Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
krisnils

krisnils

Medlem
  • Plats Göteborg
  • Registrerad 2005-12-29
  • Senast aktiv 2008-09-10
  • Antal inlägg 12

Foruminlägg

De senaste inläggen krisnils har skrivit i forumet.

1

Tack för värdena Björn ska kolla hur mina ligger.

Kom på att macbook pro kör ati grafik kort. Man borde kunna installera drivisarna och ATI Control center (inte hundra på namnet). I det programmet vet jag att man kan ställa kontrast och så vidare. Jag brukar köra moddade drivrutiner i windows, se
www.omegadrivers.net

läs igenom instruktionerna för hur man ska installera, inte så svårt men man måste ta bort de gamla drivrutinerna innan. Hoppas det kan hjälpa dig.

Vet inte hur grafikchippet i macbooken fungerar men borde finnas ngt liknande. Titta under egenskaper för bildskärm >>sista fliken, där man ställer upplösning>> avancerat. Där finns fyra eller fem flikar utan drivrutiner men om man har rätt drivrutiner installerade så finns där många fler flikar där man kan göra en massa inställningar.

kan inte profilen från osX kalibreringen funka i windows också. annars har jag ingen aning
om du använder en hårdvarukalibrator alltså typ en i1 color från gretagmacbeth.

Ursprungligen av Björn Öst:

Se till att färghanteringen är aktivt och sen letar du på den aktuella profilen under 'Tilldela profiler'.

Däremot kan du inte välja att behålla en enstaka bild i rgb (varför man nu skulle vilja det?), som jag såg att du frågade om i ditt första inlägg, utan allt rgb-material kommer att konverteras till aktuell profil när du gör pdfen.

Om du mot förmodan skulle vilja göra detta måste du cmyka de bilder som ska vara cmyk i förväg och sen välja 'ändra inte färger' i exporten.

Tänkte lite fel där insåg jag. jag ska bla jämföra en neutral 50 % grå i bara svart med en likadan fast i CMYK färger för att se neutralitet. Men jag antar att den 50 %-iga gråa har samma problem som texten, för även den blev cmykad vilket den ej bör bli om den bara innehåller svart.

Ursprungligen av 1pernilla:

Vet inte om det blir så fortfarande, men någon gång har jag fått in wordtext som har färgen auto i färglådan den blir då i cmyk ersätt den isf med svart så löser det sig.

Texten är redan 100 K så det är inte felet. Tack ändå!

Ursprungligen av Björn Öst:

Se till att målprofilen är samma som din dokumentprofil. Den svarta texten måste vara 100k redan i ditt dokument dock. En rgb-svart blir alltid en fyrfärgsblandning med normala profiler.

Jag kör alltid med rgb-bilder och låter Indesign cmyka när jag skapar pdfen. Inga problem alls.

Ska testa med dokumentprofilen! Tack för tipset, är mycket närmare lösningen nu tror jag.

Ursprungligen av bing:

Det hade varit intressant att veta. De tryckerier jag jobbar med blir allt annat än glada om man blandar CMYK och RGB. Så det skulle jag inte göra.
Ska texten vara svart? I så fall så borde ju indesign spara ut det svarta automatiskt, men kolla inställningarna.
Ska den inte vara det så kanske det går att lösa med en dekorfärg istället. Fast då blir det femfärgstryck, och lite dyrare.

ja man tycker ju att svart text borde ID låta vara men den blir i fyrfärg trots det. ja, dekorfärg är ju helt onödigt, måste gå att lösa på annat sätt.

Har prövat att klicka i "overprint" på texten, det hjälper inte heller

känner mig förvirrad...

Kan det inte vara en inställningsfråga?

Till exempel InDesign har ju presets som du kan testa, olika för ex skärm, tryck eller print. PDFer som ska visas på skärm bör vara i RGB samt 72 dpi, som jag har förstått det. Jag har aldrig märkt detta problem med ränder.

Kan även vara att du har lågupplösta bilder som exporteras till en högre upplösning, det kanske kan bli fel i renderingen. Är inte helt säker på detta men så skulle det kunna vara. Se till att inte ha lägre upplösning i bilderna än vad du exporterar till.
Hoppas du får ordning på det.

hej,

jag ska CMYKa ett dokument med RGB bilder och text till en specifik profil när jag skapar PDFen i export funktionen i InDesign.

Får det inte att funka med texten, den blir i fyrfärgstryck och därmed oläslig. Hur gör jag för att texten inte ska CMYKas.

Om jag vill att en bild som inte ska CMYKas också ska läggas in hur gör jag då? filformat?

tacksam för svar.

Någonting kan ju hända redan den 24:e eller vad tror ni.

Macbook och mac mini med ny processor hoppas jag på.

Om Richard Rönnbäck vill dela med sig av scriptet tar jag också tacksamt emot hade precis samma problem i förra veckan fick kramp av att göra samma sak typ 50 gånger. Tack på förhand.

1