Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
suddgummi

suddgummi

Inte helt 100
  • Plats Irland
  • Registrerad 2010-01-12
  • Senast aktiv 2021-11-10
  • Antal inlägg 2276

Foruminlägg

De senaste inläggen suddgummi har skrivit i forumet.

Ursprungligen av onnyt:

Till vad behöver du mer än 5W?

iPad, snabbladda telefon, allt möjligt. 1A är inte mycket att hänga i granen.

Jag hade hellre sett att de inte skickade med en laddare alls. Det skulle EU kunna besluta om.
Jag kan inte vara ensam om att ha flertalet laddare liggandes i lådor? Vi har dessutom installerat några eluttag med USB så vi använder laddarna i princip bara när vi reser nu.

Ursprungligen av frazze:

Det är något underligt med den första ASUS:n som agerar router. Den ger dig max fart via ethernet-sladden (mellan de två ASUS:arna), men bara en bråkdel via wifi. Du måste fortsätta att eliminera/utesluta felkällor genom att tex bara köra med ASUS #2 som router (utan ASUS#1 som AP).

Det är antagligen så att TS inte kopplat grejerna helt riktigt. Antagligen ligger både ASUS routern och ISPns router och lyssnar på samma IP-adress (192.168.1.1 som det ser ut på föregående bilder). Då brukar man få såna här problem. Att det blir riktigt när det surfas via sladd är underligt, men kan ha nåt att göra med hur switchen i ASUS-routern är uppbyggd (hur den skickar vidare paket).

@bodal59 - Hur är grejerna kopplade? Hade du kopplat in WAN kabel från ASUS routern till den bryggade porten (port 4) på din ISPs router? Vad har du för IP-adresser?

Ursprungligen av tobpet:

Jag får välja nätverk och jordgloben snurrar, men processen stannar efter ca. 25% och jag får ett utropstecken samt felmeddelande "apple.com/support -2003F".

Försök med en nätverkssladd om du kan istället för wifi, det är en ganska stor fil som ska laddas ner och en stabil anslutning är viktigt

Ursprungligen av iSweden:

Nu har jag uppdaterat och startat om. Hittar dessa filer vid sökning på hasplmd:

/Library/Application\ Support/HASP/payload/com.aladdin.hasplmd.plist
/Library/Application\ Support/HASP/payload/hasplmd
/Library/LaunchDaemons/com.aladdin.hasplmd.plist
/usr/local/sentinel/hasplmd

Varav det ser ut som att filerna i /Library/Application\ Support/HASP/ är de gamla och orörda.

Jag har inget som installerar denna process, men en snabb googling ger att du nog kan ta och inaktivera demonen och fortfarande använda din kalibrator: http://www.babelcolor.com/os_x_compatibility....

Du behöver köra kommandot i terminalen i installationsprogrammet (efter du startat internet recovery), inte innan du startar om.

Ursprungligen av tobpet:

Har testat att ändra systemklockan också och jag tror det skulle kunna funka om jag skulle ha rätt version av Snow Leopard på mitt USB-minne. Nu blir det lite av ett moment 22 när jag behöver ändra systemklockan i High Sierra och sedan radera startskivan med High Sierra för att få igång Internet Recovery.

Hur ansluter du din ASUS router till din ISP:s router? Om jag tolkar dina bilder rätt (jag talar inte portugisiska) så ser det ut som att du ska koppla in WAN-porten på din ASUS router till LAN port 4 på ISP:s router. Du borde då se en IP adress som inte startar på 192.168.x.y i ASUSens gränssnitt (för WAN). Du ska alltså inte koppla ihop ASUS:en och den andra routern via Wifi.

Dessutom håller jag med @iSweden vad det gäller att använda en annan IP-serie. Alltid en bra ide.

Nu, lite mer avancerad nätverksteori om du är intresserad av att kanske ta väck ISP:ns router helt och hållet.

För att detta ska fungera med din RT-66U krävs det att du får internet via en ethernetkabel eftersom det inte verkar som att den har ett VDSL modem. Om du har VDSL kan du sluta läsa här och bara koppla in den i port 4 som ovan.

ISP:er brukar numera segmentera sina uppkopplingar i något som kallas för VLAN (virtuellt LAN: https://en.wikipedia.org/wiki/Virtual_LAN ). För att uttrycka det enkelt så innebär VLAN att man kan ha flera nätverk i samma kabel. Sättet som det funkar på är att man använder sig av VLAN taggning. Varje paket i en dataström kan få en tagg på sig och på så sätt kan paketen finna rätt väg ut på internet. Det är vanligt att man har ett VLAN för internet, ett för IPTV och ett för IP-telefoni.
Så, om nu gränssnittet är samma som i denna guiden från ASUS så kan du följa den och konfigurera din WAN-uppkoppling till att ha VLAN 11 (hittat på denna sidan, via Google Translate: https://translate.google.com/translate?sl=aut... ). Har du IPTV (VLAN 13) eller IP-telefoni (VLAN 12) kan du välja att ha en eller ett par portar "taggade" så att de enheterna kan fungera också.

Utan att egentligen ha järnkoll har jag för mig är skarvning av Thunderbolt inte är möjligt. Det bästa är nog att investera i en Thunderboltdocka. Då får man ju normalt en del annat på köpet, typ fler USB portar och kanske SD-kortsläsare. Men billigt, det är det ju inte ?

Har du en iPad är väl sidecar det smidigaste: https://support.apple.com/en-us/HT210380

Finns inbyggt nuförtiden om det är tillräckligt för dig: https://support.apple.com/en-gb/guide/mac-hel...

Om det är Kjelles adapter så ser det ut som att den strömadaptern som är med är väldigt liten. Det kan ju vara som så att den inte levererar tillräckligt med ström för att disken ska starta. iFixit har en adapter som levererar 2A vilket nog är lite i överkant, men en del gamla diskar drar ordentligt med ström i startögonblicket. Vad levererar adaptern egentligen? Den behöver ha både 12V och 5V matning för att det ska fungera alls.

Ursprungligen av iSweden:

Som vanligt är detta mer avancerat än man kan tro vid första anblick. För att smidigt kunna låna böcker via läsplattan så bör (måste?) även ditt lokala bibliotek använda samma tjänst som tillhandahålls via plattan.

https://www.sweclockers.com/forum/trad/148070...

Dvs. Kobo borde fungera mycket smidigt i Göteborg och Malmö.

Synd att Kobo Clara endast är 6 tum. Jag har mätt lite och minst ca 7 tum verkar vara en bra storlek.
https://classic.prisjakt.nu/produkt.php?j=518...
Vad säger ni som använt läsplatta länge? Vilken storlek föredrar ni?

Jag har bara testat 6" (min fru hade en redan så jag köpte en likadan). Nästa vanliga storlek i eink verkar vara 7.8" så det blir ett hyfsat steg upp. Paperwhiten är väl i storleksordningen som en pocketbok ungefär. En 7.8" kanske mer som en vanlig bok? Men om jag skulle köpa en ny utan att titta på prislappen hade jag köpt två :), en runt 6" och en 10". En 6" är väldigt smidig att ha med sig, den får plats i de flesta jackfickor och är en helt ok storlek att ha i sängen när man läser och håller den med en hand. Däremot är den alldeles för liten för att t.ex. tillgodogöra sig ett datablad i PDF-format (nu skriver jag ut valda delar istället). Jag har sneglat på en Onyx Boox Note 10.3" som hade varit grym för att läsa PDF:er på, men är i mitt tycke lite för dyr.

Vad det gäller biblioteken så kanske det är en ide att kika på en platta som kör Android och har Google Play Store ifall de bibliotek man tänker låna från inte är kompatibla med Overdrive.

Ursprungligen av Gurra:

En läsplatta ska ersätta papper och då är e-ink oslagbart i mitt tycke.

Håller helt med! Dessutom är batteritiden överlägsen på en läsplatta. Jag får flera veckor ut av min läsplatta. Mobilen en dag...

Jag kikade på Adobes lista över stödda enheter och blev lite sugen på en Kobo Clara HD. Vettigt prissatt och stödjer ett gäng format. Bl.a. CBZ och CBR vilket är väldigt intressant för serietidningsläsning om man tycker om sånt. Det samt att det faktiskt uttryckligen står att man kan låna från offentliga bibliotek får mig att fundera på om jag skulle ta och byta ut min Kindle.

Kindle stödjer inte epub direkt utan man får konvertera till azw3 eller mobi. Det är lite bökigt eftersom man öppnar lånet från biblioteket i Adobe Digital Editions och får sen dra den filen som laddas ner där till Calibre.
Jag hade hellre sett att man kunnat låna direkt från plattan. Jag har inte testat någon annan eink läsplatta än olika varianter av Kindle, så jag vet faktiskt inte vad de andra erbjuder.
Jag tror inte man förlorar någon funktionalitet men jag kan för lite om de olika formaten för att veta med säkerhet. Man får i de allra flesta fallen innehållsförteckning vilket räcker för mig

Jag använder en Kindle Paperwhite (tror det är generation 2) och hanterar böcker från biblioteket via Calibre och en plugin kallad DeDRM. Calibre konverterar till ett format läsplattan fungerar med, från en massa olika informat.
Plattan har ju naturligtvis stöd för Amazons Kindlebutik så det händer att jag köper en bok då och då den vägen.