Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
suddgummi

suddgummi

Inte helt 100
  • Plats Irland
  • Registrerad 2010-01-12
  • Senast aktiv 2021-11-10
  • Antal inlägg 2276

Foruminlägg

De senaste inläggen suddgummi har skrivit i forumet.

Ursprungligen av Dalle:

Har vi fått DoH/DoT i iOS14?

Ser så ut.

Min fru köpte en iPhone 11 pro nyligen och den hade en 18w laddare med USB-C i lådan.

Mitt svar är nej om det är USB-C som den kommer med. Men nästa generation så...

Man kan försöka använda en limpistol och limma fast en liten trästav och sen försiktigt försöka dra ut bucklan samtidigt som man stödjer runt om. Så kan man fixa bucklor på bilar, fast man då använder ett mer anpassat verktyg.

Jag skulle tro att det är för en smart laddplatta. Typ som Xiaomis Smart Tracking Pad (https://www.youtube.com/watch?v=lg4mmkHbfVQ) fast istället för att vara motoriserad är själva laddpucken hängandes på nåt sätt och med hjälp av magneterna kan pucken och telefonen placeras optimalt på ett "magiskt" sätt, utan motorer

Ursprungligen av pepperoni:

Hittade en lösning på detta,
Öppna Mailprogrammet och öppna inställningar , Allmänt. Ändra till Microsoft Outlook.app
Klart.

Det är det "rätta" sättet enligt Apple. Helt värdelöst tycker jag, den inställningen bör vara i systeminställningarna.
Jag hade samma problem att sätta standardprogram på min jobbmac men Mail vill att du skapar ett konto innan du kan ändra, vilket jag inte ville.

Lyckligtvis har Microsoft ett verktyg som kan ändra för dig, SetDefaultMailApp: https://docs.microsoft.com/en-us/outlook/trou...

Varför de inte har funktionen i Outlook direkt är konstigt dock.

Jag tycker det låter som hårdvarufel. Jag hade kört diagnostiken först innan jag lagt mer tid på den https://support.apple.com/sv-se/HT202731

Det är inte så att det är nåt fel med kylningen på processorn? Du kan köra Intels verktyg för att kika på vilken temperatur som den rapporterar och vilken processorfrekvens den körs i. https://software.intel.com/content/www/us/en/...

Du kanske kan be om att få en IPv6 adress istället för en publik IPv4?

Om inte det fungerar kanske du kan använda dig av en omvänd tunnel, alltså att den servern som du vill ansluta till ansluter till dig istället och du kommer åt den genom en lokal port. Det förutsätter dock att du på landet får en publik IP adress som du kan knyta till en DDNS tjänst som nämnts ovan.

På din klient (landet) har du en SSH server nåbar utifrån och med jämna mellanrum försöker din server (staden) koppla upp sig. Hur det fungerar kan du läsa mer om här: https://unix.stackexchange.com/questions/4623...
Det är hyfsat enkelt om du har en macOs/Unix/Linuxburk att göra detta på. Du får tänka på att göra port forward i din AE till den klientmaskin som servern kopplar upp sig mot.

Vill man kan man också fundera på att installera macOs server på klientmaskinen och koppla upp servern den vägen. Hur det kan gå till kan du läsa här: https://www.imore.com/how-setup-your-own-vpn-...

Billigare (och fulare) alternativ finns ju också : https://www.amazon.co.uk/Computer-Bracket-Des...

Och två av hjulen är låsbara!

Ursprungligen av Smekis:

Går att ställa in 60 Hz, 120 Hz och 240 Hz i inställningarna på skärmen, så jag testade 60 Hz. Det enda som hände var att man inte kunde välja upplösningar under Scaling längre utan det var mer en DPI-setting (fontstorlek-väljare typ).
Får nog hålla mig till att köra två kablar och "picture in picture" på skärmen, då får jag trots allt full upplösning men lösningen är inte så vacker.

Nu tänkte ju inte jag att ställa om på skärmen utan på Macen. Switchresx kan hjälpa till att få till rätt inställningar från din Mac och är gratis att prova. MacOS egna inställningar lämnar en del att önska ibland.

Det är väl inte säkert att din mbp kan köra displayen i native upplösning och uppdateringsfrekvens (jag har inte kollat på specarna). Eftersom det är en gaming skärm antar jag att den är typ 120 eller 144 Hz?
Testa SwitchresX och se om du kan köra den på en annan uppdateringsfrekvens (60/75Hz etc).

Ursprungligen av iSweden:

Med KeePass kan du utöver lösenordsfilen även ha en nyckelfil.

Och i en del klienter touch id (jag använder keepassxc).

Ursprungligen av BlackSmp:

Eller? Det blir spännande att se vad som hönder

https://www.macrumors.com/2020/06/28/kuo-no-charger-in-iphone-12-box/

Det är rätt skoj att läsa kommentarerna i den tråden Många som inte tycker att det skulle vara en bra idé. Jag tycker det låter alldeles utmärkt, varför i hela världen skulle jag behöva lägga ytterligare en laddare i min låda som redan svämmar över med dem? Vi har bättre laddare som vi använder. Och vad ska jag göra med de trådade lurarna som jag aldrig använder? Slänga dem? Bättre att inte lägga med dem från början och låta konsumenten göra ett medvetet val.
Ur miljöhänseende låter det vettigt också. Behöver man en laddare kan man väl lägga med en när man köper telefonen, likaså med lurarna.
Man får bara hoppas att de sänker priset något, vilket de kanske kommer göra för att det ska vara lite snyggare i marknadsföringen (hur mycket det nu kan röra sig om, typ $25 eller så).

Det behövs någon som går i bräschen för att få en förändring. När det gäller telefoner och elektronik verkar det som att det som Apple gör, det blir "norm" även om det blir mycket knorrande i början. De får mycket skit (ofta befogat), men verkar också ha en vinnande modell för att få folk att acceptera förändringar...

Blir intressant att se vem som har rätt i slutändan.

Ursprungligen av Gäddnos:

Är det verkligen så, sköter inte en modern kompilator så att det blir rätt när den pruttar ut den körbara koden?

Ja det stämmer i princip. Så länge som programmen inte gör något som är specifikt för en viss hårdvaruarkitektur (vilket väldigt få program gör).

Jag tror problemet snarare är att paketera programmen. Om ni minns när universalbinärerna (var det väl de hette?) kom vid övergången mellan PPC och Intel var det ju ibland problem att man hade fel applikationsfil (typ man laddat hem en binär med enbart Intel när man satt på en PPC Mac).

Ett annat problem är att testerna man kör i en modern mjukvaruutvecklingskedja kan behöva ha en ARM arkitektur att köra på, så en Mac mini med ARM borde lanseras samtidigt så de kan integreras i byggmiljön (kompilering kan ske på en Intelmaskin utan problem). Ett gäng MacBookar i ett serverrack tror jag inte är så realistiskt.

Ursprungligen av iSweden:

Nu har jag labbat lite.
Din variant använder "append"/bifoga, dvs plustecken efter variabeln COPY, inom for-loopen. Vilket medför att COPY redan har alla strängar, och därmed gör det ingen skillnad att skicka ut resultatet med echo. Detta ger samma resultat:

Nej, det är inte riktigt. Skickar jag inte ut filnamnet i loopen så fungerar inte nästa steg i Automator för mig, att skicka den processade filen till papperskorgen.
Det är alltså inte innehållet i filen som skickas ut till stdout utan själva filnamnet som kan vidarebehandlas i nästa steg.

Ursprungligen av iSweden:

Synd att strängarna sammanfogas helt utan avdelare, ex. med komma.
Det kan det åtgärdas med: COPY+="$(/usr/local/bin/zbarimg -q --raw "$f"),"
Och sedan tas sista kommat bort med: echo -n ${COPY%,} | pbcopy

Alltså kan hela skriptet skrivas:

for f in "$@"
do
  COPY+="$(/usr/local/bin/zbarimg -q --raw "$f"),"
done 

echo -n ${COPY%,} | pbcopy

Absolut, avdelare kan vara käckt att ha, men som sagt fungerar inte hela skriptet när du tar bort echo i loopen. Om man inte vill att filen tas bort automatiskt via automator går det ju bra att göra så. Eller om man inte vill att den ska placeras i papperskorgen kan man ta väck den direkt med rm i skriptet.
Men "problemet" med en avdelare är att det kan vara så att du har ett komma i QR-koden. Hur ska man hantera det? Mig veterligen är en separator ingenting som QR reglerar och det går utmärkt att lägga in ett komma in en sträng och QR-koda den. Samma problem uppstår ju även med lösningen att skicka koden till en fil. Radbrytningar är ju också okej att QR-koda, så hur håller man isär vilken fil som gav vilket resultat? Man skulle kunna skapa en fil per QR-bild (typ kalla den filnamn.qr via typ ${f%.*}.qr).

Sen finns det " inne i strängen omgiven av ". Det ser inte snyggt ut och är inte heller nödvändigt. Går lika bra med COPY+=$(/usr/local/bin/zbarimg -q --raw "$f"),

Ett tips för att ta bort sista tecken är att göra ${COPY%?} om du inte vill hålla reda på vilket tecken du använde som avdelare (du behöver alltså bara ändra på ett ställe om du vill ändra avdelare).

Ursprungligen av iSweden:

Du kan ha rätt i att min tidigare lösning är mer bash-beroende. Jag är inte så djup insatt i detta. Tydligen kallas metoden Glob eller "Extended Globbing":
http://mywiki.wooledge.org/glob#nullglob
https://www.linuxjournal.com/content/bash-ext...
"@(pattern-list) Matches one of the given patterns"

Ah, då jämför du inte filändelser, utan om filnamnet finns. Du får en lista med filer att jämföra med (de som matchar de filändelserna som du har specificerat). Jag får inte det att fungera i zsh (det kanske är nån inställning).