Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
teekay

teekay

Medlem
  • Plats Mölndal
  • Registrerad 2006-03-01
  • Senast aktiv 2012-09-14
  • Antal inlägg 22

Foruminlägg

De senaste inläggen teekay har skrivit i forumet.

  • Medlem
  • Mölndal
  • 2012-09-13 13:58

ICA-butiker är huvudsakligen handlarägda- "ICA" som sådant är att betrakta som en gemensam inköpsorganisation i huvudsak.
Det syns mig som ni blandar ihop personer, kanske idé att läsa om en bit tillbaka i tråden. Jag har inte beställt något och har således inga leveransproblem. Är faktiskt inte arg heller, därför avslutar jag nu som oftast,
Med vänlig hälsning

  • Medlem
  • Mölndal
  • 2012-09-13 13:22

Nja pmarriot, där valde du förstås ett väldigt dåligt exempel som inte stämmer alls. Dessutom var det du som ställde en fråga om varför man skulle välja en annan tillverkare. Det har jag ju liksom inte påstått.
Med vänlig hälsning

  • Medlem
  • Mölndal
  • 2012-09-13 13:06

OT:
Keptang skirver inget om "speditionen". Han hjälper heller inte till med att lösa vad som gäller i en existerande situation. Han hjälper inte till att få en läsare att förstå både vilka rättigheter och skyldigheter som kan gälla vid distanshandel. Det är dessutom i mina ögon arrogant och nedlåtande att avfärda någon med den skrivning han gjorde, istället för att erbjuda en konstruktiv lösning.. För att vara en moderator är beteendet, i mina ögon speciellt dåligt.

Jag skrev "Apple Store", inte "Apple". Den förra är en återförsäljare, inte en tillverkare.
Med vänlig hälsning

  • Medlem
  • Mölndal
  • 2012-09-13 10:56

Pieter Kuiper, du kan ju alltid hänvisa fraktföraren till de utlovade villkoren på Apple Stores (webbutiken, store.apple.com/se) hemsida:
"Leverans med transportör: Om du inte är hemma när transportören kommer för att leverera din beställning lämnar transportören ett kort. Du kan kontakta transportören direkt och bestämma ny tid för leverans under kontorstid och även ändra din leveransadress."
Du har köpt varan med en bestämd leveransadress och det är den som gäller.

På sidan står det bland annat att du skall ha blivit aviserad om beräknad leveranstid. Om du blivit det och aviseringen inte varit oskäligt luddig - exempelvis är det inte skäligt att du skall ta ledigt en hel dag för att man inte kan ange ett rimligt tidsintervall - är det rimligt att du tar omaket att påtala villkoren för fraktföraren. Du har ju också ett rimligt ansvar för att kunna bli aviserad och det är rimligt att du har möjlighet att ta emot varan på leveransadressen - efter att du fått veta när leverans beräknas ske.

Om du inte blivit aviserad på skäligt sätt, be Apple Store lösa det. Om fraktföraren inte bryr sig om dig, låt AS lösa det. Om de inte bryr sig, häv köpet och låt så många som möjligt dela dina erfarenheter. Om de löser det bra, låt denna tråd få veta.

Keptangs "lösning" enligt ovan är, förutom att vara nedlåtande och arrogant, direkt destruktiv även för Apple Store.
Med vänlig hälsning

  • Medlem
  • Mölndal
  • 2012-09-13 09:06

Beträffande garanti vs. Konsumentköplagen, de är två vitt skilda saker:
Konsumentköplagen ger dig reklamationsrätt i två år avseende fel i varan som kan anses ha förelegat vid leveransen. Den kan inte villkoras bort. Lagen gäller endast vid försäljning från näringsidkare till "Konsument". Konsument är fysisk person som inte gör inköpet för sin näringsverksamhet (enskild firma).

Garanti är ett åtagande från antingen en tillverkare eller säljare och som kan ge köparen ytterligare rättigheter -men aldrig reducerade - än reklamationsrätten. Garanti gäller även gentemot köpare som inte är konsument, alltså gentemot näringsidkare och juridiska personer (AB, HB, Ek. Förening, Stiftelser). För dessa gäller ju inte Konsumentköplagen alls, de kan inte hävda reklamationsrätt.

Köper du från utländska leverantörer (som inte har svenskt driftsställe) gäller inte konsumentköplagen utan du är istället hänvisad till eventuell garantiutfästelse från säljaren eller från tillverkaren.

En garanti kan gälla t ex "worldwide", vilket innebär att du kan lämna in din MacBook hos en återförsäljare i Övre Volta (vid batterifel) om du kan uppvisa ett stämplat garantibevis. Konsumentköplagen har ingen utanför Sverige hört tals om.

Beträffande leveranser:
Självklart är det Apple Store som gentemot köparen har ansvar för leveransen. Köparen är inte avtalspart med fraktföraren, bara med Apple Store. Apple Store är den som ingått avtal med fraktföraren.

Det är dessutom Apple Store som borde vara rädd om både befintliga och presumtiva kunder och därför försäkra sig om att leveranser verkligen sker på ett för kunden tilltalande sätt.
mvh

  • Medlem
  • Mölndal
  • 2009-01-18 11:51

Installerade i veckan en OCZ Core v2 250 Gb SSD (flashbaserad hårddisk), egentligen mot bättre vetande. Det går inte att försvara de marginella fördelarna med rådande inköpspris men jag var ju tvungen att veta hur en SSD påverkar min Alu MacBook!

Det bättre vetandet grundar sig annars i att det på nätet finns gott om historier med problem med OCZ Core SSD's, både v1 och v2. Problemen är dels att disken (flasharna(?)) stammar, främst i Windows, och att data blir korrupta. Med stamning förstås att datorn i korta ögonblick verkar stanna helt utan att reagera på någonting. Det blir förstoppning i kön för skrivande.

Stamningen (stuttering) visade sig vara relativt mild i OSX. Vid skrivning av många små filer går det mycket, mycket, långsamt. I allt annat går det ganska fort. Fartvinsterna är dock väldigt marginella jämfört med min WD Scorpio Black 7200-varvs HDD.

I Windows (via VMware Fusion) är stamningen löjligt påträngande. Datorn upphör svara under långa stunder, främst efter uppstart. Efter några minuter kör maskinen anständigt fort men en session i MS Access med många små uppdateringar av en databas blir riktigt påfrestande. Problemen jag räknat upp är hur det är efter jag lagt in de flesta tweaksen för att få Windows (XP, Vista vägrar jag ens röra) jag hittat på nätet. Tweaksen är många och långa. I slutändan innebär en SSD mer negativt än positivt under Windows.

Åter i OSX fick jag igår infallet att ladda ner provversionen av IWorks 09. Under den efterföljande installationen kom de tunga problemen efter drygt 20% av installationen. Farten gick ner betänkligt, jag antog att installationen höll på med skrivning av många små filer, den effekten är ju väldigt tydlig. (faktum är att jag direkt efter start av installationen igen upplevde den långsamma skrivningsfarten och satt och funderade på att slänga i en traditionell disk igen) Efter tjugo minuter hade installationen segat sig upp till 26% och jag konstaterade att det nog var stopp. Felmeddelande kom som sade att installationsmedium (dmg:n) nog var felaktigt. Gick runt lite i Finder och såg mappar och filer, kunde dock inte öppna eller ta bort någonting.

SSD var helkorrupt! Totalt sönderskriven, ombootning omöjlig. Enda som återstod var att slänga in en annan disk och installera om. Tack och lov har TimeMachine varit mycket tillförlitligt för mig.

Har nu kört DataRescque II och kan konstatera att väldigt lite skulle gått att rädda från SSD:n. Eländet åker nu express tillbaka till leverantören. Jag varnar bestämt, liksom många andra jag inte lyssnade på, för att lägga pengar på denna SSD!

Tystnaden med en SSD var i princip omärkligt annorlunda jämfört med originaldisken i min Alu MB. Farten var bättre, märks dock bara vid programstart, bättre än original men den användarupplevda farten totalt närmast sämre än med 7200-varvaren. Personligen skulle jag helt bortse från mätvärden i diverse testprogram: Det finns inga försvarbara eller praktiskt upplevbara prestandavinster eller andra fördelar som på något sätt kan balansera riskerna och tidsförlusten vid en havererad "disk".

Batteritiden då? Ja, kanske fanns det någon marginell skillnad. Mätte ingenting och om den skillnaden jag möjligen upplevde var placebo eller ej? Det kan man bara spekulera i.

De finns de som har goda erfarenheter - jag är glad för er skull. ni som vill chansa- gör det, ni som vill ta varning av ovanstående - gör det.

Beklagar den långa skrivningen, ville bara undvika massa kompletteringar.
Med vänlig hälsning
TK

  • Medlem
  • Mölndal
  • 2008-10-29 23:24

Krullit,
Skärmen är ingen höjdare men fullt acceptabel. Har både Macbook Air och plast-MB och ser ingen större skillnad i praktiskt bruk. Allt meckande med profiler och fotograferande av uppspelning av DVD-filmer tenderar bli lite för mycket.

Det svarta är inte helt svart över hela skärmen men förutom detta är bilder och text utmärkta. (Tangenterna har lite hårdare fjädring och studs jmf med MBA men är också helt ok).

Nog med OT nu dock! Hälsar en nöjd Teekay

  • Medlem
  • Mölndal
  • 2008-10-29 21:59

Hämtade min 2,4a i hyllan hos Mediamarkt Gbg igår kväll. Fanns 8 st kvar efter mig + tiotalet 2,0or. Min känns väldigt rapp och trevlig. Go känsla när man bär den ihopvikt, viktskillnaden mot gamla MBn märks ganska tydligt.

Ni alla väntande blir oxå nöjda!

Teekay

  • Medlem
  • Mölndal
  • 2008-09-14 13:01

Om jag nu läste rätt så har du problem med draft-N routrar ("Extreme") men inte med G-router ("Express"). Problemet är knutet till Wifi eftersom ethernet fungerar. Internetsidan (WAN) fungerar ok men inte LAN-sidan. Du har nyligen flyttat.

Om jag tolkat dir rätt ovan har du problem knutet till Extreme:s radiotrafik. Om du kör i 5Ghz-bandet kan problemen beror på tex betongväggar på nya stället, 5Ghz är klart märkbart känsligare än det gamla vanliga bandet. Troligast är dock att du har en granne som stör på samma band eller kanal. Labba med de inställningarna och se om det inte hjälper.
Lycka till!

  • Medlem
  • Mölndal
  • 2008-04-01 23:29

Tackar! Ja som det känns nu finns det ingen väg tillbaka.

Allt flyter som varm jungfruolja, Airport Express i portföljen och en Extreme hemma. Time Machine pumpar ca 5 MB i sekunden trådlöst. 5Ghz-bandet har inga konkurrenter i närområdet. Mina fyra månader med MacBooken var underbara men detta är än bättre. Använde aldrig en CD eller DVD under de månaderna förresten.

Hade känts bättre med två gig internminne till dock, är nog mest psykologiskt.

Med Fusion kunde jag slutligt komma ur garderoben och switcha fullt och fast. MBA räcker alldeles förträffligt. Inte ens den lilla hdd:n är något problem. Jag upplever den överlägset snabbare än de 1,8-tummare som satt i IBM:s katastrofer till ultraportabla.

Hela världen borde skaffa en MBA (vilket jag väl får äta upp imorgon:confused: )

  • Medlem
  • Mölndal
  • 2008-04-01 22:27

Kände att det var dags att skriva något igen, länge sedan nu.

Blev totalsåld på min MBA (1,6) under första helgen hemma. Flyttade över allt från Macbooken, inklusive de olika Windows XP-maskiner jag till vardags måste köra i jobbet. Såg fram mot att imponera på kontoret och att njuta av tystnad, lätthet, skönhet och mjukt flytande datorarbete.

Öken!

Några Word-dokument, nån Excel-mall och så det som dräpte allt, visa pdf-er! Dammsugarljud, värmestrålning och ett hackande värdigt en dement Vistainstallation på en Dell med en P2-processor! Skräckhistorierna stämde alltså, måste Googla igen om det där med undervolta med Coolbook. Tänk om det inte går, tänk att erkänna att min nya stolthet var ett felköp som funkade en timma på kontoret. Bootar om! Gobiöken! Ingen ljusning. Blir att vara vaken inatt och experimentera.

Vad var det som det stod om värme, hack, stopp och fläktproblemen nu igen? Jo, vid hög värme stängs en kärna varvid den kvarvarande blir än mer överbelastad och till slut överhettad. Hmm. Kollar inställningen för den virtuella maskinen i VMware Fusion och ser att den är inställd på att köra en kärna bara (default). Undrar om jag inte får ner tempen genom att sätta den på två kärnor och fördela arbetet? (Jag är nog naiv och hopplöst optimistisk).

Sagt och gjort, startar med inställning två kärnor för min virtuella XP-maskin. Windoz vill boota om en gång eftersom den hittar ny spännande hårdvara. Jag gör det och provar igen. Laddar Word, Excel, Pdf, mejl + passar på att surfa lite Aftonbladet. Blir tjatigt efter tio minuter utan att det hackar eller låter!

En hel dag med tungt jobb senare: inte ett hack, inte ett fläktvift, inget skydd mot värmestrålning behövs. Heureka! Låt alltså din virtuella XP under VMware Fusion köra på två kärnor. Det löste alla problem. Om det nu inte var något annat som löste sig självt ändå.

Ha det!

  • Medlem
  • Mölndal
  • 2008-01-12 00:19

DNS-323 kör Samba. Jag har flera gånger upplevt att Mac inte trivs med SMB när protokollet körs under Linux. Har som fil-server provat många olika Linux-distar på olika burkar, inkl Mac Mini, och har med Mac (Tiger(Mini G4) och Leopard(MacBook)) fått dåliga överföringshastigheter jämfört med Windowsburkar mot samma servrar.

  • Medlem
  • Mölndal
  • 2008-01-12 00:09

Jag har inte lösningen men kan i alla fall bekräfta att jag har precis samma "problem". Blandar Macar och Windowsburkar. När inga Win är igång får jag ibland köra "gå till server" för att hitta min DNS-323, mina alias upphör att fungera.
mvh

  • Medlem
  • Mölndal
  • 2007-05-17 00:02

Se där mjg, där lärde jag mig en lösning!

  • Medlem
  • Mölndal
  • 2007-05-17 00:00

Om du har bägge datorerna på samma adress kan du eventuellt koppla dem i nätverk och dela ut disken på Windowsdatorn. Då kan du formatera i NTFS och ändå komma åt större filer än 4 gig.

Detta är kanske långt ifrån vad du vill uppnå men trots allt en fungerande lösning om förutsättningarna för nätverkande finns. Annars finns få bra lösningar.

Lycka till!