur fordon (varav en ska byggas in i en gammal Garmin GPS låda med touchscreen), en RPi Zero W som övervakningskamera (som sitter på en rigg med två servon för pan/tilt), en RPi2 i huset i Sverige som skickar data om strömförbrukning/temperatur via en 4G dongel och en Rpi3 med den officiella touchscreenen för att utveckla touchgränssnitt (även om jag inte är så aktiv).

Idag, passande nog på pi-day 3.14.2018 (som amerikanerna skriver), har Raspberry Pi 3 model B+ lanserats.

https://www.raspberrypi.org/blog/raspberry-pi...

Kanske är intressant för några här (tänker på dig @SweSG )

Snabbare processor, 802.11ac, gigabit ethernet (fortfarande via USB ) mm. Tyvärr samma mängd minne men samma formfaktor så alla lådor ska passa.

#nyhetstips

Kan man inte lägga in en logga som en svg-tagg? Jag antar att loggan nu är modern och gjord med vektorgrafik. Kommer de vanliga klienterna i datorer och mobil stödja det tror ni? Det skulle ju inte komma med som en bilaga då eftersom det är del i html-koden för mailet och man kan ha en annan signatur för klienter som bara kan rendera text...

Ursprungligen av ekloev:

Nej garantin appliceras inte per automatik när du bygger hus eller flyttar till ny bostad, det är bara en garanti om att du ska ha den kapaciteten i Sverige. Om du bygger hus där det finns någon form av bredband (landburet/mobilt bredband) som uppfyller kraven på 10 Mbit/s blir det ingen subventionering. Om du däremot skulle bygga hus eller flytta någonstans där det inte finns någon form av bredband som uppfyller kraven kan du ansöka om att få bredbandsgarantin, och då skulle det kosta dig 5 000 kronor som betalas ut till den operatör som tar sig an uppdraget i upphandlingen.

Det blir intressant att se vad det finns för andra begränsningar (förutom taket på 400kkr) och hur denna förordning kommer att tolkas. Jag antar t.ex. att det bara gäller där man är folkbokförd eller kan man få stöd till sin sommarstuga/fjällstuga om man kan bevisa att man bor där "stadigvarande" under längre perioder på året (t.ex. om man jobbar som säsongare eller är pensionär)? Går det att få stöd om man har dubbel bosättning om den ena bostaden har internet men inte den andra?

Vad händer om den lösning man kan få har en begränsning i hastigheten efter en viss förbrukad datamängd eller om den stängs av helt? Jag tycker det är vagt uttryckt i förordningen:

Citat:

3 § I denna förordning avses med funktionell tillgång till internet att det finns en fast nätanslutningspunkt som är utformad så att data kan tas emot med en hastighet om lägst 10 Mbit/s.

Finns det någon slags rimlighetsklausul för månadskostnad för alternativa uppkopplingar? Bredband via satellit (t.ex. https://europasat.se/) borde väl i princip täcka hela Sverige, men det är för 799 kr/mån (för hastighet över 10Mbps). Finns det någon annan aktör än dessa (oligopolsituation)? Alla deras abonnemang verkar ha en begränsning i överföringshastighet efter en viss förbrukad mängd data, men inte att det stängs av i alla fall.

Hur ska man ta reda på "om det är sannolikt att sökanden inom rimlig tid kan få tillgång till telefoni och funktionell tillgång till internet till en kostnad som inte överstiger 5 000 kr"? Räcker det med ett samtal till kommunen (för kommunalt fiber) eller till Skanova för att höra sig för eller är det något som PTS har koll på? Varför är telefoni med i 4§ men inte i 3§?

Citat:

4 § Stöd lämnas för åtgärder som ger tillgång till telefoni och funktionell tillgång till internet i privatpersoners stadigvarande bostäder och i företags fasta verksamhetsställen, om sådan tillgång saknas.

Sattelitbredband skulle ju kunna ge IP-telefoni också, eventuellt med latens som för tankarna för mig tillbaks till 1990-talets samtal till södra Europa

Ursprungligen av CekariYH:

Man tycker ju att Apple borde begränsa till max en vecka eller månad... blir ju lite löjligt med år och flera år

Ursprungligen av reboot81:

Jo, flera decenneriers utlåsning är lite löjligt. 3 mån är rimligt. Under den tiden åk man kunna radera alt läsa upp via iCloud.com anser jag.

Kanske hade det varit bättre med en valbar maxtid? En vecka/månad eller 3 månader kanske är ok för oss vanliga dödliga, men kanske inte okej för andra (kanske där det finns känslig företagsdata i mail eller liknande).

Remoteservice-filerna verkar vara besläktade med ett Symantec-program så det kanske hjälper att få väck alla spår av de programmen. De har en avinstallerare som tar bort alla deras program/filer: https://support.symantec.com/en_US/article.te...
Jag vet inte om det tar bort alla remoteservice-filer.

Ursprungligen av kenjon:

De jobbar på olika sätt, TM på filnivå, SuperDuper eller CarbonCopyCloner kör på bitnivå. De senare mycket snabbare.

När kom det stödet för SuperDuper? Såvitt jag vet kör den med filnivå så du kommer inte få klonat Recovery partitionen.

Ursprungligen av johnh3:

Har sett en del uppgifter om att den har KaiOS:
https://www.kaiostech.com

Så den är lite mer avancerad än en ren dum mobil trots allt.
Kanske tänkt för marknaden i Indien där Reliance JIO är en storsäljare med samma operativsystem.
Vi ser den nog bara som en nostalgimobil. Men jag tror ändå det finns en publik för en enkel telefon med en del appar och lång batteritid.

Min styvfarsa är en typisk användare av denna typ av knapptelefoner med fysiska knappar och möjlighet att fysiskt "låsa" tangenterna. Han vägrar smartmobiler, punkt. Han hade 8110 när det begav sig och har använt Doros flippmobiler i flera år. Får hoppas att denna är av bättre kvalitet på luckan än den gamla, det var egentligen den enda större bristen på den.

Att ha fingeravtrycksläsaren ens i närheten av kameran måste väl ändå vara rätt kasst? Risken att man solkar ner kameralinsen/-glaset/-plasten är väl rätt mycket högre än om man hade haft den i en knapp på sidan (typ som Sony Z5) eller med mer mellanrum mellan kamera och läsare?

Håller med! Kommer ni att ta in och testa laptopen och plattorna?
Jag har fortfarande en sweet spot för Thinkpaddar, med tanke på livslängd och utökningsmöjligheterna de ger mig, men Matebooken ser väldigt intressant ut där med tanke på möjligheten att ansluta externt grafikkort.
Går det då att ladda via samma sladd när grafikkortskabinettet är anslutet eller är det en extra sladd som krävs för det? Hur gör man med alla USB-tillbehör? Går de att koppla in i kabinettet?